Diferența dintre înghețată și sorbet

4-Ingredient-Watermelon-Sorbet_EXPS_FTTMZ21_32576_E03_05_7b

Dimensiune font:

| 04-08-2023 16:45

Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor și are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru înghețată, mai ales pentru cei care își doresc o alimentație mai sănătoasă, dar și pentru vegani.

Ambele sunt deserturi reci, extrem de răcoritoare, care se aseamănă foarte mult ca textură şi gust. Totuși, îngheţata e mai cremoasă, iar sorbetul puţin mai aerat şi mai aromat, savoarea fructelor fiind mai intensă şi mai naturală.

Practic, sorbetul este un desert îngheţat preparat din fructe, zahăr şi apă. Fructele se zdrobesc cu mixerul sau în blender până se obţine un piure, se amestecă cu siropul preparat din zahăr şi apă şi se pune la îngheţat.

Din punctul de vedere al ingredientelor, diferenţa dintre sorbet şi îngheţată constă în conţinutul de grăsime. Îngheţata se face cu lapte, ouă, frişcă sau smântână, prin urmare conţine un anumit procent de grăsime, pe când sorbetul nu are grăsimi deloc. În plus, pentru că nu se folosesc ouă sau lactate, poate fi consumat fără grijă și de către vegani.

Sorbetul perfect este cremos şi fin, nu apos, şi fără ace de gheaţă prin el. Culoarea lui este intensă, vie, iar gustul natural, de fructe adevărate, nu „înecate” în zahăr sau alcool.

Deşi este la fel de uşor de preparat ca îngheţata, trebuie să îi acorzi totuşi mai multă atenţie – neavând ingrediente grase, e mai greu să obţii o textură cremoasă.

Dacă vrei să prepari un sorbet delicios vara aceasta, ține cont de sfaturile eCuisine pentru a te bucura de un rezultat excepțional.

Prima şi cea mai importantă regulă este să foloseşti fructe proaspete. Cele mai bune pe care le găseşti: cele mai zemoase piersici, cel mai parfumat pepene, cele mai dulci căpşuni etc. Pentru că sunt ingredientul de bază, fructele trebuie să fie de calitate, astfel încât nimic să nu le altereze gustul natural.

Tipul de fruct contează, de asemenea. Practic, poţi face sorbet din orice, dar cele mai bune sunt fructele care conţin pectină (fructe de pădure, prune, cireşe, piersici, struguri) sau fibre (banane, pere, mango), deoarece aceste substanţe acţionează ca agenţi de îngroşare şi pot da sorbetului o textură cremoasă, similară îngheţatei.

Cantitatea de zahăr din reţetă trebuie respectată întocmai! Zahărul este foarte important în prepararea sorbetului: dacă e prea puţin, desertul va fi atât de îngheţat încât nu va putea fi porţionat; dacă e prea mult, sorbetul nu va îngheţa deloc. În general, regula de aur este: 4 căni de piure de fructe la 1 cană de zahăr.

Poţi încerca şi testul cu oul pentru a verifica dacă ai pus destul zahăr: scufundă un ou de mărime medie în sorbet – dacă oul se lasă la fund, mai trebuie să adaugi zahăr; dacă oul se ridică de tot la suprafaţă, mai e nevoie de apă; dacă oul pluteşte si se menţine în echilibru, atunci amestecul este perfect pentru a obţine un sorbet cremos.

Unele reţete de sorbet includ şi alcool (rom, lichior, şampanie), caz în care ai grijă să nu ţii sorbetul afară din congelator mai mult decât e necesar. Alcoolul face că sorbetul să fie mai moale şi mai uşor de porţionat, deoarece scade punctul de îngheţare. Dacă pui prea mult alcool, sorbetul va fi prea moale pentru a mai putea îngheţa, oricât l-ai ţine la rece.

Sorbetul se păstrează în condiţii optime la congelator, acoperit, pentru a-l proteja de eventuale mirosuri. Recomandat este să îl consumi în maxim o săptămână, pentru a nu-şi pierde aromele şi prospeţimea. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Chiftele de ovăz
28/03/2024 15:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Clătite de post
28/03/2024 15:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
28/03/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
27/03/2024 00:10

In secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a postat pe ...

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos
26/03/2024 15:45

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos este un desert foarte apreciat.  Ingrediente pentru aluatul clătitelor: 300 ml de lapte de cocos 100 ml de apă 250 gr de făină 2 ouă esentă de rom ...

Rețete de post - turte la tigaie
26/03/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
26/03/2024 14:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

FOTO - Rețete de post - ciulama de praz
25/03/2024 16:30

Una dintre primele autoare de cărti de bucate din Romania a fost Maria General Dobrescu, lucrarea „Bucătăria sătencei" fiind publicată in 1941. “Se fierbe prazul taiat feliute. Apoi se in ...

FOTO - Rețete de post - Borș rusesc
25/03/2024 16:15

Borsul rusesc este mereu o alege foarte buna fie că este post, fie că nu. Ingrediente 2 cartofi medii 2 sfecle rosii medii coapte/fierte 1 ceapa rosie 2 morcovi (mov in cazul meu, dar puteti folosi si mo ...

FOTO - Rețete de post. Pilaf sârbesc
25/03/2024 15:31

O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei