5 culturi și civilizații fascinante care astăzi sunt aproape uitate

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-08-2020 11:39

 Civilizațiile antice ne vor stârni mereu fascinația și pe bună dreptate. Am învățat atât de multe despre evoluția omului studiindu-i pe greci, pe egipteni, pe romani și pe mayași…

Moștenirea lor ne furnizează o mulțime de date despre modul în care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor mentalitatea și psihologia umană.

Soldați egipteni din expediția lui Hatșepsut în Țara Punt, așa cum este descrisă din templul din Deir el-Bahri. Foto: Wikimedia

Dar oare cum ar arăta tabloul istoriei omenirii dacă ar „vorbi” și culturile de la care ne-au mai rămas doar câteva obiecte și inscripții sumare, urme răzlețe ale trecerii lor prin timp?

În acest articol aruncăm o privire asupra unor culturi neobișnuite și fascinante, aproape uitate de vreme și care ar merita mai multă recunoaștere.

1

Țara Punt 

În textele egiptene antice, Țara Punt este descrisă drept „țara zeilor”. Potrivit Enciclopediei Britannica, acest regat misterios era situat undeva în Africa (mulți savanți cred că se afla în regiunea unde se găsește astăzi Somalia, în Cornul Africii) și era bogat în resurse.

Țara Punt a făcut comerț cu egiptenii de-a lungul mai multor secole. Negoțul dintre cele două țări a început undeva în jurul anului 2600 î.e.n., în timpul faraonului Keops.

Oameni din Punt cărând daruri, pictură din mormântul lui Rekhmire. Foto: Wikimedia

Chiar dacă există o mulțime de incertitudini cu privire la locul în care se găsea Punt, egiptenii au lăsat suficiente indicii despre tipurile de resurse pe care le-au obținut din acest regat, cum ar fi aurul, abanosul și mirul. 

Mai mult, există și câteva descrieri despre expediții navale ale egiptenilor în acest regat uitat. Societatea Punt prezintă o mulțime de asemănări cu societatea egipteană și în ceea ce privește limbajul, portul ceremonial și artele.

Cercetările menite să descopere locul precis în care s-a dezvoltat această cultură aproape mitologică sunt încă în desfășurare.

2

Etruscii

Bronz etrusc cu inscripția „În dar zeului Tec Sans”. Foto: Wikimedia

Între secolele VIII și III î.e.n., în centrul și în nordul Italiei a înflorit civilizația etruscă. A fost o civilizație cunoscută pentru bogatele sale resurse minerale și pentru faptul că era un gigant comercial mediteranean. 

Realizările acestei lumi dispărute au pus bazele dezvoltării artei și culturii romane antice. Arheologii și savanții au observat că etruscii au dezvoltat o limbă scrisă unică și au fost prima „superputere” a Mediteranei de Vest, care, alături de greci, a ajutat la dezvoltarea primelor orașe din Europa.

Au fost găsite și morminte familiale opulente ale etruscilor, dintre care primul, excavat în 2013, fusese al unui prinț. Camerele luxoase etrusce păstrate în muzeul din Vatican ne pot ajuta să ne formăm o idee despre stilul de viață pe care îl aveau oamenii în perioada respectivă.

„Lupoaica hrănindu-i pe Remus și pe Romulus”, bronz considerat a fi etrusc. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele gravuri în limba etruscă a fost găsită în 2016, pe o stelă de piatră de 237 de kilograme, la un templu etrusc din Toscana, potrivit Live Science, find considerată una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. 

Limba, ieșită din uz în urmă cu mai bine de două milenii, ar putea dezvălui detalii despre zeitățile venerate de această societate.

Ceea ce se știe acum cu siguranță este că etruscii aveau o societate teocratică și că ritualurile religioase ocupau o mare parte din viața lor de zi cu zi.

Consultarea oracolelor se practica pe scară largă. Așezările lor erau state-orașe independente, dar conectate prin religie, limbă și cultură, în ansamblu.

3

Cultura Nok

Sculptură de teracotă a culturii Nok. Expusă la Luvru. Foto: Wikimedia

Foarte puțin cunoscută, cultura Nok a înflorit în timpul Epocii Fierului pe teritoriul pe care astăzi se găsește Nigeria, din secolul V î.e.n. până în secolul II e.n., conform Ancient.eu

Primele dovezi ale existenței culturii Nok au fost descoperite accidental, în 1943, în timpul unei operațiuni de minerit. A fost găsit un cap de teracotă, ceea ce indica o tradiție a sculpturii.

După aceea, au apărut alte câteva figurine din perioada Nok. Multe dintre ele sunt sculpturi din teracotă care înfățișează oameni cu bijuterii și sceptre.

Statuetă Nok, figură masculină. Expusă la Kimbell Art Museum, SUA. Foto: Wikimedia

Potrivit Institutului de Artă din Minneapolis, acestea sunt simboluri ale autorității văzute și în arta egipteană antică. 

Experții au ajuns la concluzia că Nok a fost prima cultură cunoscută din Africa de Vest care a produs sculpturi de capete și figuri umane specifice din teracotă, care au devenit în cele din urmă sinonime cu identitatea sa.

Mai mult, Nok era o societate sedentară și se baza foarte mult pe agricultură.

Încă există o mare doză de mister cu privire la originile culturii Nok. Unii experți consideră că arta și metalurgia Nok au influențat societățile africane de mai târziu, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru susținerea acestei teorii.

De asemenea, se știe foarte puțin despre organizarea socială a populației Nok. Astfel, până când vor fi descoperite mai multe date despre stilul de viață, cultura Nok va fi recunoscută doar prin lucrările sale de artă din teracotă.

4

Sanxingdui 

Sanxingdui, o cultură chineză antică și enigmatică (situată în provincia modernă a Chinei Sichuan) a dispărut aproape complet ca urmare a unui cutremur puternic survenit în urmă cu aproape 3.000 de ani.

Originile sale au fost descoperite din întâmplare de un țăran din provincia Sichuan în 1929, care a găsit câteva obiecte în timp ce consolida un canal de scurgere.

Măști de bronz Sanxingdui cu foiță de aur. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, abia în 1986, când arheologii au descoperit două tezaure din Epoca Bronzului, care includeau obiecte de jad, aproximativ 100 de fildeși de elefant și sculpturi impresionante de bronz, de 24 metri înălțime, a devenit evident cât de avansată fusese această cultură. 

Măști ciudate cu pupile mari și urechi asemănătoare cu ale elefanților, fildeși, copaci și păsări din bronz, ornamente din aur și multe tipuri de sculpturi de jad – toate acestea reprezintă un univers spiritual deosebit de tot ce a mai fost descoperit vreodată.

Interesant este că, în timp ce abilitatea artistică a culturii Sanxingdui este cunoscută, nu se știu prea multe despre oameni și despre modul lor de viață.

Un cap mare de bronz, cu ochi proeminenți, probabil o reprezentare a lui Cancong, primul rege semilegendar al Shu. Foto: Wikimedia

Multe dintre măștile lor din plăci de bronz și aur pictate în mod elaborat sugerează că ar fi putut fi reprezentări ale unor zei sau strămoși. 

Dovezile indică, de asemenea, că din cauza cutremurului masiv, cursurile de apă ce alimentau Sanxingdui au fost întrerupte, iar oamenii ar fi fost nevoiți să se mute.

Nu există texte antice sau înregistrări istorice care să ne ofere mai multe informații despre acești oameni. Istoria remarcabilelor artefacte Sanxingdui rămâne și ea învăluită în mister, deoarece nu este clar care era scopul obiectelor.

Până la noi descoperiri, cultura Sanxingdui va rămâne o enigmă cu o expresie artistică fascinantă.

5

Regatul Silla

Statuetă din regatul Silla. Foto: Wikimedia

Silla a fost unul dintre cele trei regate ale Coreei antice. A supraviețuit aproape o mie de ani, între 57 î.e.n. și 935 e.n., și, prin urmare, este considerat una dintre cele mai îndelungate dinastii regale continue din istorie. 

Fondată de monarhul Bak Hyeokgeose, cultura Silla avea un sistem ierarhic strict de ranguri sociale și avea o clasă aristocratică bogată.

Săpăturile efectuate până acum au scos la iveală ornamente luxoase, coroane și centuri de aur și au demonstrat că oamenii aveau un stil de viață foarte complex.

Acoperământ Silla pentru cap, din aur, din secolul V-VI. Foto: Wikimedia

Alte obiecte extravagante din epocă – un pumnal din aur, o statuetă Buddha din fontă și bijuterii din jad, spre exemplu –  pot fi văzute la Muzeul Național Gyeongju din Coreea de Sud. 

Regatul Silla a atins apogeul între anii 400 și 800, când regele Naemul a instituit o monarhie ereditară. A fost o perioadă cu o dominantă politică și militară, care a reușit să atragă prosperitatea.

Budismul a fost adoptat în regatul Silla în 527 și a dus la o transformare totală a societății și culturii sale. În această fază, crearea și utilizarea obiectelor de aur au înflorit, fiind folosite ca icoane și relicvarii.

Statuile realizate în această perioadă erau în mare parte dedicate lui Buddha și altor ființe divine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:42

Londra va restitui Nigeriei 70 de artefacte jefuite de soldații britanici în urmă cu 125 de ani
08/08/2022 19:17

Şaptezeci şi două de artefacte jefuite in 1897 in timpul unei incursiuni militare britanice in Benin City vor fi restituite Nigeriei, a anunţat Muzeul Horniman din Londra. Printre lucrări şi obiecte se ...

A murit academicianul  Vasile Tărâțeanu
08/08/2022 14:15

Academicianul Vasile Tărateanu, poet si jurnalist, a plecat la cele vesnice la varsta de 76 ani (27 septembrie 1945 – 8 august 2022). După cum scrie Gheorghe Tomozei, Vasile Tărateanu a fost „u ...

Actorul american Dustin Hoffman a împlinit 85 de ani
08/08/2022 10:09

Actorul american Dustin Hoffman s-a născut la Los Angeles, California, SUA, la 8 august 1937. A absolvit Los Angeles High School in anul 1955 şi a mers la Santa Monica City College, unde a renunţat după nu ...

Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor. O nouă expoziție la Palatul Culturii
07/08/2022 10:53

Complexul Muzeal National “Moldova” din Iasi va găzdui, in perioada 10 august - 10 noiembrie 2022, o impresionantă expozitie itinerantă ce a făcut inconjurul lumii: „Imperiul Roman - ...

Opera București, în flăcări
05/08/2022 14:41

La Opera Natională Bucuresti a izbucnit un incendiu de proportii joi după-amiază. Mai exact, incendiu a pornit dintr-o anexă lipită de Opera Natională Bucuresti. Conducerea institutiei culturale a transmi ...

Marcel Iureș: „Actoria nu este o meserie, ci mai degrabă o obsesie
04/08/2022 11:19

Actorul Marcel Iureş afirmă că această meserie nu există, ci e mai degrabă o obsesie, ‘o călătorie in care norocul este esenţial’, necesită enorm de multă muncă şi nu are sens fără pu ...

Coligatul Revistei ''Familia'', în care a debutat Mihai Eminescu, şi celebrul cojoc de Beiuș au devenit tezaur național
02/08/2022 15:26

Coligatul Revistei ''Familia'', cu numărul 6/1866 in care a debutat Mihai Eminescu cu poezia ''De-aş avea'' şi celebrul cojoc binşenesc (de Beiuş - n.r.) au fost clasate de Comisia Naţională a Muzeelor ...

Angela Gheorghiu dă de pământ cu România: „Nu datorez nimic statului român
01/08/2022 10:30

Soprana Angela Gheorghiu a explicat intr-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, motivul din spatele conflictului cu dirijorul Cristian Măcelaru, după ce l-a numit pe acesta „un laş şi un trăd ...

La mulți ani, Horațiu Mălăele!
01/08/2022 10:09

Horaţiu Mălăele, actor, regizor de teatru şi film, grafician, caricaturist şi scriitor, este un artist complet ce incantă atat publicul iubitor de teatru, prin rolurile jucate şi spectacolele regizate de ...

Gabriela Dutescu, cea care ii antrena vocal pe concurentii de la „Vocea Romaniei”, a murit
30/07/2022 19:47

  Anuntul a fost făcut de Paula Seling. Antrenoarea a modelat voci ale unor nume importante din industria muzicală. Îi putem aminti pe Dida Drăgan, Smiley, Tudor Chirilă, Marcel Pavel. Citeşte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei