8 melodii românești pe care să le asculți de 1 decembrie ca să-ți amintești de ce-ți iubești țara

muzica  Traviata1

Dimensiune font:

| 01-12-2019 13:18

 Pentru că este 1 Decembrie, hai să uităm de lucrurile care nu ne plac la această țară și să ascultăm acele piese care ne amintesc de ce iubim totuși România. Eu asta am să fac astăzi. ​

Românul de rând nu are multe cuvinte de laudă despre țara noastră. Parcă avem o ură de țară inerentă, care, pe bună dreptate, e amplificată de-a lungul vieții. Sentimentul ăsta face rocada cu o loialitate nefirească atunci când vine vorba de apărarea ei. Vorbim despre plecarea în străinătate pentru că aici nu sunt bani și când ajungem acolo vorbim despre România de parcă am abandonat raiul pentru Occident.

Foarte des o să auzi și expresia „e faină România, păcat că-i locuită” în discursul omului de rând. În același timp, ăsta e poporul care crede cu tărie în proverbul „omul sfințește locul”. Păi, Ionel, Ionelule, ce-i asta, băiatule? Ori îl sfințim, ori nu. Din nou, antiteza ne definește cel mai bine.

Românul are o relație de genul „love-hate” cu propria țară, care oscilează după circumstanțe. Urmează să sărbătorim Ziua Națională a României. Măcar în perioada asta să ne axăm doar pe lucrurile pozitive. Să lăsăm hate-ul și să ne focusăm doar pe love. Pentru că sunt destule motive să fim mândri că ne-am născut aici. Singura problemă e că nu-s foarte evidente.

Așa că avem nevoie de cineva care să ne reamintească faptul că nu-i totul jalnic. Asta se întâmplă când Halep câștigă un turneu de tenis, o echipă de matematicieni ajung pe primul loc la ceva olimpiadă internațională sau Kovesi câștigă locul de procuror-șef la Parchetul European. OK, da, evenimentele astea sunt mai rare, dar există o modalitate și mai simplă de a simți mândria națională.

Ai nevoie doar de niște muzică. Și nu mă refer la piesele alea care vorbesc despre cât de faine-s pășunile din Maramureș sau sub-genul ăla de muzica populară în care toți cântă despre străinătatea amară. Piese care te fac să-ți amintești de ce-ți iubești țara prin mesajul, execuția și calitatea lor artistică. Uite câteva exemple.

Subcarpați & Surorile Oșoianu – Colind/Limba Română




În faza incipientă a proiectului, Subcarpați a produs o muzică urbană combinată cu cea rurală. Rap cu elemente folclorice. A prins din prima, în special în rândul tinerilor, cărora le-a trezit un sentiment de mândrie total neașteptat pentru categoria asta de vârstă. După au început să stagneze. Așa că s-au decis să experimenteze și cu alte genuri. Subcarpați a devenit o trupă de world music, cu mai mult accent pe melodie, nu pe rime. Și în piesa „Colind/Limba Română”, cântată împreună cu Surorile Oșoianu, înțelegi exact de ce sună cel mai bine atunci când colaborează cu artiști consacrați care-i obligă să-și depășească condiția autoimpusă.

Loredana Groza – Bună seara, iubito




Muzica lui Adrian Enescu nu prea se difuza în perioada comunistă. A spus-o chiar el. Pe lângă asta, „Bună seara, iubito” are și niște versuri care nu dădeau bine la urechile tovarășilor. A fost semi-cenzurată înainte de 89. După căderea comunismului, piesa Loredanei Groza a început să-și găsească un public mai numeros. Videoclipul e plin cu imagini de la Revoluție, cel mai important moment din istoria recentă a României. Faptul că am reușit să scăpăm de dictatură e un motiv de bucurie de care ar trebui să ne aducem aminte în fiecare zi, nu doar în luna decembrie.

Phoenix – În umbra marelui urs



Apropo de comuniști, Phoenix a scos o piesă care vorbește despre regimul lui Ceaușescu în metafore cât se poate de evidente. Pe lângă asta, „În umbra marelui urs” e și despre perioada de tranziție și tot gunoiul care a rămas în urmă. Versul „ghearele v-au rămas în orice îmbrățișare” e cât se poate de limpede. Am rămas cu niște sechele din comunism și o clasă politică care nici până-n ziua de azi nu a fost reformată. Impactul regimului se va simți forever în România. E bine. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat. Să nu reapară într-o formă sau alta.

Aura Urziceanu – Mai rămâi și nu pleca, iubirea mea




Dacă tot avem obiceiul să ne mândrim cu ce fac românii noștri peste hotare, trebuie să o menționăm și pe Aura Urziceanu, una dintre cele mai mari cântărețe de jazz din istoria muzicii autohtone. O vedetă în țara natală, Aura Urziceanu a plecat din România și a colaborat de-a lungul carierei cu nume mari din jazzul internațional. A cântat împreună cu instrumentiștii Dizzy Gillespie sau Bill Evans. A împărțit scena cu Ella Fitzgerald și a lucrat inclusiv cu Quincy Jones, producătorul responsabil în mare măsură pentru succesul lui Michael Jackson.

Rodion G.A. – Citadela




Rodion G.A. nu s-a bucurat de un succes pe măsura talentului său. Nici aici, nici în străinătate. A fost redescoperit în urmă cu câțiva ani și cu toate că s-au făcut documentare despre el și a apărut chiar și în The Guardian, merita mult mai mult. Rodion a fost părintele muzicii electronice în România. Asta e ceva. Genul ăsta se numără printre puținele care au fost exportate cu succes în afară. Artiști ca Silent Strike, Golan, Cosmin TRG sau cei din „colectivul a:rpi:ar” sunt recunoscuți în scena de muzică electronică internațională. Să nu uităm că totul a pornit de la Rodion.

Firma – Dulce Românie




După cum ți-ai dat seama din titlu, piesa e dedicată României. Exact ce trebuie să auzi de 1 decembrie. Mai mult, e după poemul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, o odă adusă țării noastre. Are inclusiv celebrul vers: „la trecutu-ți mare, mare viitor!”. Greu de crezut așa ceva în zilele noastre, dar am zis că duminică renunțăm la cinism, măcar pentru 24 de ore.

Goodbye To Gravity – The Day We Die




„The Day We Die” a devenit o piesă manifest. E imnul anticorupției și o chemare la arme împotriva celor care vor să ne facă rău. Dar mai mult decât atât, piesa celor de la Goodbye To Gravity înseamnă încredere în români. Mobilizarea lor după tragedia de la Colectiv e dovada cea mai clară a faptului că atunci când lucrurile merg foarte rău poți să te bazezi pe omul de lângă tine. „E faină România, dar păcat că-i locuită”? Nu cred. Sunt și instanțe în care ne putem aduna împreună pentru o cauză comună. O țară întreagă a căzut de acord că „the day we give in is the day we die”.

Timpuri Noi – Perfect




La urma urmei, în România totul e minunat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei