Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost finalizată joi; proiectarea obiectivului a început în anii '80

default

Dimensiune font:

| 03-12-2012 00:00

Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost finalizată joi; proiectarea obiectivului a început în anii '80

 

Lucrările pentru tronsoanele 6 şi 7 ale autostrăzii A2, respectiv Cernavodă - Medgidia şi Medgidia - Constanţa, au fost recepţionate oficial joi, autostrada Bucureşti - Constanţa fiind în sfârşit finalizată pe toate tronsoanele.

 


Autostrada Bucureşti - Constanţa trebuia să fie dată în folosinţă în întregime din 2011, lucrările fiind întârziate din cauza rezilierii unuia dintre contractele pentru execuţia unui tronson al autostrăzii.

Proiectarea acestui obiectiv datează însă dinainte de Revoluţie.

Autostrada Bucureşti - Constanţa reprezintă unul dintre cele mai îndelungate proiecte de autostradă, finalizarea ei fiind împiedicată de aceleaşi probleme, care, de la începutul anilor '80, împiedică darea în folosinţă: de la vestigii istorice la studii de fezabilitate prost realizate, neînţelegeri cu constructorii şi rezilieri şi lipsa finanţării.

Proiectul autostrăzii, început în anii '80 şi întrerupt în diferite etape, apoi continuat, a avut diverse date de dare în folosinţă, 2006, apoi 2007, 2008, iar ultimul termen era 2011.

Dacă problemele au început cu lipsa unei finanţări clare, în perioada 2006 - 2007 a fost rezolvată problema prin implicarea instituţiilor financiare internaţionale (Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), care au finanţat parţial proiectul.

Apoi a apărut problema studiilor de fezabilitate, fără de care proiectul nu putea începe. Cât de bine au fost făcute studiile arată întârzierile înregistrate, în calea autostrăzii "răsărind" fie vestigii istorice, fie zone cu specii protejate.

Dacă vestigiile sau lipsa finanţării au fost până la urmă depăşite, exproprierile au reprezentat o nouă problemă, mai ales că firmele de avocatură plătite cu milioane de euro de Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale nu s-au coordonat, în pofida numeroaselor întâlniri între cele două părţi, astfel încât constructorii nu au primit amplasamentele pentru a realiza lucrările.

În plus, vestigiile şi schimbarea traseelor au dus la creşterea preţurilor iniţiale stabilite prin contract, iar constructorii au cerut mai mulţi bani.

Lucrările de construcţie pentru tronsonul Cernavodă - Medgidia au fost executate de Asocierea Astaldi SPA-Max Boegl România SRL Cernavodă, după ce contractul cu constructorul iniţial, compania franceză Colas a fost reziliat pentru întârzieri, iar cele pentru tronsonul Medgidia - Constanţa de Asocierea Astaldi SpA - Max Bögl, serviciile de consultanţă fiind asigurate de Asocierea S.C. Search Corporation SRL/S.C. Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

Valoarea totală a proiectului 'Construcţie autostrada Cernavodă - Constanţa' a fost de 1,486 miliarde lei (fără TVA). Sprijinul financiar nerambursabil alocat prin Fondul de Coeziune a fost de 349,685 milioane lei (fără TVA), din care Contribuţia Comisiei Europene este de 297,232 milioane lei (fără TVA) - 85%. Diferenţa până la valoarea totală a proiectului a fost asigurată de Guvernul României de la Bugetul de Stat şi din alte surse de finanţare (BEI). AGERPRES

 

 

http://www.agerpres.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:02

Cu cat s-ar putea ieftini casele de la 1 ianuarie, dupa scaderea TVA la locuinte
21/10/2020 21:21

De la 1 ianuarie 2021, cota redusa de 5% la TVA se va aplica pentru toate casele care au o valoare de vanzare de maximum 140.000 de euro (682.000 de lei, daca luam in calcul un curs valutar de 4,87 de lei pentr ...

Cresc ratele la credite
21/10/2020 20:26

Cresterea cererii de lei din piata monetară s-a reflectat in majorarea indicilor ROBOR, după circa trei săptămani de stabilitate, iar valoarea lor a depăsit ier4i indicele de referintă pentru creditele co ...

 VIDEO - Erupții vulcanice în Guatemala. Coloana de cenuță s-a ridicat la circa 5 kilometri deasupra mării
21/10/2020 15:45

  Vulcanul de Foc, situat la 50 km de Ciudad de Guatemala, a intrat in erupţie, cea de-a 7-a de anul acesta, cu explozii moderate care ridică o coloană de cenuşă la 4.900 de metri inălţime deasupra ...

 Dat dispărut, cel mai vechi pește din Europa a reapărut în România. Cum arată aspretele
21/10/2020 13:15

  Un peste despre care s-a crezut că a dispărut din apele Romaniei a fost redescoperit azi. Aspretele a fost identificat in raul Valsan din Muntii Făgăras. Tot acolo a fost filmat pentru prima dată i ...

21.10.2020. Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”
21/10/2020 09:00

21.10.2020. Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”

Patronatele din Turism avertizează: NU vom putea organiza Sărbători de iarnă! Sunt compromise
21/10/2020 08:47

Sărbătorile de iarnă sunt compromise cu restricţiile din acest moment, spune Dragoş Răducan, prim-vicepreşe­dinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc.   Dragoş R ...

 Nicu Marcu: Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieței de capital
20/10/2020 11:15

  Presedintele Autoritătii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a transmis un mesaj in deschiderea celei de a doua editii a galei Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursă din Romani ...

20.10.2020. Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”
20/10/2020 09:00

Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”

 Discuții pe tema cărnii vegane. Parlamentul European ar putea intezice producătorilor pe bază de plante să utilizeze termeni precum „friptură”, „cârnați” și „burger”
19/10/2020 18:17

  Discutiile privind inlocuirea termenilor burgeri si carnati cu „discuri” si „batoane” vegane se intensifică in UE inainte de votul la amendamentul privind etichetarea alimentelo ...

  Gata cu ANAF!
19/10/2020 17:40

  Ministerul Finanţelor Publice propune suspendarea sancţiunilor pentru firmele care nu au au conectat casele de marcat la sistemul informatic al ANAF, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei