„Herman” - o poveste de viaţă din anii terorii comuniste

default

Dimensiune font:

| 01-07-2015 11:47

Deşi este un film de ficţiune, „Herman - omul din spatele terorii” are la bază povestea reală a unui torţionar, destinul unui tânăr care va ajunge, din studentul eminent la Drept, „călăul de la Piteşti”. Partea întâi a filmului redă întâmplări petrecute în Moldova anilor 1942 - 1948.

 
 Un proiect ambiţios, lungmetrajul de debut al regizorului Victoria Baltag, este o „docu-drama”, film de ficţiune ce are la bază un caz real. Realizatorii spun că vom mai auzi de „Herman - omul din spatele terorii”, pentru că ţintesc spre festivaluri precum cele de la Cannes sau Berlin, în 2016.

 Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat zilele trecute la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

Cucerit de ideea filmului, de scenariu şi de entuziasmul echipei, Ion Caramitru a fost vedeta filmărilor de la Iaşi. 

Ion Caramitru, în rolul unchiului lui Herman/ „Herman - omul din spatele terorii” (regia: Victoria Baltag) 

Sergiu Moraru, absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, joacă rolul principal, cel al lui Herman... Moraru: „Sergiu este un tânăr actor ieşean foarte talentat, pe care mă bucur că l-am redescoperit, pentru că ne-am mai intersectat cândva, în liceu. De altfel, mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu actori de la Iaşi, cu extraordinarii Emil Coşeru, Doru Aftanasiu, Haruna Conduache, Georgeta Burdujan, Radu Ghilaş, şi mulţi actori foarte tineri şi foarte talentaţi”, spune Victoria Baltag. 

Sergiu Moraru, în rolul lui Herman/ „Herman - omul din spatele terorii” (regia: Victoria Baltag) 

Un film istoric a cărui acţiune începe în Moldova

La cursurile Universităţii de vară, organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în 2011, la „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat, Victoria Baltag a întâlnit, printre invitaţi, şi foşti deţinuţi politici, de la care a aflat detalii despre „fenomenul reeducării”, ceea ce avea să fie cunoscut apoi ca „Experimentul Piteşti”. „Am fost cutremurată. În perioada aceea, făceam un master în film şi am simţit că acesta este subiect, nu de film documentar, ceea ce mai făcusem până atunci, ci de lungmetraj. Am terminat masterul, am mai făcut un stagiu, am mai făcut un master, am început un doctorat în Antropologie la University College Londra, şi tot coceam subiectul acesta. S-a întâmplat acum să am o pauză şi am spus că acesta este momentul în care pot să fac filmul”, dezvăluie Victoria Baltag, care este şi regizorul, şi producătorul acestui film. 

„Herman - omul din spatele terorii” va reda scene din Moldova anilor 1942 - 1948, dar şi din închisorile comuniste din perioada 1948 - 1954. Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioadă s-a realizat în urma unei documentări minuţioase.

 Scenariul este scris de Alexandra Axinte, care are în portofoliu şi alte colaborări pe teme istorice, şi care a acceptat provocarea lansată de Victoria Baltag. Din echipă mai fac parte Marius Donici şi Cosmin Dumitrache - operatori imagine, Ştefan Săndulescu - compozitor şi Vlad Feneşan - post producţie.

O poveste reală stă la baza acestui film de ficţiune

Eugen Ţurcanu a fost un nume de temut în epocă, întruchipând portretul torţionarului comunist şi fiind cunoscut drept „călăul de la Piteşti”. „A studiat Dreptul la Iaşi, a fost unul dintre studenţii eminenţi, cum a ajuns, totuşi, aşa? Ne-am inspirat din viaţa lui în proporţie de aproape 90 la sută. Personajele sunt, de asemenea, din arhive, nu le-am inventat noi, dar rezultatul este un film de ficţiune. Spunem o poveste de viaţă, facem artă, nu vrem să determinăm pe cineva să înţeleagă ceva anume, nu aducem judecăţi de valoare. Eu nu mi-am propus să fac un film care să justifice. Este povestea de viaţă a unui tânăr care putea fi a oricărui altcineva. Am simţit nevoia să arăt, să pun în imagini ceea ce există în arhive, dar nu există şi în cărţile de istorie”, mărturiseşte Victoria Baltag.

 

Victoria Baltag: „Monştrii nu se nasc, ci sunt creaţi. Ne naştem cu potenţialul de a deveni extraordinar de buni sau extraordinar de răi. Ce parte hrănim, aceia suntem. «Herman - omul din spatele terorii» este o poveste puternică, tristă, iar oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat, ca să nu se mai întâmple. Însă repetivitatea istoriei ne arată că, de fapt, lucrurile care s-au întâmplat, se vor mai întâmpla”.

Lungul drum al unui film independent către public
 „Herman” este un proiect independent, pentru care Victoria Baltag a făcut toate demersurile legale, înfiinţând o casă de producţie, făcând cereri, obţinând aprobări, acorduri şi, mai ales, căutând surse de finanţare, bugetul minim necesar realizării filmului fiind estimat la aproximativ 200.000 euro. „Am mers din aproape în aproape, acum suntem la a doua campanie de strângere de fonduri. Merge foarte greu, în România nu prea se donează, dar am realizat deja 10 zile de filmare, ceea ce este extraordinar! Vom promova ceea ce am făcut deja şi vom deschide o nouă campanie de strângere de fonduri pentru partea a doua a filmărilor, de la Bucureşti, apoi altele, pentru post producţie, editare, distribuţie. Vom merge apoi în festivaluri, unde distribuitorii văd care este potenţialul unei producţii. Festivalurile constituie rampa de lansare a unui creator care nu are încă finanţarea necesară”, spune Victoria Baltag, care îşi doreşte ca „Herman” să intre în cât mai multe competiţii.

 Echipa care lucrează la acest proiect a lansat, pe 1 iunie, o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea etapei de producţie a lungmetrajului, prin intermediul www.indiegogo.com, platformă online de strângere de fonduri pentru proiecte independente.

„Am făcut un studiu de fezabilitate, să vedem cine ar fi interesat de un astfel de subiect şi am descoperit că generaţia de 40 - 60 de ani nu vrea să audă de aşa ceva. Cineva mi-a spus: «Nu vrem să finanţăm un astfel de film, pentru că are un subiect trist, care trebuie uitat. Viaţa merge mai departe». Merge, dar nu trebuie să ştim şi noi ce a fost în trecut? O casă trebuie să aibă temelie. Nu trebuie să ştim şi noi pe ce construim? Intelectualitatea a fost distrusă, elitele au fost distruse, de aceea ne este greu să renaştem, am distrus ceea ce ar fi putut să ne ridice” - Victoria Baltag

Subiect trist, întâmplări (aproape) vesele, la filmări

O parte a echipei a fost la Iaşi în luna ianuarie, pentru a repera acele clădiri reprezentative pentru epoca în care se desfăşoară acţiunea filmului. „Cel mai greu a fost să găsim casa pe care să i-o atribuim lui Herman. Am găsit-o într-un sat de lângă Iaşi, dar nu reuşeam să dam de proprietar. Toţi copiii de pe uliţă ştiau că e casa lui nenea Ghiţă, dar el era de negăsit. Am fost la preot, la primar, am lăsat bileţele în poartă... În fine, l-am găsit, dar el nu era singurul proprietar şi nu ne-a spus asta. Şi când filmam acolo, a venit al doilea moştenitor al casei, l-a văzut pe Ion Caramitru şi a presupus că facem o afacere de milioane de euro şi a început scandalul. I-am explicat eu cum e bugetul la artiştii independenţi, dar nu prea a ţinut!... Apoi, erau vecinii lui nenea Ghiţă, care dădeau indicaţii regizorale: «Aşa, faci bine, Caramitrule! Mai la stânga! Mai la dreapta!»...”, povesteşte regizoarea.

Nu mai puţin de 60 de scene filmate la Iaşi vor constitui prima parte a lungmetrajului „Herman – omul din spatele terorii”. Filmările vor continua, de la mijlocul lunii iulie, la Bucureşti, la Fortul 13 Jilava. Gina POPA

Victoria Baltag s-a născut pe 11 martie 1985, la Botoşani. A absolvit Colegiul Naţional „C. Negruzzi” din Iaşi. Şi-a început studiile universitare la Iaşi, a absolvit Jurnalismul şi Sociologia la Bucureşti, unde a făcut şi un master în Marketing şi Management Internaţional, la Academia de Studii Economice. A urmat apoi, cel de-al doilea master, în „Film, istorie şi televiziune” la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. În prezent, este doctorand în Antropologie la University College Londra.

Sursa foto: http://hermanfilm.com/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 este de 240 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – secretar comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 26.05.2021 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 31.05.2021 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
O boală ginecologică i-a distrus viața lui Marilyn Monroe. Cea mai faimoasă blondă a tuturor timpurilor
03/03/2021 11:15

Marilyn Monroe, stim cu totii, a fost si rămane un sex-symbol, indiferent cati ani vor trece de la moartea ei. Ce nu stie nimeni e că cea mai frumoasă femeie din lume suferea de o boală care nici in ziua nu ...

Secretul Mariei Ciobanu. Care este numele adevărat al
28/12/2019 20:05

Sunt multe vedete ale căror nume reale nu le cunoastem. Printre acestea se află si Maria Ciobanu, celebra cantăreată de muzică populară. Iată care este numele ei adevărat si de ce l-a schimbat.   ...

Artista care a avut încasări fabuloase în 2019 din concerte
19/12/2019 12:24

Pink a fost desemnată artistul anului 2019, după ce s-a clasat pe primul loc in topul 100 al turneelor din ultimele 12 luni, cu incasări de 215,2 milioane de dolari si 1,8 milioane de spectatori la 68 de con ...

BMW anunţă suport pentru Android Auto. Când va fi disponibil şi pe ce telefoane va funcţiona
13/12/2019 12:38

La numai cateva zile după ce a anunţat că nu va mai taxa utilizatorii de iPhone pe bază de abonament pentru conectarea telefonului la sistemul de infotainment al maşinii, BMW are o veste bună şi pentru u ...

Corneliu Vadim Tudor a scris o poezie pentru președintele ales, Klaus Iohannis.  CĂPŞUNĂ VODĂ
14/11/2019 17:22

 Corneliu Vadim Tudor, fost senator, europarlamentar si multiplu candidat la presedintia Romaniei, a scris o poezie pentru presedintele ales, Klaus Iohannis. CĂPŞUNĂ VODĂ   E un munte de sl ...

Un roman va conduce Orchestra Nationala a Frantei
12/11/2019 18:56

 Dirijorul roman Cristian Macelaru a fost numit pentru a-i succeda in 2021 francezului Emmanuel Krivine in fruntea Orchestrei Nationale a Frantei (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfoni ...

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei