Ce sunt alunele tiger și la ce ajută

Alunele-tigrate-nutritie-si-beneficii

Dimensiune font:

| 05-08-2022 07:27


In Spania, alunele Tiger se numesc chufa. Sunt folosite ca ingredient principal in lapte vegetal, o bautura pe care localnicii o numesc horchata de chufa. Horchata de chufa este o bautura rece si racoritoare, de care multi se bucura in timpul lunilor de vara.

Aceste alune sunt cultivate si in America de Nord si de Sud, unde sunt adesea folosite in hrana animalelor. Recent, au inceput sa castige popularitate in lumea occidentala ca aliment sanatos.

Alunele Tiger, unul dintre cele mai tari superalimente de pe piata, nu sunt de fapt, alune/nuci. Aceste mici globulete sifonate, de marimea unei bilute, sunt rizomi tuberosi ai cyperus esculentus lativum, un fel de Rogoz.

Cu o aroma care aminteste atat de nuca de cocos, cat si de migdale, si-a preluat denumirea de la aspectul exterior, asemanator dungilor tigrului. Ele pot fi consumate atat proaspete, scoase din pamant, cat si prajite, fierte sau ca si suc.

Alunele Tiger ambalate sunt uscate pentru a le mentine valabilitatea pe o perioada cat mai lunga. Sunt vandute si sub forma de faina sau lapte vegetal. Toate vin insa cu numeroase beneficii pentru sanatate.

“Alunele Tiger exista de 4000 de ani“, spune Jack Sims, care a lansat prima companie procesatoare de astfel de alune din America, Supreme Peeled, in 2013. El atribuie atractivitatea lor faptului ca erau o componenta vitala a dietei stramosilor nostri – plus ca tuberculii micuti sunt bogati in fibre si saraci in calorii si grasimi.

Alunele tiger sau Chufa au fost cultivate in antichitate in Egipt, unde erau consumate fierte in bere, prajite sau in compozitia unor dulciuri.
Boabele sunt de fapt niste tuberculi, insa pentru ca sunt consumati cam in acelasi context precum nucile si semintele, de multe ori sunt incluse in categoria lor. Sunt buni de snack, mai ales daca aveti chef de ceva dulce. Ideal e sa lasati tuberculii la inmuiat inainte sa ii consumati.

Desi au un gust de nuca, aceste alune au mai multi carbohidrati si mai putine proteine decat majoritatea nucilor reale. De asemenea, nu sunt un aliment cu continut scazut de zahar sau de grasimi. Oamenii care urmaresc aportul de carbohidrati, zahar sau grasimi ar trebui sa fie atenti la faptul ca alunele Tiger contin o cantitate suficienta din toate trei.

Din punct de vedere al continutului, sunt mai putin calorice decat caju, migdalele, alunele sau nucile, insa au si un continut proteic mai mic. De asemenea, contin fosfor, potasiu, vitaminele E si C si sunt bogate in amidon si grasimi (18% saturate si 82% nesaturate). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

Supa de rosii cu perisoare și bulgur
13/08/2022 16:15

Supa de rosii cu perisoare este delicioasa si usor de facut. Ingrediente * 1 cutie rosii decojite (400 g) * 2 rosii proaspete decojite * 1 morcov * 1 ceapa * 1 ardei gras * 1 bucata telina * patrunjel v ...

Supă-cremă de mazăre cu mentă
13/08/2022 15:13

Cu legumele si fructele verii ies reţete savuroase, pline de vitamine! Dacă mai adaugi si o bucată de carne sau peste, succesul este garantat. Astăzi, supă-cremă de mazăre cu mentă! Ingrediente 80 ...

Omleta franțuzească, cea mai pufoasă omletă din lume. Iată cât de ușor se prepară
13/08/2022 10:15

O astfel de retetă este această omletă magnifică. Omleta Poulard a apărut pe insula franceză insula franceză Mont Saint Michel, incă in secolul al XIX-lea, fiind inventată de Annette Poulard. Femeia a ...

Limonada cu turmeric vindecă depresia
12/08/2022 16:15

Depresia este o boală care nu poate fi trecută cu vederea si nu trebuie ascunsă. Multi suferă de ea si de multe ori este greu de recunoscut simptomele. De multe ori, insă, este greu de acceptat faptul c ...

FOTO/VIDEO - Salată de portocale, andive și nuci
12/08/2022 13:40

Andivele sunt slabe in calorii si recunoscute pentru capacitatea de a imbunatati aspectul tenului. Este posibil ca gustul lor un pic amar si astringent sa ne deranjeze la inceput, dar sunt bune in salate. Ingr ...

Chec aperitiv cu dovlecei și ciuperci
10/08/2022 12:11

 O retetă usoară, de vară, checul aperitiv cu dovlecei este o alternativă sănătoasă inclusiv pentru pranz. Ingrediente: 6-7 ciuperci 1 dovlecel 1 ceapa alba 1 morcov 4 ou ...

Beneficiile orezului negru. Face minuni în bucătărie!
10/08/2022 08:30

Orezul negru (numit si orez violet) este un tip de orez cu straturi exterioare pigmentate diferit.   Original din China, orezul negru este un orez cu bob intreg cu o culoare naturala inconfundabila de ne ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
10/08/2022 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Mituri adevaruri sau povesti despre branza de oaie
09/08/2022 13:30

Branza de oaie, este unul dintre cele mai populare produse de pe piată. Mare atentie, insă, de unde cumpărati branza de oaie. Branza de oaie bună e musai să fie din lapte, culturi lactice si cheag natura ...

Supă de dovlecei a la grec
09/08/2022 11:09

Supă de dovlecei a la grec este o mancare usoară si delicioasă, care se poate consuma atat caldă, cat si rece. Ingrediente: un dovlecel, o ceapă medie, un ardei gras alb, 2 morcovi, o rădăcină d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei