„Muzica te împlinește foarte mult”

1 ina cristea

Dimensiune font:

| 12-06-2019 05:05

 

Dialog cu pianista Ina Cristea, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu și fondatorul unei școli care îi poartă numele

 

 „Muzica te împlinește foarte mult

* dialog cu pianista Ina Cristea, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu și fondatorul unei școli care îi poartă numele

Pentru Ina Cristea, la început a fost nu doar cuvântul, ci și cântul. La pian, nu vocal, însă pe atunci nu știa că vocea ei va însoți armonia clapelor. Cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Ina Cristea este un pianist cunoscut, un artist premiat și fondatorul școlii care îi poartă numele. Am stat de vorbă despre muzică, pasiunea pentru pian și jazz, dar și despre alte proiecte.

- De ce ați ales muzica?

- Inițial, a fost dorinta părinților mei care au avut o carieră frumoasă în muzică. Mama a fost artist liric în Corul Filarmonicii „Moldova Iași, tata - solist la Opera Națională Română , iar Liceul „Octav Băncilăa fost o opțiune foarte bună pentru ei, era aproape de locurile unde activau. Începând din clasa a V-a a fost alegerea mea. Ei m-au întrebat despre viitorul meu drum și au dorit să luăm împreună o decizie. Muzica a fost alegerea mea până în acest moment și nu-mi pare rău. Am făcut pian încă din clasa întâi, iar în clasa a XII-a am avut curajul să cânt și vocal.

- Curaj?

- Da, pentru că atunci când te naști într-o familie în care părinții cântă este nevoie de curaj ca să poți arăta că și tu ai acest talent. Cei din jur au impresia că atunci când te naști într-o familie de muzicieni trebuie să fii la fel de extraordinar și e nevoie de multă încredere în propriile forțe. Părinții au fost ultimii care m-au ascultat.Vocal am început să cânt la orele de Teoria Muzicii, când trebuia să solfegiez, iar profesoara mea, Maria Georgeta Popescu, i-a spus mamei Tu știi ce voce frumoasă are Ina?. Atunci am luat decizia să urmez și acest drum. Am început să lucrez cu Marie-Jeanne Stoia, soția regretatului Achim Stoia, a fost prima mea profesoară de canto clasic. Am continuat cu Mihaela Grăjdeanu, solistă la Opera. A urmat o perioadă foarte interesată în care am dat chiar și o probă pentru corul Filarmonicii „Moldova și am intrat cu medie mare..

- Ați cântat alături de mama...

- (râde) Da, am fost colege doi ani. Mamei i se spune în cor Puf, iar eu eram Puf cel mic. Am cântat muzică clasică și mi-a plăcut, dar a venit un moment în care mi-am dat seama că nu este traseul meu, chiar dacă îmi place foarte mult. Am început să cânt muzică ușoară, am avut colaborări cu trupe din Iași, inclusiv în perioada studenției și a masterului. În tot acest timp nu am renunțat la pian, nu l-am trădat, era baza mea de formare.

- Vă definiți ca pianist, în primul rând.

- Da, în acest domeniu am toate diplomele, atestatele și aici am lucrat neîntrerupt. Partea vocală a rămas o pasiune, care mi-a adus multe bucurii. Îmi amintesc că în timpul studenției am ajuns la Clubul de jazz coordonat de prof. univ. dr. Romeo Cozma, de unde am pasiunea pentru acest gen. În minte îmi vine acum și o întâmplare amuzantă – într-un an, domnul profesor a intenționat să trimită un grup de studenți la festivalul celebru de la Sibiu. Era vorba despre patru tineri care nu au reușit să mai ajungă, în schimb m-a trimis pe mine. Vei cânta pian și voce, nu ai cu cine să mergi, mi-a spus. Pe scenă fusese anunțat grupul și am apărut eu, spre surprinderea tuturor care aștepta să vadă mai mulți artiști. Am luat Premiul special al juriului, a fost prima mea diplomă importantă în jazz. În plus, a contat foarte mult pentru mine și faptul că domnul profesor a avut încredere să mă duc la Sibiu, unde îl reprezentam, dar reprezentam și Iașul.

Romanța îți oferă o atât de mare libertate încât ți se pare incredibil că o ai

- Simt că momentul a avut și o altă semnificație importantă...

-Eu sunt produsul unei școli bazate pe rigorile comunismului, așa a fost, o școală care are și lucrurile ei bune. Mereu am cântat după o partitură, nu făcusem improvizații. Cu o partitură în față pot cânta orice. Când a apărut jazzul, care presupune improvizație, eram ca o pasăre care a stat toată viața în colivie, iar când portița s-a deschis nu știa ce să facă. Nu știe unde să zboare și nu știe câtă libertate are. Eu am ieșit treptat din colivie. Am învățat că am libertatea că pot să fac ce vreau atât timp cât am o pregătire solidă. Dacă nu ieși din zona de confort nu poți evolua. Am avut mereu alături persoane care au crezut în mine mai mult decât am făcut-o eu iar responsabilitatea era enormă.

- Trăiți această libertate acum?

- Da! Un artist adevărat trebuie să știe să facă de toate. Îmi amintesc cu drag de o altă perioadă importantă, petrecută alături de regretatul Titel Popovici. Într-o azi am primit un telefon de la domnia sa și mi-a spus că are câteva piese pentru mine pe care ar vrea să le cânt la Festivalul Crizantema de Aur, de la Târgoviște. Nu mai cântasem niciodată romanțe până atunci, știam de gen pe care îl consideram unul apus, de pe vremea bunicilor și părinților. Eram în fața unei preselecții care urma să aibă loc la scurt timp. Titel Popovici mi-a recomandat să mă acompaniez singură, am trecut preselecția, am ajuns la Târgoviște, de unde m-am întors cu Premiul al doilea. Am venit foarte fericită acasă, unde am fost primită cu mare bucurie. Titel Popovici, abia ieșit din spital unde suferise o intervenție chirurgicală dificilă, mi-a pregătit un buchet de flori -- ușa apartamentului era deschisă, cânta la pian și toată casa era învăluit de un miros de plăcintă, făcută de soția lui. Nu voi uita niciodată acel moment!

- Dar romanțele? Le-ați lăsat în urmă? Ați presat crizantema de aur între foile jurnalului dvs?

- Nuuu, nici vorbă, am continuat încă vreo trei ani, chiar și anul trecut am fost. Am luat și multe premii, am avut și un recital dedicat maestrului Titel Popovici. În fiecare an, de câte ori este preselecție la Iași, aduc măcar un artist care să ne reprezinte la Târgoviște. Romanța presupune foarte multă trăire, foarte mult suflet, îți oferă o atât de mare libertate încât ți se pare incredibil că o ai.

Muzica te va salva mereu

- Aveți o școală de muzică, ați făcut un pas și în antreprenoriat.

- Eu am început să predau încă din primul an de facultate. Mi-a plăcut mult şi aveam multe cereri încât nu le mai puteam face față. La un moment dat, un bun prieten mi-a sugerat să deschid o școală. Dacă tot ai creat un brand, lumea te știe, de ce nu faci o școală? Reacția mea a fost oarecum stranie. Nu m-am gândit că voi face o școală, mi se părea foarte dificil. Eu eram artist, nu știam nimic despre marketing, management, dar uite că școala există, crește frumos, avem elevi talentați.

- Vorbiți cu pasiune despre muzică și mă întreb ce v-a adus în viață?

- Totul! Muzica te împlinește foarte mult. Am avut momente când am clacat, însă imediat ce m-am așezat la pian, m-am regăsit. Viața are căile ei neștiute pentru fiecare și uneori nu sunt ușor de străbătut, dar știi că muzica te va salva mereu, orice ar fi. Este lângă tine. Este foarte frumos acest sentiment de siguranță pe care ți-l oferă și te încarcă.

- Aveți două proiecte de suflet la care ați lucrat foarte mult. Primul se va derula chiar astăzi, de la ora 18, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu.

- Este un eveniment important dedicat celei ce a fost prof. univ. dr. Gabriela Lipceanu Marcovici, pianistă şi profesoară de înaltă ţinută profesională şi morală. Mi-a fost mamă, profesor, prietenă, un om care merită acest recital. În fiecare an care a trecut după ce ne-a părăsit aveam procese de conștiință că nu fac nimic în memoria ei, dar uite că a venit și acest moment. Totul a pornit de la o întrebare a Anei Maria Donose (soprană la Operă – n.r.), care voia să o acompaniez la acest recital. Răspunsul meu a fost unul singur, Da, și treptat s-au angrenat în proiect persoane care au cunoscut-o. Am avut și un înger păzitor, prin Mihaela Gârlea (lector universitar la UNAGE – n.r.). Observând pasiunea cu care vorbesc despre proiect, a propus și editarea unui volum, de care s-a ocupat. Cartea a fost scrisă într-un tur de forță, în doar o lună și jumătate. Autoarea a strâns informații, amintiri, impresii de la persoane care au cunoscut-o pe Gabriela Lipceanu Marcovici, care se regăsesc în carte. Știți ce este foarte interesant? Mihaela Gârlea nu a cunoscut-o pe marea profesoară căreia astăzi îi dăruim acest recital.

- Și al doilea proiect?

- (zâmbește) Este tot un recital pian-voce de jazz, care va avea loc pe 22 iunie, la Palatul Culturii. Pe aripi de jazz se numește. M-am gândit mult la acel moment și mi-am dorit să mi-l ofer, și să-l ofer. Pentru mine va fi o revenire pe scenă în formula de duo, de care îmi era dor.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Gabriela Lipceanu Marcovici a fost un instrumentist de înaltă performanţă cu o carieră artistică impresionantă ce numără sute de concerte şi recitaluri susţinute în ţară şi în străinătate alături de nume marcante ale culturii româneşti şi internaţionale.

Intitulat „Gânduri şi armonii”, recitalul va fisusţinut de sopranele Cristina Simionescu (conf. univ. dr. la UNAGE), Oana Severin (lect. univ. dr. la UNAGE), Cristina Grigoraş şi Ana Donose, mezzosopranele Maria Maxim Nicoară (conf. univ. dr. la UNAGE), Florentina Irina Onica şi tenorul Cosmin Marcovici. Soliştii vor fi acompaniaţi la pian de asist. univ. dr. Ina Cristea, Codrin Nicoară şi conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză.

În cadrul recitalului va avea loc şi lansarea cărţii Iaşi, Cetate Culturală. Oameni, gânduri, fapte. Gabriela Lipceanu Marcovici – Consonanţe”, semnată de lect. univ. dr. Mihaela Loredana Gârlea, prezentatoarea evenimentului. Volumul a apărut la Editura Sedcom Libris.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei