Viermele de făină, aprobat în alimentația europenilor

kak_razvodit_i_virashivat_muchnih_chervej_dlya_kur (1)

Dimensiune font:

| 13-01-2021 18:30

Insectele au mai făcut un pas spre farfuriile europenilor, după ce miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră.

 

Opinia exprimată de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căreia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Chiar şi aşa, decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect creşterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global până în 2025.

Insectele devin o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai mic asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.

“Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condiţiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste.

Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă oportunităţi de marketing, susţine Andrea Germini, şef de echipă la EFSA.

 

Câteva state UE permite deja vânzarea de alimente cu insecteEuropa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile.

Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine.

Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume, însă mulţi consumatori din Europa vor trebui să depăşească, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures, numeşte “ick factor” (senzaţie de repulsie n.r.).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Ce sunt boboasele și cum ajută la sănătatea inimii
26/01/2021 14:00

Multă lume consumă fasolea cu precautie, motivul fiind conceptul precum că va ingreuna procesul de digestie, cu toate acestea produsele boboase sunt foarte utile si merită să devină un aliment regulat pe ...

Ce este „confort food
25/01/2021 16:30

Mancarea ne poate da o stare de bine in orice moment, iar totul porneste de la creier. Fie că suntem fericiti sau tristi, fie că vremea de afară nu este asa cum ne convine, se pare că mancand, corpul nostru ...

FOTO/VIDEO - Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale
25/01/2021 12:45

INGREDIENTE 1 pachet de foi de placinta 300 gr iaurt grecesc 2 linguri praf de copt 100 gr zahar 4 oua un praf de sare 250 ml ulei de floarea soarelui 2 plicuri zahar vanilat coaja rasa de la o porto ...

Beneficiile consumului de hrișcă pentru diabetici și cardiaci
22/01/2021 14:30

Hrisca este considerată de multi, din punct de vedere practic, o cereală. În realitate insă aceasta nu este altceva decat un un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor (ca si amarantul s ...

FOTO/VIDEO - Vinul de șopârlă și vinul de șarpe, cele mai ciudate băuturi din lume
19/01/2021 13:25

Se spune că apăra oamenii de spiritele rele. Este realizată din orez si ginseng. Însă, in interiorul sticlei sunt adăugate soparle. De altfel, in Asia, in vinul de orez se adaugă si pui de sobola ...

FOTO/VIDEO  - Kiviak, un deliciu culinar făcut din păsări fermentate în burta unei foci
19/01/2021 11:54

Locuitorii din Groenlanda, un teritoriu insular care apartine de Regatul Danemarcei, obisnuiesc să mănance kiviak, o delicatesă traditională. Kiviak reprezintă păsări auk puse la fermentat in burta une ...

FOTO/VIDEO - Ai mâncat vreodată Lapte de bou? De unde vine rețeta
19/01/2021 11:00

  Laptele de bou este un preparat originar din Ardeal si din Maramures, pentru care există mai multe retete. De exemplu, in comuna Racovită, din judetul Sibiu, se prepară din prune uscate si se mănan ...

FOTO - Ce este și cum se prepară cel mai bun ragout de vită
16/01/2021 11:00

Denumirea vine din franceză. Se pare că termenul datează de prin 1642, cand era utilizat pentru a descrie ceva ce avea rolul de a stimula apetitul. Larousse Gastronomique defineste ragoût-ul ca fiind o ...

FOTO/VIDEO - Ce trebuie să știi despre trufe, cele mai scumpe ciuperci din lume
14/01/2021 10:30

Trufele fac parte din clasa ciupercilor Ascomycetes, varietatea albă fiind cea mai scumpă. Trufele sunt mai multe specii de ciuperci comestibile cu formă de cartofi, care cresc in pămant. Durata lor de via ...

FOTO/VIDEO - Povestea TIRAMISU, una dintre cele mai delicioase prăjituri din lume
09/01/2021 10:15

Dacă te uiti pe o carte veche de bucate din Italia, vei constata că nu găsesti nicăieri retete pentru Tiramisu. De ce? Pentru că această delicatesă a fost preparată pentru prima oară in anii 60, cand m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei