146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

MCZoPTQ0MCZoYXNoPWUzZTk1M2U1OTFmMWE4ZDVmYzUyYmQ3MjI4MGM3YWUz.thumb

Dimensiune font:

| 19-02-2022 08:50

Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie.  În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de sărbătoare națională.  Legea a fost creată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea lui Brâncuși de către statul român. Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

 Operele lui Brâncuși pot fi vizitate în Târgu Jiu Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Târgu Jiu este ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, din Parcul Central și Parcul Tineretului, compus din cinci capodopere: Poarta Sărutului – se găsește în Parcul Central; Aleea Scaunelor – se găsește în Parcul Central; Masa Tăcerii – se găsește în Parcul Central; Coloana Infinitului – se găsește în Parcul Tineretului; Masa Festivă – se găsește în Parcul Tineretului. Operele lui Brâncuși – Masa Tăcerii.

De-a lungul timpului, operele lui Constantin Brâncuși s-au vândut cu sume record la licitații internaționale. Cea mai scumpă lucrare a marelui sculptor, „La jeune fille sophistiquee”, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) la o licitaţie organizată în 2018 de Casa Christies, la New York. Opera din bronz, care este un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, ocupă locul 5 în topul celor mai scumpe sculpturi adjudecate. Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: „Pasăre în văzduh” („Oiseau dans l’espace”), în 2005, la New York, pentru 27,4 milioane de dolari, „Primul ţipăt” („Le premier cri”) – în 2011, la New York, pentru 14,8 milioane de dolari, „O muză” („Une Muse”) – în 2012, la New York, pentru 12,4 milioane de dolari, „Muză adormită I” („La muse endormie I”) – în 2015, tot la New York, pentru 9,1 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Viața lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși a fost un sculptor renumit, cu contribuții uriașe în sculptura contemporană. A urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi a venit în București și a absolvit Școala de bellearte, în anul 1902. Chiar din timpul studenției, lucrările sale au fost evaluate și apreciate, astfel că: Bustul lui Vitellius a obținut „mențiune memorabilă”; Lucrarea Cap al lui Laocoon a obținut „medalia de bronz”; Lucrarea Studiu a câștigat „medalia de argint”.

În anul 1903, Constantin Brâncuși a primit prima comandă pentru realizarea unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Plata pentru monument a fost promisă în două tranșe: jumătate înainte de a începe lucrarea, iar restul după ce a terminat bustul. Însă, când Brâncuși a terminat lucrarea și aceasta a fost prezentată în fața consiliului, multe voci au fost nesatisfăcătoare și au avut opinii diferite despre caracteristicile fizice pe care Brâncuși le-a realizat. Înfuriat, Brâncuși a plecat din sala de ședințe, fără să mai primească jumătatea banilor, bani de care avea nevoie pentru a pleca în Franța, așa că el a decis să parcurgă drumul spre Paris pe jos.

În drumul său s-a oprit la Hobița, pentru a-și lua rămas-bun de la mama sa, apoi a continuat să meargă până la Viena, acolo unde a rămas o perioadă pentru a munci la un atelier ca decorator de mobilier. Din Viena, Brâncuși a plecat spre Munchen, apoi, după șase luni, a pornit pe jos prin Bavaria, Elveția și până la Langres, în Franța. Din nefericire, în apropiere de Luneville, l-a prins o ploaie torențială, moment în care a făcut pneumonie infecțioasă și, în stare critică, a fost primit la un spital de maici pentru a se recupera. Din această cauză, drumul spre Paris îl parcurge cu trenul. În anul 1905, Brâncuși a reușit la concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, acolo unde lucrează în atelierul lui Antonin Mecie timp de un an, atunci când atinge limita de vârstă și părăsește școala. În anul 1915 a început să execute primele lucrări din lemn, printre care Cariatide și Fiul risipitor. Apare în anul 1921 în revista Little Review din New York, în primul studiu de amploare cu 24 de reproduceri din opera lui Brâncuși, semnat de Ezra Pound, poet american.

 Întreaga sa activitate creatoare se desfășoară în toată amploarea până în anul 1940, timp în care Brâncuși participă la importante expoziții de sculptură din Statele Unite ale Americii, Elveția, Olanda, Franța sau Anglia.

În epoca realismului socialist, Brâncuși, în România, a fost contestat ca unul dintre reprezentanții formalismului burghez cosmopolit, iar în decembrie 1956 s-a deschis la Muzeul de Artă al Republicii din București prima expoziție personală Brâncuși din Europa. Constantin Brâncuși moare în anul 1957, atunci când îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, pentru a se spovedi și împărtăși. El mărturisește că moare cu „inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”. Pe data de 16 martie, la ora două dimineața, se stinge din viață și este înmormântat pe 19 martie la cimitirul Montparnasse din Paris.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Grigore Leșe: Melodia „Așa-i românul” este ungurească
03/12/2023 01:11

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i romanul”, cantată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ...

Raluca Turcan, discuții în Washington cu președintele Motion Pictures Association despre investițiile străine în producția de film din România
02/12/2023 20:12

MInistra Culturii Raluca Turcan a discutat, sambătă la Washington, cu Charles H. Rivkin, preşedinte şi CEO al Motion Pictures Association, despre investiţiile străine in producţia de film din ţara noast ...

Moartea misterioasă a poetului Nicolae Labiș, călcat de tramvaiul 13: „Am văzut clar cum l-a îmbrâncit”
02/12/2023 19:09

Moartea lui Nicolae Labis rămane un mister după mai bine de 6 decenii. Poetul a trecut in nefiinţă in urma unui accident de tramvai, la numai 21 de ani, iar unii au avansat ideea unui asasinat. „Mort pre ...

Baritonul care a cântat Imnul României la parada militară este fiul unui lăutar celebru. O carieră de poveste
02/12/2023 00:32

Invitat surpriză la parada militară de la 1 decembrie. Baritonul care a interpretat fabulos Imnul Romaniei este este nimeni altul decat fiul lui Nicu Gigantu. Acesta era un celebru lăutar pentru care bucures ...

Cine este actorul român care va juca rolul lui Donald Trump în tinerețe
01/12/2023 07:51

Sebastian Stan este cel mai popular actor roman care a reusit să se impună in industria americană de film, conform Antena 3. Marii regizori i-au remarcat sarmul si talentul si l-au cooptat in productii de O ...

Doi actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu s-au văzut timp de 32 de ani
30/11/2023 13:14

Teodora Mares si Adrian Păduraru au jucat rolurile principale intr-o poveste de dragoste memorabilă in filmul "Declaratie de dragoste", iar intreaga lume credea că cei doi formau un cuplu minunat si in afara ...

Ziua naţională a tezaurului uman viu
30/11/2023 10:13

La 30 noiembrie 2023, este celebrată la nivel naţional Ziua naţională a tezaurului uman viu, instituită prin Legea 120/2023. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman ...

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi în țară. Regretata artistă va fi înmormântată de 1 decembrie
29/11/2023 15:12

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi in tară, adus din Franta. Anuntul a fost făcut de sora regretatei artiste. Rona Hartner s-a stins din viată la doar 50 de ani, răpusă de un cancer cu care s-a lup ...

Regula celor 4 cadouri de Crăciun, întocmită de un sociolog. Un studiu arată că cei mici primesc de zece ori mai multe daruri decât au nevoie
29/11/2023 08:02

Scrisoarea către Mos Crăciun nu poate fi infinită. O incărcătură de jucării nu este benefică pentru copii. Expertii ne sfătuiesc să urmăm regula celor patru cadouri! Copiii asteaptă cu nerăbdare s ...

Calendarul zilei 28 noiembrie: 146 de ani de la cucerirea Plevnei de către Armata Română. Generalul Osman Pașa s-a predat colonelului Cerchez
28/11/2023 17:32

La 30 august/11 septembrie 1877, armata romană participă la cel de al treilea atac asupra Plevnei, după o luptă sangeroasă, cu grele pierderi, cucerind reduta Griviţa I, apoi, peste o săptămană, ducand ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei