Zilele lui Macron sunt numărate

w_57458825-800x450

Dimensiune font:

| 26-04-2022 10:00


După ce alegerile prezidențiale din Franța s-au încheiat, opinia publică despre Emmanuel Macron și Marine Le Pen a fost rezumată de agențiile de presă din Franța, ce ne informează faptul că extrema dreapta a depăşit pentru prima dată pragul de 40% din voturi.

 

”O victorie, o mie de provocări”, pe prima pagină a “Télégramm”, chiar “Totul rămâne de făcut”, pe cea a ziarului “La Croix”: pentru cotidienele de luni, Emmanuel Macron reales președinte trebuie de acum înainte să fie a căpătâiul unei Franţe cu fracturi deschise.

“Le Monde” rezumă vorbind despre o “realegere fără starea de graţie”, în special din cauza unui “absenteism aproape record şi unei extreme drepte care depăşeşte pentru prima dată pragul de 40% din voturi”, scrie La Libre Belgique.

Există desigur prime pagini foarte sobre, neutre, “Emmanuel Macron reales” (Ouest-France) sau “Macron reales cu 58,5%” (La Dépêche du Midi), până la “Macron promite ‘cinci ani de mai bine'” (Le Parisien/Aujourd’hui en France), trecând prin “Actul 2” (Sud Ouest) sau “Macron II” (Paris Normandie) sau “Încă 5 ani” (Nice-Matin). Pe scurt, cum spune “20 minutes”, “Încă merge”.

Şi primele pagini, rare, unde transpare un oarecare entuziasm, ca cele ale “Les Echos”, “O pornire nouă”, cu o fotografie a şefului statului surâzător şi cu braţele ridicate, sau “Le Figaro”, “Mare victorie, mari provocări”. Alexis Brézet notează aici că “în aparenţă, este o apoteoză”. “Jos pălăria, artistule!

Franța: Macron reales, victorie fără glorie
După acest mandat ‘blestemat’ de cinci ani – ‘vestele galbene’, Samuel Paty, Notre-Dame, Covid, Ucraina… -, performanţa nu e mică”. Dar “în realitate, statuia de marmură este un uriaş cu picioare de lut”, deoarece “cine poate crede în ancorarea lui populară?”, nuanţează editorialistul cotidianului de dreapta.


De partea opusă, “Libération” scrie un mare “Mulţumesc, cui?”, pe capul preşedintelui, tăiat în josul paginii. “Macron reales, victorie fără glorie”, se poate citi în paginile din interiorul ziarului de stânga unde editorialistul Paul Quinio face o listă cu dosarele grele de rezolvat, o misiune care se dovedeşte, după părerea lui, “adesea inversul mandatului care se încheie”. “Acest vot mă obligă”

Un desen, semnat Kak, în “L’Opinion”, rezumă această idee a unei realegeri care doare: o vedem într-un ring pe Marianne anunţând “Macron, victorie la puncte” şi ridicând braţul acestuia, urâţit, pierdut, în vreme ce Marine Le Pen de cealalată parte are aceeaşi stare de uluire, dar e în picioare.

Nu e KO deci. Nici haos: “Aceste alegeri au permis să se evite haosul, sigur, nu să scadă furia”, remarca Jean-Pierre Dorian în “Sud Ouest”. De unde scepticismul, încăpăţânat. “Da, dar” titrează “La Provence”, “Şi acum?” se întreabă “Corse-Matin”.

“A câştigat, dar nimic nu este făcut”, după o a doua “ungere” electorală care “nu echivalează cu o achitare”, aminteşte Stéphane Vernay în “Ouest-France”, unde îşi intitulează editorialul “Să-i reconcilieze pe francezi… repede”.

Deoarece este vorba de o Franţă “politraumatizată”, remarcă Dominique Diogon (“La Montagne”), şi “mai mult decât fantasma marii înlocuiri, marea declasare hrăneşte un resentiment exploziv”.

Emmanuel Macron îmbină strălucirea și cinismul la alegerile prezidențiale din 2022
Luc Bourrianne arată cu degetul spre responsabilitatea şefului statului în “L’Est Républicai”: Strategia preşedintelui îmbină strălucirea şi cinismul bătându-şi joc de oportunisme. Dar slăbind stânga şi dreapta moderate, el participă la apariția niciunei alte alternative decât extremismul, radicalismul, confruntarea”.

După această “victorie falsă” potrivit titlului editorialului din “La République des Pyrénées”, dl Macron trebuie să inoveze în practica democratică pentru “a evita o ‘îngălbenire a vestelor’ în mandatul său”, scrie Jean-Marcel Bouguereau în acest ziar.

Pe scurt, acţiune sau ameninţătorul îndemn de pe prima pagină a “Midi Libre”: “Ascultaţi şi acţionaţi!”. Cum? Mai întâi recunoscând ce semnifică votul de duminică. “Acest vot mă obligă”, a spus cel reales, citat plasat pe prima pagină a “Dernières Nouvelles d’Alsace” şi “La Voix du Nord”.

Deoarece, analizează Olivier Biscaye în “Midi Libre”, tabăra perdanţilor a câştigat. Atât cea a dezamăgiţilor, a descurajaţilor, a indiferenţilor. Şi nu e o glumă! De ieri seara, au devenit singura şi principala atenţie a unui preşedinte reales în fruntea unei ţări pe care avem obiceiul s-o considerăm pe bună dreptate fracturată”.

„Un om merită o a doua şansă, dar fiţi atenţi la el”
Un preşedinte în acţiune pe lângă “O Franţă de liniştit” (prima pagină a “Charente Libre”), cu riscul de a face slalom: “Emmanuel Macron va trebui să fie Marielle Goitschel /schioare campioană olimpică/ a politicii, în largul lui în virajele spre stânga, ca şi în cele spre dreapta”, strecoară Géraldine Baerh Pastor în editorialul său “Marele viraj de neratat” în “L’Union”.

Şi iată secvenţa electorală dublă din 2022 care se reflectă deja în presă, cu faimosul al “treilea tur” pe care îl reprezintă alegerile legislative din iunie, care, avertizează Frédéric Vézard în “DNA” /”Dernières Nouvelles d’Alsace”/ ar putea mişca nişte ziduri, chiar paraliza acţiunea publică dacă nu rezultă nicio majoritate netă în Adunarea Naţională”.

Pe linia unui Jean-Luc Mélenchon care cere francezilor să-l aleagă prim-ministru, “L’Humanité” prezintă pe prima pagină un buletin Marine Le Pen şifonat, ştampilat cu “BĂTUTĂ” deasupra unei lozinci “Şi acum, să-l combatem pe Macron”. Drept ecou, editorialul lui Sébastien Crépel are drept titlu: “Preşedintele nu pierde nimic dacă aşteaptă”.

“Gura, pescăruşilor!”, lansează editorialul lui David Guévart în “Courrier Picard”, aluzie la filmul lui Robert Dhéry: “Sunt amuzanţi candidaţii ăştia învinşi. Perorează ca şi când nu ar fi pierdut alegerile”.

Acelaşi cotidian propune un citat al zilei, de circumstanţă: “Un om merită o a doua şansă, dar fiţi atenţi la el”. Semnat John Wayne. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Natura se dezlănțuie iar: ANM a emis mai multe alerte meteo de caniculă și vijelii puternice
04/07/2022 11:17

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni mai multe alerte meteo de caniculă, dar si de ploi torentiale. O alertă Cod portocaliu de caniculă vizează luni si marti 5 judete, alta de ploi abunden ...

Vladimir Putin, asasinat de cineva apropiat
04/07/2022 08:27

În conditiile in care războiul din Ucraina nu aduce rezultatele sperate, iar armata rusă suferă tot mai multe pierderi, sansele ca serviciile secrete rusesti să-l inlăture pe Putin printr-o lovitur ...

Dezastru în Italia: un ghețar din Alpi s-a rupt și a făcut prăpăd în calea lui. Cel puțin 6 morți/ Video
03/07/2022 20:04

 Părti ale unui ghetar s-au prăbusit duminică in Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anuntat autoritătile locale, iar presa locală a anuntat că cel putin sase persoane au fost ucise ...

Zeci de apeluri la 112, în urma furtunii din Craiova
03/07/2022 16:20

Peste 80 de apeluri la 112 prin care se anunţă situaţii de urgenţă cauzate de furtuna abătută asupra oraşului Craiova şi a altor localităţi ale judeţului Dolj au fost primite sambătă seară. ISU ...

Cod portocaliu: instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
03/07/2022 13:14

Administratia Natională de meteorologie a transmis noi avertizări privind valul de căldură, in mare parte a tării urmand să fie valabile, pană marti, un cod galben si unul portocaliu. De asemenea, pent ...

Noul premier al Israelului are origini românești. Cine este Yair Lapid
02/07/2022 14:29

Noul premier interimar al Israelului are origini romanesti. Bunicii materni ai lui Yair Lapid sunt din judetul Sălaj, a anuntat printr-un mesaj Ambasada Israelului in Romania. În mesajul de felicitare ...

România, împărțită între caniculă și vijelii puternice. Avertismentul de ultimă oră al meteorologilor
02/07/2022 11:52

 Meteorologii anunţă că valul de căldură şi disconfortul termic se menţin, sambătă şi duminică, in zonele joase din vestul, sudul şi, local, in estul ţării. Totodată, in majoritatea regiunil ...

V-ați planificat un sejur la bulgari sau tranzitați țara vecină! Noi prevederi legale privind achiziționarea taxelor de drum
02/07/2022 11:49

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetătenii romani care se află, tranzitează sau intentionează să călătorească in Republica Bulgaria că, incepand cu luna iulie, au intrat in vigoare noi p ...

Atenție la vreme. ANM emite un cod galben de căldură și unul de vijelii puternice și ploi abundente
02/07/2022 10:54

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de căldură si disconfort termic si unul de instabilitate atmosferică accentuată, precum si un cod portocaliu de instabilitate atmosferică acc ...

Un bucureștean a scos la vânzare peste 230 de biciclete pentru care avea contract să le transporte unei firme
01/07/2022 15:10

Un bucuresean a prejudiciat cu aproximativ 150.000 de euro o firmă după ce a incheiat contract cu aceasta pentru a-i transporta peste 230 de biciclete achizitionate de la o companie străină, insă in loc s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei