Tradiţii de Ziua Mucenicilor

656x440_mucenici-umpluti-cu-nuca-432390

Dimensiune font:

| 09-03-2021 08:20

 
Biserica îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici ce au fost ucişi pentru că nu au renunţat la credinţa creştină * sărbătoarea era una încărcată de tradiţii în lumea satului de altădată * astăzi s-a păstrat obiceiul pregătirii unor colaci în forma de 8, care îi reprezintă pe moşi şi strămoşi

 

În calendarul ortodox, astăzi este sărbătoarea Celor 40 de Mucenici din Sevastia. Legenda spune că ei au fost soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a aruncat în lacul Sevastiei, în ale cărui ape au îngheţat. Se spune că în acea noapte s-au petrecut minuni - apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac.

Încep zilele moşilor

După ce trec zilele babelor, perioada de la 9 la 17 martie este dedicată moşilor. Ei sunt consideraţi mai buni decât babele cele rele şi capricioase şi la fel sunt şi zilele lor, mai calde şi primăvăratice. Se spune că moşii bat pământul cu bâtele, maiul sau cu ciocanele ca să intre gerul şi să iasă căldura. Un obicei vechi era scoaterea cărbunilor aprinşi în curţi ca să se scoată în mod simbolic căldura din case afară. În prima zi a Moşilor nu se iau ouăle din cuibar ca să fie spor la ouă şi pui, se hrănesc păsările cerului ca să nu strice recoltele, nu se aruncă gunoiul din case ca să nu se înmulţească lupii. Oamenii trebuie să se ierte şi să se împace ca să aştepte în tihnă şi înţelegere Paştele.

Tradiţia populară impune în această zi o serie de practici, multe dedicate noului an agricol, care a început pe 1 martie. Se aprind focuri ritualice, din credinţa că flăcările vor arde anotimpul cel vechi şi-l vor face să renască pe cel nou, aducător de viaţă. Copiii sar peste rugurile aprinse, pentru a fi feriţi de boli, iar femeile presară cenuşa rămasă jur-împrejurul gospodăriei, din credinţa că astfel casa va fi ferită de şerpi. Apicultorii retează stupii, adică îi scot afară, curăţă fagurii şi adună mierea, din care vor prepara leacuri şi vor îndulci rachiul cu care se vor cinsti de Mucenici. Tradiţia spune că astăzi se ciocnesc 40 de pahare, câte unul pentru fiecare sfânt din Sevastia. Femeile prepară celebrii mucenici, adică nişte colăcei în formă de opt (cifra echilibrului cosmic), pe care îi ung cu miere şi cu nucă. Cifra 8 îi reprezintă pe moşii şi strămoşii noştri.

În Moldova, sfinţişorii sunt făcuţi din aluat dospit şi copţi în cuptor, în sudul Munteniei şi în Oltenia sunt fierţi în sirop de zahăr, apoi serviţi fierbinţi. Un alt obicei este pornirea simbolică a a plugului, ceea ce semnifică începerea muncilor agricole. Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
FOTO - Anghinare umpluta cu carne si seminte de pin
17/04/2021 15:45

Ingrediente: 450 g carne de vita tocata (daca a fost congelata, o lasi in prealabil sa se dezghete) 1/4 lingurita nucsoara macinata 1/4 lingurita scortisoara macinata 1/4 lingurita cardamom macinat 1/4 lin ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
17/04/2021 14:50

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

Cum ne-a salvat mămăliga. Rețeta fierturii perfecte din porumb
14/04/2021 19:10

Dacă in Europa porumbul a ajuns in secolul 16, fiind adus in Spania de Hornan Cortes, in Banat cultivarea porumbului este atestată in anul 1692, unde pătrunde de la comercianti sarbi, motiv pentru este numit ...

VIDEO - Cea mai populară rețetă de cartofi copți
14/04/2021 17:55

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coajă sau fără coajă, intregi sau tăiati bucăti, cu sau fără condimente. Astăzi vă prezentăm cea mai simplă retetă si cea mai delicioasă de cartofi co ...

FOTO/VIDEO - Ghiveci de post, rețetă mănăstirească
14/04/2021 17:27

   Ghiveciul de legume este o mancare usor de preparat, foarte gustoasă si sănătoasă. În post, este o altenativă la mesele de pranz, dar si pentru cină.    

FOTO - Tort de morcovi și nuci
13/04/2021 16:39

Tortul de morcovi si nuci este extrem de gustos si se prepară foarte usor. INGREDIENTE: Pentru cremă: 200 g zahăr pudră 5 ml vanilie 125 g unt 450 g cremă de branză Pentru blat: 100 g scorţişoar ...

Muzica schimbă gustul mâncării
12/04/2021 19:14

Oamenii de stiintă de la Universitatea Oxford au căutat să descopere legătură dintre sunet si gust. Iar descoperirile lor au fost uimitoare. Suntele inalte si subtiri (cum sunt cele scoase de flaut) imbun ...

Ce se întâmplă dacă păstrezi alimentele în folie de aluminiu
12/04/2021 14:43

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, a vorbit despre modul in care depozitarea corectă a alimentelor ne afectează sănătate. Acesta a dezvăluit că "toate organele au o sperantă de viată ...

VIDEO - 7 lucruri pe care nu le știai despre cafea, cea mai consumată băutură din lume
12/04/2021 08:08

Cum să bei cafea in mod corect si sănătos? De ce este cafeaua bună pentru tine? Iată 7 motive surprinzătoare pentru care trebuie să-ti iei o cească de cafea chiar acum. 1. Cafeaua creste puterea creier ...

FOTO - Rețete de post - Borș rusesc
11/04/2021 14:06

Borsul rusesc este mereu o alege foarte buna fie că este post, fie că nu. Ingrediente 2 cartofi medii 2 sfecle rosii medii coapte/fierte 1 ceapa rosie 2 morcovi (mov in cazul meu, dar puteti folosi si mo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei