„Traficul cotidian n-ar trebui să prezinte riscurile pe care a ajuns să le presupună mersul cu maşina în România!”

logo-ati

Dimensiune font:

| 16-10-2019 12:34

 * susţine Bogdan Marişca, head trainer „Ford Driving Skills For Life”

Ford România a ales pentru a doua oară Iaşul ca gazdă a evenimentului „Ford Driving Skills For Life”, sute de cursanţi fiind instruiţi timp de două zile de o echipă de specialişti de la Napoca Rally Academy, conduşi de pilotul Bogdan Marişca, dar însuşi Simone Tempestini, campionul naţional de raliuri en-titre, a povăţuit cursanţii în privinţa unui stil de conducere cât mai civilizat.

Marişca, fost campion naţional de raliuri în 2015 şi de patru ori vicecampion naţional, s-a arătat încântat de tot ce a văzut în cele două zile petrecute în parcarea Carrefour Era, menţionând că astfel de evenimente precum cel în care s-a implicat şi dealerul Ford Iaşi, ATI Motors Holding, ar trebui să fie mult mai dese, dar a adresat şi destule sfaturi pentru ca deplasarea cu maşina să nu mai fie o veritabilă aventură!

- Domnule Marişca, ce ateliere le-aţi propus participanţilor la DFSL Iaşi 2019?

- Au fost patru ateliere. La unul din ele se vorbea despre timp de reacţie, felul în care frânezi maşina, frânarea de urgenţă şi evitarea unui obstacol. Ne referim la dinamica maşinii şi la felul în care şoferul trebuie să anticipeze nişte lucruri şi să reuşească să pună în practică nişte reacţii foarte rapide pentru a evita ceva. Un alt atelier a fost despre distragerea atenţiei, felul în care nu suntem atenţi la volan. Mai mult, folosim foarte mult telefonul mobil la volan. Au fost şi nişte workshop-uri pe această temă şi tot în acest atelier se afla şi ce înseamnă consumul de alcool şi de substanţe interzise la volan, dar se discuta şi despre interacţiunea dintre şoferi şi biciclişti, despre cum trebuie protejaţi bicicliştii, pentru că sunt extrem de vulnerabili. Al treilea atelier era îndreptat spre partea tehnică a maşinii, ce înseamnă maşina din perspectiva siguranţei, a tehnologiei, cât sprijină aceste tehnologii şoferul: vin, te ajută, dar nu-ţi ţin locul! Aici s-a testat şi sistemul care opreşte maşina atunci când are un obstacol în faţă. Al patrulea atelier era derapajul, felul în care trebuie să controlăm un derapaj, să vedem cât de puţin suntem pregătiţi pentru un derapaj şi de fapt ar trebui să fim foarte atenţi şi să fugim de prezenţa unui derapaj în aşa fel încât la nivel de prevenţie şi de anticipare să reuşim să combatem orice stare de pierdere a aderenţei maşinii.

 - Poate fi prevenit derapajul?

- Poate fi prevenit în sensul să fim foarte atenţi şi anticipativi încât să nu riscăm să pierdem aderenţa maşinii, deoarece în momentul acela devenim extrem de vulnerabili.

- Cât de util le este un astfel de curs celor care abia au obţinut permisul de conducere?

- De la foarte util la foarte, foarte util. Lumea a fost dornică să înveţe, feedback-ul a fost pe măsură.

 - Pe reţelele de socializare este deja contestată noua reglementare care interzice ţinerea în mână a telefonului când eşti la volan. Sunt mult mai mulţi cei care se declară împotriva ei decât cei care o salută. Cum comentaţi?

- Nu pot fi de acord. Trebuie să înţelegem că telefonul mobil este una din principalele cauze de neatenţie din Europa, care generează un număr enorm de accidente. Câtă vreme nu ai fost pus într-o situaţie de genul acesta, evident că eşti tentat să combaţi, dar când faci parte dintre cei care au suferit din cauza neatenţiei cuiva care ţinea telefonul mobil în mână probabil că vei susţine această reglementare. Noi o susţinem, cred că este una corectă şi trebuie să învăţăm că traficul cotidian trebuie doar să ne ajute să ne deplasăm dintr-un punct în altul şi nu trebuie să prezinte riscurile pe care în România le prezintă mersul cu maşina.

 - Ce le transmiteţi celor care vorbesc la telefon? Dar celor care scriu mesaje? Cât de periculos este să fii activ pe reţelele de socializare aflându-te la volan? La ce se expun cei care fac LIVE-uri? Dar cei care se dau în vânt după selfie-uri?

- Este foarte periculos, pentru că înseamnă secunde bune când nu eşti atent la drum. Fiecare secundă înseamnă metri buni, zeci de metri parcurşi în care nu eşti pregătit pentru ce se întâmplă în faţa ta sau în jurul tău. 36 km/h înseamnă 10 m/s, 72 km/h înseamnă 20 m/s. Poţi să ai două, trei, cinci secunde cu ochii în ecran, secunde care se transformă de fapt în zeci, poate sute de metri în care mergi ca şi cum ai fi legat la ochi!

 - Se vorbeşte mult despre conducerea preventivă şi conducerea defensivă? Care este diferenţa dintre ele?

- Cumva este cam acelaşi lucru. Conducerea defensivă presupune şi foarte multă prevenţie, dar presupune şi nişte alte principii pe care oamenii ar trebui să ştie să le urmeze: felul în care se stă la volan, felul în care se înţelege dinamica maşinii şi cum reuşim s-o controlăm, felul în care avem permanent controlul situaţiilor din jurul nostru. Prevenţia este o formă de anticipare. Este un cuvânt-cheie în conducerea defensivă, dar nu este singurul.

 - Cum trebuie reacţionat faţă de şoferii mai agresivi, faţă de cei care dau flash-uri din spate?

- Agresivitatea trebuie să fie combătută pentru că înseamnă să fie pusă presiune pe cei din faţă. Nu este posibil aşa ceva, pentru că nu suntem singuri pe şosele. Agresivitatea dusă la extrem poate duce la un accident.

  Cum îi învăţaţi pe cursanţi să recunoască pericolele?

- La nivel de anticipaţie şi atenţie.

 - Ce trebuie făcut când pe polei îţi apare brusc în faţă un animal?

- Pe polei sau pe suprafeţe cu aderenţă scăzută viteza trebuie să coboare drastic. Trebuie să mergem mult, mult mai încet decât o facem în mod normal. Dacă apare un animal în faţă, dacă mergi încet trebuie să frânezi, dacă mergi prea tare atunci e prea târziu!

 - În cazul în care intri în curbă, iar din sens opus vine un şofer angajat în depăşire, ce este mai bine de făcut în acea fracţiune de secundă?

- Frânezi şi tragi pe dreapta.

- Care au fost concluziile ediţiei 2019 la Iaşi?

- Au fost foarte mulţi cursanţi, tot timpul suntem la capacitatea maximă. Lumea este foarte receptivă. Interesant este că în oraşele în care am mai fost oamenii tot vin în număr foarte mare. Sunt sesiuni închise, înseamnă că evenimentul are numai efecte pozitive.

 - N-ar trebui să fie mai dese?

- Cu siguranță ar fi binevenite. La Iași, în cele doua zile de eveniment, au fost instruiți 490 de participanți. Ford România a făcut deja o investiție semnificativă pentru a aduce și a păstra acest program în România, de-a lungul ultimilor ani. Calea a fost deschisă și sigur este loc pentru mai mult. Toți ar trebui să facem mai mult în acest domeniu ce vizează siguranța in trafic. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei