„Oamenii devin fericiți doar atunci când ajung să facă lucrul pentru care s-au născut”

1interviu

Dimensiune font:

| 27-11-2019 05:05

  Dialog cu conf. univ. dr. Dorina Iușcă, dirijorul Corului „Aletheia” al Universității Naționale de Arte „George Enescu

 

 

 

Corul „Aletheia” al Universității Naționale de Arte „George Enescuîmplinește zece ani de activitate, moment care va fi celebrat printr-un concert ce va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19, în aula Bibliotecii Centrale Universitare. Am stat de vorbă cu dirijorul corului, conf. univ. dr. Dorina Iușcă despre momentele importante trăite în tot acest răstimp.

- Ați ajuns la concertul aniversar...

- Aproape că ne-a luat prin surprindere. Uitându-mă în urmă, îmi amintesc de repetițiile prelungite până în noapte, de alergătura prin oraș pentru a distribui afișe și invitații la concertele noastre de început, de goana imensă după sponsorizări pentru plecările la concursurile din străinătate. Dar și de marea bucurie a victoriei, de sentimentul de împlinire pe care l-am avut de fiecare dată când s-a dovedit că toate eforturile ne-au dus mai departe decât am sperat vreodată. Oboseala și frustrările mă făceau să spun înainte de fiecare turneu că este ultimul. Întorcându-ne acasă victorioși, mă răzgândeam imediat și căutam următorul concurs, mai greu și mai provocator. Ciudată mai este și nevoia asta de autorealizare! Maslow avea mare dreptate când spunea că oamenii devin fericiți doar atunci când ajung să facă lucrul pentru care s-au născut. Iar eu cred că m-am născut ca să fiu dirijor de cor. Fac asta de 25 de ani și încă nu m-am plictisit...

- Cum s-a înființat corul? Cui a aparținut ideea?

- În urmă cu exact 10 ani, o mână de studenți ambițioși ai Universității de Arte își contura un nou vis. Coordonați de Mirabela Iușcă, sora mea, și aflați atunci sub cupola Bisericii Bărboi, spațiu cultural cu valoroasă tradiție corală, au îndrăznit să iasă din cafas, organizând concerte bianuale ce au atras un public din ce în ce mai numeros. Erau anii când mișcarea corală lua amploare în Iași.

- Ce a urmat?

- Sprijiniți de părintele paroh Constantin Andrei, acea mână de oameni, sub îndrumarea a două surori de preot, sora mea și cu mine, a început să pună în aplicare idei îndrăznețe. Așa s-a născut, în 2012, proiectul Compozitori ai Iașului de azi, menit să aducă un suflu nou repertoriului coral. Atunci s-au cântat în primă audiție absolută lucrări de mare profunzime compuse de Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Gheorghe Duțică, Ciprian Ion, Leonard Dumitriu, Ciprian Chițu, Bogdan Chiroșcă și George Dumitriu, toți profesori ai Universității de Arte din Iași. Aletheia este un concept filosofic grecesc ce înseamnă adevăr, cunoaștere. Asta ne-am dorit: să descoperim cât mai mult din muzică, abordând repertorii noi și provocatoare sau testându-ne limitele vocale și emoționale prin explorarea unor stiluri muzicale diverse și interesante.

- Povestea a continuat frumos, ați urcat pe podiumuri importante.

- În anul 2011, corul și-a încercat pentru prima dată forța competițională. Marele Premiu obținut la Concursul național Buna Vestire de la Fundu Moldovei a fost un succes ce ne-a determinat să ne înscriem la mult disputatul festival Lăudați pre Domnul, organizat de Patriarhia Română. În 2013, corul a câștigat etapele eparhială și mitropolitană, concurând în etapa națională cu coruri de mare forță expresivă și aducând de la București premiul a doilea. În sufletele oamenilor din Aletheia, acest moment a creat premisele dorinței de a demonstra mai mult, având mereu încredere că pot și că se poate, iar roadele acestei dorințe nu au întârziat să apară.

În 2016, corul a primit în componență o nouă generație de studenți, mulți basarabeni vorbitori de limbă rusă și care povesteau cu pasiune despre frumusețea exprimării corale din spațiul slavon. De aceea, poate nu întâmplătoare a fost și înscrierea la concursul internațional Koloțchi blagovest, din Belarus. Oportunitatea de a reprezenta România la această competiție a venit pe neașteptate și, îngrămădiți printre bagaje într-un microbuz, au călătorit o zi și o noapte de februarie, la minus 20 de grade, ca să ajungă în Grodno și să câștige Marele Premiu, concurând cu Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Franța și Iran. În luna mai a aceluiași an, Aletheia a primit invitația de a concura în Polonia, la concursul Hajnowka, unde a obținut premiul întâi.

În 2017, succesul din Belarus și din Polonia a atras atenția elitei muzicale din Rusia. Invitația onorantă de a susține un concert în stagiunea Conservatorului de Stat din Moscova a fost o experiență de înaltă ținută, iar membrii corului și-au câștigat un loc binemeritat în spațiul interpretării corale internaționale.

- Cum s-a făcut transferul la UNAGE?

- Respectându-și deviza numelui, Corul Aletheia a dorit să exploreze noi spații, de data aceasta din stiluri diferite de muzică. În 2018 ne-am înscris la prestigiosul concurs Cecilia Seghizzi din Italia, unde am obținut premiul al doilea la secțiunea Jazz și premiul întâi la secțiunea Gospel, concurând cu coruri de mare expresivitate din Indonezia, Filipine, Italia, Ucraina, Franța, Iran și Spania. În acest an am câștigat trei premii întâi la secțiunile Folclor, Muzică sacră și Muzică contemporană la competiția Singing world din Sankt Petersburg, unde am concurat cu coruri din 50 de țări. Premiile speciale pentru cea mai bună voce solo obținut de soprana Antonia Cucerenco și pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre au fost un prilej suplimentar de bucurie. Ideea de a ne extinde sfera repertoriului și de a aborda și alte stiluri muzicale a constituit un mare pas înainte, motiv pentru care, în ultimii ani, Corul Aletheia a reprezentat Universitatea Națională de Arte „George Enescu” în competițiile internaționale.

- 10 ani, cu 10 colinde speciale. Frumoasă idee.

- Ne-am bucurat nespus atunci când compozitorii ieșeni au răspuns invitației noastre de a ne scrie piese noi. În fiecare an, tolba de creații corale contemporane ieșene se îmbogățea cu lucrări provocatoare și extrem de frumoase. Repertoriul de iarnă a fost cel care a prins imediat. De aceea, în concertul de pe 30 noiembrie am ales să reinterpretăm 10 colinde ce aparțin atât unor compozitori consacrați precum Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Tudor Chiriac, Ciprian Ion, Gheorghe Duţică, dar şi generației tinere reprezentată de Sandu Bantaș și Iustina Nedelcu. Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, prin mentorii și discipolii săi, dăruiește cu prisosință oameni foarte valoroși pentru cultura muzicală românească.

- Ce vă aduce muzica? Ce vă aduce Aletheia?

- Pentru mine, Aletheia reprezintă simbolul încrederii că acolo unde se muncește cu pasiune alături de oameni minunați, răsplata excelenței nu întârzie să apară. Acest cor este spațiul în care truda, frica, ambiția și bucuria și-au dat mâna cu acceptare generoasă, ducându-ne către tărâmuri neașteptate. Aici am plâns și am râs cât pentru o viață întreagă. Aici am descoperit unde e locul meu în muzică și cum pot face ca fărâma de talent din fiecare dintre noi să nu rămână neexplorată sau neobservată. A cânta în cor este plăcut, însă a cânta împreună cu muzicieni foarte bine pregătiți, interpretând un repertoriu frumos și provocator și la un nivel validat în competițiile internaționale rămâne ceva de-a dreptul fenomenal.

A consemnat Maura ANGHEL

Corul Aletheia este format din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Unii dintre ei precum Iustin Platon și Iulian Avasiloaie se pregătesc să își susțină licența. Alții sunt masteranzi - Antonia Cucerenco, Ana Maria Alexa, Simona Tanasă, Iustina Nedelcu, Elena Șvedchi, Sandu Bantaș. O bună parte sunt profesori de muzică - Elena Cărăuță, Mihaela Spulber, Florin Birică, Ionela Secuianu, Ciprian Juncă sau Viorel Bârleanu. Soprana Aliona Paciurca este doctorandă în muzică. Lor li se adaugă Domnica Ghiață, Filip Chiuariu și Paul Bîlha, iar de câțiva ani percuționistul Iulian Fodor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei