Cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ: Dallol, „Poarta spre iad”

000 78

Dimensiune font:

| 26-11-2020 14:22

 Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ? În mod obișnuit, oamenii pomenesc zona care a atins recordul pentru cea mai ridicată temperatură: Furnace Creek Ranch, din Valea Morții, California, unde temperatura a ajuns la 56.7 grade Celsius.

De obicei, Dallol, Etiopia, nu este amintit, însă ar trebui să fie. Acest loc ar putea fi imaginea cuvintelor „de nelocuit”. Dintre toate zonele populate de pe Glob, depresiunea Danakil, în care se află orașul-fantomă Dallol, înregistrează cea mai ridicată temperatură anuală.

Aflat în cea mai nordică regiune din Etiopia, Dallol este o adevărată „oală sub presiune”. Iată câteva amănunte interesante despre cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ.

Recordurile de temperatură din Dallol

Cel mai fierbinte loc 01
Foto: Pinterest

Între 1960 și 1966, temperatura medie anuală din Dallol a fost de 34.4 grade Celsius. De-a lungul fiecărui an – iarnă, vară, noapte și zi – temperatura medie a fost mai ridicată decât în cele mai fierbinți veri din România. 

Nimeni nu poate face față unor astfel de temperaturi. De aceea, până și cei care locuiau odată în Dallol au părăsit așezarea. Acum, cel mai fierbinte loc de pe Pământ este un oraș-fantomă, cu foarte puțini locuitori.

S-au păstrat puține informații despre oraș, iar rămășițele sale sunt o priveliște deprimantă. Din acest motiv, Dallol este și unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ.

În prezent, se construiește un drum către satul Hamedela, aflat în apropiere, însă nu există nicio cale de acces spre Dallol. Dacă vrei să vizitezi acest loc, o poți face doar cu Jeep-ul sau cu cămila.

Cândva, exista o cale ferată, construită de britanici în 1918 pentru a transporta sare, însă ea a fost dezasamblată imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial

Accesul în Dallol este dificil din orice direcție, iar zona este descrisă de etiopieni drept „Poarta spre iad”, din motive ușor de înțeles.

Dallol și trecutul său minier

În anii care au urmat după ce britanicii au terminat calea ferată, regiunea producea aproximativ 51.000 de tone de carbonat de potasiu în fiecare an.

Cel mai fierbinte loc 02
Foto: Pinterest

Între cele două războaie mondiale, mineritul a continuat, însă, după Al Doilea Război Mondial, britanicii au dezasamblat calea ferată și producția a încetat. În anii ’60, mineritul a fost reluat, însă o inundație din 1967 a pus capăt acestei activități. 

În anii ’90, au existat din nou discuții privitoare la deschiderea zonei pentru minerit, însă războiul dintre Eritreea și Etiopia a îngropat definitiv aceste perspective.

În zilele noastre se constată din nou interesul pentru zăcămintele din regiune.

Cel mai fierbinte loc de pe Pământ este interesant pentru astrobiologi

Cel mai fierbinte loc 03
Foto: Pinterest

Depresiunea Danakil, în care se află Dallol, este una dintre cele mai fierbinți regiuni de pe Pământ și se află la una dintre cele mai mici altitudini de pe Pământ. 

În depresiunea Danakil se petrec fenomene hidrotermale incredibile, care generează un spectacol de culori. Galbenul este rezultatul compușilor de sulf, roșul este rezultatul oxizilor de fier, iar culoarea verde din apă se datorează sărurilor de cupru.

Aici există o sumedenie de lacuri acide și izvoare cu sulf, care pot transforma o plimbare relaxantă într-o experiență mortală.

În depresiunea Danakil, magma se află neobișnuit de aproape de suprafață, iar apa din lacurile acide este aproape de punctul de fierbere (90 de grade Celsius).

În aceste condiții extreme există ecosisteme extreme care sunt de interes pentru oamenii de știință. Aici, cercetătorii investighează posibilitatea existenței vieții pe planete cu condiții ostile.

Expediții geologice în infern

 
 

Prima expediție geologică în cel mai fierbinte loc de pe Pământ a avut loc la începutul anului 2016, fiind condusă de doctorul Felipe Gomez, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid.

Cel mai fierbinte loc 04
Foto: Pinterest

„Există puține articole științifice despre acest loc și nu există descrieri biologice, așa că ne aflăm pe un teren neexplorat din punct de vedere științific. Este un loc uimitor, însă ostil – temperatura ajunge la 42 de grade Celsius pe timp de zi și la 30 de grade pe timp de noapte. Mai mult, aburii de clor ne-au ars căile respiratorii. Microorganismele care trăiesc aici sunt microbi extremofili, de mare interes pentru astrobiologi”, a afirmat acesta.

Indigenii Afar sunt cunoscuți pentru brutalitatea lor

Cel mai fierbinte loc 05
Foto: Pinterest 

Nu doar clima și geologia din cel mai fierbinte loc de pe Pământ sunt înspăimântătoare; se pare că și oamenii de aici sunt brutali. Triburile indigene Afar sunt de temut.

Este cumva de înțeles că oamenii care trăiesc într-un mediu atât de ostil au devenit și ei ostili. Iată ce declara un bărbat din tribul Afar pentru National Geographic în urmă cu câțiva ani:

„De-a lungul istoriei noastre, am fost mereu niște luptători. Trăim în deșert și, fiindcă este o zonă cu condiții grele, trebuie să luptăm, chiar dacă să ucizi este împotriva legii lui Allah. Când luptăm, folosim tot ce avem: arme de foc și cuțite, pietre și bâte. Mușcăm dușmanii cu dinții.”

De aceea, guvernul etiopian a dat un decret care îi obligă pe cei care doresc să viziteze regiunea să fie însoțiți de o gardă de corp înarmată. 

La începutul secolului XX, exploratorii europeni au documentat brutalitatea indigenilor Afar, care își castrau victimele. Următoarea relatare îi aparține exploratorului britanic Wilfred Thesiger, care vorbește despre expediția sa din 1933, de-a lungul râului Awash:

„Ucideau un bărbat sau un băiat așa cum aș împușca eu o capră. Apoi, invariabil, victima era castrată. Indigenii Afar acordau mare importanță acestei practici și măsurau vrednicia unui bărbat după numărul de oameni pe care îi ucisese.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei