Watchmen: The End is Nigh Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:17

Watchmen: The End is Nigh Review

Moda cu supereroii a fost inventată, haşurată, definită, revoluţionată, estetizată, finisată, dată cu şmirghelu’ şi în cele din urmă redefinită spre bucuria marelui public. Bărbaţi în colanţi, cu chiloţii purtaţi pe dinafară şi cu haine mai mulate decât o autostopistă de carieră, au definit ani de-a rândul idealurile societăţii şi le-au apărat cadru după cadru în benzi desenate, filme de profil şi desene animate.

În ultimii ani, odată cu reinterpretarea conceptului de supererou astfel încât să reflecte personalităţi complexe şi demonstraţii narative spectaculoase şi profunde, s-a scos din obscuritatea cercurilor elitiste o serie de nuvele grafice din categoria „greii greilor”. Watchmen e una dintre ele, dar cum se întâmplă adesea atunci când se aduce la cunoştinţa maselor că există un monstru sacru într-un domeniu, acestea se înarmează cu furci, torţe, seringi şi machiaj şi simplifică, taie, injectează Botox şi aplică facelift-uri până opera ajunge pe înţelesul tuturor – nu de alta, dar dacă nu e, nu se vinde.

Pasul următor, fireşte, e să trecem pe liniile de fabricaţie şi pe vaporaşele chinezeşti eşuate lângă Zanzibar o comandă de câteva milioane de tricouri, păpuşi de pluş, magneţi de frigider şi, de ce nu, jocuri video. Nici măcar nu e o modă nouă, având în vedere că de când lumea două din trei blockbustere se trezesc peste noapte cu un joc lansat după premieră, plasat convenabil pe rafturile unui magazin de papetărie şi birotică la ieşirea din cinematograf.

Până te-ai umplut de postere, hanorace, brelocuri, brichete şi te-ai metamorfozat într-un banner ambulant ai şi uitat povestea filmului. Nu ajută nici faptul că rolul tuturor ţoalelor şi accesoriilor cu care te-ai împopoţonat este să-i crească vânzările, nu să extindă universul, aşa cum scrie pe site-ul de pe care ţi le-ai comandat, sau să amplifice valenţa mesajului, aşa cum îţi proorocesc prietenii.

Vorba unui poet autohton, „eşti o victimă îndoctrinată” – ceea ce începe să sune acru doar atunci când realizezi că ai ajuns să cauţi în filme, jocuri, muzică şi viaţă doar strălucirea transparentă pe care ţi-o dictează un plan de marketing, nu şi calitatea absolută dincolo de orice urmă de îndoială.

Cine nu mănâncă bătăturică, nu papă nici asfalt

În Watchmen: The End is Nigh intri în ghetele şi cizmele lui Rorschach, respectiv Nite Owl II, înainte ca eroii să fie trecuţi în ilegalitate şi începi prin a opri o revoltă dintr-o închisoare. După o introducere foarte asemănătoare cu varianta semi-animată a nuvelei grafice (Watchmen: The Motion Comic), te izbeşte cât de bine arată totul: shadere convingătoare ce redau excelent materialele, un joc de lumini şi o cromatică fenomenală – jocul este, fără doar şi poate, superb la nivel de texturi. Ploaia care ropotează pe cimentul ud, paltonul îmbibat al lui Rorschach sau reflectoarele lui Archimedes plimbându-se de-a lungul curţii exterioare a închisorii sunt toate nişte efecte de pomină.

The End is Nigh are un gust dulceag şi plăcut iniţial – o senzaţie care durează cam cât trailer-ul filmului – până începi să intri în pâine şi jocul rămâne fără artificii cu care să îţi ia ochii. Cu alte cuvinte, realizezi cu stupoare că e sinistru de repetitiv – atât de repetitiv că până şi afirmaţia producătorilor cum că jocul ar fi o îmbinare între beat’em up şi puzzle e o exagerare crasă. Dar s-o luăm pe rând.

Rorschach şi Nite Owl au fiecare suficiente particularităţi încât să le putem eticheta fără remuşcări drept personaje distincte. Primul e mai rapid, deşi loviturile lui nu sunt deosebit de puternice, şi se bazează în totalitate pe abilităţile de luptă corp la corp, în timp ce al doilea are tot felul de matrapazlâcuri electrice cu care îşi imobilizează oponenţii.

Poate cel mai interesant aspect al lui The End is Nigh este modul co-op, dar atenţie – trebuie să deţineţi un gamepad sau controller similar pentru a juca în doi, deoarece din păcate nu există această opţiune pentru online.

Luptele în sine nu excelează prin nimic – controlul e intuitiv, dar nu lipsit de probleme; animaţiile sunt oarecum interesante în prima jumătate de oră, dar când ajungi să zici că un joc de maxim patru ore e repetitiv îl condamni practic la moarte, iar combo-urile nu sunt atât de spectaculoase pe cât m-aş fi aşteptat. Adversarii care frizează inconştienţa vor avea un simbol deasupra capului, iar apăsarea tastei aferente va declanşa o animaţie ceva mai brutală – însă şi acestea rezonează ca deja-vu-uri până la terminarea jocului.

Ca în orice alt beat’em up de la Double Dragon încoace, The End is Nigh îţi pune la dispoziţie arme artizanale – sticle, bâte, câte-o cheie franceză, un cuţit din colecţia IKEA ’72, care, tipic genului, devin nefolosibile după ce operezi stângaci pe jugulara vreunui nătărău care te ia de guler. Ar fi fost interesant dacă ar fi fost introduse combo-uri specifice acestor arme, dar loviturile mai complexe trebuie întâi descoperite (prin colecţionarea unor token-uri cu simbolul eroului pe care îl controlezi) pentru a fi apoi executate doar cu pumnii goi.

Problema centrală e că nu se repetă doar fenomene izolate – e ca o tumoare care s-a extins dintr-o parte în alta a jocului şi devorează un potenţial fenomenal din cauza a ceea ce nu pot eticheta ca fiind altceva decât lene. Modelele inamicilor sunt foarte puţine la număr, iar decorul se schimbă de la nivel la nivel doar ca temă generală – totul e prea omogen, anost şi linear luat global ca să supravieţuiască celor mai modeste pretenţii de level design.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...

Viitorul secretar de stat de la Washington, fiul unuia dintre cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului. Este francofon, iubește rockul și are maniere impecabile
24/11/2020 16:30

Antony Blinken, nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat in viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, remarcă AFP. Consili ...

ȘOCANT: Polițist de frontieră, găsit mort, având gâtul tăiat cu flexul. S-ar fi sinucis pe fondul unei depresii declanșate după ce s-a vindecat de COVID-19
24/11/2020 12:33

Un poliţist de frontieră din Berezeni a fost găsit, luni, mort in propria locuinţă, avand gatul tăiat cu flexul. Potrivit anchetatorilor, bărbatul de 43 de ani si-ar fi pus capăt zilelor. Acesta fusese ...

Panică la Palat. Regele Spaniei se află în carantină
24/11/2020 08:45

Regele Spaniei Felipe al VI-lea se află in carantină după ce a intrat in contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19, a anunţat Palatul Regal, relatează AFP. „O persoană cu ...

Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei