Ai fost implicat într-un accident? Cum îţi repari maşina legal fără a scoate bani din buzunar

default

Dimensiune font:

| 17-04-2013 09:26

Aţi fost implicat într-un accident rutier? Iată ce aveţi de făcut şi cum vă puteţi repara maşina fără a avea probleme cu legea şi fără a scoate bani din buzunar, potrivit cugetliber.ro.

Chemaţi poliţia dacă accidentul e cu victime

După producerea coliziunii, imediat trebuie să verificaţi dacă există victime omeneşti: răniţi sau decedaţi. Dacă vreunul dintre participanţii la trafic prezintă şi cea mai mică problemă medicală (sângerează, are stări de rău, ameţeli, acuză dureri, etc.), sunaţi imediat la 112 şi anunţaţi producerea evenimentului, solicitând prezenţa la faţa locului a unei ambulanţe şi a poliţiei rutiere. Foarte important: nu mişcaţi poziţia autoturismului.

Acest lucru se va realiza doar după ce poliţiştii finalizează cercetările. În această nefericită situaţie, oamenii legii vă vor indica ce paşi trebuie făcuţi în continuare (în funcţie de vinovăţia sau implicarea fiecărui şofer) şi vă vor elibera certificatele doveditoare pentru a vă putea repara maşina. Dacă accidentul nu a fost din culpa dvs., veţi primi o copie după asigurarea şoferului vinovat, cu care vă puteţi repara maşina.

Constatare amiabilă

Dacă în urma accidentului toată lumea este în regulă şi nu sunt răniţi, atunci puteţi scoate maşinile de pe carosabil sau parca pe banda 1, pentru a nu îngreuna circulaţia rutieră în zonă. În această situaţie, puteţi recurge la procedura constatării amiabile, mai ales dacă şoferul vinovat îşi recunoaşte culpa. Împreună cu celălalt şofer, aveţi 24 de ore la dispoziţie pentru a vă prezenta la biroul de constatări daune a firmei de asigurări cu care şoferul vinovat are încheiată poliţa RCA.

Aici veţi completa un formular standard, în care veţi descrie cum s-a întâmplat evenimentul, urmând ca inspectorul să analizeze avariile şi să deschidă dosar de daună. În urma evaluării, acesta va da acceptul pentru intrarea în reparaţie a autoturismului avariat de către şoferul vinovat. Cel mai probabil, firma de asigurări vă va prezenta o listă cu service-uri agreate de ea cu care are decontare directă. Acest lucru are avantajul că şoferul nu va trebui decât să ducă maşina în service şi să o ia după reparaţii, fără a fi implicat în chestiuni ce ţin de facturare, devize de plată, sau chiar să plătească din propriul buzunar reparaţiile.

Atenţie la capcanele asiguratorilor

Există însă şi numeroase probleme ce se ascund în spatele acestei proceduri ce pare foarte facilă şi la îndemână. În acest sens, specialiştii vă dau câteva sfaturi pentru a nu cădea în capcane:

1. Nu acceptaţi orice service, mai ales dacă autoturismul dvs. este nou sau are o valoare ridicată. Asiguratorii nu vor avea niciodată interesul să vă trimită la cele mai bune service-uri sau în reprezentanţe auto, deoarece serviciile de calitate sunt şi cele mai scumpe.

2. Dacă acceptaţi ca maşina dvs. să ajungă într-un service oarecare, verificaţi ca toate piesele schimbate de mecanici să fie conforme. Certificatele de calitate şi conformitate pot fi o minimă garanţie.

3. Solicitaţi firmei de asigurări ca autoturismul dvs. să intre în reparaţii într-un service agreat de brand-ul maşinii. Dacă aveţi SKODA mergeţi într-un service SKODA, dacă aveţi BMW mergeţi la reprezentanţa BMW, etc. Cel mai probabil, asiguratorul o să încerce să vă convingă că va dura mai mult timp, că procedurile sunt mai greoaie. Nu trebuie să cedaţi, deoarece noile reglementări din domeniul asigurărilor vă ajută.

„Partea păgubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului şi înainte de efectuarea reparaţiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor. Reamintim totodată faptul că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenţii de colaborare.

Asiguratorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei”, ne-au declarat reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

4. Nu acceptaţi niciodată diferite sume de bani de la societăţile de asigurări la negru şi fără vreo evaluare prealabilă a daunelor maşinii. Vă puteţi trezi că aţi primit 10.000 lei bani în mână, sumă care v-ar putea încânta la început, pentru a constata apoi că paguba este dublă.
Dacă accidentul s-a produs din vina dvs., poliţa RCA nu vă va ajuta cu nimic la repararea propriei maşini. Aşa că, ori aveţi o asigurare facultativă CASCO care vă va scuti de cheltuieli, ori vă reparaţi maşina din proprii bani.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:09

Cirulatia in SENSUL GIRATOR
19/10/2020 18:06
Dacia confirmă că mașina electrică va fi produsă în China. DATE TEHNICE  De ce a fost numită Spring?
16/10/2020 14:31

 Dacia confirmă faptul că prima sa masină electrică va fi produsă in China, unde este produs si micul SUV Renault K-ZE ce are multe in comun cu Spring. Numele masinii a fost ales fiindcă este scurt s ...

Pe unde trece autostrada construita de americani in Romania. Tronsoanele finantate din fondul de 7 miliarde de dolari
14/10/2020 10:34

 Statele Unite sunt dispuse sa ofere Romaniei o finantare de 7 miliarde de dolari pentru proiecte de energie si infrastructura rutiera si feroviara. Via Carpatia, autostrada care leaga trei ma ...

FOTO Cea mai mica masina din lume costa 6.000 de euro si poate fi condusa fara permis:
04/10/2020 09:40

 Constructorul francez Citroen a lansat in acest an modelul Ami, care este incadrat drept un cvadriciclu si care poate fi condus fara permis, scrie The Guardian, citat de libertatea.ro. Potriv ...

Mulți șoferi își vor pune mâinile în cap: dezastru total pentru cei cu mașini pe benzină și motorină
01/10/2020 13:48

Multi soferi sunt vizati de diverse măsuri pregătite de Guverne, iar primii vizati sunt cei care conduc masini pe benzină si motorină. Vremurile se schimbă si aceste modele cu motoare clasice au fost lua ...

Accident mortal în Maramureș: un șofer a murit, după ce TIR-ul pe care îl conducea s-a răsturnat
14/09/2020 11:19

În urma impactului, soferul, un bărbat de 42 de ani din Rohia, a murit. Acesta nu purta centura de sigurantă care i-ar fi putut salva viata. Politistii continuă cercetările in acest caz. 

Aglomerație pe Autostrada Soarelui. Turiștii se întorc de pe litoral
13/09/2020 20:59

Traficul rutier se desfăsoară in conditii de aglomeratie, duminică seara, pe Autostrada Soarelui, iar turistii care se intorc dinspre litoral sunt sfătuiti să ia in considerare si rute alternative. Centru ...

Cuplu din Galaţi, morţi în Germania. Accident rutier TERIBIL
13/09/2020 20:55

Doi gălăţeni, soţ şi soţie, şi-au pierdut viaţa intr-un accident teribil din Germania. Patru romani si-au pierdut viata vineri, 11 septembrie, intr-un accident rutier produs pe autostrada A44 din Germa ...

Grav accident de circulație în Tulcea
13/09/2020 20:36

Un bărbat care a incercat să traverseze o stradă prin loc nepermise a murit, iar alte două persoane au fost rănite, duminică, intr-un accident rutier produs pe Drumul European 87, in satul Văcăreni, a a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei