default

Dimensiune font:

„Oamenii au nevoie să îşi unească sufletul şi o pot face prin cuvânt, prin pictură, prin artă”

| 13-02-2018 06:34

La început a fost culoarea, aşa începe povestea Cezarei Moraru, o ieşeancă pasionată deopotrivă de pictură şi de cuvântul scris, poveste pe care i-ar plăcea cu siguranţă să o vadă rescrisă şi altfel pe şevaletele din marile expoziţii * pentru studenta care a decis să urmeze şi Facultatea de Litere, dar şi cea de Arte Vizuale, frumosul este un mod de exprimare şi o modalitate de a schimba lumea în care trăim * de fapt, pentru mulţi dintre noi culoarea este începutul oricărui dialog cu exteriorul

Copiii se exprimă la început prin culoare, ei desenează fără să cunoască reguli, forme, principii, curente ori să aibă noţiunile pe care le dobândeşti în şcoală. înainte de a învăţa să vorbească ei deja desenează. Aşa fost şi în cazul Cezarei Moraru. „Tatăl meu picta şi aşa am pus şi eu mâna pe foaia de bloc. Desenam în fiecare zi, la început diferite naturi, portrete, apoi amurguri. Ce este interesant este că temele din copilăriei le reiau şi astăzi, doar că la un alt nivel, cu o altă tehnică”, am aflat de la tânăra pasionată de tot ceea ce este frumos.

Cezara este convinsă că oricine poate desena, orice persoană se poate exprima prin culoare. „Eu am abordat expresionismul abstract, unde este este important să laşi spontaneitatea să iasă la iveală. Dar nu este suficient -- pentru o pictură detaliată este nevoie de studiu, de multă muncă, de atenţie şi de disciplină”, spune Cezara. Şi de sensibilitate, am adăuga noi, privindu-i lucrările.

După culoare a venit cuvântul. Influenţată uşor şi de mama ei, care lucrează în învăţământ, a ales Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, pe care o va absolvi în acest an. „Mi-a plăcut mult literatura, în special cea comparată, şi ascultam cu sufletul la gură prelegerile domnului profesor Constantin Dram. Am înţeles misiunea cadrului didactic în momentul în care am păşit într-o sală de clasă de la Liceul Dimitrie Cantemir, singura instituţie de învăţământ liceal din Iaşi unde se predă limba spaniolă (al cărei studiu l-a ales – n.r.). Copiii sunt absolut grozavi, îmi place mult să interacţionez cu ei”, a continuat viitoarea absolventă de Litere. Ea pledează mult pentru lectură , despre care spune că hrăneşte sufletul: „De la tatăl meu am învăţat că orice carte merită o şansă şi eu citesc tot ce îmi pică în mână, Dar dacă vorbim despre slăbiciunile mele, Bulgakov este una dintre ele, cu Maestrul şi Margareta, dar şi Platon, cu Banchetul. Îmi place şi literatura pentru cei mici, sensibilizată fiind acum şi de fiul meu, şi îmi doresc, la un moment dat, să public şi eu carte. Am început să scriu, dar mai durează”.

Pictura ne ajută să ne exteriorizăm trăirile

În viaţa Cezarei a venit şi momentul în care i s-a cerut să-şi înmulţească talanţii daţi de Divinitate şi s-a înscris la Universitatea de Arte. „A fost o decizie pe care am luat-o greu şi în care am fost susţinută de soţul meu. El mi-a spus că în viaţă este foarte important să faci ceea ce îţi place. M-a ajutat să iau această decizie şi am înţeles că ori o iau acum, ori niciodată, a zâmbit Cezara. Peste trei săptămâni ea va avea şi prima expoziţie de grup, alături de colegii ei şi sub îndrumarea lectorului universitar Cristian Ungureanu. „Ne sprijină mult domnul profesor şi îi mulţumim. Este important talentul, la fel şi pasiunea, dar este nevoie de studiu, de muncă, altfel nu se poate. De aceea m-am şi înscris la Universitatea de Arte, pentru că vreau să fac cu profesionalism tot ceea ce îmi doresc”, a spus artistul pasionat de culoare şi de cuvânt şi care ne-a ridicat şi un colţ al cortinei în care se pregăteşte vernisajul care va avea loc în Sala Paşilor Pierduţi.

Culoarea nu doar că ajută mult în dezvoltarea unei persoane, fie adult sau copil, ci are şi efect terapeutic. Din păcate, la noi, în România, nu prea a ajuns terapia prin culoare, aşa cum este în alte ţări unde este folosită tocmai pentru a ajuta oameni în depăşirea unor probleme. „Pictura ne ajută să ne exteriorizăm trăirile, fie triste sau vesele. Culoarea spune multe despre un om. Pictura este o stare, este vorba despre ceea ce simţim şi transmitem. în pictură nu este vorba despre perfecţiune, ci despre ceea ce lăsăm noi la iveală să iasă din suflet. Pictura este foarte sinceră”, este convinsă Cezara. Ea crede că lumea se poate schimba prin frumos, prin artă, şi o astfel de lume îşi doreşte pentru copilaşul ei. Ca viitor artist, îşi doreşte să sensibilizeze tinerii şi să alunge orice tuşă post-decembristă. „Oamenii au nevoie să îşi unească şi sufletul şi o pot face prin cuvânt, prin pictură, prin artă. Avem foarte de învăţat din cărţi şi, din păcate, nu se citeşte pe cât ar trebui. Apoi, noi, ca popor, ar trebui să ne cunoaştem istoria”, a punctat Cezara Moraru. Ea recunoaşte că este greu să trăieşti şi din artă, şi din litere, dar nu este imposibil. Primele măsuri ar trebui luate, ca în toate domeniile, de la Bucureşti, iar mai-marii de la Ministerul Culturii şi de la Educaţie ar trebui să pună la punct un program de burse, de mastere, granturi prin care să sprijine tinerii. „Dacă talentul, în orice formă a lui, ar fi încurajat, multe lucruri s-ar schimba în jur”, este convinsă tânăra. Dar până când vor vedea că lucrurile se mişcă va trebui să ne ajutăm singuri şi să încercăm să fim cât mai buni în tot ceea ce facem şi să sprijinim tinerii care îşi doresc, pentru ei şi pruncii lor, o lume mai bună, fără tuşe gri, post-comuniste.

Maura ANGHEL

 

Îi admir mult pe Adrian Ghenie şi Francis Bacon, care au ales expresionismul abstract. Îmi place şi Rembrandt şi în lucrările mele se regăsesc influenţe” -- Cezara Moraru

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Lucian Dan Teodorovici, singurul scriitor român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award
16/11/2019 16:27

 Ediţia engleză a romanului "Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici, se află pe lista lungă a unuia dintre cele mai prestigioase premii literare ale lumii, International Dublin Literary Awa ...

Corneliu Vadim Tudor a scris o poezie pentru președintele ales, Klaus Iohannis.  CĂPŞUNĂ VODĂ
14/11/2019 17:22

 Corneliu Vadim Tudor, fost senator, europarlamentar si multiplu candidat la presedintia Romaniei, a scris o poezie pentru presedintele ales, Klaus Iohannis. CĂPŞUNĂ VODĂ   E un munte de sl ...

Un roman va conduce Orchestra Nationala a Frantei
12/11/2019 18:56

 Dirijorul roman Cristian Macelaru a fost numit pentru a-i succeda in 2021 francezului Emmanuel Krivine in fruntea Orchestrei Nationale a Frantei (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfoni ...

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Sara Montiel, marea iubire a lui Ion Dichiseanu, a murit  VIDEO
09/11/2019 10:10

 Actriţa spaniolă Sara Montiel a murit, luni, la varsta de 85 de ani, la Madrid. Sara Montiel a fost una dintre marile iubiri ale lui Ion Dichiseanu. Vedeta a fost indrăgostită de actorul roman, pentr ...

 Gabriela Adameșteanu, „Scriitorul anului 2019”
08/11/2019 20:52

În această seară, la Iasi a avut loc a patra editie a „Galei Scriitorii Anului”, unde a fost aleasă drept castigătoare scriitoarea Gabriela Adamesteanu, pentru romanul său „Fontana ...

O boală ginecologică i-a distrus viața lui Marilyn Monroe. Cea mai faimoasă blondă a tuturor timpurilor
07/11/2019 16:48

Marilyn Monroe, stim cu totii, a fost si rămane un sex-symbol, indiferent cati ani vor trece de la moartea ei. Ce nu stie nimeni e că cea mai frumoasă femeie din lume suferea de o boală care nici in ziua nu ...

Povestea impresionantă a marelui Grigore Vasiliu Birlic. Avocat de meserie, Birlic a picat de șase ori examenul la Teatru
07/11/2019 08:39

Potrivit historia.ro, in cartea “Oraşul Muzelor”, scriitorul Eugen Dumitriu povesteşte despre tanărul Grigore Vasiliu: „Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea bănui ce va ajunge in viaţ ...

Jean-Paul Dubois, câştigătorul Premiului Goncourt
04/11/2019 18:49

    Patru scriitori care au avut mare succes in ultimii 30 de ani in topurile vanzărilor de carte din ţările francofone, printre care se află şi scriitoarea belgiană Amelie Nothomb, au rămas ...