Asigurarea trotinetelor şi a bicicletelor electrice devine obligatorie în România EXCLUSIV

trotineta  311100

Dimensiune font:

| 28-01-2022 21:56

În România, va fi impusă prin legislaţie obligația de asigurare și de acoperire a daunelor produse de trotinetele electrice şi de bicicletele electrice.

În plus, va fi reglementată acoperirea daunelor produse de remorci.

Autorităţile trebuie să transpună în legislaţia naţională prevederile Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Întâi se modifică legislaţia primară, iar schimbările sunt aprobate în Parlament, iar apoi ASF va trebui să elaboreze normele de aplicare a noii legi cu respectivele modificări. Practic, va fi o modificată legislaţia primară care guvernează piaţa RCA. Nu a fost încă stabilită data la care aceste modificări vor intra în vigoare.

Ziare.com a stat de vorbă în acest sens cu Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului Asigurări, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a detaliat ce schimbări vor urma în sectorul de asigurări.

 

"În ceea ce privește piața RCA și atribuțiile de reglementare ale ASF, anul 2022 este un an de tranziție, an în care instituția noastră va fi implicată în transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Această nouă directivă apărută la sfârșitul anului trecut aduce o serie de modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA, prevederile acesteia făcând obiectul discuțiilor purtate de Comisia Europeană cu reprezentanții statelor membre prin intermediul Consiliului și Parlamentului European, începând cu anul 2018", a declarat pentru Ziare.com reprezentantul ASF.
Ads

Noutățile aduse de această noua directivă sunt în principal cele legate de:

1. Modificarea domeniului de aplicare a directivei

Se are în vedere codificarea mai multor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, în special cele pronunțate în cauzele Vnuk, Andrade și Torreiro, hotărâri care au clarificat domeniul de aplicare a directivei cât și acoperirea evoluției tehnologice.

"Aceste modificări au un impact semnificativ asupra impunerii obligației de asigurare și obligației de acoperire a daunelor produse de vehicule cum ar fi: anumite tipuri de trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene și pentru care va fi necesară impunerea obligației de asigurare și în România", spune Valentin Ionescu.

2. Acoperirea daunelor în cazul intrării în faliment a unui asigurător RCA

Conform directivei, în fiecare stat membru trebuie să fie înființate organisme de despăgubire care să suporte costurile generate ca urmare a accidentelor cauzate de vehicule neasigurate sau neidentificate. Cu toate acestea, în prezent, nu există înființate la nivelul tuturor statelor membre organisme care au obligația de a suporta costurile ocazionate de cererile de despăgubire atunci când asigurătorul auto al părții răspunzătoare de accident este insolvabil.
Ads

Acest lucru înseamnă că, în cazul în care legislația națională a statelor membre nu ar prevedea existența unui sistem specific de protecție, victimele accidentelor cauzate de un vehicul asigurat la un asigurător insolvabil pot rămâne fără despăgubire.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante atunci când asigurătorul insolvabil oferă asigurare transfrontalieră prin intermediul liberei prestări a serviciilor.

3. Uniformizarea sumelor minime asigurate

Articolul 9 din directivă stabilește sumele minime obligatorii asigurate până la care trebuie să se acorde despăgubire în temeiul unei polițe de asigurare de răspundere civilă auto.

Aceste sume minime asigură faptul că există un nivel suficient de protecție minimă a victimelor accidentelor auto în întreaga UE în caz de vătămare corporală și pagube materiale, indiferent de categoria de vehicul.

"Cu toate acestea, deși directiva urmărește să stabilească sume minime asigurate egale în toate statele membre ale UE, în prezent mai multe state membre fac obiectul unor sume minime mai mici decât valorile mai mari prevăzute în directivă. Aceasta ca urmare a perioadelor de tranziție care au permis unor state membre să amâne aplicarea integrală a sumelor minime. Din cauza datelor de referință diferite ale diferitelor state membre pentru recalcularea periodică a sumelor minime, există un decalaj între statele membre care au beneficiat de perioade de tranziție și restul statelor membre", adaugă el.
Ads

4. Istoricul daunelor

Pentru a facilita trecerea la un nou furnizor de asigurări, actuala directivă prevede că statele membre trebuie să se asigure că deținătorul de poliță are dreptul de a solicita o atestare privind istoricul daunelor din ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, până la momentul de față nu există nicio cerință pentru ca statele membre să impună asigurătorilor să ia în considerare astfel de atestări în momentul calculării primelor mai ales atunci când asiguratul își mută reședința într-un alt stat membru decât statul membru în care a avut reședința până la momentul respectiv.

5. Reglementarea acoperirii daunelor produse de remorci.

Sunt reglementate la nivel european situațiile în care sunt acoperite daunele produse de remorci având în vedere faptul că există anumite diferențe între legislațiile naționale ale statelor membre cu privire la înmatricularea și admiterea în circulație a acestora.

6. O serie de noi prevederi ce pot permite statelor membre să implementeze atunci când doresc:
Ads

- un sistem de control al obligației de asigurare. Aceasta în condițiile în care anumite evoluții tehnologice noi (tehnologia de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare) permit efectuarea de controale fără obstrucționarea vehiculelor și nu împiedică libera circulație a persoanelor și a vehiculelor. Prin urmare, se are în vedere permiterea verificării asigurării vehiculelor, în condițiile în care controalele fac parte dintr-un sistem general de controale pe teritoriul național, nu sunt discriminatorii, nu necesită oprirea vehiculului și sunt necesare și proporționale pentru atingerea scopului urmărit;

- un instrument de comparare a primelor de asigurare;

- excepții de la obligația de asigurare pentru anumite vehicule ce intră în domeniul de aplicare al directivei, însă această măsură este legată de obligația statului membru de a notifica Comisia Europeană de această măsură și de a crea mecanisme pe baza cărora sunt suportate doate daunele produse de către astfel de vehicule. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Vești importante pentru șoferii români! la înregistrare, vehiculele vor primi plăcuțe cu un singur număr de înregistrare
23/09/2023 13:07

  A devenit oficial! Noi schimbări majore in Codul Rutier.  Proiectul a fost aprobat, Hotărarea de Guvern a fost publicată in Monitorul Oficial, ceea ce inseamnă că noile preveder ...

Amenzi de până la 50.000 lei pentru șoferi- În ce condiții poate aplica Poliția aceste sancțiuni
23/09/2023 11:36

Nouă amendă pentru soferi! Ministerul Finantelor a publicat un proiect de lege care prevede o nouă amendă uriasă pentru soferi. Guvernul propune introducerea unui nou sistem de urmărire a transporturilor ...

Mii de avioane sunt în pericol: o companie a vândut piese neverificate și cu acte false
21/09/2023 13:28

 Producătorul de motoare cu reacţie CFM International a declarat miercuri că mii de componente pentru motoare de avioane ar fi putut fi vandute cu documente false de către un distribuitor britanic, in ...

România celor 1.000 km de autostradă. Care este stadiul actual al lucrărilor pe cele 11 tronsoane neterminate
18/09/2023 21:41

 Romania va atinge borna de 1.000 km de autostrăzi si drumuri expres după inaugurarea unui lot de 13 km din Autostrada Transilvania A3. Sectiunea Suplacu de Barcău – Nusfalău, intre judetele Orad ...

Aproape 1,8 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie. Măsura de care trebuie să ştie toţi şoferii
17/09/2023 11:20

Contractele de asigurare emise de Euroins răman valabile, potrivit legii, pană la data de 7 decembrie 2023, anuntă Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Chiar dacă Euroins se află acum in procedură ...

Lovitură dură pentru șoferii români! Se vor da amenzi usturătoare
17/09/2023 10:25

Informatii esentiale! Soferii vor primi amenzi usturătoare dacă isi parchează masinile pe trotuarul din fata casei. Parcarea masinii incepe să fie o problemă mare si pentu cei care locuiesc la casă, nu ...

Când mașina ta îți urmărește viața sexuală. Producătorii auto colectează date despre clienți fără acordul acestora
16/09/2023 21:35

          O nouă analiză a producătorilor de autovehicule a stabilit că masinile filmează, inregistrează si urmăres ...

  Amendă de aproape 3.000 de lei, dacă circuli cu pisica sau câinele în mașină. Când te sancționează poliția?
16/09/2023 14:17

Atentie cand aveti in masină un animal de companie, pentru că, in anumite situatii, politia de poate sanctiona cu amendă de aproape 3.000 de lei, dacă circuli cu pisica sau cainele in masină. Codul Ruti ...

 De ce este importantă calitatea anvelopelor?
15/09/2023 10:25

 De ce este importantă calitatea anvelopelor? Răspunsul la intrebarea din titlul acestui articol pare evident: pentru că anvelopele de calitate sunt mai sigure. Cu toate acestea, anvelopele nu par ...

FOTO | Dacia va lansa 'mini Duster': Este primul SUV românesc din 'Segmentul B'
13/09/2023 19:51

  Dacia pregăteste lansarea unui viitor model, care este planificat să ocupe un loc intre Sandero Stepway si SUV-ul Duster in gama lor de vehicule. Această veste a fost comunicată direct de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei