Comedia tragică a unei investiţii tipic româneşti: bazinul olimpic din Gradinari
Dimensiune font:
* „la omul sărac nici boii nu trag”, cam aÅŸa s-ar putea rezuma povestea tragică a bazinului olimpic de înot din IaÅŸi * la 23 de ani de la demararea investiÅ£iei, ÅŸantierul construcÅ£iei este o ruină părăsită de guvern, de autorităţile locale ÅŸi de ÅŸansă, deÅŸi s-a cheltuit peste un milion de euro * acum ÅŸase luni, ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei” a prezentat situaÅ£ia investiÅ£iei, iar de atunci nicio cărămidă nu a fost mutată * cu 17 parlamentari ieÅŸeni la guvernare, obiectivul nu a primit niciun leu, ceea ce, paradoxal, nu este rău, având în vedere că fondurile n-ar putea fi cheltuite pentru că întreaga documentaÅ£ie este depăşită
Bazinul olimpic de înot rămâne un vis pentru ieÅŸenii amatori ai acestui sport ÅŸi pentru bolnavii care ar putea practica înotul ca terapie. În acelaÅŸi timp, bazinul s-a transformat în coÅŸmarul autorităţilor locale, fiind dovada vie a 23 de ani de neputinţă ÅŸi dezinteres. IaÅŸul se vrea capitala Moldovei sau chiar capitală culturală europeană, însă îi lipseÅŸte un pion important al unei metropole civilizate - un bazin olimpic de înot. În acest timp, la Cluj funcÅ£ionează de ani buni două astfel de obiective. TotuÅŸi, ÅŸantierul bazinului de înot situat în campusul studenÅ£esc Tudor Vladimirescu a fost folositor în mai toate campaniile electorale. Finalizarea investiÅ£iei a constituit temă de campanie pentru rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Ion Giurmă, care după ce a obÅ£inut al doilea mandat de rector a lăsat problema în grija altora. Pe aceleaÅŸi promisiuni au marÅŸat în campania pentru parlamentare ÅŸi deputaÅ£ii Anton DoboÅŸ(PNL), Sorin Iacoban (PSD) ÅŸi senatorul Mihaela Popa (PNL). Dacă unii s-au mai interesat de soarte bazinului ÅŸi după ce s-au văzut în Parlament, alÅ£ii l-au uitat complet.
Au uitat promisiunile din campanie
Deputatul PNL Anton DoboÅŸ ÅŸi-a asumat în campania electorală din 2012 finalizarea bazinului olimpic, pe care-l considera un obiectiv „important pentru oportunităţile curative pe care le oferă, în special copiilor cu diverse afecÅ£iuni, dar ÅŸi pentru practicarea înotului de performanţă”. „Viitorii parlamentari ai IaÅŸului vor avea forÅ£a necesară pentru a obÅ£ine finanÅ£area acestei lucrări. Totul depinde de ceea ce se întâmplă pe 9 decembrie, moment foarte important pentru acest oraÅŸ. Dacă grupul parlamentar din IaÅŸi va fi unul consistent, astfel de investiÅ£ii vor fi încheiate, în beneficiul tuturor ieÅŸenilor”, declara Anton DoboÅŸ în noiembrie 2012. În prezent, deputatul liberal pare străin de situaÅ£ia de teren. „Nu prea ÅŸtiu cum stau lucrurile, probabil la rectificare, sau alte surse de finanÅ£are, poate fonduri europene. Nu mi l-am asumat personal acest proiect, face parte din manifestul celor 10, dar nu se pot face toate deodată”, a declarat recent deputatul DoboÅŸ.
DeÅŸi finalizarea bazinului olimpic de înot a fost unul dintre proiectele „de suflet” ale senatorului PNL Mihaela Popa, acesta este departe de momentul inaugurării. Senatorul Popa a declarat că s-a interesat de situaÅ£ia bazinului de înot, menÅ£ionând că parlamentarii USL nu pot solicita bani de la guvern atâta timp cât autorităţile locale nu rezolvă problema terenului ÅŸi a autorizaÅ£iei de construcÅ£ie. „IaÅŸul are o situaÅ£ie deosebită pentru că studenÅ£ii de la facultatea de sport trebui să meargă la Bacău pentru a putea folosi un bazin olimpic de înot. Nu cred că are rost să pornim o altă investiÅ£ie, atâta timp cât bazinul Universităţii Tehnice este finalizat în proporÅ£ie de 40-50%. Dacă nu terminăm proiectul, vom suporta o pierdere dublă, IaÅŸul nu va avea bazin olimpic de înot, iar banii deja cheltuiÅ£i vor fi pierduÅ£i. Problema stă în rezolvarea unui litigiu privind o suprafaţă de teren retrocedată, care trebuie finalizată cât mai repede. Suntem 17 parlamentari USL ÅŸi ieÅŸenii aÅŸteaptă fapte, nu vorbe. Bazinul de înot este un proiect pe care mi l-am asumat în campania electorală, alături de Filarmonică, unde m-am Å£inut de cuvânt. Trebuie neapărat rezolvat acest impediment tehnic legat de suprafaÅ£a retrocedată, în caz contrar ne vom lovi de problema care a fost la aeroport. În 2008, guvernul a dat 10 milioane de euro, dar nu au putut fi folosiÅ£i din cauza situaÅ£iei juridice a terenurilor”, a spus Mihaela Popa.
Estimare optimistă: „Bazinul ar putea fi gata în 2-3 ani!”
Deputatul PSD Sorin Iacoban ÅŸi-a asumat finalizarea bazinului de înot în campania electorală, fiind singurul parlamentar care cunoaÅŸte în amănunt stadiul investiÅ£iei. Chiar dacă, printr-o minune, guvernul ar aloca bani acestui obiectiv, nu ar ajuta la nimic, toate documentele fiind depăşite. Deputatul Iacoban mărturiseÅŸte că, în termeni realiÅŸti, bazinul nu poate fi gata mai devreme de 2-3 ani, numai după reactualizarea documentelor privind situaÅ£ia juridică a terenului ÅŸi reproiectarea instalaÅ£iilor sanitare. Iacoban mai spune că investiÅ£ia a fost transferată din portofoliul Ministerului EducaÅ£iei, în cel a Ministerului Dezvoltării. „Cel mai optimist termen pentru începerea lucrările este primăvara anului viitor. Mai devreme de 2-3 ani nu cred că va putea fi finalizată acestă investiÅ£ie. În 2014 bazinul olimpic ar putea beneficia de finanÅ£are printr-un proiect european care vizează modernizarea bazelor sportive. Astfel, finanÅ£area ar putea fi împărÅ£ită între guvern ÅŸi autorităţile europene. Nu există însă ghidul de finanÅ£are pentru aceste proiecte, astfel încât nu putem începe pregătirea dosarului”, a menÅ£ionat Iacoban.
Cercul vicios al actelor
InvestiÅ£ia în bazinul olimpic nu nu poate continua fără o nouă autorizaÅ£ie de construcÅ£ie, având în vedere că cea veche a expirat. Din suprafaÅ£a totală de peste 48.000 de mp, aproximativ 700 mp au fost retrocedaÅ£i lui Ovidiu RoÅŸu. Potrivit deputatului Sorin Iacoban, acesta se află în negocieri cu Primăria IaÅŸi pentru un schimb de terenuri, RoÅŸu fiind dispus să renunÅ£e la terenul din Grădinari, în schimbul unei suprafeÅ£e din spatele Bibliotecii Centrale Universitare, pe care o foloseÅŸte în regim de închiriere. ExperÅ£ii primăriei se ocupă de reevaluarea celor două suprafeÅ£e pentru a stabilit condiÅ£iile schimbului. Acesta operaÅ£ie trebuie avizată în CLM, după care trebuie refăcut dosarul pentru reînnoirea autorizaÅ£iei de construcÅ£ie. Pentru a putea reporni lucrările, este nevoie de reproiectarea instalaÅ£iilor sanitare ÅŸi a celor de purificare a apei din bazin, care ar trebui finanÅ£ată de Universitatea Tehnică.
Scurt istoric al unei investiţii eşuate
Bazinul olimpic de înot s-a născut în 1990, când Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a obÅ£inut o autorizaÅ£ia de construcÅ£ie (nr. 330/04,12.1990) emisă de către Consiliul executiv al Prefecturii JudeÅ£ului IaÅŸi, cu avizul comisie de urbanism din cadrul Primăriei IaÅŸi. Pentru acest obiectiv, universitatea a primit în administrare un teren viran de 48.247 mp. SuprafaÅ£a construită a bazinului este de aproximativ 3.500 de mp, în timp ce suprafaÅ£a desfăşurată a construcÅ£iei atinge 7.800 de mp.
Valoarea totală a investiÅ£iei era estimată la 19,5 milioane de lei. De-a lungul timpului, finanÅ£area s-a realizat în mai multe tranÅŸe, din bugetul Ministerului EducaÅ£iei. Până în 2010 s-au efectuat lucrări de 5,3 milioane de lei. Corpul B are structura de rezistenţă ÅŸi acoperiÅŸul executate, urmând să fie realizată cuva bazinului. Corpul A nu este atacat. InvestiÅ£ia este finalizată în proporÅ£ie de 40%, fiind necesari aproximativ 4 milioane de euro pentru a putea fi inaugurată.
Autorizaţie de construcţie expirată, proiect tehnic depăşit
În urma punerilor în posesie succesive, suprafaÅ£a de teren alocată bazinului olimpic de înot s-a micÅŸorat în permanenţă. AutorizaÅ£ia de construcÅ£ie iniÅ£ială a expirat, iar în prezent nu se poate obÅ£ine una nouă, pentru continuarea lucrărilor, din cauza unui litigiu cu Ovidiu RoÅŸu. Acesta a obÅ£inut un teren de aproximativ 700 mp, exact în aria aferentă bazinului olimpic. Abia după ce terenul va intra în posesia municipalităţii ÅŸi administrarea Universităţii Tehnice, se pot relua formalităţile pentru o nouă autorizaÅ£ia de construcÅ£ie. Însă, în cele două decenii scurse la la realizarea proiectului iniÅ£ial, tehnologiile ÅŸi normele în domeniul bazinelor de înot s-au modificat atât de mult încât toată partea de instalaÅ£ii sanitare trebuie reproiectată.
(Adina Zancu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
observator
Sep 04, 2013
pe ieseni îi interesează spaţii accesibile de sport şi nu mastodonţi sau terenuri cu lacăte sau tarife insuportabile. in europa de vest orasele sunt pline de terenuri gratuite si spatii sportive deschise permanent. conteaza mai mult sanatatea populatiei si mai putin sportul profesionist.
unu
May 08, 2013
altii reusesc sa faca parcuri care sunt inundate , stadioane inclinate, bazine de inot unde majoritatea populatiei este batrana si aici nu se reuseste sa se miste ceva. rusine rusine
Adauga comentariul tau