ANVELOPE de iarnă 2020: Tot ce trebuie să știi

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 03-11-2020 21:29

 Vremea rece se face simțită tot mai pregnant în toate regiunile țării, așa că a devenit clar că a sosit momentul potrivit pentru a ne gândi la cauciucuri de iarnă în 2020. Iată tot ce trebuie să știi despre montarea anvelopelor de iarnă.

Este acel moment al anului în care șoferii încep să se gândească la montarea anvelopelor de iarnă, iar cozile la vulcanizări încep să crească de la câteva mașini la ore întregi de așteptare. Nu se recomandă însă să aștepți până la căderea zăpezii pentru a monta anvelopele de iarnă.

 
 

 

Când temperatura scade sub 7 grade Celsius, anvelopele de vară nu mai reușesc să păstreze o aderență adecvată, astfel că este recomandată trecerea la anvelope de iarnă. În sudul țării, acest lucru ar însemna de la începutul lunii noiembrie, dar nu este o regulă.

Nu uitați, montarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sa polei. Acest lucru este valabil indiferent de perioadă – dacă ninge în iulie, anvelopele de iarnă sunt obligatorii și atunci. Dacă nu respectați această prevedere legală, riscați o amendă deloc mică. În plus, asigurarea ar putea să nu acopere eventualele pagube în cazul unui accident produs pe un drum acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, atunci când mașina nu are anvelope de iarnă.

Cauciucuri de iarnă 2020: De ce sunt necesare

Anvelopele de iarnă sunt proiectate special pentru performanțe optime în condiții de iarnă. Vorbim atât de compoziția cauciucului, cât și de profilul pneurilor, care asigură o aderență optimă pe zăpadă, gheață și polei. Sub temperatura de 7 grade Celsius, cauciucurile de vară pierd din aderență din cauza materialului, care se întărește sub acțiunea frigului.

Dimpotrivă, anvelopele de iarnă au un cauciuc moale, care își păstrează aderența în condiții de ger. Profilul pneurilor de iarnă au numeroase lamele, dar și un profil mai adânc, care asigură o tracțiune optimă pe zăpadă. Astfel, dacă distanța de frânare pe zăpadă de la 50 km/h este de 28 de metri pentru o mașină dotată cu cauciucuri de iarnă, aceasta crește la 43 de metri atunci când este echipată cu cauciucuri de vară. Trei lungimi de mașină este o diferență enormă în termeni de siguranță rutieră.

Ce trebuie să știi când cumperi anvelope de iarnă?

Nu orice anvelopă de iarnă este pentru oricine. Cei care parcurg distanțe mari pe autostrăzi sau în orașe trebuie să caute cauciucuri de iarnă cu caracteristici optime pe carosabil ud. La fel, cei care călătoresc în zone montane, unde zăpada abundentă este ceva obișnuit, trebuie să cumpere anvelope cu performante optime pe zăpadă și gheață.

Cauciucuri de iarnă 2020

Dacă vrei să economisești bani, cel mai bine este să cumperi vara sanie și iarna car, cum spun bătrânii. Anvelopele de iarnă cele mai ieftine se cumpără primăvara, la final de sezon. Dimpotrivă, după căderea primei zăpezi, cele mai multe cauciucuri de iarnă sunt epuizate sau au prețuri foarte mari. Un motor de comparare a prețurilor te va ajuta să alegi cele mai bune oferte pentru anvelope. Cele mai bune prețuri le vei găsi online.

Cauciucuri de iarnă 2020: Cât de vechi pot fi la cumpărare

Anvelopele de iarnă pe care le cumperi nu vin întotdeauna direct din fabrică. Dacă au fost însă stocate în condiții optime, pot fi considerat ca fiind noi timp de trei ani de la data fabricației. Data de fabricație a anvelopei este marcată codificat, sub forma numărului DOT. Ultimele patru cifre ale numărului DOT reprezintă săptămâna, respectiv anul de fabricație. Astfel o anvelopă a cărei serie DOT se termină în 2620 înseamnă că a fost fabricată între 22 și 28 iunie 2020.

Este recomandat ca anvelopele noi cumpărate să nu fie fabricate cu mai mult de trei ani în urmă. Dacă sunt însă nefolosite și stocate în condiții optime, poți să cumperi fără probleme pneuri până la cinci ani vechime – un discount ar trebui să se aplice în acest caz. Vârsta anvelopei limitează însă durata de viață a acesteia. Asta deoarece, indiferent de uzură, o anvelopă trebuie schimbată cel mai târziu la vârsta de 10 ani, și asta dacă starea ei nu impune schimbarea mai devreme.

Ce reprezintă eticheta UE a anvelopelor

Eticheta UE a anvelopelor cuprinde cele mai importante informații legate de caracteristicile pneurilor. Este obligatorie încă din 2012. Acestea codifică rezistența la rulare (un indicator al consumului de combustibil) și aderența pe drumuri ude (distanța de frânare) în clase de eficiență de la A la G. Cu cât litera este mai la începutul alfabetului, cu atât performanțele sunt mai bune.

În cazul consumului de combustibil, fiecare clasă înseamnă o economie de 0,2 l/100 km față de clasa superioară. În cazul opririi de urgență de la 80 km/h, un cauciuc clasificat cu litera A pentru aderență oprește mașină în circa 28 de metri, în timp ce unul care are litera F pe etichetă are nevoie de 46,5 metri (litera G nu se acordă pentru autoturisme).

În plus, eticheta UE mai specifică nivelul de zgomot produs în timpul rulării de pneurile respective, atât în valoare absolută (decibeli) cât și relativ, pe trei niveluri.

Eticheta UE nu spune totul despre un anumit model de anvelopă, multe alte caracteristici fiind trecute cu vederea. Printre acestea se numără manevrabilitatea pe carosabil acoperit cu zăpadă, distanțele de frânare pe carosabil uscat sau durabilitatea în condiții normale de exploatare.

Care este adâncimea profilului la care trebuie schimbate anvelopele de iarnă

Conform legii, anvelopele nu trebuie să aibă o adâncime a profilului de rulare mai mică de 1,6 milimetri. Totuși, performanțele unei anvelope încep să se degradeze cu mult înainte de a ajunge la acest nivel. În cazul unei anvelope de iarnă, cerințele sunt mult mai drastice decât în cazul anvelopelor de vară. Dacă acestea se recomandă să fie schimbate la o adâncime a profilului de 3 mm, în cazul pneurilor de iarnă se recomandă înlocuirea de la o adâncime de 4 mm.

Măsurarea adâncimii profilului se face folosind un instrument special, care poate fi achiziționat în magazinele de anvelope. Este relevantă măsurarea profilului în zona centrală a benzii de rulare. În cazul în care nu ai la dispoziție un dispozitiv special pentru măsurarea adâncimii profilului, o monedă este la fel de bună. În cazul unei monede de 50 de bani, aceasta nu trebuie să se „scufunde” mai departe de scrisul ”ROMÂNIA” de pe revers.

Cauciucuri de iarnă 2020

Cele mai multe anvelope au, de asemenea, marcaje care anunță uzura completă a acestora. Este vorba de bucăți de cauciuc dur, integrate în profilele longitudinale ale benzii de rulare. Acestea nu vor fi vizibile decât atunci când adâncimea profilului ajunge la limita de 1,6 milimetri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Decizie CCR - Posesorii de carnet categoria B vor putea conduce motociclete
20/03/2024 11:34

Curtea Constituţională (CCR) a Romaniei a discutat, miercuri, sesizarea privind ordonanţa de urgenţă care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere. Presedintele Klaus Iohannis cont ...

UE pregătește o legislație rutieră mai aspră. Interdicția de conducere ajunge la nivel european
11/03/2024 12:41

 Se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Noua legislatie ar putea fi adoptată chiar din 2025, sustine europarlamentarul Vlad Gheorghe. Cea mai importantă prevedere este că un sofe ...

Există riscul ca Uber și Bolt să dispară din România: Guvernul pregătește o mare lovitură
11/03/2024 12:00

La nivel guvernamental s-au purtat negocieri extinse pentru a se modifica OUG 49/2019 pentru a reglementa transportul de persoane. Conform celor de la Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati d ...

VIDEO Femeile și-au ales mașina anului 2024. E imensă, 100% electrică și cântărește peste 2,6 tone
10/03/2024 11:41

SUV-ul electric Kia EV9 a fost votat „World's Best Car for 2024” la premiile WWCOTY, de către juriul specializat alcătuit din 75 de jurnaliste din 52 de tări. Concurenta a fost puternică, 63 de ...

Schimbări majore de la 1 mai. Ce trebuie să știe proprietarii de mașini
06/03/2024 00:40

Piata auto traversează o perioadă agitată, in care fiecare aspect, de la motoarele pe benzină si motorină pană la cele electrice, este supus unei efervescente continue. Cu toate acestea, inceputul acestui ...

Noutăți în examenul auto din 2024: Ce schimbări aduce și cum se desfășoară proba practică
04/03/2024 08:39

În 2024, obtinerea permisului auto in Romania suferă schimbări semnificative, iar aceste modificări au fost impuse de adoptarea unui nou proiect de lege de către Camera Deputatilor. Ce trebuie să ...

Un șofer s-a dat în spectacol în fața polițiștilor, în București, după ce a rămas fără permis
03/03/2024 12:01

Un bărbat de 34 de ani a fost amendat si a rămas fără permis de conducere pentru 30 de zile, in noaptea de sambătă spre duminică. Acesta a adoptat un comportament agresiv la plecarea de pe loc după ce f ...

Când este permis să dai flash-uri în trafic. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor
03/03/2024 09:53

 Flash-urile si claxoanele sunt două dintre cele mai intalnite metode de comunicare folosite de soferi in trafic. Unii soferi dau flash-uri pentru a avertiza alti soferi de un pericol, altii pentru a-si e ...

Imobilizarea planificată a populațiilor: UE vrea să interzică repararea mașinilor mai vechi de 15 ani!
29/02/2024 12:33

Uniunea Europeană propune un act legislativ controversat care ar interzice efectiv dreptul la reparatii pentru vehiculele mai vechi de 15 ani. Scopul, potrivit Comisiei Europene, este "de a reinnoi parcu ...

Mașini furate direct cu platforma - Schema unui tânăr din București, descoperită după o jumătate de an
25/02/2024 21:34

Un bărbat de 28 de ani este cercetat după ce a determinat conducătorii unor autoplatforme să fure trei maşini parcate in Bucureşti, iar poliţiştii au stabilit că el intenţiona să valorifice autoturis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei