Povestea desertului care a stârnit război între două țări

prajitura-pavlova-3

Dimensiune font:

| 11-11-2022 12:45


Pavlova este un desert devenit tradițional în Australia și Noua Zeelanda, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Rețeta conține bezea și fructe de pădure și are legătură cu legendara balerină din Rusia.

Istoricii au declarat că desertul pe care astăzi îl știm drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926. Un bucătar din Wellington ar fi fost fascinat de dansatoare și i-ar fi făcut un desert pe măsură. Acesta conține două blaturi de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, fructe de pădure etc. Forma prăjiturii ar fi fost inspirată din ținuta de scenă a artistei.

Povestea legendarei balerine Pavlova
Despre Anna Pavlova, presa de la acea vreme scria că: „Nu dansează, se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. Ea era „diafană și delicată”, iar bucătarul a dorit un desert pe măsura dansatoarei care a revoluționat lumea baletului. Aceasta a murit la doar 49 de ani.

Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de prăjituri asemănătoare Pavlovei ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.

Ingrediente:

* o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb
* două lingurițe amidon de porumb
* esență de vanilie
* 500 ml de frișcă
* fructe de pădure, kiwi, mango sau orice fructe dorești


Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150 grade. Se ia o foaie de hârtie de copt pe care se desenează un cerc cu un diametru de 20 cm, după care se tapetează o formă de copt cu hârtia de copt unsă cu unt și stropită cu puțină apă. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul treptat, câte o lingură. Se încorporează apoi, ușor, oțetul sau zeama de lămâie, esența de vanilie și amidonul.

Compoziția obținută se pune pe hârtia de copt, nivelând bine, cât să se acopere cercul desenat. Se lasă o mică adâncitură în centru. Se lasă la copt aproape o oră, până ce bezeaua va deveni crocantă deasupra. Se lasă la răcit în cuptor. Bezeaua se așează pe o farfurie mare, se presară fructele, se acoperă cu frișcă, iar deasupra se ornează cu restul de fructe, potrivit Palibo. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Rețete delicioase - Prăjitură de post cu gem
27/11/2022 14:15

Dacă tii post, dar ai chef de ceva dulce, iti propunem această retetă de prăjitură de post cu gem. Ingrediente necesare: 125 g margarină 150 g zahăr 2 pliculete zahăr vanilinat 125 g făină 100 g ...

De unde vine tradiția fasolei cu ciolan
27/11/2022 13:31

Specialisti romani din domeniul gastronomiei au deslusit misterul asa-zisului meniu traditional al romanilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei. „Că f ...

Prăjitura de post cu cremă de lămâie
27/11/2022 11:30

Prăjitura de post cu cremă de lămaie este una dintre cele mai simple si gustoase deserturi. Acest preparat este unul răcoros, dar si foarte pufos, pe care cu cateva ingredinte, cel mai important fiind lă ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
27/11/2022 09:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Istoria sushi-ului
25/11/2022 14:30

Pestele si orezul au fost gătite de secole in Asia de Sud, unde aceste două produse stau la baza dietei locale. Ulterior au fost combinate. Pestele a fost tăiat in bucăti mici subtiri, mutat cu orez si pus ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
25/11/2022 11:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

Cea mai scumpă trufă din istorie, vândută la licitație pentru 184.000 de euro
25/11/2022 11:30

  Cea mai scumpă trufă albă din istorie a fost vandută la licitatie la o valoare de peste trei ori mai mare decat cea a aurului (193 de euro pe gram fată de 55 de euro pentru aur). Un om de afaceri d ...

FOTO/VIDEO - Ce trebuie să știi despre trufe, cele mai scumpe ciuperci din lume
24/11/2022 17:30

Trufele fac parte din clasa ciupercilor Ascomycetes, varietatea albă fiind cea mai scumpă. Trufele sunt mai multe specii de ciuperci comestibile cu formă de cartofi, care cresc in pămant. Durata lor de via ...

FOTO - Bulgur cu ciuperci și legume la wok
24/11/2022 15:41

Bulgurul este un amestec de mai multe tipuri de grau dur, grau care este tratat la aburi, apoi uscat si măcinat la o granulatie mare. Este adesea confundat cu cuscusul, insă diferă din punct de vedere al s ...

Varză murată cu ciolan afumat
23/11/2022 07:56

Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de:  - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o ling ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei