Black Friday în mallurile bucureştene, între "contează, acolo, orice reducere" şi "e păcăleală"

default

Dimensiune font:

| 27-11-2012 00:00

Black Friday în mallurile bucureştene, între "contează, acolo, orice reducere" şi "e păcăleală"

 

Bucureştenii au mers vineri în marile centre comerciale să vadă care-i treaba cu reducerile de Black Friday, însă, cu puţine excepţii, le-au găsit numai în magazinele de electronice şi electrocasnice, unde au stat la coadă şi două ore să cumpere ceva sau au plecat spunând că "nu se merită".

Într-un mall din Capitală, vineri dimineaţă, nu e mai multă lume decât de obicei în cursul săptămânii. La intrare, două fete împart pliante ale unui magazin cu reduceri de Black Friday. "Intră oamenii şi ne întreabă unde sunt reducerile".

Marea masă a celor care mişună - adolescenţi şi tineri, vârstnici, mame cu copii mici. Majoritatea se înghesuie, în cozi de zeci de oameni, într-un magazin de electronice şi electrocasnice. "Mizele" sunt domestice: storcătoare de fructe, prăjitoare de pâine, televizoare mari cu ecran plat şi alte aparate, mai mari sau mai mici.

Angajaţii magazinului poartă tricouri negre cu inscripţiile "Black Friday" şi "20%", "40%" ori "60%". La ieşire, mulţi agenţi de pază, care verifică toate bonurile, pentru că sistemele de alarmă contra furtului piuie de cele mai multe ori când iese cineva cu un produs. "Totuşi, nu au fost probleme", spune unul dintre agenţi.

Coada abia se mişcă, sunt probleme cu calculatoarele, cu facturile, oamenii se agită că aşteaptă de un sfert de ceas în faţa casei de marcat, după ce au stat o oră-două să ajungă acolo. La capătul unei cozi pentru telefoane mobile, oamenii află că nu pot cumpăra şi pe credit. Nemulţumire, vociferări, casiera abia face faţă situaţiei. "Vai de capul meu!", exclamă un alt angajat, în timp ce încearcă să remedieze situaţia şi să-i îndrume pe cumpărători.

În rest, oamenii se uită după ce-i interesează sau...se uită şi-atât. "Am venit să plătesc o factură şi-am zis să mă uit şi-aici. Am auzit de Black Friday - Vinerea Neagră, nu? Am fost şi anul trecut şi mi-am luat hotă şi încă ceva", spune o doamnă în vârstă, cercetând nişte cutii.

Un cuplu de pensionari se uită, şi ei, de la una la alta. "Am venit să vedem ce-i cu Friday ăsta", râde femeia. "Dar cred că i-o păcăleală", spune bărbatul, considerând că preţurile sunt "umflate", iar apoi, cu reducerea, "se ajunge tot acolo".

Un alt cumpărător intră în mintea comercianţilor şi analizează: "Unele reduceri sunt bune, altele prea mici. Cred că fac reducere la ce nu se vinde".

Lângă el, o doamnă urăşte aglomeraţia. "Nebunie, ca de fiecare dată", spune ea, promiţând să nu mai vină când sunt astfel de reduceri. "Trebuia să se organizeze, să se poată plăti repede", adaugă femeia, nemulţumită de cât a stat la coadă pentru un storcător de fructe. Iar asta nu e singura nemulţumire, pentru că, spune ea, nici nu şi-a luat marca pe care şi-o dorea, pentru că acel aparat costa, joi, 330 de lei, iar vineri preţul vechi era trecut 430 de lei, reducerea reală fiind de 10-20 de lei.

Doi tineri caută un router pentru internet. De cumpărat, însă, nu cumpără, convinşi fiind că mai bine îl iau "tot de pe net", unde ar găsi, zic ei, oferte mai avantajoase.

Nici alţii nu sunt impresionaţi de reduceri. "Nu e mare diferenţă, cel puţin la produsele de calitate", spune un alt vizitator de Black Friday, în timp ce un altul spune că nu merită să se împrumute pentru a cumpăra.

Există, însă, şi fani ai reducerilor, indiferent de procentul acestora. "Cât de puţin, acolo, e mulţumitor. La pensiile mici, o diferenţă, acolo, contează", spune o doamnă, după cumpărături.

Doi tineri, soţ şi soţie, au venit în pauză de la serviciu să-şi asorteze bucătăria cu un frigider nou. Era redus la preţ cu 400 de lei, dar nu l-au mai găsit. Dimensiunile "dramei" sunt însă minime. "Nu facem parte din categoria disperată să cumpere astăzi neapărat", spun ei.

  O doamnă pe la 35-40 de ani şi-a luat televizor, să aibă unul şi în dormitor. Reducerea - de 300 de lei, o adevărată încântare, zice ea, pentru că aceşti bani "se pot duce la masa de Crăciun". "O să mă duc să mă uit şi la tablete", mai spune femeia.

Tabletă sau televizor caută şi alţii. Cei mai mulţi, dacă nu găsesc, o lasă pe altă dată. "Mai mergem în zilele următoare. Astăzi, în niciun caz, cred că-i teroare după 16.00", spune unul dintre cei ieşiţi cu portofelul neatins.

Acelaşi mall, alt magazin, cu reduceri de până la 50% la camere foto. Înăuntru, însă, spaţiul rămâne aerisit. Nu se înghesuie nimeni, nici măcar la ce e gratis, adică...la privit.

Câteva magazine de haine şi încălţăminte au, şi ele, reduceri. Însă nu de Black Friday, ci pentru sărbători, pe perioade mai mari - până la sfârşitul lui noiembrie sau chiar al anului.

O mamă cu copilul în cărucior a venit în căutare de hăinuţe, jucării şi decoraţiuni de Crăciun. Oferta, însă, n-a fost pe placul ei. "Ştiam că, «afară», Black Friday e Black Friday, adică chiar se simte". Tot ea vine şi cu soluţia: "Îl pregătim pe Moş Crăciun. Merg mâine la Târgul Bebeluşilor şi la Gaudeamus, că acolo găsesc tot timpul să iau pentru cel mic".

Într-un alt centru comercial, chiar în buricul târgului, nici nu se simte că e Black Friday. Opinie separată fac vreo două magazine de haine, cu reduceri speciale pentru această zi, în timp ce un magazin de jucării are promoţii până la sfârşitul anului şi...cam atât.

"Toate sunt scumpe. E o geacă cât un salariu", spune o femeie de vârstă mijlocie. Cât despre ce ofertă avantajoasă ar fi găsit de Vinerea Neagră, ea spune, râzând: "La şireturi".

Altfel, oamenii îşi văd de cumpărăturile obişnuite, de strictă necesitate. O pensionară, de pildă, vine de la hipermarket, cu carne la caserolă în sacoşă. "Mi-am făcut cumpărăturile obişnuite. Am văzut şi sistemul din America, dar îmi dau seama că la vârsta mea...E pentru cei mai tineri, mai rezistenţi. Mai merg la haine, când sunt reduceri, dar nici nu mai facem aşa multe cumpărături", spune ea.

Alţi pensionari, soţ şi soţie, se aşează puţin după ce ies de la hipermarket, cu marfă în jumătate de plasă. "Ne-am dus la alimente, acolo nu-i nicio reducere. Văd că e coadă la electrocasnice, dar nu-i pentru banii noştri. Şi mai e şi înghesuială", explică femeia.

Aproape goale sau doldora, buzunarele bucureştenilor n-au fost foarte solicitate de Black Friday, cel puţin în prima parte a zilei. S-au odihnit, aşa cum se cuvine în zi de sărbătoare, vorba unui bătrân gură-cască la mall. "De, ce să-i faci dacă, în Vinerea asta Neagră, au ţinut post şi n-au vrut să dea dezlegare la reduceri...".

 

 

http://www.mediafax.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

Comunicat de presă la lansarea proiectului ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI”
23/10/2020 15:22

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI” &nb ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII SOCIETĂȚII GRAIN BAGS SRL
23/10/2020 14:51

 COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII GRAIN BAGS SRL”  

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
23/10/2020 14:37

  Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fată de septembrie 201 ...

 România, lider european la importurile de laptopuri
23/10/2020 13:00

  Importurile de laptopuri ale Romaniei in primele şapte luni ale anului au inregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere procentuală ...

VIDEO -  O pasăre a zburat neîntrerupt din Alaska în Noua Zeelandă
23/10/2020 12:45

  Noul record mondial pentru cel mai lung maraton migrator a fost stabilit de o pasăre care a zburat fără intrerupere din Alaska pană in Noua Zeelandă. Departamentul pentru conservare din Noua Z ...

VIDEO -  Încă 15 milioane de lei pentru barajul de la Runcu, cel mai mare construit în România după 1989
23/10/2020 11:15

  Valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiţii acumularea Runcu din judeţul Maramureş a fost majorată, in cadrul rectificării bugetare din acest an, la 15 milioane de lei, iar luc ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII MEGASTEP SRL”
23/10/2020 10:10

  COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII MEGASTEP SRL”   MEGASTEP S.R.L., cu sediul inMunicipiul Iasi, Romania, Str. Prof. Ioa ...

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan
23/10/2020 09:01

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan

Atenție, fermieri! Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor în cadrul în cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional
23/10/2020 08:10

 Data limită pentru depunerea cererilor in cadrul in cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi in mod deosebit de criza COVID ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei