Amintiri – Copiii lui Faraday

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 19:16

 

coperta.jpgDaca rascolesc printre amintiri si arunc umpic ochii prin biblioteca imi aduc aminte cu zambetul pe buze chiar si acum dupa destui ani, de prima mea carte SF cumparata …

Cred ca aveam vreo doisprezece ani. Langa blocul bunicilor mei era o librarie care punea printre altele in vanzare si carti. Cand intrai in librarie, printre nenumaratele volume aflate in rafturi, undeva intr-un colt sedeau frumos randuite  vreo doua duzini de volume negre, lucioase cu un N stilizat pe ele.

Pentru mine acel N nu mai era un mister, deja ma corupsese tatal meu punandu-mi in brate primul volum din seria Dune si zicandu-mi : “Asta e o carte pe care trebuie sa o citesti!” (evident ca pentru baiatul avid de inedit de numai 10 sau 11 ani si fara prea multa experienta cu sefeul, capodopera lui Herbert s-a dovedit a fi  in acelasi timp incredibila, fascinanta, de neuitat, dar nu in ultimul rand datatoare de mari dureri de cap si coplesitoare prin complexitatea si subtilitatea sa filosofica, astfel ca am recitit primul volum din saga alaturi de restul seriei ceva mai tarziu si evident nu am regretat).

Stiind ca respectivele carti apartin editurii Nemira, facand parte din colectia Nautilus si flirtand deja cu literatura science fiction si fantasy, dupa intalnirea cu Dune si vreo doua almanahuri Anticipatia gasite pe la bunici, tot dadeam tarcoale acelui raft periodic, nehotarat  daca  sa cumpar o carte din colectie sau nu, dar dorindu-mi in acelasi timp foarte mult asta…In scurt timp m-am decis insa si cu cele cateva mii de lei, pe care reusisem sa ii pun deoparte, am dat buzna in librarie intr-o zi si m-am repezit la raftul magic.

Cultura mea in domeniu era relativ restransa, rezumandu-ma la ce stiam de prin Anticipatia si “emisiunea de inainte de Star Trek, de pe TVR”, astfel ca am purces la a alege o carte oarecum intuitiv, sau mai bine zis privind cu atentie copertile, realizate in mare parte de Tudor Popa pe atunci si citind descrierea de pe coperta. M-am hotarat cu greu la Copiii lui Faraday neavand bani decat de o carte, iar alegerea a fost bazata in parte si pe faptul ca ma intrigau si imi placeau temele postapocaliptice (eram fan al seriei de filme Mad Max printre altele ).

Coperta prezentand personajul principal cu o masca de oxigen si o canistra pe umar, iar in spatele sau un avion prabusit a cotribuit si ea la decizie…Nu aveam habar pe atunci ca doamna N. Lee Wood este sotia lui Normand Spinrad (al carui cititor infocat am devenit mai tarziu citind Little Heroes si alte opere precum Agentul Haosului ), de altfel, drept sa spun, initial am crezut ca este vorba de un autor si nu de o autoare; ulterior dupa ceva ani m-am revansat fata de dansa pentru greseala comisa cumparand un alt roman de-al sau: In Cautarea lui Mahdi.

Ce stiu cu siguranta este ca volumul postapocaliptic amintit mi-a placut foarte mult, cu tonul sau brutal si nefeminin, cu descrierile vii si peisajele dezolante, cu orasul sau inchis sub un dom protectiv, hoardele de salbatici canibali si copiii maturizati prea devreme dintre ruine, cu anti-eroi mai mult decat eroi, precum adolescenta nebuna Sadonya si pilotul Berkeley, luptand pentru supravietuire in acel mediu ostil. Povestea era scrisa al naibii de bine.

Cartea asta desi nu e nici pe departe nici cea mai buna, nici cea mai importanta din biblioteca destul de bogata de sefeuri pe care o detin la ora actuala, a fost cu siguranta insa pentru mine un fel de piatra de temelie. Manat de acel atat de greu de definit: Sense of Wonder, am devenit cu adevarat un fan al genului, am inceput sa ma interesez intens de autori, de tematici, de subgenuri si de stilurile abordate, de filosofiile lor si ideile stiintifice; in tot acest timp am cumparat carti SF si fantasy din librarii, multe dintre ele apartinand colectiei Nautilus; iar atunci cand nu le gaseam in librarii, le vanam pe la cei care vindeau carti “vechi” pe treptele de la Universitate si ma bucuram nespus, ca de un artefact arheologic proaspat descoperit, cand gaseam un volum devenit rar, precum Ereticii Dunei .

Oricum probabil ca multe dintre cartile pe care le detin, ar putea la fel de bine sa serveasca acestui concurs al amintirilor: fie ca e vorba de saga lui Kim Stanley Robinson (care a contribuit mult la pasiunea pentru astronomie pe care am dezvoltat-o ulterior) ale carui Marte Verde si Marte Albastru le-am asteptat publicarea cu nerabdare, sau de critica sociala din Zanzibar al lui Brunner,  pentru a aminti doar de cateva.

Si daca un concurs similar va fi initiat peste cativa (sa zicem 10 ) ani de acum incolo, stiu ca as avea si atunci de depanat amintiri: as putea scrie despre George R. R. Martin  si Un Cantec de Gheata si Foc, opera literara matura cu personaje complexe si pline de fatete, intrigi tesute pe mai multe niveluri, o lume dura cu mecanisme credibile si creand mai presus de orice o dependenta acuta, serie pe care o recomand deseori prietenilor care stramba din nas la auzul apelativului fantasy si prin care chiar am reusit sa conving pe cineva sa se apuce de citit si SF&F; sau avand mereu de unde alege, voi scrie despre altii, pe care ii stiu sau urmeaza sa ii descopar…

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei