245 de ani de la deschiderea Teatrului Bolșoi

bolchoi_6_1000

Dimensiune font:

| 29-03-2021 15:46

Teatrul Bolşoi (în limba română, Teatrul Mare) este un simbol al Rusiei şi una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din întreaga lume, fiind renumit pentru spectacolele de operă şi balet. Totodată, arhitectura sa în stil neoclasic îl înscrie printre cele mai frumoase teatre din lume. Este situat în Piaţa Teatrului din centrul Moscovei, nu departe de Kremlin.

Faţada clădirii este compusă din opt coloane plasate la intrare, decorate cu frize. Pe frontonul clădirii, deasupra porticului, poate fi admirată o cvadrigă condusă de Apollo, turnată în bronz, compoziţie sculpturală realizată de Peter Clodt von Jürgensburg. Emblematica imagine a Teatrului Bolşoi este reprezentată pe bancnota rusă de 100 de ruble.

Istoria Teatrului Bolşoi începe la 28 martie 1776, atunci când împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei i-a acordat prinţului Peter Urusov, guvernatorul Moscovei, privilegiul de a organiza spectacole de teatru, operă şi baluri mascate, potrivit bolshoi.ru.

Iniţial, manifestările organizate de acesta, în colaborare cu antreprenorul englez Michael Maddox, s-au ţinut în reşedinţe private. Începând cu 30 decembrie 1780, piesele de teatru, la care s-au adăugat cele de operă şi spectacole de balet, au fost montate pe scena Teatrului Petrovka, denumit astfel după numele străzii pe care se afla.

Clădirea a fost mistuită de flăcări, la data de 8 octombrie 1805. O nouă construcţie, denumită Noul Teatru Imperial Arbat, a fost ridicată în acelaşi loc. Inaugurată la 13 aprilie 1808, construcţia a fost distrusă, la rândul ei, în urma unui incendiu din 1812, în contextul invaziei franceze a Imperiului Rus, parte a războaielor napoleoniene.

Lucrările pentru ridicarea unui nou teatru s-au desfăşurat între anii 1821 şi 1824, după planurile arhitectului Osip Bové, care se inspirase din cele ale lui Andrei Mihailov. Osip Bové este şi artizanul Teatrului Maly (Teatrul Mic) din apropierea Teatrului Bolşoi, precum şi al Pieţei Teatrului.

Noua clădire, considerabil mai mare şi încăpătoare, a fost denumită Teatrul Imperial Bolşoi Petrovsky şi inaugurată la 6 ianuarie 1825. În cinstea acestui eveniment, a fost interpretat prologul "Triumful muzelor" de M. Dmitriev, pe muzica romantică a compozitorului Alexander Alabiev. Faimoasa balerină franceză Félicité Hullen-Sor a evoluat în spectacolul "Cendrillon", semnat de soţul său, Fernando Sor.

În 1843, au avut loc lucrări de reparaţie şi consolidare, însă, zece ani mai târziu, la 11 martie 1853, un incendiu care a durat trei zile avea să distrugă aproape în întregime clădirea.

 

 

Sursa foto: Bolshoi Theatre of Russia / Facebook

 

Clădirea actuală a Teatrului Bolşoi a fost inaugurată la 20 august 1856, cu puţin înainte de ceremonia încoronării Ţarului Alexandru al II-lea Nicolaevici, notează www.bolshoi.ru. Lucrările de reconstrucţie au fost supervizate de Alberto Cavos, arhitectul-şef al teatrelor imperiale şi profesor la Academia de Arte din Sankt Petersburg. Spectacolul inaugural a fost opera "I Puritani", de Vincenzo Bellini.

La 7 decembrie 1919, numele instituţiei a fost schimbat în "Teatrul Academic de Stat Bolşoi". La 30 decembrie 1922, aici au fost adoptate declaraţia şi acordul privind formarea URSS.

Noi lucrări de reconstrucţie şi modificare s-au desfăşurat între 1921 şi 1923, coordonate de inginerul şi arhitectul Ivan Rerberg. Clădirea a fost la un pas de a fi, din nou, distrusă, de data aceasta din cauza unei bombe căzute pe edificiu în ziua de 22 octombrie 1941. Pagubele produse de proiectil au început să fie reparate în iarna anului 1942.

La 29 noiembrie 2002, a fost inaugurată o nouă scenă a teatrului, filiala Teatrului Bolşoi fiind situată în partea stângă a acestuia.

Între iulie 2005 şi octombrie 2011, clădirea Teatrului Bolşoi a fost supusă celei celei mai ample reconstrucţii din istoria sa. Printre numeroasele îmbunătăţiri, s-au numărat optimizarea acusticii şi refacerea decorului original. Sala principală poate găzdui până la 2155 de spectatori.

Redeschiderea Teatrului Bolşoi din Moscova a avut loc la 28 octombrie 2011 şi a fost o adevărată sărbătoare naţională, la care a luat parte preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, alături de mari personalităţi precum Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, prim-balerina Maia Pliseţkaia şi soţul ei, compozitorul Rodion Scedrin, soprana Galina Vişnevskaia şi de înalţi oaspeţi din străinătate.

Pe scenă au evoluat, printre mulţi alţi artişti ruşi consacraţi, balerinii Ivan Vasiliev, Vladislav Lantratov şi soprana Anna Aglatova. Diva franceză Natalie Dessay a interpretat o romanţă de Rahmaninov, iar soprana română Angela Gheorghiu o arie din opera "Dama de pică" de Ceaikovski.

Teatrul Bolşoi a găzduit multe premiere istorice, cum ar fi: opera "Voevoda" de Piotr Ilici Ceaikovski, în 1869; "Lacul lebedelor" de Ceaikovski, în 1877; o versiune a operei "Boris Godunov" de Modest Petrovici Musorgski, în 1888; "Aleko" de Serghei Rahmaninov, în 1893; "Lady Macbeth din Districtul Mtsensk" de Dmitri Şostakovici, în anul 1935.

 

 

 

Primul concert oferit de Orchestra Teatrului Bolşoi datează din 4 mai 1919.

Academia de Balet a Teatrului Bolşoi, înfiinţată în 1763, este una dintre cele mai vechi şi prodigioase din lume. Teatrul are cea mai numeroasă companie de balet din lume, cu peste 200 de dansatori şi dansatoare.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
A murit fostul director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi
19/04/2021 19:05

Istoricul, cercetătorul şi arheologul Vasile Chirica, fost director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi in perioada 1997-2000 a trecut in nefiinţă. Înmormantarea va avea loc pe ...

87 de filme româneşti intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a XV-a ediţie a Galei Premiilor Gopo
19/04/2021 13:42

Un număr de 87 de filme romaneşti, lansate in cinematografe, festivaluri naţionale şi internaţionale sau pe platforme de video on demand in 2020, intră in cursa pentru nominalizările la cea de-a XV-a edi ...

„Lacul cu nuferi” al lui Monet, scos la licitație pentru 40 de milioane de dolari
19/04/2021 12:38

Una dintre picturile „monumentale” cu nuferi realizate de artistul impresionist francez Claude Monet ar putea fi adjudecată pentru suma de 40 de milioane de dolari in cadrul unei licitaţii organ ...

O cunoscută cântăreață americană a doborât recordul deţinut de The Beatles în Marea Britanie/VIDEO
18/04/2021 15:10

Trei albume ale cantăreţei americane Taylor Swift s-au clasat, in decurs de nouă luni, pe primul loc in topul din Marea Britanie şi, astfel, artista a doborat recordul deţinut de grupul The Beatles in Rega ...

Duminica se reiau spectacolele la Opera Națională Română Iași
18/04/2021 13:38

 Coborarea indicelui de infectare sub trei la mie in Iasi generează si redeschiderea sălilor de spectacole. Drept urmare, iubitorii operei se vor putea bucura duminică de posibilitatea de a urmări live ...

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor
18/04/2021 08:30

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, anual, la data de 18 aprilie. Data a fost stabilită in 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS şi a f ...

Un cunoscut rapsod a plecat la Cer. Simion Pop era foarte bolnav
15/04/2021 13:11

Doliu in lumea interpretilor de muzică populară din Romania. Simion Pop s-a stins din viată după o lungă perioadă in care a avut probleme de sănătate. Vestea tristă a fost făcută publică de către ...

Filmul Nomadland, Marele câştigător al Galei Premiilor Bafta 2021
12/04/2021 10:00

Filmul Nomadland a fost marele caştigător al Galei Premiilor Bafta 2021. Şi actriţa Frances McDormand, care are rolul principal, a plecat acasă cu premii importante. Frances McDormand, protagonista pelicu ...

FOTO/VIDEO - Anthony Hopkins, Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal din filmul „The Father”
12/04/2021 08:00

Anthony Hopkins, protagonistul peliculei „The Father”, in regia lui Florian Zeller, a caştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor in rol principal duminică seară, la Londra, in cadrul celei ...

Cinematografia românească „nu mai are nimic de dovedit”
11/04/2021 14:03

Consacrată prin două nominalizări istorice la premiile Oscar, după un Urs de Aur la Berlin, dinamica cinematografie romanească „nu mai are nimic de dovedit”, apreciază regizorul Alexander Na ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei