000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

CCR a decis ca e constitutionala legea care le da superputeri politistilor, initiata de Carmen Dan si Florin Iordache

| 18-09-2019 22:56

 CCR a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de PNL si USR cu privire la legea prin care politistii obtin atributii sporite in misiune, act normativ initiat de Carmen Dan si Florin Iordache. Prevederile legii includ si amendarea celor care refuza sa se legitimeze in fata politistilor.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi a respins, miercuri, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului II, punctul 8, din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

PNL si USR au formulat sesizarea de neconstitutionalitate pe 8 iulie.

USR argumenta, in sesizarea depusa la CCR, ca prevederile legii incalca art. 1 alin. (5) si art. 53 din Constitutie, care stabilesc ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", respectiv cadrul in care poate fi restrans exercitiul unor drepturi sau al unor libertati, potrivit sursei citate.

Sintagma "motive verosimile", invocata in mod repetat in lege drept premisa pentru restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale, nu este definita in legislatia din domeniul ordinii si sigurantei publice, astfel ca este vorba de o lipsa de claritate a prevederilor legii. In lipsa unei definitii legale care sa clarifice intelesul acestei sintagme, se poate constata ca standardul existentei unor "motive verosimile" nu impune, in fapt, existenta niciunui element obiectiv, cuantificabil, in virtutea caruia politistul sa poata actiona.

De asemenea, legea nu reglementeaza cu claritate faptul ca folosirea mijloacelor de constrangere trebuie realizata exclusiv cand comportamentul persoanei vizate o impune in mod strict necesar si nici nu stabileste o ierarhie clara a mijloacelor de constrangere, ceea ce creaza posibilitatea restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati in mod abuziv.

USR considera si ca legea prin care sunt sporite puterile Politiei si Jandarmeriei incalca art. 20 alin. (2) si art. 22 din Constitutie, referitoare la Tratatele internationale privind drepturile omului, respectiv la dreptul la viata si la integritate fizica si psihica. Este vorba despre faptul ca legea introduce o prezumtie de legitima aparare in favoarea politistului, care va fi, astfel, indrituit sa riposteze.

Or, o astfel de solutie legislativa incalca Codul european de etica al Politiei, dar mai ales jurisprudenta CEDO, avand potentialul de a pune in pericol o serie de valori constitutionale, precum viata sau integritatea fizica si pshica.

De asemenea, liberalii sustin ca legea a fost respinsa si in trecut de CCR, ea fiind practic redepusa si impinsa prin Parlament de majoritatea PSD inclusiv prin abuzuri dovedite in consemnarea voturilor Opozitiei in comisii.

"Motivul pentru care ministrul Carmen Dan a tinut cu orice pret sa impuna acest proiect, in speranta de a scapa de remaniere, este incercarea de a acoperi prin noi articole de lege ilegalitatile comise de jandarmii din subordinea sa la represiunea din 10 august, cand protestatari pasnici au fost loviti in cap cu instrumente ilegale, desi nu prezentau niciun pericol pentru fortele de ordine. In ciuda dovezilor evidente in acest sens, Carmen Dan nu a stabilit sanctiuni pentru cei vinovati si a prezentat doar cateva cuvinte irelevante dintr-un raport pe care ulterior l-a secretizat, refuzand sa il prezinte procurorilor si opiniei publice", arata comunicatul PNL.

Liberalii mai argumentau ca Legea a facut, prin noile prevederi mult mai usoare si mai neclar definite motivele pentru care un cetatean poate fi condus la sectie.

"De asemenea, folosirea violentei in raport cu cetateanul devine mai arbitrara si mai usor de justificat, fiind dificil sa mai fie tras la raspundere un reprezentat al fortelor de ordine care foloseste forta in mod disproportionat. Practic, prin acest proiect de lege Carmen Dan a incercat sa ascunda masuri abuzive si neconstitutionale printr-o serie de articole necesare in vederea clarificarii atributiilor oamenilor legii. In mod evident, ministrul Carmen Dan - artizanul reprimarii violente din 10 august - nu are autoritatea morala pentru a gira prin lege restrangerea drepturilor cetatenesti si cresterea atributiilor oamenilor din subordinea sa inclusiv in zona prevenirii terorismului - element care se poate transforma intr-un instrument foarte periculos de supraveghere in mainile PSD", conchid liberalii, potrivit sursei mentionate.

Ce contine legea

Pe 3 iulie, Camera Deputatilor a adoptat decizional proiectul de lege prin care politistii obtin atributii sporite in misiune. Printre prevederile legislative se numara si amendarea persoanelor care refuza sa se legitimeze in fata politistilor.

Printre amendamentele admise de deputati se numara si cel referitor la contraventia acordata celor care nu se legitimeaza in fata politiei.

Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: "refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identitatii sale sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau a organelor de ordine publica, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu".

In acelasi timp, este modificata si legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.

La articolul 31 alineatul (1), dupa litera 1) se introduce o noua prevedere la atributiile politistilor: "sa interzica temporar, patrunderea intr-un spatiu delimitat, marcat sau sa pe care l-a indicat, intr-un imobil sau mijloc de transport, ori sa dispuna evacaurea temporara din acestea a oricarei persoane, daca exista un pericol la adresa vietii, sanatatii, sau integritatii coporale a sa ori a altor pesoane".

De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea politistilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmarite: "sa solicite, in conditiile legii, sprijinul populatiei pentru urmarirea, prinderea, imobilizarea si conducerea la sediul politiei a persoanelor care fac obiectul acestei masuri, precum si sa solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale".

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

„Cine a furat, cine s-a îmbogăţit peste noapte în timp de pandemie”
06/07/2020 22:46

 Transparenţa in achiziţiile publice este absolut necesară şi trebuie să fie un principiu fundamental de bază pentru funcţionarea statului, a declarat, luni, la dezbaterea de la „Ora prim-mini ...

Marcel Vela, acuzat ca Gabriel Oprea. Christian Ciocan, reacţie: Nici un ministru de interne nu are competenţa...
06/07/2020 14:27

"MINISTRUL IOAN MARCEL VELA “ACUZAT” IN ACELASI MOD CA MINISTRUL GABRIEL OPREA. În urmă cu putin timp, urmare a schimbărilor efectuate la conducerea Brigăzii de Politie Rutieră a C ...

Candidat la primăria Târgu Lăpuș către votanţi:
05/07/2020 21:50

''Acesta este domnul Timbus, domnul Timbus care se adresează cu ,,mars acasă" cetătenilor, vecinului lui, asa cum spune el. Vă rog să trageti concluzii! Viitorul candidat la Primăria Tg. Lăpus. Vo ...

VIDEO Marius Budăi anunță, în premieră, cum va funcționa Comisia de anchetă: 'E bătaie de joc, dl. Orban!'
05/07/2020 12:55

 Fostul ministru a mai spus că din cauza Guvernului Orban economia s-a prăbusit. „Este de neinteles de ce acest guvern nu s-a inspirat din ce au făcut  alte state europene. Economia romaneas ...

BREAKING Violeta Alexandru a fost HUIDUITĂ de un pensionar la o conferință de presă
05/07/2020 12:13

 "Nu asa se face administratie si politică trimitand pensionari amărati ca să intrerupă o conferintă de presă.  O să merg să discut personal cu domnul", a spus Alexandru. Ulterior, a ...

Unde nu e lege, e TOCMEALĂ! Au încălcat izolarea și acum au scăpat de carantină. ”Autoritățile nu mai au control”
05/07/2020 12:09

 În centrul de carantină au mai rămas 30 de persoane, printre care membri ai lotului de haltere, alti cetăteni străini - americani si olandezi, precum si patru emigranti ilegali.

Eugen Tomac, liderul PMP: 'Două doamne ne decid destinele'
05/07/2020 11:42

 „Două doamne ne decid destinele Pană acum, omenirea a fost preocupată să gestioneze pandemia in sensul prevenirii extinderii COVID 19 prin autoizolare, distantare fizică, igienă severă, dezb ...

Candidatură ȘOC la alegerile prezidențiale din SUA: 'Avem încredere în Dumnezeu'
05/07/2020 11:28

 Alături de postarea sa, rapperul a pus un emoticon cu steagul american şi hashtag-ul # 2020VISION.   Zvonurile despre o posibilă candidatură a lui Kanye West au circulat şi pană acum, după c ...

BREAKING Klaus Iohannis, mesaj TRANȘANT de Ziua Justiției: Atac NOU la PSD
05/07/2020 11:13

 Cu ocazia Zilei Justitiei, felicit intregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăsoară, mai ales in contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justitia are misiunea ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!