Bătrânii nimănui, găzduiți în fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu

1batrani1
1batrani2
1batrani3

Dimensiune font:

| 22-08-2022 22:31

Casa Nicolae! O vilă de protocol a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, aflată în paragină de ani buni, a fost transformată în adăpost pentru oamenii străzii, vârstnici fără familii ori tineri care aparent nu au niciun viitor. Un proiect impresionant, unic în regiunea Moldovei, gândit și transformat în realitate de Ionela Ivan, o fostă jurnalistă din Botoșani.

Povestea Ionelei începe în urmă cu 8 ani. Impresionată de suferințele oamenilor despre care relata în reportajele pe care le realiza, Ionela a decis să înființeze o asociație care să le vină în ajutor. „Împărțeam pe stradă supe fierbinţi persoanelor fără adăpost. Iarnă de iarnă am văzut oameni murind înghețați de frig sau din cauza bolilor care li s-au agravat pe stradă.  Cea mai cruntă întâmplare a fost cu un bătrân pe care l-am hrănit seara și a doua zi a murit înghețat de frig. Nu voi uita niciodată acest lucru - m-am simțit în acel moment complet neputincioasă, am regretat că nu am putut în acea seara să fac mai mult. Astfel, ideea amenajării unui adăpost a venit cumva ca o necesitate, o urgență, o soluție salvatoare pentru cei nevoiți să trăiască pe stradă”, povestește Ionela.

Cu ajutorul prietenilor, tânăra a găsit, la 50 de kilometri de Botoșani, o fostă casă de protocol care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în satul Rădeni, comuna Frumușica. „Pentru noi era foarte important să cumpărăm o casă pentru ai salva pe cei care mureau efectiv iarna pe străzi. Ulterior am aflat istoria clădirii și am fost surprinși, dar și impresionați. Fosta casa a lui Ceaușescu devenită adăpost pentru cei complet neajutorați - frumoasă transformare!”

Casă și masă pentru 50 de oameni fără adăpost

Clădirea era însă în paragină. Asociația „Happy” nu avea banii necesari nici pentru achiziție, nu mai vorbim de reabilitare. Cu toate acestea, Ionela și Cristian, soțul său, s-au angajat să o plătească în timp, pe bucăți, din donații și au început să o renoveze. Vorbim de o vilă cu trei etaje, deteriorată mai ales la interior și care costă aproximativ 120.000 de euro. ,,În momentul în care am început proiectul Casa Nicolae aveam un precontract de vânzare-cumpărare și nu dispuneam de banii necesari pentru a o și cumpăra. Era și este un proiect măreț și pur și simplu nu știam cum vom reuși să-l ducem la capăt. Îl știam pe Vlad Plăcintă din mediul online de foarte mulți ani. Eram la curent cu toate cazurile și acțiunile umanitare de care se ocupa, dar nu avusesem ocazia să îl întâlnesc față în față. M-am gândit două săptămâni înainte să îmi fac curaj să-i scriu. I-am povestit despre ceea ce vrem noi să facem, ne-am întâlnit la Casa Nicolae și a doua zi am început lucrările - demolările în primă fază! Astăzi, cu sprijinul Asociației Salvează o Inimă și a domnului Vlad Plăcintă, avem o locație cu 50 de locuri de cazare pentru oameni aflați în nevoie, iar Casa Nicolae a intrat oficial, cu acte, în posesia Asociației Happy”, spune Ionela Ivan.

Proiect caritabil unic în Moldova

Primii locatari au ajuns în Casa Nicolae anul trecut în decembrie, chiar de Sfântul Nicolae. În prezent 25 de oameni ai străzii trăiesc în clădirea reabilitată de familia Ivan cu sprijinul Asociației Salvează o inimă! Numărul celor care trec pragul Casei Nicolae variază însă de la lună de lună. Majoritatea se confruntă cu diverse probleme medicale, unele chiar dintre cele mai grave ce necesită spitalizări dese. „Suntem nevoiți să chemăm salvarea o dată la câteva zile pentru cei pe care nu îi putem transporta chiar noi la spital. Eleonora, colega noastră asistent medical, are grijă de medicația lor zilnică, îi pansează pe cei cu ulcere varicoase ori cu răni provocate de diabet, face exerciții cu bolnavii care au nevoie de recuperare medicală,  îi duce la controale periodice, la kinetoterapie. Florentina, asistenta socială, are grijă să nu le lipsească nimic: un pat cald și curat, o masa gustoasă, o vorba bună și o îmbrățișare. Tot ceea ce se întâmplă la noi este din și cu iubire, respect, empatie”,  ne-a asigurat Cristian Ivan.

În sprijinul inițiativei Happy s-a alăturat și un centru de recuperare medicală din Botoșani, care oferă gratuit ședințe de kinetoterapie pentru locatarii Casei Nicolae. Și pentru că unde sunt mulți puterea crește, o clinică din oraș efectuează gratuit toate analizele de sânge de care au nevoie. 

Povestea lui Costică - din stradă în vila lui Ceaușescu

Un ajutor de bază în Casa Nicolae este domnul Costică. Timp de mai bine de 12 ani a locuit pe stradă împreună cu fratele său. După moartea părinților, cei doi nu au reușit să-și mai plătească cheltuielile la apartament și au fost evacuați. Au dormit prin gări, centre comerciale ori pur și simplu pe stradă până în ziua în care Casa Nicolae și-a deschis ușa pentru oamenii fără adăpost. „Costică a ajuns unul dintre oamenii de bază în Casa Nicolae. Are grijă de toți cei care ajung aici. Le pune masa, îi hrănește pe cei care nu se pot descurca singuri, îi plimbă prin curte, îi spală pe cei neputincioși. Dăruirea lui ne-a impresionat. Știe că aici este casa lui de acum înainte. Știe, simte și se poartă ca atare. Este un om valoros, trecut prin momente grele, un om care a învățat să primească, dar și să dăruiască”, povestește Ionela. 

Cei care trăiesc în Casa Nicolae sunt o mare familie, se ajută reciproc și se sprijină la nevoie. Primavara aceasta au sădit împreună cartofi, fasole, castraveți, dovlecei, pepeni ori roșii. Fiecare a ajutat cât și cum a putut. Marius, spre exemplu, avea în sarcină să ude legumele în fiecare dimineață, Petru îi aducea apa. Totul se face în echipă în Casa Nicolae.  

Donează o masă caldă pentru un bătrân

Cheltuielile cu hrana sunt foarte mari. Momentan Asociația Happy hrănește 25 de persoane de trei ori pe zi, ceea ce înseamnă un cost minim de 400 RON de locatar pe lună. O mână de tineri voluntari: Ciprian, Ionuț și Virgil pricepuți în ale IT-ului au pus la punct un sistem de donaţii online unde fiecare dintre noi poate dona o masă caldă pentru cei din adăpost.

La toate aceste cheltuieli se mai adaugă și utilitățile, costurile cu tratamentele medicale, haine, pături și multe altele. Deși lucrările de reabilitare au fost finalizate în proporție de 75%, Ionela și Cristi mai au de lucru. Întreaga clădire are o suprafață la sol de aproximativ 200 mp, desfășurată pe două nivele 9 camere de locuit plus bucătărie și camere de depozitare. A fost refăcută instalația electrică și sanitară, precum și izolația termica a clădirii. Problema cea mai costisitoare și complexă este însă refacerea acoperișului care se ridică la peste 25.000 de RON, doar materialele necesare. Abia după rezolvarea acestei probleme Cristian și Ionela se pot gândi la amenajarea ultimului etaj al clădirii.

,,Casa Nicolae este un loc de poveste, înconjurat de câmpii, verdeață, o livadă de meri și vișini. Un loc în care își vor găsi liniștea și pacea, un loc unde va dispărea violență și teamă, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închiși fără grija zilei de mâine. Pentru ca toate acestea să fie posibile Casa Nicolae are nevoie de ajutor pentru lucrările de renovare a acoperișului, dar și pentru cheltuielile curente deloc ieftine în aia de azi. Cu ajutorul vostru povestea oamenilor abandonați poate avea un final fericit”, a spus Vlad Plăcintă - președinte Salvează o Inimă.

Donații se pot face la Asociaţia Happy (Cont lei: RO 71 RNCB 0041147037030001, Cont euro: RO 44 RNCB 0041147037030002, Cont dolaro: RO 17 RNCB 0041147037030003, COD SWIFT: RNCBROBUXXX, COD BIC: RNCB, Banca Comercială Română, şi Revolut - 0756314281

Rezervă o masă caldă pentru bătrânii singuri, bolnavi și fără adăpost de la Casa Nicolae!

Irina DINCĂ

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:38

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Jaf la beţie, într-un bordei improvizat
02/04/2023 10:59

Marius R. e prototipul perfect al borfaşului rural, care trăieşte din mici furtişaguri, talhării ori combinaţii dubioase. Originar dintr-o comună din Botoşani, individul s-a aciuat de caţiva ani intr-u ...

Victorie degeaba în instanţă, apelantul rămâne după gratii
02/04/2023 10:30

Multă vreme, ieşeanul Florin Ovidiu Pancu (43 de ani) s-a crezut mare şmecher şi tare mardoi, imposibil de atins de către braţul legii. Prima altercaţie care i-a adus dosar penal a avut loc in seara de 1 ...

800.000 de lei pentru containerele-clasă de la Colegiul Pedagogic
02/04/2023 09:59

Recent, primarul Mihai Chirica şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi s-au intalnit ieri, conform unei promisiuni anterioare, cu reprezentanţii conducerii, a părinţilor şi elevilor de la Col ...

Duhovnicească – recital de muzică sacră în interpretarea studenților-cântăreți de la UNAGE
02/04/2023 09:34

Joi, 6 aprilie, incepand cu ora 18, Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan va găzdui un recital de muzică sacră, intitulat generic „Duhovnicească". Tinerii interpreti Mari P ...

Ieşenii care fac zgomot după lăsarea întunericului, amendaţi!
02/04/2023 09:15

După un model care s-a dorit a fi implentat in Bucureşti, municipalitatea ieşeană le-a pus gand rău celor care poluează fonic, in special odată cu lăsarea serii. Fie că este vorba de şoferi care rulea ...

„Rolul de femeie este cel mai frumos din viața mea”
02/04/2023 08:13

- Dacă ar fi să fiti portretizată intr-un tablou, cum v-ar plăcea să arătati? Cum v-ati imagina portretul dvs imortalizat pe o panză? - As ruga artistul să-mi surprindă lumina si bucuria din ochi. Cat ...

Coşmarul ieşenilor din CUG poate lua sfârşit
01/04/2023 17:16

  Una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Ciurea, dar şi ieşeni din CUG, este traficul supraaglomerat inspre si dinspre Iasi. Drumul judetean 248, care leagă Ciurea de Iasi, are ...

 „Greuceanu versiune 2.0” , un nou titlu în repertoriul Teatrului Luceafărul
01/04/2023 12:15

Finele acestei săptămani va marca inscrierea unui nou titlu pe afisul permanent al Teatrului Luceafărul din Iasi. Optiunea repertorială s-a orientat către un basm nu foarte frecvent pus in scenă -  G ...

Doi ani de detenţie pentru un ieşean care a condus fără permis
01/04/2023 10:59

 În 99,9% din cazuri, infracţiunile la regimul rutier se lasă cu condamnări neprivative de libertate. Cu suspendare sau cu amanarea aplicării pedepsei. Chiar şi in speţele in care se consemneaz ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei