„Armonia creată de muzică te ajută să crești luminos”

1interviu2

Dimensiune font:

| 08-10-2020 05:30

 

Dialog cu Beatrice Iordan, actor păpușar, co-fondator al Companiei de teatru „Hopa trop”, unul dintre invitații de la FITPTI  

 

Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr a fost una plină de surprize (FITPTI) - premiere, dezbateri, teatru radiofonic și spectacole. Publicul a avut bucuria de a revedea „Călătoria lui Ivan”, oferit de Compania Hopa Trop București, teatru de umbre și storytelling, difuzat online streaming. Publicul s-a bucurat să-i revadă pe Beatrice și Florin Iordan, alături de care s-a aflat și fiica lor, Maruca. Beatrice și Florin Iordan sunt cunoscuți și pentru alte proiecte artistice grozave, unul dintre ele fiind deja consacrat. Este vorba despre trupa de muzică veche românească „Trei parale”, ale cărei acorduri au putut fi auzite și în filmul „Aferim”, a lui Radu Afrim. Am stat de vorbă cu Beatrice Iordan despre teatru, despre muzică și despre ceea ce aduce bucurie în viața ei și a familiei ei minunate, în care arta este slujită și de către cei trei copii - Maruca, Ilieș și Chira.

- Sunteți pentru a treia oară invitați la FITPTI. Ce v-a atras aici?

- Dacă revenim, înseamnă că publicul ne-a plăcut, iar noi ne-am bucurat să fim invitați. Când am revenit pentru a doua oară în festival, a fost la cererea publicului. Câteva mămici au văzut spectacolul nostru pentru prima oară, le-a plăcut mult de noi și au cerut să revenim în cadrul festivalului. Acum am fost invitați de organizatori, cred că le-a plăcut de noi. Ne bucurăm să ne reîntâlnim cu publicul din Iași, care a fost atât de călduros de fiecare dată! Ne doream să-i revedem și să ne revadă, chiar dacă a fost online. Iașul este singurul oraș în care publicul ne-a cerut să revenim. Este emoționant pentru noi, ca și companie de teatru.

- Presupun că și alte orașe doresc să vă revadă.

- Cu siguranță, dar nu am simțit această dorință atât de profund ca la Iași. Am simțit multă căldură, ne-am simțit foarte bine, ceea ce este important pentru un artist.

- Cum este să fii pe scenă cu familia?

- Noi avem mai multe proiecte cu familia, nu numai cel de teatru. Avem și un proiect muzical, formația de muzică românească „Trei parale”, în care cânt alături de soțul meu, Florin Iordan, și alături de doi colegi. Apoi avem Laboratorul muzical, un proiect dedicat copiilor, în care alături de mine, sunt implicați soțul meu, fiica noastră Maruca și un coleg. Un alt proiect de familie este compania de teatru „Hopa Trop”, unde sunt doi muzicieni și două actrițe. În „Călătoria lui Ivan” sunt eu, soțul meu, care semnează muzica, și fiica noastră. Eu sunt povestitorul, am apelat la storytelling, am combinat imaginea de teatru de umbre cu basmul și cu muzica live. Este minunat să fii mereu împreună cu familia. Noi vorbim și acasă despre spectacole și pot să spun că nu avem doar repetiții, ci mult mai mult. Când ai repetiții cu o trupă de teatru știi că te întâlnești și te pregătești pentru scenă, însă la noi este o continuă repetiție. Chiar și când stăm la masă ne vin idei, sugestii - „Uite, Maruca acolo ai putea să faci așa” sau „Acolo era poate mai bine așa…”. Este o combinație minunată între activitățile noastre, cele de familie, și poveste. E bine.

- Vorbiți mereu despre importanța muzicii în viețile copiilor și în viața noastră. Cum îi ajută pe copii?

- Toate artele ajută la creșterea copiilor, pregătesc terenul pentru a deveni adulți frumoși. Spre exemplu, copilașii care sunt aduși de mici la spectacolele de teatru își vor forma un limbaj vizual foarte bun, vor avea o cultură artistică încă de mici. La fel este și cu muzica, o artă cu un rol extraordinar în viața omului încă de dinainte de naștere, de când mămicile le cântă viitorilor prunci. Muzica ne însoțește tot timpul, de la sunetele păsărilor, animalelor, foșnetul frunzelor purtate de vânt. Totul în jur este un sunet, care însoțește imaginea. Armonia creată de muzică te ajută să crești luminos, bun sufletește.

- Lucrați mult cu copiii, sunteți și pedagog, și actor. Care misiune vă este ceamai dragă? Ce vă spune sufletul?

- Mă regăsesc în ambele misiuni, nu se poate una fără alta. Eu sunt de profesie actor păpușar. Am urmat un liceu pedagogic, am fost educatoare, am avut ateliere de animație, de muzică dedicate copiilor. Toate s-au integrat perfect în ceea ce fac. Atelierele pe care le-am creat și care sunt dedicate copiilor combină povestea, care include unele învățăminte, cu elemente de teatru, toate cu scop educativ. În general, teatrul are rolul de a educa inclusiv oamenii mari nu doar pentru copiii, de a îndrepta unele situații prin spectacole, prin identificarea personajelor, a misiunilor pe care le au de îndeplinit, a trăirilor.

- Și muzicii îi oferiți un loc important, iar publicul vă apreciază mult. Cum a apărut muzica în viața dvs?

- Dacă este vorba despre trupa „Trei parale”, acest proiect a început să fie vizibil pentru public în 2013, când am ieșit cu acest nume, însă noi am cântat de la început în familie. Cântam împreună, cântam pentru prietenii noștri, la diferite întâlniri. Am crescut frumos și am intrat într-un firesc, iar atunci când am înființat formația, a venit ca o continuare a ceea ce făceam deja.

- Și copiii dvs cântă...

- (zâmbește cald) Daaa, și le place foarte mult. Proiectul muzical îi aparține lui Florin, soțul meu, eu fiind mai mult cu cel teatral. E un tot în viața noastră. Mergem împreună în turnee, facem multe lucruri împreună.

- Aveți și o companie independentă de teatru. Cum este să fii actor independent?

- E greu, foarte greu pentru că te lovești de tot felul de piedici birocratice. Nu te gândești numai la spectacole, ci și la detalii administrative, financiare. Te lupți pentru fiecare lucru pe care vrei să-l faci și să-l pui în scenă, să cauți festivaluri și oameni care să te vadă. Pe lângă spectacol, sunt mult detalii care ne epuizează uneori.

- E greu, dar...

- Ai satisfacții enorme! După atâta muncă, după atâta zbucium, faptul că ești invitat în festivaluri, în spectacole, că ești apreciat îți aduce o bucurie este imensă și uiți de ceea ce a fost greu, chiar dacă te izbești mereu de piedici.

- Ați renunța vreodată la această independență?

- Nu, categoric nu. Asta facem și ne place foarte mult. Suntem implicați în foarte multe proiecte, la care lucrăm cu drag și cu mult suflet. Este uimitor să fii într-o provocare continuă, dar toate acestea ne mențin tineri și cu mintea, și cu sufletul și cu trupul.

Călătoria lui Ivan” face parte din proiectul „Povești la cutie”, o serie de narațiuni tradiționale și contemporane spuse cu ajutorul teatrului de umbre, al povestirii și al muzicii. Călătoria lui Ivan, primul spectacol realizat în cadrul acestui proiect de storytelling, este scris de Beatrice Iordan. Spectacolul vorbește despre importanța muzicii în viețile noastre: ca mod de a trăi, ca exprimare a bucuriei. Despre liniștea ce o trăiește pruncul la auzul cântecului de leagăn al mamei. Despre muzica ce ne însoțește permanent și căreia i-am simți cu adevărat lipsa doar atunci când nu am mai avea parte de ea. Cu o astfel de situație este confruntat Ivan, personajul principal al acestei povești, alături de care publicul pornește într-o călătorie imaginară, purtat în feluritele aventuri ale eroului de undele muzicii realizate de Maruca și Florin Iordan.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Concert cu 250 de ursuleți, în memoria lui Beethoven. În acest an se împlinesc 250 de ani de la nașterea marelui compozitor
02/12/2020 14:05

Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, pianista Monica Florescu şi actorul Pali Vecsei vor concerta, vineri, in faţa unui public inedit, format din ursuleţi de ceramică realizaţi de Andrei Pandea, in S ...

Președintele Academiei intervine în SCANDALUL dintre autorități și credincioși
30/11/2020 09:24

Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, intervine in cel mai nou scandal provocat de autorităti, care au decis să interzică pelerinajele religioase si să restrangă dreptul fundamental la libertate ...

Gala Premiilor Operelor Naţionale, difuzată online de Ziua Națională
28/11/2020 13:15

Reprezentanţii Operei Romane Iaşi au informat vineri că, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, va difuzată online Gala Premiilor Operelor Naţionale. „Ca urmare a faptului că pandemia de c ...

Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei