Povestea eclerului

maxresdefault

Dimensiune font:

| 15-12-2021 11:06


În topul celor mai bune și gustoase dulciuri cu siguranță că eclerul ocupă un loc principal. Cum a ajuns să fie atât de cunoscut. Puțini sunt cei care știu că faimosul ecler are origini franțuzești.

A fost atestat prima dată în anul 1860, dar la început nu a fost această denumire, ci pain de la duchesse”, adică pâinea ducesei. Asta pentru că în acele vremuri era mult mai mic, de forma unui deget și rulat în migdale.

 

Cine a modernizat eclerul
Despre cel care a adus eclerul la forma pe care o știm a fost un patiser renumit al secolului al XIX-lea, Antonin Carême. Nimeni altul decât cel care a dat lumii întregi și profiterolul. Acesta a umplut eclerul cu crema minunată pe care o iubim toți sau cu gem. Și, pentru ca acesta să aibă gustul nemaipomenit, l-a învelit apoi în fondant. Când au gustat din noul desert, francezii au fost fascinați și comenzile au curs pe bandă rulantă.

Faima i se datorează regelui Eduard al VII-lea al Angliei
Gustoasa prăjitură a primit însă numele de ecler după moartea lui Carême. Cel care l-a făcut faimos a fost însă regele Eduard al VII-lea al Angliei, despre care se știe că era pur și simplu îndrăgostit de acest produs culinar. Cât privește prima rețetă a eclerului, aceasta se spune că a fost consemnată în anul 1884 într-o carte de bucate. Volumul a fost publicat apoi la Boston. Din acel moment eclerul a ajuns în întreaga lume, iar gurmanzii ar da orice pentru un asemenea desert savuros. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume ar ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fruc ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata is ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei