5 culturi și civilizații fascinante care astăzi sunt aproape uitate

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-08-2020 11:39

 Civilizațiile antice ne vor stârni mereu fascinația și pe bună dreptate. Am învățat atât de multe despre evoluția omului studiindu-i pe greci, pe egipteni, pe romani și pe mayași…

Moștenirea lor ne furnizează o mulțime de date despre modul în care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor mentalitatea și psihologia umană.

Soldați egipteni din expediția lui Hatșepsut în Țara Punt, așa cum este descrisă din templul din Deir el-Bahri. Foto: Wikimedia

Dar oare cum ar arăta tabloul istoriei omenirii dacă ar „vorbi” și culturile de la care ne-au mai rămas doar câteva obiecte și inscripții sumare, urme răzlețe ale trecerii lor prin timp?

În acest articol aruncăm o privire asupra unor culturi neobișnuite și fascinante, aproape uitate de vreme și care ar merita mai multă recunoaștere.

1

Țara Punt 

În textele egiptene antice, Țara Punt este descrisă drept „țara zeilor”. Potrivit Enciclopediei Britannica, acest regat misterios era situat undeva în Africa (mulți savanți cred că se afla în regiunea unde se găsește astăzi Somalia, în Cornul Africii) și era bogat în resurse.

Țara Punt a făcut comerț cu egiptenii de-a lungul mai multor secole. Negoțul dintre cele două țări a început undeva în jurul anului 2600 î.e.n., în timpul faraonului Keops.

Oameni din Punt cărând daruri, pictură din mormântul lui Rekhmire. Foto: Wikimedia

Chiar dacă există o mulțime de incertitudini cu privire la locul în care se găsea Punt, egiptenii au lăsat suficiente indicii despre tipurile de resurse pe care le-au obținut din acest regat, cum ar fi aurul, abanosul și mirul. 

Mai mult, există și câteva descrieri despre expediții navale ale egiptenilor în acest regat uitat. Societatea Punt prezintă o mulțime de asemănări cu societatea egipteană și în ceea ce privește limbajul, portul ceremonial și artele.

Cercetările menite să descopere locul precis în care s-a dezvoltat această cultură aproape mitologică sunt încă în desfășurare.

2

Etruscii

Bronz etrusc cu inscripția „În dar zeului Tec Sans”. Foto: Wikimedia

Între secolele VIII și III î.e.n., în centrul și în nordul Italiei a înflorit civilizația etruscă. A fost o civilizație cunoscută pentru bogatele sale resurse minerale și pentru faptul că era un gigant comercial mediteranean. 

Realizările acestei lumi dispărute au pus bazele dezvoltării artei și culturii romane antice. Arheologii și savanții au observat că etruscii au dezvoltat o limbă scrisă unică și au fost prima „superputere” a Mediteranei de Vest, care, alături de greci, a ajutat la dezvoltarea primelor orașe din Europa.

Au fost găsite și morminte familiale opulente ale etruscilor, dintre care primul, excavat în 2013, fusese al unui prinț. Camerele luxoase etrusce păstrate în muzeul din Vatican ne pot ajuta să ne formăm o idee despre stilul de viață pe care îl aveau oamenii în perioada respectivă.

„Lupoaica hrănindu-i pe Remus și pe Romulus”, bronz considerat a fi etrusc. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele gravuri în limba etruscă a fost găsită în 2016, pe o stelă de piatră de 237 de kilograme, la un templu etrusc din Toscana, potrivit Live Science, find considerată una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. 

Limba, ieșită din uz în urmă cu mai bine de două milenii, ar putea dezvălui detalii despre zeitățile venerate de această societate.

Ceea ce se știe acum cu siguranță este că etruscii aveau o societate teocratică și că ritualurile religioase ocupau o mare parte din viața lor de zi cu zi.

Consultarea oracolelor se practica pe scară largă. Așezările lor erau state-orașe independente, dar conectate prin religie, limbă și cultură, în ansamblu.

3

Cultura Nok

Sculptură de teracotă a culturii Nok. Expusă la Luvru. Foto: Wikimedia

Foarte puțin cunoscută, cultura Nok a înflorit în timpul Epocii Fierului pe teritoriul pe care astăzi se găsește Nigeria, din secolul V î.e.n. până în secolul II e.n., conform Ancient.eu

Primele dovezi ale existenței culturii Nok au fost descoperite accidental, în 1943, în timpul unei operațiuni de minerit. A fost găsit un cap de teracotă, ceea ce indica o tradiție a sculpturii.

După aceea, au apărut alte câteva figurine din perioada Nok. Multe dintre ele sunt sculpturi din teracotă care înfățișează oameni cu bijuterii și sceptre.

Statuetă Nok, figură masculină. Expusă la Kimbell Art Museum, SUA. Foto: Wikimedia

Potrivit Institutului de Artă din Minneapolis, acestea sunt simboluri ale autorității văzute și în arta egipteană antică. 

Experții au ajuns la concluzia că Nok a fost prima cultură cunoscută din Africa de Vest care a produs sculpturi de capete și figuri umane specifice din teracotă, care au devenit în cele din urmă sinonime cu identitatea sa.

Mai mult, Nok era o societate sedentară și se baza foarte mult pe agricultură.

Încă există o mare doză de mister cu privire la originile culturii Nok. Unii experți consideră că arta și metalurgia Nok au influențat societățile africane de mai târziu, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru susținerea acestei teorii.

De asemenea, se știe foarte puțin despre organizarea socială a populației Nok. Astfel, până când vor fi descoperite mai multe date despre stilul de viață, cultura Nok va fi recunoscută doar prin lucrările sale de artă din teracotă.

4

Sanxingdui 

Sanxingdui, o cultură chineză antică și enigmatică (situată în provincia modernă a Chinei Sichuan) a dispărut aproape complet ca urmare a unui cutremur puternic survenit în urmă cu aproape 3.000 de ani.

Originile sale au fost descoperite din întâmplare de un țăran din provincia Sichuan în 1929, care a găsit câteva obiecte în timp ce consolida un canal de scurgere.

Măști de bronz Sanxingdui cu foiță de aur. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, abia în 1986, când arheologii au descoperit două tezaure din Epoca Bronzului, care includeau obiecte de jad, aproximativ 100 de fildeși de elefant și sculpturi impresionante de bronz, de 24 metri înălțime, a devenit evident cât de avansată fusese această cultură. 

Măști ciudate cu pupile mari și urechi asemănătoare cu ale elefanților, fildeși, copaci și păsări din bronz, ornamente din aur și multe tipuri de sculpturi de jad – toate acestea reprezintă un univers spiritual deosebit de tot ce a mai fost descoperit vreodată.

Interesant este că, în timp ce abilitatea artistică a culturii Sanxingdui este cunoscută, nu se știu prea multe despre oameni și despre modul lor de viață.

Un cap mare de bronz, cu ochi proeminenți, probabil o reprezentare a lui Cancong, primul rege semilegendar al Shu. Foto: Wikimedia

Multe dintre măștile lor din plăci de bronz și aur pictate în mod elaborat sugerează că ar fi putut fi reprezentări ale unor zei sau strămoși. 

Dovezile indică, de asemenea, că din cauza cutremurului masiv, cursurile de apă ce alimentau Sanxingdui au fost întrerupte, iar oamenii ar fi fost nevoiți să se mute.

Nu există texte antice sau înregistrări istorice care să ne ofere mai multe informații despre acești oameni. Istoria remarcabilelor artefacte Sanxingdui rămâne și ea învăluită în mister, deoarece nu este clar care era scopul obiectelor.

Până la noi descoperiri, cultura Sanxingdui va rămâne o enigmă cu o expresie artistică fascinantă.

5

Regatul Silla

Statuetă din regatul Silla. Foto: Wikimedia

Silla a fost unul dintre cele trei regate ale Coreei antice. A supraviețuit aproape o mie de ani, între 57 î.e.n. și 935 e.n., și, prin urmare, este considerat una dintre cele mai îndelungate dinastii regale continue din istorie. 

Fondată de monarhul Bak Hyeokgeose, cultura Silla avea un sistem ierarhic strict de ranguri sociale și avea o clasă aristocratică bogată.

Săpăturile efectuate până acum au scos la iveală ornamente luxoase, coroane și centuri de aur și au demonstrat că oamenii aveau un stil de viață foarte complex.

Acoperământ Silla pentru cap, din aur, din secolul V-VI. Foto: Wikimedia

Alte obiecte extravagante din epocă – un pumnal din aur, o statuetă Buddha din fontă și bijuterii din jad, spre exemplu –  pot fi văzute la Muzeul Național Gyeongju din Coreea de Sud. 

Regatul Silla a atins apogeul între anii 400 și 800, când regele Naemul a instituit o monarhie ereditară. A fost o perioadă cu o dominantă politică și militară, care a reușit să atragă prosperitatea.

Budismul a fost adoptat în regatul Silla în 527 și a dus la o transformare totală a societății și culturii sale. În această fază, crearea și utilizarea obiectelor de aur au înflorit, fiind folosite ca icoane și relicvarii.

Statuile realizate în această perioadă erau în mare parte dedicate lui Buddha și altor ființe divine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
05/12/2024 00:44

În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsandu-le in cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Mo ...

Mulți o folosesc, dar puțini îi cunosc adevăratul sens: originea fascinantă a expresiei 'mărul discordiei'
03/12/2024 12:20

Expresia „mărul discordiei” este una dintre cele mai puternice metafore folosite pentru a descrie originea unui conflict sau a unui dezacord profund intre persoane sau grupuri. Rădăcinile acestei ...

Catedrala Notre-Dame, de nerecunoscut la primul tur după incendiul devastator din 2019. Primele imagini cu obiectivul turistic vizitat de mulți români VIDEO
30/11/2024 12:27

 Restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris după distrugerea sa partială in urma unui incendiu in urmă cu cinci ani va da lumii un „soc de sperantă”, a declarat presedintele Emmanuel Macro ...

A murit Andrei Ionescu, soțul actriței Ileana Stana-Ionescu
27/11/2024 12:05

Actorul Andrei Ionescu a murit la 97 de ani, lăsand in urmă o poveste de dragoste de 67 de ani cu Ileana Stana-Ionescu. Anuntul a fost făcut de actrita Monica Davidescu, care a transmis condoleante familiei. ...

Ziua Recunoștinței la Casa Albă: Biden grațiază curcanii Peach și Blossom
26/11/2024 11:10

Preşedintele american Joe Biden i-a graţiat luni pe Peach şi Blossom, doi curcani cu pene albe, scutindu-i de mesele de Ziua Recunoştinţei, o tradiţie anuală care a marcat şi inceputul oficial al sezonu ...

Coincidență stranie: 23 noiembrie, ziua neagră, care ne-a furat marii artiști români. Dan Negru, mesaj dureros, după decesul lui Gabriel Cotabiță: „Avea o mare grijă a vorbelor”
24/11/2024 00:04

Marele interpret Gabriel Cotabită s-a stins din viată, azi, 23 noiembrie 2024, la varsta de 69 de ani, in urma unui accident vascular. Ca o coincidentă stranie, tot intr-o zi de 23 noiembrie, parcă blestema ...

Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
23/11/2024 14:18

Marius Batu, unul dintre cei mai iubiti si respectati cantăreti de muzică folk din Romania, a murit vineri seara, la varsta de 65 de ani. Artistul urma să sustină un concert pe 23 noiembrie, la Casa de Cul ...

A murit Gabriel Cotabiță
23/11/2024 14:09

Cunoscutul cantăret Gabriel Cotabită a murit in urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat in spital. "Ai plecat, Gabi, şi ai lăsat muzica pop romaneasca fără una dintre cele mai ...

Marea actriță a României,Elena Caragiu, a murit. Viața sa a fost un adevărat film
17/11/2024 15:20

Marea actrită a Romaniei a murit. Este doliu in lumea filmului romanesc, după ce o mare actrită a trecut la cele sfinte. Actrita a reusit să plece in Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a si deceda ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei