Zero Online Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:56

Zero Online Review

Este vorba despre lupte serioase, într-un viitor al galaxiei incert, în care maşinile şi creierele lor au cam luat-o razna. Singura opţiune pentru salvarea umanităţii sunt giganticele Mech-uri cu o autonomie limitată, conduse de vajnici piloţi cu freze punk roşii, galbene şi azurii.

Dat fiind timpul la dispoziţia gamer-ului, mai ales că acum din cauza pandemiei de la porcii aviari se închid şcolile, e normal ca acesta să se îndrepte spre vocaţia sa de erou. Cum Zero Online are una dintre cele mai şahistice interfeţe din câte am văzut, eroismul jucătorului va fi unul justificat şi apreciat în rândul psihiatrilor. Spun asta pentru că la început jocul este absolut copleşitor.

Trecând peste faza iniţială când te întrebi ca australianul "WTF?!" din cauză că ai numai două clase şi poţi alege doar o faţă bărbierită şi frezată cocoşeşte, când ajungi să te izbeşti de gameplay în sine te întrebi dacă ai nimerit unde trebuie, sau e un puzzle în care trebuie să joci scrabble şi tetris în acelaşi timp.

Este vorba despre faptul că întreg ecranul începe să se umple de mesaje, întrebări, decizii care trebuie luate acum, altfel nu vezi pe unde mergi şi nu ai unde să dai click. Pentru că acest engine nu suportă scalarea full-screen sau rezoluţii mai mari de 1024×768. Ceea ce în epoca crizei, a cartierelor periferice de case luxoase şi a SUV-urilor, este aproape inadmisibil.

Şi spun aproape, fiindcă personal am trecut peste acest impediment din două motive. Unul nu-l zic, iar al doilea e cât se poate de evident. Interesant e că şi voi veţi avea un număr de motive să faceţi acelaşi lucru, chiar dacă sunt radical diferite şi mult mai potrivite.

Joc Special

Zero Online este mai special, ceea ce poate reprezenta unul dinte motivele confuziei de la început. Astfel, spre exemplu, până te plimbă ferestrele de colo-colo într-un aşa-zis tutorial, deja ai ajuns cu personajul la nivel 10. Mai dai şi tu într-un mob-doi şi pac, eşti nivel 20. Iar ritmul se încetineşte aproape de nivel 40. Evident, între timp trebuie să ai grijă de echipament, care trebuie schimbat cât de des posibil. Fiindcă jocul îţi va spune până la disperare faptul că echipamentul tău e depăşit şi că puterea lui lasă de dorit, Zero Online fiind genul de software care ţi se bagă în ochi,

Echipamentul este obţinut din drop-uri sau poate fi cumpărat de la magazin, cel puţin până la un anumit nivel. Iar unele obiecte care pică random pot fi şi ele schimbate pe noi piese de echipament. Din nefericire, nu poţi purta prea multe după tine, pentru că Inventarul, numit aici Cabin, este atât de mic, încât iniţial ai impresia că e altceva. Nici nu-ţi vine să crezi că poate încăpea ceva în el. Creşte el cu nivelul, dar creşte şi mai bine cu Zero Points.

Cum şi mie mi-e greu să desprind din rândurile de mai sus ce e bun şi ce e rău, haide să punctez acele lucruri care m-au deranjat în mod special, pe lângă interfaţa absolut jenantă. Aşadar, să vorbim despre click-uri. Click-ul este, într-o definiţie compusă pe loc, o acţiune prin care o fiinţă, de obicei umană, apasă un buton de mouse, al cărui răspuns pe ecran activează o funcţie a unui buton, link sau mai ştiu io ce.

Click-ul în sine a apărut încă dinaintea mouse-ului, însă abia după ce familiarul dispozitiv a devenit un obiect des întâlnit în faţa unui calculator, click-ul şi-a primit locul cuvenit în analele IT-ului.

Ei bine, click-ul în ţara lui Zero Vodă se pare că a fost prost înţeles. Fie a apărut mai târziu, fie a fost implementat de un întârziat. Într-un MMORPG hack&slash cum este Zero Online, click-ul ar trebui să funcţioneze exemplar. Şi totuşi, eu nu am reuşit după 30+ de ore să învăţ unde trebuie să dau click pentru ca robotul meu să tragă acolo unde îmi doresc sau să selecteze NPC-ul care mă interesează.

Al doilea lucru care m-a deranjat a fost faptul că pentru orice activitate ceva mai avansată, sau pentru a depăşi o serie de inconveniente, cum ar fi dimensiunea inventarului, lipsa unor abilităţi, accesul la anumite avantaje sau la lucruri normale, cum ar fi de pildă discuţiile pe canalul de brodcast, mi se cer Zero Points.

Adică e clar, jocul oferă o grămadă de conţinut fără să te forţeze să plăteşti. Însă e frustrant ca atunci când selectezi ca recompensă un Frost Gun (la început) să afli că de fapt nu-l poţi folosi, exceptând cazul în care ai 29 de ZP la îndemână. Cu alte cuvinte, jocul nu defineşte clar de unde până unde e moca şi de unde trebuie să începi să plăteşti. De aceea te şi enervezi, pentru că e ca şi cum ai avea permanent după tine nişte mâini băgate în buzunare.

Al treilea lucru însă îmi place şi se referă la faptul că poţi face PvP odată ce atingi nivelul potrivit. Sistemul de Turnee e chiar un lucru inteligent şi remarcabil pentru un Free2Play. Evident că trebuie să bagi bani deja, dar aici vorbim de partea avansată a jocului, pentru cei care se respectă şi pentru care "Dau un regat pentru 3 epix şi un legendar" nu este un lucru greu de spus.

Iar în final, sunt un mare fan al tarabei. Nu sunt neam de pieţar, dar mi se pare o abordare foarte faină a comerţului într-un joc mai fantasy aşa. Pentru că sistemul de Auction House e un fel de E-bay care nu prea se justifică într-o linie epică de poveste.

Aşadar, în joc, sistemul de tarabe prin care jucătorii îşi vând "mileurile" mi se pare ideal, chiar dacă e cam peste mână când vine vorba să cauţi ceva anume. Mare noroc că ceva anume nu prea există aici, aşa că nu are sens să cauţi ceva care nu există.

Să nu uităm totuşi de Autopilot (uitasem de el, dar mi-am adus aminte între timp). Jocul fiind atât de aglomerat, iar NPC-urile atât de greu de selectat, era nevoie de un sistem care să scoată clic-ul din discuţie. Astfel, Autopilotul te va duce acolo unde îi spui şi uneori va da şi click-ul pentru tine. Va fi uşor cu el să ajungi acolo unde trebuie îndeplinită misiunea şi, ca să imit briza speranţei, vâââj înapoi.

Tare la îndemână, mai ales că pe mini-map e un buton cu acelaşi nume care-ţi oferă cam toate zonele de interes. Şi asta e tare bine, pentru că "WorldMap"-ul este ca şi inexistent… de fapt, este total inexistent.

Reţeta succesului

În ciuda tuturor neajunsurilor sale, Zero Online este un joc popular. Acest lucru se datorează conţinutului foarte bogat, sistemului casual de joc (din momentul în care pricepi ce se întâmplă acolo) şi a diversităţii tipurilor de recompense pe care le oferă.

Desigur, să nu neglijăm faptul că jocul este un hack&slash, care fiind de calitate medie este normal să fie obsedant. Şi dacă treci peste multiplele frustrări legate de problema ZP-urilor, adevărul este că până să ajungi să plăteşti, joci mult şi bine. Cu alte cuvinte, pragul de plată este destul de ridicat şi este important doar dacă eşti serios interesat de PvP şi de conţinutul de nivel 130.

Pe de altă parte însă, faptul că prin fiecare expansion în parte producătorii adaugă tot mai multe opţiuni, unele cam absurde sincer, s-ar putea să aducă jocul într-un punct în care se va prăbuşi sub propria greutate. Pentru că aici e nevoie de o evoluţie clară, de o delimitare a scopului şi o evaluare serioasă a mijloacelor. Nu cred că profită prea mulţi de sistemul de logodnă şi căsătorii din acest joc, mai ales că e vorba despre roboţi. Şi totuşi există, doar, doar o mai aduce 2-3 romantici de tip virtual şi nu în ultimul rând, digital.

Această explozie a Free2Play-urilor, unele serioase, altele pur si simplu cretine, îmi aduce aminte de explozia .com-urilor… şi evident de prăbuşirea acestora. La un moment dat, doar acele MMO-uri care oferă ceva concludent şi semnificativ vor mai rămâne pe piaţă. Zero Online are avantajul că împarte platforma sa cu una pentru alte două jocuri, ceea ce e până la urmă o reţetă excelentă de supravieţuire.

În ceea ce priveşte concluzia… recomand Zero Online ca pe o alternativă la orice alt MMO Free2Play de care v-aţi săturat, mai ales dacă vă simţiţi atraşi de Mech-uri şi Hack&Slash-uri. Altfel… se poate şi mai bine, dar şi mult, mult mai rău.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:01


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cine este copilul anului, ales de revista Times
04/12/2020 12:30

Un om de stiintă si inventator in varstă de 15 ani a fost numit pentru prima dată „copil al anului” de revista Time, relatează The Guardian. Gitanjali Rao, din Denver, Colorado, a inventat noi t ...

FOTO - Cum a ajuns Hitler președinte peste africani
04/12/2020 12:22

Un politician african numit după Adolf Hitler a castigat alegerile locale din Namibia, scrie Daily Mail. Acesta spune că nu are legături cu partidul nazist si nici nu plănuieste să cucerească lumea. Coinc ...

GHIDUL votantului: TOATE regulile pe care trebuie să le respectați dacă ieșiți duminică la urne
04/12/2020 10:34

Alegătorii care se prezintă duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii in noul Legislativ sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi in contextul pandemie ...

Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
03/12/2020 13:00

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statle Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, repre ...

76 de moschei din Franța vor fi verificate
03/12/2020 11:36

Autoritătile din Franta vor face controale amănuntite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamistii radicalizati.     76 de moschei din Franta vor fi verificate de autoritătile d ...

Percheziții AMPLE în București și alte trei județe într-un dosar de evaziune fiscală: Prejudiciul adus statului - 100.000 de euro
03/12/2020 08:43

Joi dimineată, politistii de investigare a criminalitătii economice din Olt efectuează 31 de perchezitii, in judetele Olt, Prahova, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele ...

Doliu național în Franța. Fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing Autor a murit de COVID
03/12/2020 08:26

Fostul preşedinte al Frantei Valéry Giscard d'Estaing a murit miercuri seara „ca urmare a COVID-19”, la 94 de ani. Înmormantarea sa va avea loc „in cea mai strictă intimitate ...

Avocații cer să fie incluși pe lista vaccinărilor prioritare anti-COVID
03/12/2020 06:01

Uniunea Natională a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele structurii. Avocaţii solicită să fie inc ...

FOTO - Imaginea unui medic care îmbrățișează un bolnav de COVID a devenit virală
02/12/2020 11:49

Un medic in combinezon albastru, cu mănusi si vizieră, privind in gol in timp ce tine in brate un bărbat epuizat de boală. Este o imagine care a devenit virală pe retelele de socializare si a cărei pove ...

Bebeluș născut prematur cu câteva ore înainte ca mama lui să moară de COVID
02/12/2020 11:17

Un bebelus s-a născut cu doar cateva ore inainte ca mama lui să moară răpusă de COVID-19. Svetlana Sorocinskaia, 36 de ani, s-a imbolnăvit cu virusul ucigaş după ce l-a vizitat la spital pe tatăl ei, ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei