5 culturi și civilizații fascinante care astăzi sunt aproape uitate

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-08-2020 11:39

 Civilizațiile antice ne vor stârni mereu fascinația și pe bună dreptate. Am învățat atât de multe despre evoluția omului studiindu-i pe greci, pe egipteni, pe romani și pe mayași…

Moștenirea lor ne furnizează o mulțime de date despre modul în care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor mentalitatea și psihologia umană.

Soldați egipteni din expediția lui Hatșepsut în Țara Punt, așa cum este descrisă din templul din Deir el-Bahri. Foto: Wikimedia

Dar oare cum ar arăta tabloul istoriei omenirii dacă ar „vorbi” și culturile de la care ne-au mai rămas doar câteva obiecte și inscripții sumare, urme răzlețe ale trecerii lor prin timp?

În acest articol aruncăm o privire asupra unor culturi neobișnuite și fascinante, aproape uitate de vreme și care ar merita mai multă recunoaștere.

1

Țara Punt 

În textele egiptene antice, Țara Punt este descrisă drept „țara zeilor”. Potrivit Enciclopediei Britannica, acest regat misterios era situat undeva în Africa (mulți savanți cred că se afla în regiunea unde se găsește astăzi Somalia, în Cornul Africii) și era bogat în resurse.

Țara Punt a făcut comerț cu egiptenii de-a lungul mai multor secole. Negoțul dintre cele două țări a început undeva în jurul anului 2600 î.e.n., în timpul faraonului Keops.

Oameni din Punt cărând daruri, pictură din mormântul lui Rekhmire. Foto: Wikimedia

Chiar dacă există o mulțime de incertitudini cu privire la locul în care se găsea Punt, egiptenii au lăsat suficiente indicii despre tipurile de resurse pe care le-au obținut din acest regat, cum ar fi aurul, abanosul și mirul. 

Mai mult, există și câteva descrieri despre expediții navale ale egiptenilor în acest regat uitat. Societatea Punt prezintă o mulțime de asemănări cu societatea egipteană și în ceea ce privește limbajul, portul ceremonial și artele.

Cercetările menite să descopere locul precis în care s-a dezvoltat această cultură aproape mitologică sunt încă în desfășurare.

2

Etruscii

Bronz etrusc cu inscripția „În dar zeului Tec Sans”. Foto: Wikimedia

Între secolele VIII și III î.e.n., în centrul și în nordul Italiei a înflorit civilizația etruscă. A fost o civilizație cunoscută pentru bogatele sale resurse minerale și pentru faptul că era un gigant comercial mediteranean. 

Realizările acestei lumi dispărute au pus bazele dezvoltării artei și culturii romane antice. Arheologii și savanții au observat că etruscii au dezvoltat o limbă scrisă unică și au fost prima „superputere” a Mediteranei de Vest, care, alături de greci, a ajutat la dezvoltarea primelor orașe din Europa.

Au fost găsite și morminte familiale opulente ale etruscilor, dintre care primul, excavat în 2013, fusese al unui prinț. Camerele luxoase etrusce păstrate în muzeul din Vatican ne pot ajuta să ne formăm o idee despre stilul de viață pe care îl aveau oamenii în perioada respectivă.

„Lupoaica hrănindu-i pe Remus și pe Romulus”, bronz considerat a fi etrusc. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele gravuri în limba etruscă a fost găsită în 2016, pe o stelă de piatră de 237 de kilograme, la un templu etrusc din Toscana, potrivit Live Science, find considerată una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. 

Limba, ieșită din uz în urmă cu mai bine de două milenii, ar putea dezvălui detalii despre zeitățile venerate de această societate.

Ceea ce se știe acum cu siguranță este că etruscii aveau o societate teocratică și că ritualurile religioase ocupau o mare parte din viața lor de zi cu zi.

Consultarea oracolelor se practica pe scară largă. Așezările lor erau state-orașe independente, dar conectate prin religie, limbă și cultură, în ansamblu.

3

Cultura Nok

Sculptură de teracotă a culturii Nok. Expusă la Luvru. Foto: Wikimedia

Foarte puțin cunoscută, cultura Nok a înflorit în timpul Epocii Fierului pe teritoriul pe care astăzi se găsește Nigeria, din secolul V î.e.n. până în secolul II e.n., conform Ancient.eu

Primele dovezi ale existenței culturii Nok au fost descoperite accidental, în 1943, în timpul unei operațiuni de minerit. A fost găsit un cap de teracotă, ceea ce indica o tradiție a sculpturii.

După aceea, au apărut alte câteva figurine din perioada Nok. Multe dintre ele sunt sculpturi din teracotă care înfățișează oameni cu bijuterii și sceptre.

Statuetă Nok, figură masculină. Expusă la Kimbell Art Museum, SUA. Foto: Wikimedia

Potrivit Institutului de Artă din Minneapolis, acestea sunt simboluri ale autorității văzute și în arta egipteană antică. 

Experții au ajuns la concluzia că Nok a fost prima cultură cunoscută din Africa de Vest care a produs sculpturi de capete și figuri umane specifice din teracotă, care au devenit în cele din urmă sinonime cu identitatea sa.

Mai mult, Nok era o societate sedentară și se baza foarte mult pe agricultură.

Încă există o mare doză de mister cu privire la originile culturii Nok. Unii experți consideră că arta și metalurgia Nok au influențat societățile africane de mai târziu, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru susținerea acestei teorii.

De asemenea, se știe foarte puțin despre organizarea socială a populației Nok. Astfel, până când vor fi descoperite mai multe date despre stilul de viață, cultura Nok va fi recunoscută doar prin lucrările sale de artă din teracotă.

4

Sanxingdui 

Sanxingdui, o cultură chineză antică și enigmatică (situată în provincia modernă a Chinei Sichuan) a dispărut aproape complet ca urmare a unui cutremur puternic survenit în urmă cu aproape 3.000 de ani.

Originile sale au fost descoperite din întâmplare de un țăran din provincia Sichuan în 1929, care a găsit câteva obiecte în timp ce consolida un canal de scurgere.

Măști de bronz Sanxingdui cu foiță de aur. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, abia în 1986, când arheologii au descoperit două tezaure din Epoca Bronzului, care includeau obiecte de jad, aproximativ 100 de fildeși de elefant și sculpturi impresionante de bronz, de 24 metri înălțime, a devenit evident cât de avansată fusese această cultură. 

Măști ciudate cu pupile mari și urechi asemănătoare cu ale elefanților, fildeși, copaci și păsări din bronz, ornamente din aur și multe tipuri de sculpturi de jad – toate acestea reprezintă un univers spiritual deosebit de tot ce a mai fost descoperit vreodată.

Interesant este că, în timp ce abilitatea artistică a culturii Sanxingdui este cunoscută, nu se știu prea multe despre oameni și despre modul lor de viață.

Un cap mare de bronz, cu ochi proeminenți, probabil o reprezentare a lui Cancong, primul rege semilegendar al Shu. Foto: Wikimedia

Multe dintre măștile lor din plăci de bronz și aur pictate în mod elaborat sugerează că ar fi putut fi reprezentări ale unor zei sau strămoși. 

Dovezile indică, de asemenea, că din cauza cutremurului masiv, cursurile de apă ce alimentau Sanxingdui au fost întrerupte, iar oamenii ar fi fost nevoiți să se mute.

Nu există texte antice sau înregistrări istorice care să ne ofere mai multe informații despre acești oameni. Istoria remarcabilelor artefacte Sanxingdui rămâne și ea învăluită în mister, deoarece nu este clar care era scopul obiectelor.

Până la noi descoperiri, cultura Sanxingdui va rămâne o enigmă cu o expresie artistică fascinantă.

5

Regatul Silla

Statuetă din regatul Silla. Foto: Wikimedia

Silla a fost unul dintre cele trei regate ale Coreei antice. A supraviețuit aproape o mie de ani, între 57 î.e.n. și 935 e.n., și, prin urmare, este considerat una dintre cele mai îndelungate dinastii regale continue din istorie. 

Fondată de monarhul Bak Hyeokgeose, cultura Silla avea un sistem ierarhic strict de ranguri sociale și avea o clasă aristocratică bogată.

Săpăturile efectuate până acum au scos la iveală ornamente luxoase, coroane și centuri de aur și au demonstrat că oamenii aveau un stil de viață foarte complex.

Acoperământ Silla pentru cap, din aur, din secolul V-VI. Foto: Wikimedia

Alte obiecte extravagante din epocă – un pumnal din aur, o statuetă Buddha din fontă și bijuterii din jad, spre exemplu –  pot fi văzute la Muzeul Național Gyeongju din Coreea de Sud. 

Regatul Silla a atins apogeul între anii 400 și 800, când regele Naemul a instituit o monarhie ereditară. A fost o perioadă cu o dominantă politică și militară, care a reușit să atragă prosperitatea.

Budismul a fost adoptat în regatul Silla în 527 și a dus la o transformare totală a societății și culturii sale. În această fază, crearea și utilizarea obiectelor de aur au înflorit, fiind folosite ca icoane și relicvarii.

Statuile realizate în această perioadă erau în mare parte dedicate lui Buddha și altor ființe divine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
 Cristi Puiu şi Terry Gilliam, vedetele Festivalului de Film de la Sofia. Ei vor primi premiul FIPRESCI
21/02/2021 14:15

  Regizorii Cristi Puiu şi Terry Gilliam vor primi premiul FIPRESCI Platinum 90 in cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film de la Sofia, conform unui anunţ făcut de organizatori. În ...

 Creatorul simbolului Wall Street a murit. Sculptorul italian Arturo Di Modica a fost răpus de cancer
21/02/2021 14:11

  Sculptorul italian Arturo Di Modica, creatorul faimoasei sculpturi „Charging Bull”, un important reper turistic din cartierul financiar al New York-ului şi un simbol al Wall Street, a murit ...

Colecția de artă a lui Jules Perahim dedicată Africii va fi scoasă la vânzare
15/02/2021 13:49

O colectie de artă Jules Perahim, realizată după o călătorie in Africa, este scoasă la licitatie săptămana asta, alături de aproximativ 200 de lucrări de artă contemporană semnate de Brancusi, Ghe ...

FOTO/VIDEO - Din Transilvania în Sierra Leone, cu 5.000 de ghiozdane pentru copii
14/02/2021 13:35

În vara anului 2019, echipa formată din Albert Deak si Cătălin Priscornită a pornit in cel mai mare raliu de off-road din lume: Budapesta-Bamako. Clujenii au călătorit 12 mii de kilometri in condi ...

Un tablou pierdut în timpul naziștilor va fi restituit moștenitorilor
09/02/2021 15:00

Un tablou al pictorului austriac Egon Schiele, pierdut in timpul perioadei naziste, va fi restituit moştenitorilor fostului său proprietar evreu, ca urmare a recomandărilor făcute de o comisie pentru rest ...

FOTO/VIDEO - Mary Wilson, fondatoarea trioului american The Supremes, a murit
09/02/2021 14:40

Cantăreaţa Mary Wilson, fondatoare alături de Diana Ross şi Florence Ballard a trioului american The Supremes, a murit la 76 de ani la domiciliul său din Henderson, statul Nevada. Decesul lui Mary Wilson ...

„Colectiv”, cel mai bun documentar la Gala London Critics' Circle Film Awards
09/02/2021 12:37

Filmul „Colectiv”, regizat de cineastul Alexander Nanau, a fost desemnat cel mai bun documentar la ediţia din acest an a galei London Critics' Circle Film Awards, organizată duminică seară in ...

A murit actrița Valeria Gagealov
09/02/2021 12:34

Actriţa Valeria Gagealov a murit, in această dimineaţă, la Spitalul Elias din Bucureşti, la varsta de 89 de ani. Valeria Gagealov, născută in 1931 la Galati, a urmat cursurile I.A.T.C. in perioada 1950- ...

Scriitorul, regizorul şi scenaristul Jean-Claude Carriere a murit. Toată viața lui a fost sub semnul întâlnirile și al prietenilor, printre care a fost și Dalai Lama
09/02/2021 09:20

Scriitorul, regizorul şi scenaristul Jean-Claude Carriere, care a colaborat in special cu regizorii Luis Bunuel, Jacques Deray şi Milos Forman, a murit luni seară, la varsta de 89 de ani, informează AFP, ci ...

Kris Kristofferson se retrage la 84 de ani
31/01/2021 18:49

După mai bine de cinci decenii de activitate fructuoasă ca actor, cantăreţ şi compozitor, artistul american Kris Kristofferson şi-a anunţat retragerea definitivă. Nu va mai performa, iar casa lui de dis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei