Warhammer 40.000: Dawn of War - Soulstorm

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 14:05

Warhammer 40.000: Dawn of War - Soulstorm

Cand vorbesti de RTS-uri in general, tinzi sa atragi atentia a doua tipuri de gameri: snobi hardcore, care o sa sasaie venin printre dinti despre „cel mai bun joc de strategie" si cum „restu-s varza, frate" si amatori ai ideii de strategie, nu neaparat priceputi, dar foarte entuziasmati de idee in sine. Şi asta pentru ca jocurile de strategie au cel mai clar conturata diferenta dintre exoscheletul reprezentat de gameplay si tesuturile de suprafata precum grafica, storyline-ul sau lore-ul universului.

Or cand RTS-ul despre care vrei sa vorbesti e parte a unei francize la fel de populare ca si Coca-Cola, te pasc niste potentiale probleme. Fara doar si poate, cel putin unul din cei care o sa te asculte, in caz ca mediul in care alegi sa vorbesti e o revista mainstream, o sa fie un fan al pro-gamingului si, implicit, al Starcraft-ului, si la fel de bine cel putin unul va fi un fan al jocului tabletop Warhammer 40K si, implicit, al povestii. Unul va vrea sa auda daca mecanica jocului e cat de cat echilibrata, daca e rapid, cat de mult conteaza micromanagementul si cat de competitiv e multiplayer-ul. Celalalt va vrea sa auda despre cele doua noi rase, despre campanie, despre aspectul grafic, s.a.m.d.

Din fericire, avem de fata un expansion, drept pentru care ambii vor sti probabil la ce sa se astepte.

Odata ce-ai tras cuiul...

... domnisoara Grenada nu mai e prietena ta. Adica odata ce ti-ai pus in cap sa scoti expansion-uri dese, ai grija ca ultimul sa fie cel putin la fel de bun ca si cel anterior. Dupa Dark Crusade, al doilea expansion Warhammer 40K, Soulstorm, preia aceeasi matrita  meta-map turn-based in campanii, ceea ce inseamna trei lucruri: storyline care tinde catre zero, o cvasi-rejucabilitate indoielnica si un antrenament mai placut decat skirmish-ul pentru multiplayer.

Vad ca e la moda, probabil datorita imbunatatirii drastice a lobby-ingului online, ca jocurile care au un mod de multiplayer sa pluseze pe el, de multe ori campaniile fiind doar o comoditate superficiala pentru atunci cand iti face fite ISP-ul. Dar in lipsa unui factor naratorial, nu vad ce m-ar incuraja pe mine, noul-venit diletant in universul Warhammer, sa ma predau unei imersiuni inexistente. Deci da, Soulstorm e facut pentru cei care deja sunt bagati adanc cu nasul prin codexuri de joc sau celor care s-au obisnuit de la Dawn of War incoace sa bantuie in modul online al jocului. Care functioneaza la fel de prost in 2008 ca si in 2004, dar ajungem si acolo.

Aditiile nu sunt chiar modeste, drept pentru care unii au de ce se bucura. Doua noi factiuni (dupa ce in Winter Assault au fost bagati Imperial Guard si in Dark Crusade, Tau si Necrons), Sisters of Battle – daca Eldarii sunt elfi in spatiu, astea sunt un fel de amazoane in spatiu, atata tot ca tin de acelasi imparat pentru care fac matanii Space Marines – si Dark Eldari – da, ati ghicit, drows in spatiu. Jucatorii de Warhammer tabletop cunosc deja unitatile noi si o sa aprecieze Canoness, unitatea-erou a Sisters of Battle, sau Living Saint, un fel de Avatar, la fel de fioros.

Pe langa asta, a fost bagata cate o unitate zburatoare pentru fiecare rasa. In ciuda acestei aditii, care la prima vedere pare inovatoare, unitatile aeriene nu modifica aproape deloc gameplay-ul deja existent. Un alt concept, din punctul meu de vedere mult mai interesant, cu un calup de potential, e alterarea proprietatilor unor membri ai squad-ului, la Sisters of Battle, in functie cu ce echipezi altii.

Ca macromanagement, putinele si subtirele aditii tin de fatada si nu prea au aplicabilitate practica. Mai precis, avem doua resurse noi pentru fiecare din factiuni – Faith pentru SoB si Soul Essence pentru DE, care ar vrea sa ne pacaleasca, asemeni unui preot catolic, ca minunile noi se ascund sub sutana invechita. Faith e generat prin upgradarea punctelor strategice cucerite cu tot felul de jucarii a la Listening Post, iar Soul Essence prin extragerea ei din cadavre. Intr-un fel, daca producerea de Soul Essence ar fi restrictionata cadavrelor inamice, deci in urma luptelor, ar putea, daca ar fi echilibrata cum trebuie, sa reprezinte o dimensiune tactica inovatoare, insa se poate produce la fel de bine si in baza, pe plan domestic. La rece, niciuna din cele doua noi resurse sau modul lor de producere nu schimba semnificativ tacticile abordate.

Grafic si auditiv e exact aceeasi Marie cu exact aceeasi palarie, over and over again, de la Dawn of War incoace. Da, avem harti noi, si da, cele doua noi factiuni pot fi diferentiate de cele vechi din punct de vedere vizual, dar asta nu e neaparat meritul baietilor de la Relic cat al celor de la Games Workshop, care au modelat miniaturile pentru jocul de tabletop cu maestrie, pe care sunt bazate factiunile si implicit unitatile din joc. Nu neg ca modelarea pe calculator e in sine un merit cand e facuta cum trebuie si mai ales cu limite de poligoane incluse, dar sa dam figurinelor de plastic ce-i al figurinelor de plastic.

Gamespy is still fail

Lobby-ul online inca sufera de matching greoi, numar de jucatori limitat si lipsa de suport tehnic adecvata. Nici in Soulstorm nu s-au rezolvat problemele care bantuie Warhammer-ul de la prima versiune, dar, surprinzator, e mai echilibrat. Nicio rasa nu e suprema, nicio tactica nu e „cea mai buna". Spre deosebire de Dark Crusade, in care pana la nivel mediu si inclusiv toata lumea-si punea mana-n cap cand vedea Necroni intrand in joc, Soulstorm e mai dichisit ca balancing.

Am vazut Orks calcand in picioare Sisters of Battle si Dark Eldar calcand in picioare Space Marines. Am vazut build-up-uri diferite functionand total diferit, dar nu ineficace si am tresarit – e surprinzator si placut ca un joc cu noua factiuni diferite sa nu fie total dezechilibrat in multiplayer. Bineinteles, exista, ca peste tot, abuzuri si unitati end-game pe care multi le arunca in joc cat mai devreme posibil, dar cu putin simt de observatie si un strop de spirit tactic, nimic nu e imba in jocul asta.

N-au fost adaugate foarte multe harti rosterului, dar sunt mai gandite. Distantele, numarul de puncte strategice, precum si distributia de teren care acorda un bonus sau o penalitate unitatilor care il traverseaza au fost construite mai cu cap, astfel incat un jucator mai experimentat in materie de dezvoltare economica si militara va putea fi invins de un jucator mai istet, care sa exploateze harta in favoarea lui. Daca pana acum in multe dintre harti puteai ocoli total zonele care te dezavantajau si dispuneai de teren mult mai plat, tacticile de gherila sunt mult mai folosite (si mai utile, de altfel) in Soulstorm.

Per total, in multiplayer, s-a facut un pas important in materie de joc in sine. Partea tehnica inca sufera, dar ce sa-i faci cand baremul plasat de Battle.Net e atat de sus?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei