Ciocolata, mâncarea interzisă pentru câini și pisici. Care e motivul?

caine

Dimensiune font:

| 17-10-2022 13:22

Experții în animale au avertizat în permanență că n-ar trebui, niciodată, să le dăm ciocolată câinilor și pisicilor, deoarece este un aliment interzis pentru aceste specii. Dar de ce?

Motivul este teobromina, o componentă a arborelui de cacao, un alcaloid cu gust amar care, în ciuda numelui său, nu conține brom, dar provine din rădăcinile grecești theo care înseamnă zeu și broma, care este mâncare, deci este „mâncarea zeilor”.

Această substanță face parte din compoziția chimică a ciocolatei, care poate fi diluată în apă. Se prezintă ca o pulbere albă cu gust amar și este principalul alcaloid găsit în cacao. Concentrația sa poate varia de la 2% la 10%.



În general, această concentrație a acestei substanțe este mai mare în ciocolata neagră decât în ​​ciocolata cu lapte, de exemplu, 28 grame de ciocolată cu lapte conțin aproximativ 60 de miligrame de teobromină, în timp ce 28 de grame de ciocolată neagră conțin aproximativ 200 de miligrame.

Astfel, ciocolata la om nu a fost considerată un aliment toxic, dimpotrivă, studiile spun că se află într-o trăsătură a bunăstării, deoarece tinde să facă oamenii să intre într-o stare de euforie și bucurie, atunci când consumă.

Dar totul se schimbă atunci când animalele de companie consumă produsul, deoarece au un nivel de toleranță mult mai scăzut față de această substanță, deci ar putea provoca probleme grave de otrăvire și chiar moarte.

https://www.emag.ro

Acest lucru este direct legat de cantitatea ingerată de animal în raport cu greutatea sa corporală, deoarece, în cazul câinilor, poate fi o doză apropiată de 300 miligrame pe kilogram, iar la pisici poate fi de 200 miligrame pe kilogram.

Și, deși pisicile sunt mai sensibile la teobromină decât câinii, cazurile de otrăvire sunt mai puțin frecvente la feline decât la canini, deoarece primii au un apetit mult mai select, pe lângă faptul că nu detectează arome dulci, deci care nu au o dorință excesivă față de consumul de ciocolată.

Consumul de ciocolată este periculos pentru inimă?

Cu toate acestea, ciocolata nu poate fi doar dăunătoare câinilor și pisicilor. Oamenii trebuie, de asemenea, să se ferească să o consume în exces, dar nu din cauza ciocolatei în sine, ci din cauza unei alte componente care este amestecată cu cacao și este prezentă în majoritatea bomboanelor din comerț: zahărul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Potrivit organismului internațional, în 2015 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli, reprezentând 31% din totalul deceselor înregistrate.

Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse din lume, un aliment cu conținut ridicat de zahăr care ar putea duce la boli cardiovasculare, dacă este consumat în exces. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, pe lângă ciocolată, consumul unor proporții mari de băuturi cu zahăr ar putea avea și efecte grave asupra oamenilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prea multe bomboane pot accelera riscul de deces la vârsta mijlocie. Este bine cunoscut faptul că consumul de zahăr în niveluri disproporționate poate provoca creșterea în greutate și crește șansele de a suferi o problemă cardiovasculară.

„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilități în Marea Britanie, iar dieta slabă este un factor major. Cele mai frecvente linii directoare dietetice se bazează pe substanțele nutritive găsite în alimente, mai degrabă decât pe alimentele în sine și acest lucru poate fi confuz pentru public. Descoperirile noastre ajută la identificarea anumitor alimente și băuturi care sunt consumate în mod obișnuit în Marea Britanie și care pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate„, a declarat dr. Carmen Piernas de la echipa Health Behavior in Departamentul de îngrijiri primare Științe ale sănătății de la Nuffield și autor principal a studiului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Supă cremă de conopidă și cartofi
28/03/2023 11:45

Vă propunem o retetă de post pe care o puteti savura alături de cei dragi. Supă cremă de conopidă si cartofi este exact ce aveti nevoie pentru un pranz sau o cină in familie. Reteta este dezvăluită de ...

FOTO/VIDEO - Cartofii zdrobiți crocanți cu usturoi
28/03/2023 10:03

Cartofii zdrobiti cu usturoi sunt o modalitate excelentă de a vă bucura de crsta crocanta si de interiorul lor cremos. Pe langă faptul că sunt delicioasi, acesti cartofi sunt, de asemenea, extrem de versati ...

FOTO - Rețete de post. Pilaf sârbesc
26/03/2023 11:31

O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarel ...

FOTO/Rețete de post - ciuperci umplute cu legume
25/03/2023 14:29

Ciuperci umplute de post, o reteta simpla si gustoasa de care va puteti bucura oricand veti dori un aperitiv sau o gustare calda pregatita in varianta fara oua, branzeturi sau sunca. INGREDIENTE: 8 ciuperci f ...

Cele mai gustoase rețete cu urzici
25/03/2023 10:30

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine in mai multe ape pană ce ultima apă rămane limpede. Retete cu urzici Există numeroase modalităti de a n ...

Ce este și cum se prepară cafeaua Menengiç
25/03/2023 08:48

Cafeaua Menengiç, care are o aromă distinctivă, cu o aromă picantă si lemnoasă, este o băutură foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate recent.   Ar trebui sa incercat ...

Rețeta prăjiturii Sfântului Fanurie
24/03/2023 14:45

Fanuropita sau prăjitura Sfantului Fanurie este o prăjitură foarte populară in Grecia, aromată si foarte simplu de făcut. În timpul preparării acestei retete, se spun rugăciuni către Sfantul Fanu ...

Secretele bucătăriei Romei antice. Rețetele preferate de vechii romani
24/03/2023 14:20

Romanii iubeau natura si căutau plăcerea senzuală inclusiv in mancarea bună. La Roma, un chef extrem de talentat si ambitios reinvie retete ale uneia dintre cele mai vechi cărti de bucate din lume pentru ...

Rețete boierești - Zalatină de toporași
24/03/2023 13:15

In cartea "200 de Retete Cercate", scoasa in Moldova pe la 1842 de catre Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, apare o minunata reteta numita "zalatina de toporasi". Pelteaua de toporas ...

Varza murată, deliciu și medicament
24/03/2023 10:45

De-a lungul anilor s-a tot scris despre varza murată că are multe beneficii pentru sănătate, dar lista a fost completată recent si cu sigurantă merită citită. Mai ales in Romania, apropierea sezonului ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei