Ce este „arta de a trăi” și cine a inventat-o

2arta

Dimensiune font:

| 17-05-2023 18:41

 

Masa gastronomică a francezilor sau arta de a mânca şi de a bea bine a fost înscrisă în anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuniţi la 16 noiembrie 2010, la Nairobi, în capitala Kenyei, experţii UNESCO au considerat că masa gastronomică franceză, cu ritualurile şi prezentarea ei, îndeplineşte condiţiile pentru a fi înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. Conform UNESCO, gastronomia franceză ţine de o practică socială destinată să sărbătorească cele mai importante momente din viaţa oamenilor şi a grupurilor.
De altfel, masa gastronomică franceză este una dintre primele tradiţii culinare înregistrate pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, alături de multe tradiţii sociale şi culinare din lume: bucătăria mexicană, dieta mediteraneană, Washoku (tradiţia culinară a japonezilor) şi Pizzaiuolo sau arta napoletană a preparării pizza.
Masa gastronomică a francezilor este o practică socială obişnuită pentru celebrarea momentelor importante din viaţa persoanelor şi a grupurilor, cum ar fi naşteri, nunţi, zile de naştere, aniversări, realizări şi reuniuni. Este o masă festivă care aduce oamenii împreună pentru a se bucura de arta de a mânca şi de a bea bine. Masa gastronomică pune accentul pe uniune, pe plăcerea gustului şi pe echilibrul dintre oameni şi produsele naturii. Printre elementele importante se numără selectarea atentă a preparatelor alimentare dintr-un repertoriu de reţete în continuă creştere; achiziţionarea de produse de calitate, de preferinţă locale, ale căror arome se îmbină armonios; asortarea alimentelor cu vinul care se va bea la masă; aranjarea unei mese frumoase; precum şi acţiuni specifice în timpul consumului, cum ar fi mirosul şi degustarea bucatelor la masă. Masa gastronomică trebuie să respecte o ordine bine-structurată, începând cu un aperitiv (băuturi fine înainte de masă) şi terminând cu lichioruri, în cazul băuturilor, iar mâncarea să fie de cel puţin patru feluri succesive, şi anume un aperitiv, peşte şi/sau carne cu legume, brânzeturi şi desert.
Moment festiv prin excelenţă, o oportunitate pentru familii şi prieteni de a se reuni şi revedea, masa este, în Franţa, mai mult decât în altă parte, un moment convivial care are loc la ore fixe: la 12.30 în fiecare zi, mai mult de 54% dintre francezi se aşează la masă. Prin comparaţie, în Marea Britanie, în jur de ora 13.10, doar 17% din populaţie serveşte masa. În Franţa, cel puţin o masă pe zi se ia în familie.
Franţa este cea care a inventat arta de a trăi dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa înseamnă un moment de socializare, de contact cu frumosul, o călătorie în lumea gusturilor.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Salată cu morcov,măr și țelină
28/05/2023 07:45

Ingrediente 200 gr. morcovi - 200 gr. telina - 2 mere ionatan - cateva frunze de patrunjel proaspat dressing: - zeama de la 1/2 lamaie - 1 lingura ulei de porumb - sare si piper dupa gust Mod de prepar ...

Diferența dintre înghețată și sorbet
23/05/2023 13:45

Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor si are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru inghetată, mai ales pentru cei care isi doresc o alimentatie mai sănătoas ...

O shaorma de 125 de metri a fost preparată la Ploiești. Avea 520 de porții
22/05/2023 10:34

O shaorma gigant, care a măsurat 125 metri lungime, a fost realizată, duminică, la Ploieşti, iar 520 de porţii au fost distribuite gratuit de autorităţi, in condiţiile in care anul acesta se implinesc 5 ...

Salată orientală cu leurdă și maioneză de avocado
19/05/2023 16:23

Imediat ce au apărut in piete leurda, urzicile sau spanacul putem găti o salată orientală delicioasă cu maioneză de avocado. Ingrediente: 1 kg cartofi rosii pentru salată mai mici sau baby cartofi 50 ...

Cum se prepară Salata Caprese
19/05/2023 10:45

Salata Caprese provine din insula Capri, un loc mitic situat in apropiere de Napoli. Acolo a fost creată această combinatie gustoasă si unică. Este unul dintre simbolurile gastronomice ale Italiei, nu do ...

Nu mai pune roșiile în frigider. Unde se țin, de fapt, pentru a rezista cât mai mult
18/05/2023 10:26

Cu totii ne dorim să consumăm legume proaspete, gustoase, dar nu stim cum să avem grijă de ele. Este dificil să le păstrăm in formă ideală, dar asta din cauza greselilor pe care le facem. Multi dintre ...

Ospăț ceagăiesc cu pui și mălai dulce
17/05/2023 15:17

  Satele de ceangăi de pe malul Siretului bãcãuan, poleite intr-un arhaic incifrat, ascund in ele o lume ce se deschide in faţa curiosului care are suficientã tihnă să trãi ...

Efectele incredibile ale borșului de sfeclă
17/05/2023 13:06

În perioadele reci, mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai săracă in vitamine si minerale, sau in perioadele de post, organismul are nevoie de sustinere si intărire. Un ajutor foarte bun ...

Aşa faci cea mai bună tocăniţă de pui. Reţeta pas cu pas
15/05/2023 15:42

Aşa faci cea mai bună tocăniţă de pui. Aveţi nevoie de umătoarele ingrediente: 6 pulpe de pui, patru cepe mari, doi ardei, ulei, două linguri de pastă de tomate, sare, piper, o lingură de făină şi ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
15/05/2023 09:58

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei