default

Dimensiune font:

Reguli stricte pentru instructorii auto. Augustin Hagiu: Miza este financiară, nu are legătură cu siguranța rutieră

| 10-08-2013 21:36


Numărul instructorilor auto independenţi s-ar putea reduce drastic, în urma modificărilor legislative. În timp ce instructorii spun că vor rămâne pe drumuri și că angajații școlilor de șoferi sunt mai puțin performanți, fostul ministru al Transporturilor spune că a încercat să găsească cea mai bună soluție pentru viitorii șoferi.

Dacă îşi doresc să predea în continuare, instructorii auto independenţi vor fi nevoiţi să îşi angajaze personal şi să închirieze un spaţiu de studiu.

Noile reguli le mai interzic instructorilor independenţi să depăşească 210 ore de curs pe lună - adică 10 ore de condus în fiecare zi lucrătoare.

Un instructor auto independent, care a intrat în direct la emisiunea „Săptămâna sub lupă” de la Digi24, spune că decizia îi ia „dreptul de a munci” și că „școlilor auto le e frică de instructorii autorizați”, care sunt mai bine pregătiți.

Instructorul, care nu a dorit să-i fie publicat numele, a explicat că școlile de șoferi formează instructori auto care trebuie să îndeplinească doar două condiții – să aibă 25 de ani și permis de conducere categoria B.

În schimb, cei care sunt acum instructori autorizați au avut mai multe condiții de îndeplinit: pregătire profesională, să fi lucrat cel puțin 10 ani, să aibă permis de conducere B și C, a spus instructorul, care a adăugat lucrează în domeniu de 20 de ani.

„Există notari privați, sunt avocați privați, de ce să nu fie și instructori privați?”, întreabă el.

Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, a declarat la „Săptămâna sub lupă” că această lege va duce la „multiplicarea haosului” și că miza ei este „strict financiară”, fără legătură cu siguranța rutieră.

„Cred că trebuie să ne gândim foarte serios că obținerea carnetului de conducere costă în România de 10 ori mai puțin decât în UE. Cu acești bani puțini nu se poate face pregătire multă, sunt sume care acoperă birocrația și rotunjesc veniturile unora din minister”, spune Augustin Hagiu.

„Nu înțeleg cum poate ARR (Autoritatea Rutieră Română, n.r.) să interzică activitatea instructorilor, din moment ce ARR i-a creat”, a adăugat el.

Augustin Hagiu crede că evaziunea fiscală se regăsește și la școlile de șoferi, nu doar la instructorii independenți.

El a adăugat că instructorii nu au fost reprezentați la dialogul social și că „patronatele au știut să se miște pentu a-și apăra interesele, dar e vorba de interese de grup, nu de siguranța rutieră”.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la Digi24 că ministerul a încercat să găsească „cele mai bune soluții pentru clienți, cei care absolvă școala de șoferi”.

Scopul legii a fost să-i responsabilizeze pe cei care fac cursuri auto, a spus fostul ministru.

Dacă după absolvirea școlilor de șoferi, mai puțin de 50% dintre candidați trec examenul pentru permisul de conducere, școlile nu vor mai primi autorizație de funcționare, a precizat Relu Fenechiu.

Acesta a refuzat să asculte propunerile instructorului auto. „Nu cred ca trebuie sa facem legi într-o emisiune tv, prin telefon”, a spus el.

Începând din 8 august, instructorii independenţi trebuie să-şi caute cel puţin trei salariaţi: profesor de legislaţie, medic şi secretară. Independenţii care nu-şi permit acest lucru mai au o singură variantă: să devină ei înşişi salariaţii unei şcoli de şoferi.

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

O femeie a bătut toate recordurile, fiind prinsă conducând cu viteza de 703 km/h! Ea a rămas fără carnet și trebuie să plătească o amendă uriașă
07/07/2020 17:08

Incidentul a avut loc intr-un orăşel cu doar 2.000 de locuitori numit Offagna. Conform procesului verbal, femeia aflată la volan a avut o viteza inregistrată de 703 kilometri pe oră. A fost, desigur, o er ...

Oficialii Blue Air anunta ca nu pot returna banii pe cursele aeriene anulate:
07/07/2020 15:20

 Compania aeriana Blue Air a intrat luni, 6 iulie, intr-o procedura juridica speciala menita sa previna insolventa. Potrivit unui comunicat emis de oficialii societatii, decizia a fost luata pentru a se pr ...

Zborurile spre Marea Britanie, Spania si Belgia, reluate de pe Aeroportul International Timisoara
07/07/2020 13:29

 Aeroportul International Timisoara a anuntat reluarea zborurilor spre Marea Britanie, Spania si Belgia, dupa reactualizarea listei cu tarile care sunt considerate sigure, in contextul pandemiei de co ...

Deşi şoferul era de trei ori mai beat ca proprietarul maşinii, acesta i-a încredinţat cheile autoturismului, să conducă el
07/07/2020 12:29

 Deşi şoferul era de trei ori mai beat ca proprietarul maşinii, acesta i-a incredinţat cheile autoturismului, să conducă el. Şoferul avea o alcoolemie de 1,57, iar pasagerul, proprietarul maşinii, ...

BREAKING - Două accidente feroviare, în doar câteva ore, în România
07/07/2020 12:04

 Potrivit CFR Infrastructură, unul dintre accidente a avut loc la trecerea la nivel cu calea ferată intre statiile Orăstie si Aurel Vlaicu, judetul Hunedoara, unde trenul international 347-2, care circu ...

ALERTĂ Accident cu CINCI victime pe DN, lângă Predeal: traficul este BLOCAT
05/07/2020 14:40

 Conducătorii auto au fost testati cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0 in ambele cazuri. Traficul este blocat pentru efectuarea de cercetări.

Atenție, șoferi! Circulația este restricționată pe mai multe drumuri din țară
05/07/2020 10:57

 - DN1R - blocat in localitatea Sancraiu, judetul Cluj (circulatia rutieră este deviată pe DJ 126, prin localitate); - DN57B - la kilometrul 1+200 de metri, pe raza orasului Oravita (judetul Caras-Sever ...

Primele trenuri, acum peste 150 de ani - Complicatul drum al căilor ferate către teritoriile noastre
05/07/2020 10:54

 Primul tren a plecat din Bucuresti la 32 de ani după primul tren din Viena si la 25 de ani după Varsovia. Trenul Bucuresti - Giurgiu a devenit realitate la 27 de ani de la prima propunere pentru constru ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!