Cafeaua, vinul și bananele sunt pe cale de dispariție. Ce vom mânca peste 40 de ani

cafea-2

Dimensiune font:

| 05-10-2022 09:30

Schimbările climatice vor provoca și dispariția sau, în cel mai fericit caz, reducerea suprafețelor cultivate cu anumite culturi. Pe măsură ce condițiile de vreme se schimbă, fermierii vor întâmpina mari eforturi în a menține anumite culturi la nivelul solicitat de piețe. În aceste condiții este de așteptat ca anumite produse alimentare să iasă din dieta obișnuită, conform euronews.com.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată de un număr foarte mare de oameni. Se spune că în fiecare zi se consumă aproximativ 2 miliarde de cești de cafea. Or, pentru a satisface o cerere atât de mare, este nevoie de o cantitate uriașă de boabe de cafea. Doar în 2020 au fost produse, pentru consum, aproape 10 miliarde de kilograme de cafea.

În viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că mai toate culturile de cafea sunt afectate de o ciupercă numită roya sau rugina frunzelor. Aceasta este favorizată de creșterea temperaturilor, în America de Sud.

Conform estimărilor, în Africa, fermele de cafea se vor reduce cu 65% până în 2080.

 

Plantele de cacao și, implicit, ciocolata sunt în pericol
O altă cultură, de cacao, se confruntă cu criză, la nivel global, din cauza ultimelor schimbări climatice.

Specialiștii estimează că zonele cultivate cu cacao s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050. Astfel va fi redusă foarte mult suprafața cultivată.

Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, cultivate în 135 de țări. În acest caz ar putea ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe de altă parte, lipsa apei disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru fermieri.

 

Avocado, o plantă pretențioasă
La fel ca și în cazul bananelor, avocado este produs sub formă de monoculturi. Acest lucru face cultura mai sensibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea culturilor de avocado, fermierii apelează la pesticide care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

Lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, pentru aceste culturi. Unii oameni de știință se tem că avocado ar putea dispărea până în 2050.

 

Vinul nu va mai fi o băutură la îndemnâna oricui
Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind și motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații. Cea mai mică schimbare poate afecta gustul și aroma acestui produs.

Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja soluții mai pentru a-și produce soiurile celebre.

Dacă pierderea aromelor preferate nu este nu provoacă îngrijorare, un studiu din 2013 estimează că terenurile propice cultivării viței de vie pentru vin se vor reduce cu 73% până în anul 2050. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei