„De ce cultura trebuie să fie o Cenușăreasă și nu Regina balului?”

1rodica rodean

Dimensiune font:

| 27-11-2019 06:09

 

Dialog cu Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei Culturale Universul Prieteniei”

 

 

- Sunteţi preşedintele Asociaţiei Culturale Universul Prieteniei”, cunoscută pentru activităţile ei. Cum a venit ideea unei astfel de structuri dedicate Iaşului?

- Sunt preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi din anul 2008 şi mă bucură afirmaţia că este „cunoscută pentru activităţile ei”.  În luna lui Cireşar a anului 2007, am lansat o provocare unor  prieteni virtuali prin care solicitam, celor interesaţi, să vină la o întâlnire în Grădina Botanică  „Anastasie Fătu” Iaşi, pentru a ne cunoaşte. Au urmat alte câteva întâlniri și, în urma discuțiilor, am găsit preocupări comune, printre care se numără scrisul şi cartea. Asociaţia este dedicată în mod direct oamenilor şi, implicit, Iaşului, şi a fost înfiinţată un an mai târziu, în 2008.

- Ce a urmat? Care este crezul dvs.?

- Avem 11 ani de activitate, timp în care am editat şi lansat numeroase volume ale membrilor asociaţiei, am organizat expoziţii, conferinţe pe diverse teme, omagieri ale unor personalităţi, concursuri dedicate elevilor, proiecte culturale internaţionale şi tabere de creaţie în toată ţara, în care prietenii Universului au avut prilejul de a se întâlni anual pentru a se cunoaşte şi a face shimb de idei, pentru a participa la numeroase activităţi culturale. Asociaţia, cu care mă identific de ceva timp, are un motto: „Prietenia aduce fericire şi zâmbete”.

- Iaşul este considerat Capitala Culturală a Moldovei. Poate susţine o astfel de afirmaţie?

- Iaşul, oraşul care m-a adoptat, pentru că sunt născută în Bucovina, este  oraşul marilor începuturi, este o citadelă a ştiinţei şi culturii româneşti, aici funcţionând instituţii de învăţământ şi de cultură cu rezonanţe adânci pentru întreaga ţară. Iașul este orașul celor 100 de biserici, orașul cu cele mai multe case memoriale și muzee, orașul cu prima universitate din țară, cu premiul Nobel pentru România (ieșeanul George Emil Palade), primul monument din țările române („Obeliscul cu Lei” din parcul Copou), primul muzeu din România (Muzeul de Istorie Naturală), primul teatru național („Vasile Alecsandri”), prima Grădină Botanică din România („Anastasie Fătu”), primul Teatru Evreiesc din lume și prima sinagogă din Europa, prima casă memorială din România („Bojdeuca lui Ion Creangă”).

- De ce ar fi nevoie ca Iaşul cultural să fie mult mai bine poziţionat pe harta culturală a României? Dar a UE?

- După eşecul în cursa pentru capitală europeană a culturii, cred că Iaşul s-a mobilizat şi a făcut progrese. Dovadă sunt manifestările culturale de anvergură cu un impact deosebit la public şi, în special, la publicul tânăr: Festivalul Serile Filmului Românesc, Gala Scriitorii Anului, Festivalul Antic „Getodava”, Afterhills - cel mai mare festival de muzică din regiunea Moldovei, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, Festivalul Internaţional de Teatru Pentru Publicul Tânăr (FITPT), Gala Premiilor Operelor Naţionale şi, desigur, lista poate continua.

După părerea mea, cred că şi organizaţiile nonguvernamentale, care au experienţă în domeniul cultural, ar putea fi implicate în aceste proiecte şi nu marginalizate cum se întâmplă în momentul de faţă. 

- Asociaţia are evenimente şi peste hotare. Cum a început legătura cu Diaspora?

- Asociaţia are două proiecte internaţionale: „Toamnă Româno-Italiană” şi Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Universul Cuvintelor”, ambele ajunse, în 2019, la ediţia a IV-a. Toamnă Româno-Italiană” este un proiect conceput ca un duplex cultural România – Italia, iniţiat de Asociaţia „Universul Prieteniei”  (2016 - Iaşi, Torino şi Ivrea;  2017 -  Milano şi Iaşi; 2018 - Roma şi Iaşi; 2019- Torino, Roma şi Iaşi),  având ca scop  promovarea culturii şi a tradiţiilor româneşti, oferind asfel o identitate familiilor stabilite în diaspora italiană.

Concursul Internaţional „Universul Cuvintelor” se adresează elevilor din clasele I-VIII (6-15 ani), care au preocupări literare şi care doresc să-şi  prezinte creaţiile într-o competiţie şcolară, concurs la care au participat, alături de elevii din România, şi elevi din Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Spania, Belgia şi care se finalizează cu un volum cuprinzând creaţiile literare ale participanţilor premiaţi. Eu, în calitate de autor, am publicat un singur volum, „Taifas… cu prietenii”, care cuprinde interviuri cu personalităţi ale vieţii culturale ieşene, pe o temă unică-prietenia.

- Aţi primit recent titlul de Cetăţean de onoare al comunei Vama. Ce reprezintă pentru dvs. tradiţia, legătura cu Bucovina?

- Titlul te onorează, dar care te şi obligă să faci ceva cu adevărat important pentru oamenii minunaţi ai acestor locuri.  Cu acest ţinut şi cu bucovinenii am o puternică legătură emoţională şi am încercat să focalizez câteva dintre proiectele asociaţiei spre Bucovina: participarea în calitate de partener la Festivalul „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”, lansări de carte la Vama, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Tabără de Creaţie la Câmpulung Moldovenesc etc. Bucovina şi tradiţiile sunt, pentru mine, acel izvor nesecat  de energie care mă ajută să merg mai departe, indiferent cât de greu este; şi nu este uşor întotdeauna, pentru că a face voluntariat timp de 11 ani, numai pentru a vedea zâmbetul şi mulţumirea pe chipul unui om, implică multă dăruire şi dragoste faţă de oameni şi, nu de puţine ori, renunţări la viaţa personală.

- Este adevărat că în România cultura este o Cenuşăreasă, ca să fac apel la o sintagmă des folosită?

- Acest aspect este atât de diferit dezbătut în media, uneori chiar politizat. Constat cu tristețe că ne pierdem valorile și ignorăm adevăratele modele, că importăm obiceiuri și nu ne respectăm tradițiile. Desigur că pentru cultură s-ar putea depune un efort mult mai mare, atât financiar, dar mai cu seamă spiritual. Și acest efort trebuie să fie unul colectiv.

Există un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care confirmă că factorul cultural influențează sănătatea și starea de bine. Oare nu toți ne dorim să fim sănătoși și să avem o stare de bine? De ce cultura trebuie să fie o Cenușăreasă și nu Regina balului?

A consemnat Maura ANGHEL

Sub egida Asociaţiei „Universul Prieteniei” au fost editate şi lansate peste 200 de volume de poezie, proză, critică literară, antologii, albume etc, în care au debutat peste 100 de autori, cu vârste cuprinse între  6 şi 85 de ani. Unii dintre aceştia au devenit membri ai Uniunii Scriitorilor din România, alţii au primit premii importante la nivel naţional şi internaţional.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei