Anchetă comună Guardian, BBC, ICIJ:Cine sunt proprietarii reali din industria 'offshore' în plină expansiune

default

Dimensiune font:

| 28-11-2012 00:00

Anchetă comună Guardian, BBC, ICIJ:Cine sunt proprietarii reali din industria 'offshore' în plină expansiune

O anchetă la nivel mondial, realizată de cotidianul britanic The Guardian, în colaborare cu programul BBC1 ''Panorama'' şi ''International Consortium of Investigative Journalists'' /ICIJ/ - o reţea globală de reporteri din peste 60 de ţări care colaborează la investigaţiile ce trec de graniţele naţionale, fondată în 1997 ca proiect al ''Center for Public Integrity'', o organizaţie non-profit din Washington - a descoperit o industrie offshore în plină expansiune, care lasă calea deschisă atât pentru evaziune fiscală cât şi pentru ascunderea de active.

 


"Aplicăm software de specialitate pentru a examina literalmente sute de mii de entităţi offshore şi a căuta tipare. Comparăm constatările noastre cu interviuri de la insideri-cheie, care pot furniza contextul ulterior privind această lume puţin cunoscută şi slab reglementată. Suntem mulţumiţi că informaţia pe care o avem este autentică", a declarat Gerard Ryle, directorul ICIJ. Ryle crede că proiectul global ICIJ, atunci când va fi finalizat anul viitor, va aduce la lumină un sistem financiar din umbră estimat că ascunde circulaţia în lume a trilioane de dolari.

Guvernul britanic spune că astfel de abuzuri au fost descoperite cu mult timp în urmă, dar ancheta comună dezvăluie oamenii care se află în spatele companiilor anonime.

Peste 21.500 de companii au fost identificate cu ajutorul unui grup de 28 de directori fictivi. Aceştia joacă un rol esenţial în păstrarea secretă a sute de mii de tranzacţii comerciale. Ei fac acest lucru vânzându-şi numele pentru utilizare în documentele oficiale ale unor companii, folosind adrese din locaţii obscure din întreaga lume.

Acest lucru nu este ilegal, conform legislaţiei din Marea Britanie, iar uneori, directorii au un rol legitim. Dar dovezile autorilor anchetei sugerează că acest grup special de directori se prefac că controlează companiile pe care îşi pun numele. Companiile sunt adesea înregistrate anonim offshore în Insulele Virgine Britanice (BVI), dar şi în Irlanda, Noua Zeelandă, Belize şi chiar Marea Britanie. Peste 20 de agenţii britanice vând companii offshore, multe dintre acestea ajutând la furnizarea de directori fictivi.

Un cuplu de britanici, Sarah şi Edward Petre-Mears, care au migrat din Sark în Channel Islands, în insula din Caraibe Nevis, şi-au vândut serviciile unui număr de peste 2.000 de entităţi, numele lor figurând pe activităţi care merg de la achiziţionări ruseşti de proprietăţi de lux la pornografie şi cazinouri.

În 1999, guvernul a susţinut că industria directorilor fictivi din Marea Britanie a fost "efectiv scoasă în afara legii", după ce judecătorul Justice Blackburne a declarat că instanţa nu va tolera "situaţia în care cineva preia conducerea unui număr atât de mare de companii iar apoi îşi abrogă total responsabilitatea". Dar constatările investigaţiei comune arată că nu s-a efectuat un control.

În spatele numelor fictive se află o mare varietate de proprietari reali, inclusiv cei care sunt perfect legali, de la oligarhi ruşi la speculatori discreţi de pe piaţa imobiliară britanică. Singurul lor factor comun este dorinţa de secretizare.

Unii dintre proprietarii identificaţi sunt: Vladimir Antonov, cumpărătorul miliardar rus stabilit la Londra al Portsmouth FC, care în prezent se confruntă cu o cerere de extrădare din Lituania, unde a controlat o bancă. • Yair Spitzer, un inginer de software din nordul Londrei, care a cumpărat şi vândut la Londra apartamente. • Hackmeys, o familie israeliană înstărită, care a folosit o companie din BVI pentru a cumpăra un bloc de 26 de milioane de lire din Londra. • Nicholas Joannou, al cărui ''Armstrong Group'' a vândut acţiuni de la o adresă din Berkeley Square, din centrul Londrei. • SP Trading, care a fost legată în 2009 de un om de afaceri kazah şi de un scandal de vânzare de arme către Iran.

Într-o anchetă paralelă, programul Panorama de luni al BBC1 va prezenta un agent dintr-o companie care se oferă să acorde asistenţă unui reporter sub acoperire pentru a scăpa de fisc. Agentul, James Turner, de la compania ''Turner Little'' din York, oferă nume de directori din Belize şi spune: "Nu vor şti nici măcar că sunt directori, sunt doar plătiţi".

Unui reprezentant al unei a doua companii, ''Atlas Corporate Services'', i se cere confidenţialitate maximă. El explică faptul că mulţi dintre directorii fictivi nu ştiu nici măcar că numele lor sunt folosite. Jesse Hester, care conduce ''Atlas Corporate Services'' din Mauritius, este văzut asigurând un potenţial client că este puţin probabil ca Marea Britanie să-l descopere. "Autorităţile fiscale nu au resursele necesare pentru a-i descoperi pe toţi. Ei consideră că există o astfel de probabilitate ca la câştigarea la loterie", spune el.

Aceste dezvăluiri lansează o serie de articole ce vor apărea timp de o săptămână pe site-ul The Guardian, proiectate să scoată din anonimat companii offshore, aspectul cel mai întunecat al sectorului financiar din Marea Britanie. Insulele Virgine Britanice sunt un loc de refugiu cu un succes deosebit, datorită secretului excepţional oferit. Acest teritoriu din Caraibe, controlat de Marea Britanie, a vândut peste un milion de entităţi offshore deţinute anonim de la lansarea sa în 1984 ca paradis fiscal.

Cumpărătorii sunt adesea oameni care, dintr-o varietate de motive, unele perfect legitime, nu doresc să facă publicitate legat de modul în care dispun de averea lor. ICIJ şi-a propus însă să identifice, ţară cu ţară, miile de adevăraţi proprietari.

The Guardian a colaborat cu ICIJ, analizând mai multe ''gigabytes'' de date britanice. În această săptămână, cotidianul şi-a propus să dezvăluie numele mai multor proprietari. Publicaţia nu sugerează că aceştia ar fi comis delicte penale. Printre cei pe care i-a contactat, nu toţi au mers până acolo încât să folosească directori fictivi. Unii insistă că nu au făcut nimic ilegal şi că profită doar de facilităţi fiscale legale sau de oportunitatea de intimitate. Criticii spun însă că sistemul insulelor poate fi deschis comiterii de abuzuri, din cauza lipsei sale de transparenţă.AGERPRES

 

 

http://www.agerpres.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...

ULTIMĂ ORĂ Un polițist a fost găsit ÎMPUȘCAT în cap, în mașină
26/11/2020 17:42

Un poliţist de 29 de ani, ajutorul şefului de post din comuna Găiseni, judeţul Giurgiu, a fost găsit impuşcat in cap intr-un autoturism, pe un drum comunal. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchet ...

Batrana de 87 de ani jefuita de 300.000 de euro. Talharia a fost raportata de fiul victimei intr-un sat din judetul Arad
26/11/2020 13:33

 Politistii aradeni au demarat o ancheta dupa ce aproximativ 300.000 de euro ar fi fost furati dintr-un seif aflat in casa unei femei de 87 de ani, din localitatea Pancota, victima relatand ca o ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

Spaniola nu va mai fi limba oficială a Spaniei
26/11/2020 12:18

Ar putea părea un titlu dintr-un ziar de satiră dar nu este: spaniola nu va mai fi limba oficială a statului spaniol sau „lingua franca” (comună) in invătămant, măsura fiind inclusă in noua ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei