FOTO - Ce este puiul à la Kiev și ce legătură are cu Țarina Elisabeta

Pui-a-la-Kiev

Dimensiune font:

| 07-06-2021 09:56

Aparent e simplu: celebrul șnițel de piept de pui umplut cu unt ar trebui să fie o mâncare ucraineană, că doar numele (pui à la Kiev, ce Dumnezeu!) o indică foarte clar. Ei bine, se pare că nu. Iar numeroasele legende care circulă pe seama acestei delicioase mâncări ne duc din Rusia până-n Franța și-napoi.

Dar s-o luăm metodic și să pornim de la versiunea „cu celebrități”, care ne spune că inventatorul puiului Kiev ar fi francezul Nicolas Appert (1749-1841). Adică nimeni altul decât cel care a făcut primele conserve, prin sterilizare termică, cu destui ani înainte ca Pasteur să bănuiască măcar că există pasteurizare pe lumea asta (din această cauză, se mai chinuie și astăzi unii să impună termenul de „apertizare”, dar să trecem). Iar vinovată pentru „importarea” rețetei ar fi țarina Elisabeta Petrovna (1709-1762), care ori l-ar fi angajat pe Appert ca bucătar, ori ar fi trimis bucătari în Franța la specializare, și aceștia s-ar fi întors, printre altele, cu această rețetă a lui Appert.

Ajunge însă o simplă privire asupra anilor dintre paranteze ca să ne dăm seama că între strămoșul conservelor și fiica lui Petru cel Mare nu prea poate exista nicio legătură. Însă, e drept, țarina chiar a trimis oameni să se instruiască în Franța (și nu doar în domeniul gastronomic), așa că n-ar fi chiar deplasat să bănuim puiul nostru à la Kiev că ar avea nițel parfum franțuzesc.

Mai ales că acest parfum apare și în cealaltă versiune despre apariția mâncării, care ne spune că, de fapt, puiul ăsta ar fi o reinterpretare a unei rețete din Franța, dar care ar fi fost făcută la origine cu vițel. Însă, undeva pe la începutul secolului trecut, bucătarii de la Clubul Negustorilor din Sankt Petersburg ar fi schimbat vițelul cu piept de pui (fiindcă pasărea ar fi fost pe atunci mai scumpă decât vițelul, deci și mâncarea devenea mai de fițe). Așa a apărut kotleta (escalopul) Novo-Mihailovski, rebotezat mai târziu kotleta po-kiyevski în restaurantele sovietice (sau, mai simplu, kievskaia).

Oricum, pare evident că puiul à la Kiev e o specialitate cât se poate de țaristă, răspândită în întregul imperiu, atâta vreme cât întâlnim rețeta asta și-n Polonia. E fix identică și la fel, numai că naționalismul a cerut îndepărtarea sonorităților rusești din denumire. Drept pentru care leșii cunosc această mâncare sub numele, franțuzit, de Kotlet de volaille.

Interesant este însă faptul că faima internațională a mâncării pare să o fi precedat pe cea locală. Fiindcă, dacă orice restaurant rusesc de pe mapamond avea în meniu puiul Kiev, în restaurantele din capitala ucraineană el s-a impus abia după anii ’60 ai secolului trecut, fiindcă turiștii voiau să mănânce neapărat șnițelul ăsta umplut. O dovadă că „Puiul Kiev a făcut Kievul faimos”, după cum constată bucătarul-șef de la Hotelul Dniepr, Viaceslav Gribov.

Din păcate, după cum ne spune același Gribov, moda puiului à la Kiev a cam trecut. Dacă în Occident a ajuns aproape mâncare de fast-food și supermarket, în Ucraina tinerii bucătari nu prea mai știu s-o facă, iar localnicii preferă mâncărurile exotice. Singura rază de speranță vine dinspre Londra, unde restaurante specializate în revitalizarea mâncărurilor vechi propun pui Kiev cu umpluturi mai deosebite, din care nu lipsesc trufele sau mozzarella.

Deși poate n-ar fi necesar, fiindcă și în versiunea tradițională e o mâncare teribil de gustoasă. Ca să vă convingeți, înarmați-vă cu

4 jumătăți de piept de pui, fără piele, dezosate,
120 g unt,
zeamă de lămâie,
câteva fire de pătrunjel,
făină,
4 ouă, bătute un pic,
pesmet,
sare,
piper,
ulei pentru prăjit.

Faceți din unt, zeamă de lămâie, pătrunjel, sare și piper un beurre maitre d’hotel. Formați 4 bastonașe, băgați-le la congelator, unde trebuie să stea măcar 20 de minute.

În ce privește carnea, aveți două variante: ori faceți un buzunăraș în cartea mai groasă (varianta mai simplă), ori o bateți cu ciocanul (versiunea tradițională, revin). Umpleți cu un bastonaș de unt (respectiv rulați), prindeți cu o scobitoare și dați carnea prin făină, ou, pesmet (eventual repetați ou-pesmet, ca să faceți ceea ce se cheamă panaj dublu). În fine, prăjiți șnițelele astea în ulei încins, scurgeți apoi pe șervețele și serviți imediat.

În varianta tradițională de pui à la Kiev (recomandată atât de Gribov, cât și de al nostru Colea Olexiuc), untul se freacă doar cu sare, piper și câțiva stropi de zeamă de lămâie, pentru ca aciditatea să se lupte cu prăjeala. Și tot tradiția cere ca osul mic, de la aripă, să fie lăsat înfipt în carne, iar rularea să fie făcută astfel încât osul să rămână afară și, după prăjire, se fie învelit în hârtie albă sau în staniol. Cât despre bucătar, el trebuie să fie atât de priceput și să regleze focul atât de bine încât puiul să fie frumos rumenit, dar untul dinăuntru să nu se topească chiar de tot (de aia se și congelează înainte).

În Occident, untul este de obicei frecat și cu ceea ce se cheamă persillade (iaca o influență franceză indubitabilă!), adică cu pătrunjel și usturoi tocate împreună. Verdețurile mai pot fi și altele (mărar, arpagic verde etc.), după cum alții, mai dinspre Moscova, bagă în umplutură și ceva brânză.

Însă Viaceslav Gribov spune că preferă, de departe, versiunea tradițională. „Mâncarea asta a fost la început rezervată demnitarilor, pentru întâlnirile lor oficiale. Cum să bagi usturoi în ea?”. Și probabil, știe el ce spune. Că doar din mâncărurile preparate de el au mâncat și Fidel Castro, și Mihail Gorbaciov, și Bill Clinton…

A, ce bem la acest pui à la Kiev? Păi sigur un vin alb, sec și proaspăt. În rest, depinde de umplutură, și mai ales de prezența (sau absența) usturoiului. Dar, în principiu, un Sauvignon Blanc ar trebui să le împace cam pe toate… 

Sursa - www.costachel.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:02

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr.120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 24.06.2021, 01.07.2021, 08.07.2021, respectiv 15.07.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31, et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobile, proprietatea debitoarei: BUNURI IMOBILE, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA), Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, situată în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 96,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, nr. cad. 77045,CF nr. 77045 a Mun. Brăila și Construcția C1-grup social, nr. cad. 77045-C1, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, Sc la sol=93,00 mp și Sc desf=279,00 mp, cu regim de înălțime S+P+1E; 19.279,60. Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, s ituată în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, CF nr.72141 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 580,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, nr.cad.3362, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Construcția C1-spațiu producție și sediu, nr.cad.3362-C1, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=367,89 mp și Sc desf=735,78 mp, cu regim de înălțime P+1E,Construcția C2-centrală electrică, nr.cad.3362-C2, CF nr.72141a Mun. Brăila, Sc la sol=13,99 mp, cu regim de înălțime P și Construcția C3-atelier, nr.cad.3362-C3, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=36,67 mp, cu regim de înălțime P. 43.048,00. Proprietate imobiliară, teren și construcții cu destinație nerezidențială, situată în Localitatea Eforie Sud, Str. Eternității nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 950,00 mp din acte (972,00 mp măsurat), amplasat în Loc.Eforie Sud, Str. Eternității, nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, nr.cad.102530, Construcția C1(construcție fără acte)-locuință, nr.cad.102530-C1, Sc=123,00 mp, Construcția C2(construcție fără acte)-magazie, nr.cad.102530-C2, Sc=8,00 mp, Construcția C3(construcție fără acte)-spații cazare, nr.cad.102530-C3,Sc=32,00 mp, Construcția C4-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4, Sc=43,00 mp, Construcția C5-umbrar, nr.cad.102530-C5, Sc=26,00 mp, Construcția C6-grup sanitar, nr.cad.102530-C4, Sc=10,00 mp; Construcția C7-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4,Sc=6,00 mp, Construcția C8-spații de cazare, nr.cad.102530-C8, Sc=90,00 mp, Construcția C9-magazie, nr.cad.102530-C9, Sc=5,00 mp, Construcția C10-spațiu comercial și locuință, nr. cad.102530-C10, Sc=57,00 mp și Construcția C11(construcție fără acte)-spații de cazare, nr.cad.102530-C11, Sc=58,00 mp. 79.807,60. Prețurile nu includ TVA, urmând a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2),l it.F, din Codul Fiscal,în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON,TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON,deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini,urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail :vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activelor imobile este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, mail: vanzari@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
FOTO/VIDEO - Cea mai bună ciocolată de casă
21/06/2021 10:45

 Un dulce preferat de toti, care ne aminteste de copilărie, este ciocolata de casă. Ca ingrediente, avem nevoie de: ▢500 g ciocolala amaruie ▢400 g lapte condensat ▢100 g alune de padure ▢40 ...

Cele mai ciudate mâncăruri din lume - vin de șarpe, păienjeni și viermi prăjiți
20/06/2021 16:23

   De la ciocolata prăjită care este la mare căutare in Scoţia pană la vinul de şarpe, faimos in China şi Vietnam, iată cateva dintre cele mai ciudate mancăruri care se consumă in diferite ...

VIDEO - Tort de mere
20/06/2021 15:52

  200 g zahar 6 mere 5 oua separate 5 linguri faina 5 linguri zahar 5 linguri ulei 1 esenta de vanilie 1 lingurita praf de copt cateva nuci Reteta de tort de mere este una foarte iubita, una din ...

Otrăvurile din pateul vegetal. Cum vă puteți distruge sănătatea
20/06/2021 14:05

Anumiţi aditivi alimentari din pateurile de post pot provoca serioase probleme de sănătate, atunci cand sunt consumaţi in cantităţi mari. Pateul vegetal este un adevarat pericol pentru sănătate, deoare ...

FOTO/VIDEO - Secretul alimentar al luptătorilor de sumo. Ce este supa cu steroizi naturali
20/06/2021 13:53

Nu este pentru nimeni un secret că sportivii sunt foarte atenţi cu ceea ce mănancă. Nici luptătorii de sumo nu fac excepţie, iar dieta lor este mai strictă decat ne putem imagina. Unul dintre secrete est ...

VIDEO - Delicii de duminică, mere la cuptor
20/06/2021 13:26

  Merele la cuptor sunt mereu un desert savuros, care ne aduce aminte de copilărie.  

FOTO/VIDEO - Mousse de căpșuni la pahar
20/06/2021 12:45

 Mousse de căpsuni de pahar este mereu un desert la indemană, poate tine loc chiar si de pranz. Se poate pregăti atat cu căpsuni proaspete, cat si congelate.    

Cafea și 5 gustări deosebite pentru micul dejun
20/06/2021 08:45

Orice iubitor de cafea stie ca gustul bauturii sale preferate poate fi intensificat cu ajutorul asocierii culinare potrivite. La micul dejun, o cafea poate fi savurată alaturi de:  1. Bacon. Gustul ...

Clătite cu morcovi
19/06/2021 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cea mai bună Pavlova
19/06/2021 13:23

Pavlova - tort/prajitura de bezea (meringue), care poarta numele balerinei rusoaice Anna Pavlova, foarte populara in Australia si Noua Zeelanda in anii `20. Exista peste 670 de retete diferite de pavlova, insa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei