5 culturi și civilizații fascinante care astăzi sunt aproape uitate

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-08-2020 11:39

 Civilizațiile antice ne vor stârni mereu fascinația și pe bună dreptate. Am învățat atât de multe despre evoluția omului studiindu-i pe greci, pe egipteni, pe romani și pe mayași…

Moștenirea lor ne furnizează o mulțime de date despre modul în care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor mentalitatea și psihologia umană.

Soldați egipteni din expediția lui Hatșepsut în Țara Punt, așa cum este descrisă din templul din Deir el-Bahri. Foto: Wikimedia

Dar oare cum ar arăta tabloul istoriei omenirii dacă ar „vorbi” și culturile de la care ne-au mai rămas doar câteva obiecte și inscripții sumare, urme răzlețe ale trecerii lor prin timp?

În acest articol aruncăm o privire asupra unor culturi neobișnuite și fascinante, aproape uitate de vreme și care ar merita mai multă recunoaștere.

1

Țara Punt 

În textele egiptene antice, Țara Punt este descrisă drept „țara zeilor”. Potrivit Enciclopediei Britannica, acest regat misterios era situat undeva în Africa (mulți savanți cred că se afla în regiunea unde se găsește astăzi Somalia, în Cornul Africii) și era bogat în resurse.

Țara Punt a făcut comerț cu egiptenii de-a lungul mai multor secole. Negoțul dintre cele două țări a început undeva în jurul anului 2600 î.e.n., în timpul faraonului Keops.

Oameni din Punt cărând daruri, pictură din mormântul lui Rekhmire. Foto: Wikimedia

Chiar dacă există o mulțime de incertitudini cu privire la locul în care se găsea Punt, egiptenii au lăsat suficiente indicii despre tipurile de resurse pe care le-au obținut din acest regat, cum ar fi aurul, abanosul și mirul. 

Mai mult, există și câteva descrieri despre expediții navale ale egiptenilor în acest regat uitat. Societatea Punt prezintă o mulțime de asemănări cu societatea egipteană și în ceea ce privește limbajul, portul ceremonial și artele.

Cercetările menite să descopere locul precis în care s-a dezvoltat această cultură aproape mitologică sunt încă în desfășurare.

2

Etruscii

Bronz etrusc cu inscripția „În dar zeului Tec Sans”. Foto: Wikimedia

Între secolele VIII și III î.e.n., în centrul și în nordul Italiei a înflorit civilizația etruscă. A fost o civilizație cunoscută pentru bogatele sale resurse minerale și pentru faptul că era un gigant comercial mediteranean. 

Realizările acestei lumi dispărute au pus bazele dezvoltării artei și culturii romane antice. Arheologii și savanții au observat că etruscii au dezvoltat o limbă scrisă unică și au fost prima „superputere” a Mediteranei de Vest, care, alături de greci, a ajutat la dezvoltarea primelor orașe din Europa.

Au fost găsite și morminte familiale opulente ale etruscilor, dintre care primul, excavat în 2013, fusese al unui prinț. Camerele luxoase etrusce păstrate în muzeul din Vatican ne pot ajuta să ne formăm o idee despre stilul de viață pe care îl aveau oamenii în perioada respectivă.

„Lupoaica hrănindu-i pe Remus și pe Romulus”, bronz considerat a fi etrusc. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele gravuri în limba etruscă a fost găsită în 2016, pe o stelă de piatră de 237 de kilograme, la un templu etrusc din Toscana, potrivit Live Science, find considerată una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. 

Limba, ieșită din uz în urmă cu mai bine de două milenii, ar putea dezvălui detalii despre zeitățile venerate de această societate.

Ceea ce se știe acum cu siguranță este că etruscii aveau o societate teocratică și că ritualurile religioase ocupau o mare parte din viața lor de zi cu zi.

Consultarea oracolelor se practica pe scară largă. Așezările lor erau state-orașe independente, dar conectate prin religie, limbă și cultură, în ansamblu.

3

Cultura Nok

Sculptură de teracotă a culturii Nok. Expusă la Luvru. Foto: Wikimedia

Foarte puțin cunoscută, cultura Nok a înflorit în timpul Epocii Fierului pe teritoriul pe care astăzi se găsește Nigeria, din secolul V î.e.n. până în secolul II e.n., conform Ancient.eu

Primele dovezi ale existenței culturii Nok au fost descoperite accidental, în 1943, în timpul unei operațiuni de minerit. A fost găsit un cap de teracotă, ceea ce indica o tradiție a sculpturii.

După aceea, au apărut alte câteva figurine din perioada Nok. Multe dintre ele sunt sculpturi din teracotă care înfățișează oameni cu bijuterii și sceptre.

Statuetă Nok, figură masculină. Expusă la Kimbell Art Museum, SUA. Foto: Wikimedia

Potrivit Institutului de Artă din Minneapolis, acestea sunt simboluri ale autorității văzute și în arta egipteană antică. 

Experții au ajuns la concluzia că Nok a fost prima cultură cunoscută din Africa de Vest care a produs sculpturi de capete și figuri umane specifice din teracotă, care au devenit în cele din urmă sinonime cu identitatea sa.

Mai mult, Nok era o societate sedentară și se baza foarte mult pe agricultură.

Încă există o mare doză de mister cu privire la originile culturii Nok. Unii experți consideră că arta și metalurgia Nok au influențat societățile africane de mai târziu, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru susținerea acestei teorii.

De asemenea, se știe foarte puțin despre organizarea socială a populației Nok. Astfel, până când vor fi descoperite mai multe date despre stilul de viață, cultura Nok va fi recunoscută doar prin lucrările sale de artă din teracotă.

4

Sanxingdui 

Sanxingdui, o cultură chineză antică și enigmatică (situată în provincia modernă a Chinei Sichuan) a dispărut aproape complet ca urmare a unui cutremur puternic survenit în urmă cu aproape 3.000 de ani.

Originile sale au fost descoperite din întâmplare de un țăran din provincia Sichuan în 1929, care a găsit câteva obiecte în timp ce consolida un canal de scurgere.

Măști de bronz Sanxingdui cu foiță de aur. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, abia în 1986, când arheologii au descoperit două tezaure din Epoca Bronzului, care includeau obiecte de jad, aproximativ 100 de fildeși de elefant și sculpturi impresionante de bronz, de 24 metri înălțime, a devenit evident cât de avansată fusese această cultură. 

Măști ciudate cu pupile mari și urechi asemănătoare cu ale elefanților, fildeși, copaci și păsări din bronz, ornamente din aur și multe tipuri de sculpturi de jad – toate acestea reprezintă un univers spiritual deosebit de tot ce a mai fost descoperit vreodată.

Interesant este că, în timp ce abilitatea artistică a culturii Sanxingdui este cunoscută, nu se știu prea multe despre oameni și despre modul lor de viață.

Un cap mare de bronz, cu ochi proeminenți, probabil o reprezentare a lui Cancong, primul rege semilegendar al Shu. Foto: Wikimedia

Multe dintre măștile lor din plăci de bronz și aur pictate în mod elaborat sugerează că ar fi putut fi reprezentări ale unor zei sau strămoși. 

Dovezile indică, de asemenea, că din cauza cutremurului masiv, cursurile de apă ce alimentau Sanxingdui au fost întrerupte, iar oamenii ar fi fost nevoiți să se mute.

Nu există texte antice sau înregistrări istorice care să ne ofere mai multe informații despre acești oameni. Istoria remarcabilelor artefacte Sanxingdui rămâne și ea învăluită în mister, deoarece nu este clar care era scopul obiectelor.

Până la noi descoperiri, cultura Sanxingdui va rămâne o enigmă cu o expresie artistică fascinantă.

5

Regatul Silla

Statuetă din regatul Silla. Foto: Wikimedia

Silla a fost unul dintre cele trei regate ale Coreei antice. A supraviețuit aproape o mie de ani, între 57 î.e.n. și 935 e.n., și, prin urmare, este considerat una dintre cele mai îndelungate dinastii regale continue din istorie. 

Fondată de monarhul Bak Hyeokgeose, cultura Silla avea un sistem ierarhic strict de ranguri sociale și avea o clasă aristocratică bogată.

Săpăturile efectuate până acum au scos la iveală ornamente luxoase, coroane și centuri de aur și au demonstrat că oamenii aveau un stil de viață foarte complex.

Acoperământ Silla pentru cap, din aur, din secolul V-VI. Foto: Wikimedia

Alte obiecte extravagante din epocă – un pumnal din aur, o statuetă Buddha din fontă și bijuterii din jad, spre exemplu –  pot fi văzute la Muzeul Național Gyeongju din Coreea de Sud. 

Regatul Silla a atins apogeul între anii 400 și 800, când regele Naemul a instituit o monarhie ereditară. A fost o perioadă cu o dominantă politică și militară, care a reușit să atragă prosperitatea.

Budismul a fost adoptat în regatul Silla în 527 și a dus la o transformare totală a societății și culturii sale. În această fază, crearea și utilizarea obiectelor de aur au înflorit, fiind folosite ca icoane și relicvarii.

Statuile realizate în această perioadă erau în mare parte dedicate lui Buddha și altor ființe divine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:41

BANCUL ZILEI

06:23

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4664/99/2016 (333/2016), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Est – Rom” S.A., cu sediul în sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ, Adresa Componenţa/ suprafaţa construită, Valoare - lei - 1. Clădiri şi teren - Sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi C4 – Hală producţie şi reparaţii P+1 – 682 m.p.; - C3 – Magazie – 86 m.p.; - C5 – Magazie (şopron) – 35 m.p.; - C6 – Magazie (şopron) – 178 m.p.; - C7 – Magazie (şopron) – 18 m.p.; - C8 – Magazie (şopron) – 20 m.p.; - C9 – Magazie (şopron) – 9 m.p.; - C10 – Magazie (şopron) – 16 m.p.; - C11 – Magazie (vestiar) – 39 m.p.; - C12 – Magazie (vestiar) – 49 m.p.; - C13 – Hală producţie şi magazii – 231 m.p.; - Teren – 6.310 m.p. 307.296,00 24.696,90 609,30 296,10 314,10 348,30 156,60 278,10 12.809,70 16.093,80 119.435,40 1.648.800,00 2. Bunuri mobile Sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi Mijloace fixe şi obiecte de inventar (mijloace de transport, echipamente tehnologice) 530.768,40 Total * * 2.661.902,70. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunul scos la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 16.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 09.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 18 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 06.12.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 2.000 lei pentru bunurile imobile şi 500 lei pentru bunurile mobile, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Povestea uneia dintre cele mai frumoase statui ale Sfintei Maria
23/07/2021 13:06

„The Veiled Virgin” este o statuie din marmură de Carrara, sculptată la Roma de sculptorul italian Giovanni Strazza (1818–1875), care infătisează bustul Fecioarei Maria, chipul său fiin ...

Profesorul universitar Daniel Șandru rămâne manager interimar la Opera Națională Română din Iași
23/07/2021 08:35

Profesorul universitar Daniel Sandru rămane manager interimar la Opera Natională Romană din Iasi, după ce ieri, judecătorii Tribunalului Iasi au admis o parte din contestatiile depuse de Beatrice Rancea fa ...

Fotograful Dávid Botond, din Odorheiu Secuiesc, a fost distins de Parlamentul European cu Premiul ''Cetăţeanul european 2021
22/07/2021 12:47

Fotograful Dávid Botond, din Odorheiu Secuiesc, a fost distins de Parlamentul European cu Premiul ''Cetăţeanul european 2021'' pentru proiectul Geofolk, care reuneşte cea mai mare colecţie de fotogra ...

Premiu UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar - ieșeanca Diana Vieru
20/07/2021 11:18

Aseară, in cadrul Galei Premiilor UNITER, pe scena mare a Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, actritei Diana Vieru i-a fost inmanat Premiul pentru cea mai bună actrită in rol secun ...

Un film regizat de o româncă, premiat la Festivalul de Film de la Cannes
18/07/2021 11:00

Un film regizat de o romancă, premiat la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul „La Civil” spune povestea unei mame a cărei fiică este răpită şi care decide să acţioneze pe cont propri ...

ȘOC în lumea filmului! Un actor celebru a fost ucis de COVID
16/07/2021 09:45

Doliu in lumea filmului! Cunoscutul muzician, poet şi actor rus Pyotr Mamonov a incetat din viaţă la varsta de 70 de ani. El fusese internat in spital in stare gravă, la inceputul acestei luni, după ce a ...

Elefantul din creier – o carte analizată şi dezbătută de cei mai mari psihoterapeuţi din lume
13/07/2021 11:00

Elefantul din creier – o carte analizată şi dezbătută de cei mai mari psihoterapeuţi din lume   Faptul că animalele au constiintă este incă in dezbatere, dar suntem de acord că oamenii ...

Desen semnat de Leonardo Da Vinci, scos la licitație cu 12 milioane de lire sterline
08/07/2021 17:11

Un mic desen al capului unui urs realizat de Leonardo da Vinci s-ar putea vinde cu pană la 12 milioane de lire sterline (16,7 milioane de dolari) la o licitaţie care va avea loc joi la Londra, informează B ...

„Rubik Dalai-Lama”, o creație adjudecată cu 468.250 de euro
07/07/2021 17:07

„Rubik Dalai-Lama”, o creaţie a artistului Invader, a fost adjudecată cu 468.250 de euro (taxe incluse), fără să doboare insă recordul mondial de preţ pentru o operă semnată de acest arti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei