Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham

piersici-flambate-cu-inghetata-de-vanilie-si-sos-de-zmeura

Dimensiune font:

| 15-01-2023 16:42

Multe dintre mâncărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mâncăruri şi reţete ale căror denumiri au un înţeles, dar poate că suntem prea înfometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.


1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict

Atunci când brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a întors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă în care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucată de pâine prăjită, un ou poşat, bacon şi sos olandez. A primit comanda, dar în loc de pâine prăjită i s-a adus o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată. Astfel au luat naştere faimoasele ouă Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.


2. Nellie Melba - Desertul Melba

Helen Potter Mitchell a fost o faimoasă cântăreaţă de operă cunoscută sub numele de scenă Nellie Melba. În timp ce era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.

3. Suzanne Reichenberg

Tot bucătarul Escoffer a fost cel care a inventat delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocală. Ele au fost inventate în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924. Există poveşti care spun că un asistent de bucătar ar fi inventat faimoasele Crepes, dar acest lucru este improbabil, având în vedere că Escoffer este creatorul bucătăriei moderne franţuzeşti.

4. James H. Salisbury - Friptura Salisbury

Friptura Salisbury a fost creată de James H. Salisbury în 1886 ca un tratament pentru numeroase afecţiuni precum guta, bronşita şi tuberculoza. El credea că friptura de vită bine făcută trebuie mâncată de trei ori pe zi şi un pahar cu apă fierbinte trebuie băut înainte şi după fiecare masă. În timpul Războaielor Mondiale, americanii au cerut ca hamburgerul să fie redenumit friptura Salisbury, dar acest lucru nu s-a materializat.

5. Robert Cobb - Salata Cobb

Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood. Într-o noapte din 1936, fiind nevoit să-i prepare o cină fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann, a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. A fost atât de mândru de reuşita sa încât a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.

6. Maria Smith - Merele Granny Smith

În timp ce lucra la propria-i fermă din Sidney, Maria Smith a găsit un arbust mic în locul unde aruncase nişte mere stricate cu puţin timp înainte. A replantat copacul şi a cules fructele, nişte mere verzi, cu arome potrivite pentru tarte. Le-a împărţit cu prietenii ei, iar în zilele noastre americanii şi australienii încă recunosc aceste fructe sub denumire de merele bunicuţei Smith.

7. Caesar Caldini - Salata Caesar

Este complet greşit să credem că salata Caesar a fost numită după numele Împăratului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca şi Robert Cobb, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie. Crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Vă sună cunoscut?

8. Alfredo di Leio - Pastele Alfredo

Di Leio, un faimos bucătar italian, era îngrijorat din pricina nevestei sale, slăbită după naştere. A preparat un sos din smântână, unt şi parmezan pentru a-i reda puterile. A adăugat apoi paste fettucine şi a luat naştere o faimoasă reţetă italienească. Popularitatea acestor paste s-a extins şi în Statele Unite după ce Douglas Fairbanks şi Mary Pickford au încercat reţeta chiar la restaurantul lui Alfredo în timpul lunii lor de miere în Roma.

9. Sylvester Graham - Painea Graham

Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut că pâinea albă şi carnea trebuiesc evitate şi a militat pentru consumul de fructe, legume şi cereale integrale. Şi-a făcut duşmani printre brutari şi măcelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.

10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich - Sandwich-ul

Povestea spune că Montagu era în timpul unei partide de cărţi când i-a cerut unui servitor să-i aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită, ca să mănânce cu o mână şi să joace cu cealaltă. Alte legende spun că el scria sau vâna când a cerut primul fel de mâncare pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de sandwich. Dar prima variantă rămâne cea mai plauzibilă, fiindcă Montagu organiza jocuri de cărţi care durau zile întregi. 

Sursa - www.gustos.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO - Rețete de post - ciulama de praz
19/03/2024 10:30

Una dintre primele autoare de cărti de bucate din Romania a fost Maria General Dobrescu, lucrarea „Bucătăria sătencei" fiind publicată in 1941. “Se fierbe prazul taiat feliute. Apoi se in ...

FOTO - Rețete de post. Pilaf sârbesc
19/03/2024 09:31

O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarel ...

Mâncăruri de post. Supa de năut
18/03/2024 14:20

  Supa de legume cu năut este una dintre mancărurile de post preferate, apreciată nu doar pentru gustul său revigorant si valoarea sa nutritivă, ci si pentru simplitatea si versatilitatea sa. Aceast ...

Manevra-brutăria din supermarketuri îi păcălește pe români. Abia acum s-a aflat de ce produsele de panificație sunt la intrarea în magazin
17/03/2024 14:58

Marii retaileri prezenti pe piata romanească duc o adevărată bătălie pentru a avea cat mai multi clienti. In ciuda faptului că preturile cat mai avantajoase sunt extrem de importante in ecuatia succesului ...

Pâine cu usturoi
14/03/2024 19:13

Preparatul ideal pentru persoanele care iubesc aromele tari, painea cu usturoi este o delicatesă. Pentru o versiune de lux, căutati usturoiul rosu Nubia sau usturoiul rosu Voghiera, acestea sunt foarte delica ...

 Ce este „arta de a trăi” și cine a inventat-o
14/03/2024 18:41

  Masa gastronomică a francezilor sau arta de „a manca şi de a bea bine” a fost inscrisă in anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuni ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
14/03/2024 17:58

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente ...

Dulceață de piersici
14/03/2024 17:41

Dulceata de piersici făcută in casă este atat de bună incat o să vrei să o savurezi in fiecare dimineată. Cu ajutorul acestei retete simple te poti bucura de gustul dulce si aroma imbietoare a piersici ...

Varză murată cu ciolan afumat
14/03/2024 16:56

Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de:  - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o ling ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
14/03/2024 16:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei