1interviu

Dimensiune font:

„Oamenii devin fericiți doar atunci când ajung să facă lucrul pentru care s-au născut”

| 27-11-2019 05:05

  Dialog cu conf. univ. dr. Dorina Iușcă, dirijorul Corului „Aletheia” al Universității Naționale de Arte „George Enescu

 

 

 

Corul „Aletheia” al Universității Naționale de Arte „George Enescuîmplinește zece ani de activitate, moment care va fi celebrat printr-un concert ce va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19, în aula Bibliotecii Centrale Universitare. Am stat de vorbă cu dirijorul corului, conf. univ. dr. Dorina Iușcă despre momentele importante trăite în tot acest răstimp.

- Ați ajuns la concertul aniversar...

- Aproape că ne-a luat prin surprindere. Uitându-mă în urmă, îmi amintesc de repetițiile prelungite până în noapte, de alergătura prin oraș pentru a distribui afișe și invitații la concertele noastre de început, de goana imensă după sponsorizări pentru plecările la concursurile din străinătate. Dar și de marea bucurie a victoriei, de sentimentul de împlinire pe care l-am avut de fiecare dată când s-a dovedit că toate eforturile ne-au dus mai departe decât am sperat vreodată. Oboseala și frustrările mă făceau să spun înainte de fiecare turneu că este ultimul. Întorcându-ne acasă victorioși, mă răzgândeam imediat și căutam următorul concurs, mai greu și mai provocator. Ciudată mai este și nevoia asta de autorealizare! Maslow avea mare dreptate când spunea că oamenii devin fericiți doar atunci când ajung să facă lucrul pentru care s-au născut. Iar eu cred că m-am născut ca să fiu dirijor de cor. Fac asta de 25 de ani și încă nu m-am plictisit...

- Cum s-a înființat corul? Cui a aparținut ideea?

- În urmă cu exact 10 ani, o mână de studenți ambițioși ai Universității de Arte își contura un nou vis. Coordonați de Mirabela Iușcă, sora mea, și aflați atunci sub cupola Bisericii Bărboi, spațiu cultural cu valoroasă tradiție corală, au îndrăznit să iasă din cafas, organizând concerte bianuale ce au atras un public din ce în ce mai numeros. Erau anii când mișcarea corală lua amploare în Iași.

- Ce a urmat?

- Sprijiniți de părintele paroh Constantin Andrei, acea mână de oameni, sub îndrumarea a două surori de preot, sora mea și cu mine, a început să pună în aplicare idei îndrăznețe. Așa s-a născut, în 2012, proiectul Compozitori ai Iașului de azi, menit să aducă un suflu nou repertoriului coral. Atunci s-au cântat în primă audiție absolută lucrări de mare profunzime compuse de Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Gheorghe Duțică, Ciprian Ion, Leonard Dumitriu, Ciprian Chițu, Bogdan Chiroșcă și George Dumitriu, toți profesori ai Universității de Arte din Iași. Aletheia este un concept filosofic grecesc ce înseamnă adevăr, cunoaștere. Asta ne-am dorit: să descoperim cât mai mult din muzică, abordând repertorii noi și provocatoare sau testându-ne limitele vocale și emoționale prin explorarea unor stiluri muzicale diverse și interesante.

- Povestea a continuat frumos, ați urcat pe podiumuri importante.

- În anul 2011, corul și-a încercat pentru prima dată forța competițională. Marele Premiu obținut la Concursul național Buna Vestire de la Fundu Moldovei a fost un succes ce ne-a determinat să ne înscriem la mult disputatul festival Lăudați pre Domnul, organizat de Patriarhia Română. În 2013, corul a câștigat etapele eparhială și mitropolitană, concurând în etapa națională cu coruri de mare forță expresivă și aducând de la București premiul a doilea. În sufletele oamenilor din Aletheia, acest moment a creat premisele dorinței de a demonstra mai mult, având mereu încredere că pot și că se poate, iar roadele acestei dorințe nu au întârziat să apară.

În 2016, corul a primit în componență o nouă generație de studenți, mulți basarabeni vorbitori de limbă rusă și care povesteau cu pasiune despre frumusețea exprimării corale din spațiul slavon. De aceea, poate nu întâmplătoare a fost și înscrierea la concursul internațional Koloțchi blagovest, din Belarus. Oportunitatea de a reprezenta România la această competiție a venit pe neașteptate și, îngrămădiți printre bagaje într-un microbuz, au călătorit o zi și o noapte de februarie, la minus 20 de grade, ca să ajungă în Grodno și să câștige Marele Premiu, concurând cu Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Franța și Iran. În luna mai a aceluiași an, Aletheia a primit invitația de a concura în Polonia, la concursul Hajnowka, unde a obținut premiul întâi.

În 2017, succesul din Belarus și din Polonia a atras atenția elitei muzicale din Rusia. Invitația onorantă de a susține un concert în stagiunea Conservatorului de Stat din Moscova a fost o experiență de înaltă ținută, iar membrii corului și-au câștigat un loc binemeritat în spațiul interpretării corale internaționale.

- Cum s-a făcut transferul la UNAGE?

- Respectându-și deviza numelui, Corul Aletheia a dorit să exploreze noi spații, de data aceasta din stiluri diferite de muzică. În 2018 ne-am înscris la prestigiosul concurs Cecilia Seghizzi din Italia, unde am obținut premiul al doilea la secțiunea Jazz și premiul întâi la secțiunea Gospel, concurând cu coruri de mare expresivitate din Indonezia, Filipine, Italia, Ucraina, Franța, Iran și Spania. În acest an am câștigat trei premii întâi la secțiunile Folclor, Muzică sacră și Muzică contemporană la competiția Singing world din Sankt Petersburg, unde am concurat cu coruri din 50 de țări. Premiile speciale pentru cea mai bună voce solo obținut de soprana Antonia Cucerenco și pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre au fost un prilej suplimentar de bucurie. Ideea de a ne extinde sfera repertoriului și de a aborda și alte stiluri muzicale a constituit un mare pas înainte, motiv pentru care, în ultimii ani, Corul Aletheia a reprezentat Universitatea Națională de Arte „George Enescu” în competițiile internaționale.

- 10 ani, cu 10 colinde speciale. Frumoasă idee.

- Ne-am bucurat nespus atunci când compozitorii ieșeni au răspuns invitației noastre de a ne scrie piese noi. În fiecare an, tolba de creații corale contemporane ieșene se îmbogățea cu lucrări provocatoare și extrem de frumoase. Repertoriul de iarnă a fost cel care a prins imediat. De aceea, în concertul de pe 30 noiembrie am ales să reinterpretăm 10 colinde ce aparțin atât unor compozitori consacrați precum Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Tudor Chiriac, Ciprian Ion, Gheorghe Duţică, dar şi generației tinere reprezentată de Sandu Bantaș și Iustina Nedelcu. Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, prin mentorii și discipolii săi, dăruiește cu prisosință oameni foarte valoroși pentru cultura muzicală românească.

- Ce vă aduce muzica? Ce vă aduce Aletheia?

- Pentru mine, Aletheia reprezintă simbolul încrederii că acolo unde se muncește cu pasiune alături de oameni minunați, răsplata excelenței nu întârzie să apară. Acest cor este spațiul în care truda, frica, ambiția și bucuria și-au dat mâna cu acceptare generoasă, ducându-ne către tărâmuri neașteptate. Aici am plâns și am râs cât pentru o viață întreagă. Aici am descoperit unde e locul meu în muzică și cum pot face ca fărâma de talent din fiecare dintre noi să nu rămână neexplorată sau neobservată. A cânta în cor este plăcut, însă a cânta împreună cu muzicieni foarte bine pregătiți, interpretând un repertoriu frumos și provocator și la un nivel validat în competițiile internaționale rămâne ceva de-a dreptul fenomenal.

A consemnat Maura ANGHEL

Corul Aletheia este format din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Unii dintre ei precum Iustin Platon și Iulian Avasiloaie se pregătesc să își susțină licența. Alții sunt masteranzi - Antonia Cucerenco, Ana Maria Alexa, Simona Tanasă, Iustina Nedelcu, Elena Șvedchi, Sandu Bantaș. O bună parte sunt profesori de muzică - Elena Cărăuță, Mihaela Spulber, Florin Birică, Ionela Secuianu, Ciprian Juncă sau Viorel Bârleanu. Soprana Aliona Paciurca este doctorandă în muzică. Lor li se adaugă Domnica Ghiață, Filip Chiuariu și Paul Bîlha, iar de câțiva ani percuționistul Iulian Fodor.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Dieta keto

06:45

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Filmul „Dolor y gloria” este favoritul Galei Premiilor Goya
25/01/2020 06:44

      La Malaga va avea loc astăzi Gala Premiilor Goya, ceremonia anuntandu-se a fi una grandioasă. Este ceea ce a anunţat preşedintele Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din ...

  Ospitalitatea culturală, un proiect care ar repoziţiona Iaşul pe harta oraşelor importante
16/01/2020 07:02

  Moldovenii sunt faimoşi pentru ospitalitate, iar Iaşul este capitala Moldovei şi capitala culturală a ţării. Este un pas firesc să legăm lucrurile intre ele, iar senatorul USR Dan Lungu propune ...

Ample evenimente dedicate poetului nepereche
16/01/2020 05:00

    Instituţiile culturale din judeţul Iaşi au organizat o serie de evenimente destinate celebrării aniversării a 170 de ani de la naşterea celui mai important poet roman, Mihai Eminescu, şi ...

Testamentul POLITIC al lui Mihai Eminescu: este mai ACTUAL decât oricând
15/01/2020 08:27

 De ziua marelui poet national Mihai Eminescu se cuvine să ne amintim de operele acestuia, dar si de mostenirea lăsată in urmă de Eminescu. Marele poet a lăsat in urmă si un testament politic, care e ...

Eminescu în fotografii
15/01/2020 05:00

Cele mai multe dintre fotografiile, atatea cate sunt, ale lui Eminescu, ale unor membri ai familiei poetului sau cele ce imortalizează imagini de la Ipoteşti le datorăm lui Jean Bielig, nimeni altul decat ce ...

 Ziua Culturii Naţionale  - Se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
12/01/2020 19:12

Începand cu data de 14 ianuarie, instituţiile culturale din judeţul Iaşi vor organiza mai multe evenimente destinate celebrării aniversării a 170 de ani de la naşterea celui mai important poet roman ...

John le Carré, recompensat cu premiul Olof Palme
10/01/2020 17:29

    Scriitorul britanic John le Carré a fost recompensat ieri cu premiul Olof Palme pe 2019, acordat anual pentru realizări extraordinare in spiritul fostului premier suedez cu acelaşi nume ...

 „Gaițele” și clanul Duduleanu revin la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
10/01/2020 07:20

    Una dintre cele mai cerute si mai apreciate piese din dramaturgia romanească, „Gaitele” de Alexandru Kiritescu, revine la Teatrul National Iasi după 33 de ani, intr-o montare provo ...

„Lucrul cel mai important la un spectacol este să provoace emoție”
09/01/2020 08:44

      - Începeti 2020 cu o premieră, „Gaitele”. A cata este in cariera dvs? Aveţi 33 de ani de cand slujiţi teatrul. - (rade) Si 60 de ani, in februarie! Mai mult de jum ...

Iubiri celebre de altădată. MIHAI EMINESCU ȘI VERONICA MICLE
01/01/2020 15:08

MIHAI EMINESCU SI VERONICA MICLE au trăit o poveste de iubire tumultuoasă, incheiată prin moartea amandurora, la distantă de doar cateva săptămani unul de celălalt. Neimplinirea a insotit intreaga povest ...