default

Dimensiune font:

NOUL COD RUTIER: Sancţiuni în cascadă pentru şoferii care încalcă legea

| 20-09-2013 09:13

NOUL COD RUTIER: Comisia care lucrează la proiectul noului cod rutier ia în calcul aplicarea unor amenzi graduale, în cazul în care un şofer încalcă aceeaşi regulă de circulaţie, într-un termen dat. Nu s-a stabilit încă dacă este vorba de o perioadă de trei sau cinci ani.

 

NOUL COD RUTIER se modifică de la o zi la alta: O primă abatere va atrage o sancţiune minimă. Însă conducătorii auto care vor repeta greşeala vor primi o sancţiune mai mare. Iar a treia abatere va antrena aplicarea pedepsei maxime, care nu a fost stabilită încă. Noul Cod Rutier ar urma să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare. 

CODUL RUTIER 2013: Principalele prevederi

COD RUTIER 2013: Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, excluzând situaţia în care este vorba despre o infracţiune, şi produc un accident rutier din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, vor avea permisul suspendat pe patru ani şi vor primi între 125 şi 200 de puncte-amendă, prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea circulaţiei pe drumurile publice şi care a fost postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publică. 

Conform legislaţiei actuale, conducătorii auto care produceau accidente în stare de ebrietate aveau permisul suspendat pe trei luni şi primeau între 9 şi 20 puncte-amendă. 


"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 4 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoana aflata sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune şi dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale", precizează proiectul supus spre dezbaterea publică. 

Totodată, şoferii care conduc în stare de ebrietate, chiar dacă nu produc un accident rutier, dar sunt depistaţi de poliţiştii rutieri, vor avea permisul suspendat pe trei ani şi vor primi între 125 şi 200 de puncte - amendă. 

Până acum, conducătorii auto erau sancţionaţi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni şi primeau între 9 şi 20 puncte - amendă. 

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoana aflata sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune", subliniază documentul Ministerului Afacerilor Interne.

- Trecere pe roşu:
4-5 puncte-amendă şi permisul suspendat 30 de zile
125-200 puncte-amendă şi 2 ani fără permis

- Accident provocat din cauza trecerii pe roşu:
6-8 puncte-amendă şi permisul suspendat 60 de zile
25-200 puncte-amendă şi 3 ani fără permis

- Conducere sub influenţa băuturilor alcoolice:
9-20 puncte-amendă şi 90 de zile permisul suspendat
125-200 puncte-amendă şi 3 ani fără permis

- Accident provocat pe fondul consumului de alcool:
9-20 puncte-amendă şi permisul suspendat 90 de zile
125-200 puncte-amendă şi 4 ani fără permis

- Nepurtatea centurii sau a căştilor de protecţie:
2-3 puncte-amendă şi 2 puncte penalizare
9-20 puncte-amendă şi 6 puncte-penalizare

- Nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferată :
9-20 puncte-amendă şi permis suspendat 90 de zile
125-200 puncte-amendă şi 3 ani fără permis

- Suspendarea permisului pentru neachitarea amenzii în 30 zile
Sursă: proiect M.A.I.

CODUL RUTIER 2013: Potrivit legislaţiei în vigoare, conducătorii auto care produc accidente după ce trec pe culoarea roşie a semaforului se aleg cu permisul suspendat timp de două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte- amendă. 


"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale", precizează proiectul supus spre dezbaterea publică. 

Totodată, chiar dacă nu se produce niciun accident rutier, şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului riscă să rămână fără permis pentru doi ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă. 

Potrivit legislaţiei actuale, conducătorii auto care trec pe culoarea roşie a semaforului se aleg cu permisul suspendat pentru o lună de zile şi primesc 4 sau 5 puncte amendă. 

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 2 ani, nerespectarea de către conducătorul unui autovehicul a semnificaţiei culorii roşii a semaforului", subliniază documentul Ministerului Afacerilor Interne. 

CODUL RUTIER 2013: Modificarea Legii Circulaţiei prevede sancţiuni drastice şi pentru şoferii care nu respectă regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată. 

Astfel, în cazul în care vor încălca regulile rutiere, conducătorii auto se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de trei ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă. 

În prezent, şoferii sunt sancţionaţi cu reţinerea permisului pe trei luni de zile şi pot primi între 9 şi 20 puncte-amendă. 

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 ani, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată", se arată în actul normativ supus dezbaterii publice pe site-ul MAI. 

CODUL RUTIER 2013: permis suspendat pe 3 ani dacă mergi pe contransens pe autostradă

În acelaşi timp, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede faptul că şoferii care conduc un autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia, se pot alege cu permisul suspendat pentru trei ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă, în condiţiile în care, în prezent, conducătorii auto pot avea permisul suspendat două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte-amendă.  

CODUL RUTIER 2013: Nu plăteşti amenda, pierzi permisul

Şoferii care sunt amendaţi de poliţiştii care au constat anumite abateri de la regulile rutiere, dar nu-şi plătesc amenda în termen de 30 de zile se pot alege cu permisul suspendat, în cazul în care acesta nu face dovada plăţii sancţiunii contravenţionale, potrivit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică legea circulaţiei pe drumurile publice şi care a fost postat, miercuri, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publică.

"Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule prevăzută la alin. (1) încetează în următoarele situaţii: a) la data prezentării dovezii achitării amenzii la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta; b) la data achitării amenzii contravenţionale în condiţiile art. 28 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare; c) în termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitării amenzii printr-o altă modalitate decât cele prevăzute la lit. a) şi b) la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta", precizează proiectul supus spre dezbaterea publică. 

De asemenea, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede obligativitatea monitorizării video a probei practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, pentru asigurarea şi verificarea corectitudinii examinării. Se exceptează vehiculele utilizate la proba practică pentru obţinerea categoriilor AM, A1, A2 şi A. 

CODUL RUTIER 2013: Examen monitorizat video


"Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări. Înregistrarea se stochează de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere, pe o perioadă de 6 luni de la data desfăşurării acestuia", subliniază actul normativ afişat pe siteul MAI. 

Totodată, proiectul prevede introducerea măsurii suspendării înmatriculării vehiculului, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, până la transcrierea dreptului de proprietate în evidenţe pe numele noului proprietar. 

Conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată se sancţionează contravenţional cu 21-124 puncte-amendă şi măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an. 

În acelaşi timp, se va majora şi sancţiunea pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, de la 2-3 puncte amendă, atât cât este în prezent, la 9-20 puncte amendă.

 

NOUL COD RUTIER: cât cresc amenzile

Potrivit Codului Rutier, un punct-amendă înseamnă 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că un punct de amendă este de acum 80 de lei, faţă de 75 de lei.

Aşa că, de acum înainte un şofer care va folosi telefonul mobil la volan va primi 2 puncte penalizare şi amendă cuprinsă între 147 şi 220 de lei, în timp ce înainte primea între 134 şi 201 lei.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei care nu poartă centura de siguranţă, care opresc în loc nepermis sau care depăşesc viteza legală cu 10-20 km/h.

Şoferii care staţionează în loc nepermis nu vor scăpa fără 3 puncte penalizare şi o amenda cuprinsă între 295 şi 370 de lei, în timp ce amenda veche era cuprinsă între 268 de lei şi 335 de lei. La fel se va întâmpla pentru depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h.

Dacă viteza legală va fi depăşită cu 30-40 km/h, poliţistul va da 4 puncte de penalizare şi amendă între 440 şi 590 de lei iar pentru depăşirea vitezei legale cu 40-50 km/h se vor aplica 6 puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 665 şi 1.474 de lei.

Permisul va fi reţinut şi se va acorda o amendă cuprinsă între 295 şi 370 de lei pentru trecerea pe roşu. Tot cu permisul reţinut şi cu amendă cuprinsă între 665 şi 1.474 lei se vor alege cei care vor depăşi viteza legală cu peste 50 km/h.

Cei care nu acordă prioritate pietonilor sau autovehiculelor vor rămâne fără permis şi vor plăti o amendă cuprinsă între 295 şi 370 de lei.

Rămân fără permis şi cei care circulă pe contrasens. În plus, vor plăti între 440 şi 590 de lei.

Şoferii care aleg să urce la volan după ce au băut vor rămâne fără carnetul de conducere şi vor plăti o amendă cuprinsă între 660 şi 1.475 de lei.

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Lista statelor care pot intra în UE din 1 iulie, influenţată.
01/07/2020 09:07

Uniunea Europeană a aprobat o listă cu 14 ţări care au acces in UE din 1 iulie, acesta fiind primul pas al relaxărilor după pandemie. "După o luptă prelungită intre diplomaţi, care s-a intins ...

Stadiul autostrăzii Sibiu - Pitești, pe fiecare tronson: Șantier deschis în acest an pe secțiunea 5. Licitația de pe lotul 4
01/07/2020 08:52

 Pe o parte din cei 30 de kilometri de pe Sectiunea 5 din autostrada Sibiu - Pitesti, de la Pitesti la Curtea de Arges, constructorul cu care recent s-a semnat un contract de peste 350 de milioane de euro ...

Primul tronson aflat în pregătire din Autostrada A7 spre Moldova va fi scos la licitație în acest an
30/06/2020 15:11

 Primul tronson din cele patru ale Autostrăzii A7 care se află acum in etapa de realizare a Proiectului Tehnic va fi scos la licitatie de executie in acest an, a anuntat marti sefa Companiei de Drumuri. ...

Vești BUNE pentru ȘOFERI. Se prelungește valabilitatea permisului auto și a ITP-ului
29/06/2020 22:36

Printre acestea se numără si prelungirea valabilitătii permisului auto si al Inspectiei Tehnice Periodice (ITP). Regulamentul 2020/698, care prevede aceste reguli, a fost publicat deja in Jurnalul Oficial a ...

VIDEO FOTO Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune / Ce termene sunt asumate pentru toate autostrăzile
29/06/2020 17:06

 Trei mari proiecte rutiere sunt in in curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitatie pentru a lega Moldova de Transilvania si Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei ...

Val de arestări în rândul şoferilor prinşi băuţi la volan
29/06/2020 15:41

 Cum reţinerea ori anularea permisului, deschiderile de dosare penale n-au descurajat deloc urcatul la volan sub influenţa alcoolului, poliţiştii ieşeni au devenit, in ultima vreme, mult mai drastici. ...

FOTO GRAV ACCIDENT rutier, sunt implicate 5 persoane din 3 mașini: Intervine elicopterul SMURD
28/06/2020 14:42

 Două dintre victime au multiple traumatisme, două au leziuni usoare, iar una nu are nevoie de ingrijiri, potrivit ISU Timis. Politia Timis anuntă că accidentul s-a produs din cauza unuia dintre sofer ...

UBER, disponibil de AZI într-un NOU oraș din România, IUBIT de turiști. Aylin Cadîr, PRIMUL utilizator
25/06/2020 11:54

 Începand din această după-amiază, Uber va fi disponibil in Constanta, destinatia de la malul Mării Negre preferată atat de romani, cat si de turisti din alte colturi ale lumii. Cantăreata Ayl ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!