„Am început să scriu din iubire”

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 06-11-2020 00:55

 Interviu cu scriitorul și jurnalistul Dorian Obreja  

 Poezia şi jurnalistica împart viaţa lui Dorian Obreja: Ziua vând ziare,/noaptea scriu poezii - spune el, ca într-o zi a împăcării celor două suflete, scria Ioan Holban, în prefaţa cărții Executorul de iluzii”, semnată de cunoscutul scriitor ieșean. L-am provocat pe Dorian Obreja la un dialog despre noul lui volum de poezii - „Îndrăgosti, pe frunze scriu poeme”. Într-o zi ruginie de noiembrie, am stat de vorbă despre poezie, dragoste și legămintele sale.

- O nouă carte, semnată de Dorian Obreja. A câta să fie în palmaresul dvs.?

- Poate nu întâmplător, întrebarea este „a câta să fie”, şi nu „este”. Fiindcă există o remarcabilă diferenţă, şi la răspuns. E a cincea carte tipărită, dintre care patru de poezie, plus un roman-parodie. Ar fi putut fi a douăzeci şi cincea, cel puţin, dacă adunam în volume tot ce am publicat în „Evenimentul”, ca jurnalist, şi dacă nu făceam o pauză de aproape două decenii ca poet şi prozator...

- Dacă ar fi să derulaţi în timp filmul, cum arăta la debut scriitorul D.O.?

- Dacă aş putea da vremea înapoi, m-aş opri mult timp la momentul începutului – mă refer la cel editorial. Atunci, D.O. arăta fericit şi chiar era astfel. Tocmai ce câştigase, ex aequo cu Lucian Vasiliu, premiul de debut al Editurii „Junimea”, prin urmare, avea să i se publice o carte, era tânăr (se întâmpla în 1981), avea înainte nu doar toată viaţa, ci şi poezia, credea el.

- Cu ce titlu v-aţi lansat?

- Primul volum se numea „Clepsidra vie”, acest antic instrument de măsurare a timpului revenind obsesiv şi în cărţile următoare, alături de far, mal (şi mal d'amour!), palimpsest, dor...

- Aţi ales iubirea ca leitmotiv şi nu vă întreb de ce...

- ...vă apreciez delicateţea, însă îmi face plăcere să mă confesez în legătură cu aceasta: pentru că am început să scriu din iubire!

-... dar aş vrea să aflu cum v-a schimbat această trăire?

- Aparent şi paradoxal, s-ar putea spune că deloc, întrucât şi azi scriu din iubire, despre iubire – dragostea fiind energia omniprezentă şi omnipotentă a poeziilor mele. În realitate, m-a schimbat fundamental. Acumulând aproape mereu iubire (atunci când n-am risipit-o...), iubirea mea şi a altora, am devenit mereu mai bogat. Sufleteşte şi spiritualiceşte. Şi mai dornic, însă şi mai darnic...

- Aţi trădat vreodată în numele ei, aţi fugit de ea sau înspre ea?

- Cred că sunt necesare trei răspunsuri într-unul: 1. din nefericire, da; 2. din păcate, da; 3. din fericire, da!

- V-aţi temut vreodată de iubire?

- Stereotip, se spune că „e o întrebare grea”. Nu, de fapt, răspunsul e greu... Sincer? M-am temut în mai multe rânduri (de aceea am şi fugit, sau poate simţisem că nu este ceea ce pare) de ea, m-am temut şi mă tem şi acum pentru dânsa. Fiindcă, oricât ar fi de profundă, rămâne sub semnele fragilităţii, trecerii vremii, schimbărilor.

- Într-una din poezii vorbiţi despre „privilegiul de a trăi în visul unui poet”. Oare cum este un astfel de privilegiu? Despre câţi oameni din viaţa dvs puteţi spune că au avut un astfel de privilegiu?

- La prima întrebare v-ar putea răspunde doar cine a fost într-o asemenea ipostază. La cea de a doua, poate voi răspunde eu, dar nu acum, ci, pentru a păstra suspansul, într-un viitor poem, sau o viitoare carte.

- Lansare de carte în pandemie, în mediul online. E ca şi cum ai vedea unui film după o draperie sau ca şi cum ai scrie pe foaie printr-o perdea. Cum v-aţi simţit?

- Încă nu am apucat să simt şi să definesc o asemenea stare/situaţie. Pentru că, deocamdată, sunt lucruri mai presante – mediatizarea cărţii, inclusiv prin interviuri, precum acesta, pentru care vă mulţumesc, plasarea ei în librării... Abia de luni voi face lansarea virtuală, care, sigur, sper că va ieşi foarte bine, având în vedere invitaţii primelor două episoade – poetul Daniel Corbu şi actorul Constantin Avădanei. E o experienţă nouă, vom vedea...

- Care să fie cea mai mare suferinţă a unui poet într-o astfel de situaţie? Dar cea mai mare bucurie?

- Am să răspund, mai întâi, indirect. Cea mai mare bucurie a mea a fost când am văzut, pe stradă, o persoană necunoscută, cu o carte a mea în mână. Asemenea bucurie nu poate oferi internetul. Cea mai mare suferinţă e legată nu de mine, ci de potenţialii cititori. La o lansare clasică, ajungeau mai mulţi să intre în posesia cărţii dorite. Acum, mai ales în pandemie, trebuie să gândeşti bine dacă rişti să te duci la librărie (la alimentară, n-ai încotro).

- Legământ, un cuvânt deseori întâlnit în poemele dvs.

- ... mai ales în ultimii cinci ani, adică în cele două volume apărute în 2016 şi acum. Este mai mult decât un cuvânt, e un concept, un crez – iar meritul de a-l fi descoperit şi făcut simbol pe un stindard al iubirii aparţine Muzei, căreia îi mulţumesc şi pe această cale...

- Ce legăminte v-au urmărit toată viaţa?

- Acelea de a fi pe cât mai mult posibil eu însămi, de a face bine pe calea poeziei (cineva, suferind, mi-a spus că unele versuri ale mele îi sunt leacuri...), dar şi prin intermediul jurnalisticii.  

- Aţi rupt vreunul?

- S-a întâmplat, poate în mai multe rânduri. Dar, nu caut scuze, ci explicaţii, probabil că nu erau întemeiate sau suficient împărtăşite.  

- Ce legământ aţi făcut acum, cu prilejul noii cărţi?

- Să mai stau liniştit o vreme. Adică vreo lună-două, până când trebuie să-mi apară, la Editura „Junimea”, următorul volum de versuri, inspirat botezat de Lucian Vasiliu „Catalizadorul”...După care, odihnit, mă apuc serios de treabă: pe masa de lucru sunt patru proiecte – trei cărţi de poezie, dintre care, pentru 2023, o antologie,  şi, pentru a mai schimba registrul, o sumă de proze... Asta, desigur, dacă nu vine sfârşitul lumii, dar eu cred că nu!

A consemnat Maura ANGHEL  

   

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei