1 interviu oltita cintec
1 interviu

Dimensiune font:

„Orice festival trebuie să fie viu, să evolueze, să se reinventeze prin fiecare nouă ediție”

| 27-09-2019 05:33

 

Interviu cu Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” şi curatorul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi

 

 

La Iaşi va începe săptămâna viitoare unul dintre cele mai aşteptate evenimente artistice ale anului - Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Spectacole pentru toate vârstele, muzică, invitaţi de calibru, acestea sunt câteva dintre promisiunile organizatorilor, dezvăluite de către Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” şi curatorul festivalului.

- Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, FITPTI se subscrie ideii de Libertate. Cum aţi ales acest concept?

- Conceptul s-a impus în mod natural, sunt 30 de ani de la momentul 1989 și era firesc să discutăm despre libertate ca noțiune centrală a istoriei noastre foarte recente. E fascinant să urmărești, prin intermediul artelor scenice, cum e perceput un concept cu atât de multe înțelesuri și atât de multe nivele. Sunt exemple de formule artistice care portretizează caleidoscopic România la cei 30 de ani de libertate pe care îi contorizează 2019. Formele și metamorfozele ei sunt atât de variate: 153 de secunde vorbește despre tragedia din clubul Colectiv; Cocoțat pe schele, despre paternitate, despre cum transformă viața de cuplu venirea pe lume a unui copil; An Tan Tina pornește de la scrierile Anei Blandiana; Taximetriști face un crochiu al României prin intermediul poveștilor a doi taximetriști aflați în tura de noapte; Bun de export ilustrează adevărul că la fiecare 5 minute un concetățean se decide să părăsească țara; Micul nostru centenar analizează cum ne raportăm la ultima sută de ani; Sexodrom vorbește despre libertățile cele mai intime etc. În spectacole precum Îngerul pantofilor, în discuție sunt raporturile părinți-copii, diferențele de viziune dintre generații; în Apolodor, libertatea de a-ți căuta originile, de-a afla cine ești, de fapt. Ne-ar trebui câteva pagini de ziar pentru a semnala toate evenimentele din program.

Publicul a evoluat odată cu festivalul”

- Ce aduce nou FITPTI? Ce vom putea vedea nemaivăzut şi nemaiauzit la Iaşi?

- Unul dintre elementele care a individualizat încă de la începuturile sale Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (anul acesta, între 3-10 octombrie, cu un Prolog pe 29 septembrie și un show case Teatrul Luceafărul, pe 1 și 2 octombrie) a fost ideea de a avea în program cât mai multe exclusivități. Pe această linie structurală - care arhitecturează o manifestare culturală re-acreditată, al șaselea an la rând, de o comisie de experți internaționali desemnată de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, ca festival remarcabil - toate spectacolele produse de instituții de stat și independente din România selectate sunt pentru prima oară în Iași, pentru ca sentimentul de sărbătoare pe care evenimentul îl degajă să fie cât mai puternic. Conceptual, am considerat că așezând în program creații pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată, vom dispune de un atu ce reliefează identitatea FITPTI, îi dă o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschiși la provocări culturale inedite. Și publicul a evoluat odată cu festivalul, s-a modelat și vrem să-l răsfățăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista.

Avem povești revizitate, spectacole pentru tătici, pentru cei care vor să plece din România sau au plecat și s-au întors, despre tragedia din clubul Colectiv, despre dragoste și manipulare, spectacole pentru bebeluși (ne preocupă publicul de mâine, pe care îl creștem și formăm azi!), pentru taximetriști, pentru frați conflictuali și nonconflictuali, spectacole care vorbesc despre orașe supra-aglomerate, despre istoria recentă văzută din unghiuri ale subiectivității, expoziții interactive, expoziții foto, performance, teatru coregrafic, rezidențe de dramaturgie și spectacole-lectură, lansări de carte, seminar internațional de critică teatrală, concerte, teatru stradal, noul circ etc, creații semnate de Radu Afrim, Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș, Gigi Căciuleanu, Catinca Drăgănescu, Alexandru Dabija, Bogdan Georgescu, Cristi Juncu, Ovidiu Mihăiță, Ada Milea, Dragoș Mușoiu, Bogdan Theodor Olteanu, Ioana Păun etc.

În privința invitaților străini, majoritatea sunt pentru prima oară în România, exclusiv la Iași. Printre ei, oameni de teatru din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croația, Egipt, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, Senegal, Spania, Turcia, Venezuela.

- Cum s-a făcut selecţia invitaţilor? Ce criterii stau la baza prezenţei lor în festival?

- Propunerea estetică, adecvarea la tema ediției, varietatea stilistică, valoarea artiștilor. Nu neapărat în această ordine.

- Care vor fi producţiileTeatrului „Luceafărul” incluse în FITPTI?

- Teatrul Luceafărul” are un show case de două zile, pe 1 și 2 octombrie, cu cele mai spectaculoase creații ale sale din ultimele două sezoane, care indică și direcția artistică a instituției noastre, vizând categorii foarte diverse, de la preșcolari la studenți, tineri adulți. Prezentăm cea mai nouă producție, Jack și vrejul de fasole, și două spectacole cu păpuși, Scufița Roșie și O poveste japoneză, acesta din urmă realizat cu actorii noștri de o echipă din SUA.

Avem premiera cu Orașul, un spectacol de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș, de la trupa Fără zahăr. Jucăm Istorie la persoana I, un spectacol de teatru documentar realizat prin practici colaborative, cu care am fost și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și am fost selectați și la Festivalul Național de Teatru, care e o platformă de prezentare a celor mai importante creații ale stagiunii trecute.

Având o dinamică artistică foarte mare, FITPTI s-a decupat în peisajul național de gen”

- Privind retrospectiv, cum a evoluat festivalul? Au fost momente în care aţi vrut să renunţaţi? Care, de ce şi cum aţi trecut peste ele? Care a fost, încă de la început, scopul festivalului?

- Orice festival trebuie să fie viu, să evolueze, să re-reinventeze prin fiecare nouă ediție. Având anual altă temă, urmărind exclusivități, având o dinamică artistică foarte mare, FITPTI s-a decupat în peisajul național de gen. Ideea care-l structurează e să ofere publicului din regiune zile de sărbătoare a artelor spectacolului, să coaguleze comunitatea, să reunească oamenii. Să-i aducă alături de artiști pe toți aceia care și-au păstrat sufletul tânăr indiferent de cifra înscrisă în documentele de identitate. Peste 34.000 de spectatori, cât am avut anul trecut, mărturisește despre impactul FITPTI.

Da, a fost o cumpănă în organizare, la un moment dat, când au fost foarte multe obstacole de diverse naturi și eram decisă să renunț. Dar Ioan Holban, directorul Teatrului Luceafărul și al FITPTI, care e mai înțelept decât mine, m-a sfătuit să lăsăm anunțul pentru după festival. A fost atâta bucurie în acel an, atâta entuziasm din partea publicului, încât nu am reușit să zic nu sau stop. Și iată-ne aici.

- Există artişti care au fost invitaţi permanent, incluzându-i aici şi pe cei de la Luceafărul?

- Sunt artiști care revin pentru că spectacolele lor sunt de top, iar publicul dorește să-i să revadă în noi producții. Artiștii de la AUĂLEU Teatru Timișoara vin de mai multe ediții încoace. Florin Piersic Jr, Marcel Iureș, Rodica Mandache revin și ei. Lista e foarte lungă și asta demonstrează anvergura FITPTI. Mai înseamnă calitatea publicului, pentru că toți invitații spun că ieșenii sunt un public special, cald, primitor, dar și lucid, critic. Îmi place să cred, sunt sigură că așa e, că și noi am contribuit la modelarea publicului oferindu-i spectacole care ilustrează tendințele noi, punându-l în legătură cu lumea cea mare de unde am adus artiști.

- Ce aşteptări aveţi de la această ediţie?

- Săli pline (după cât de bine s-au vândut biletele, ele vor fi pline!). Foarte multe spectacole sunt deja sold out, aplauze puternice, spectatori care la finalul reprezentației să părăsească sălile și celelalte spații unde vom fi, mai îmbogățiți spiritual. Acesta e, de fapt, cel mai important lucru.

- Pentru dvs personal, ce înseamnă FITPTI?

- Bucuria de-a împărtăși cu publicul câte ceva din ceea ce văd eu, criticul de teatru. De-a oferi și altor iubitori ai artelor spectacolului creații pe care altfel nu ar avea posibilitatea să le urmărească. O muncă de mai bine de un an de zile, cu mii de mailuri, telefoane. Încântarea că oferta festivalului e atât de bine primită de comunitate. Satisfacția de-a vedea cum publicul a evoluat odată de FITPTI, că ne răsfață pe noi, organizatorii, participând entuziast la spectacolele și alte evenimente pe care le propunem într-un program dens, divers, care debutează la orele dimineții, 9.30-10, și se încheie târziu în noapte. Anul acesta avem și teatru pentru insomniaci! Și mai înseamnă mulțumirea de-a vedea că mica noastră echipă de la Teatrul Luceafărul funcționează inimoasă la turație maximă pentru un eveniment internațional care ne conectează la pulsația mondială a acestor vremuri.

A consemnat Maura ANGHEL

În cifre, FITPTI înseamnă 11 zile de festival (prolog - 29 septembrie, show case Teatrul Luceafărul 1 și 2 octombrie, zile de festival propriu-zis, 3-10 octombrie), peste 500 de invitați din 28 de țări de pe cinci continente, 44 de reprezentații, un total ce depășește 100 de evenimente derulate în peste 20 de locuri din oraș.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
  Ospitalitatea culturală, un proiect care ar repoziţiona Iaşul pe harta oraşelor importante
16/01/2020 07:02

  Moldovenii sunt faimoşi pentru ospitalitate, iar Iaşul este capitala Moldovei şi capitala culturală a ţării. Este un pas firesc să legăm lucrurile intre ele, iar senatorul USR Dan Lungu propune ...

Ample evenimente dedicate poetului nepereche
16/01/2020 05:00

    Instituţiile culturale din judeţul Iaşi au organizat o serie de evenimente destinate celebrării aniversării a 170 de ani de la naşterea celui mai important poet roman, Mihai Eminescu, şi ...

Testamentul POLITIC al lui Mihai Eminescu: este mai ACTUAL decât oricând
15/01/2020 08:27

 De ziua marelui poet national Mihai Eminescu se cuvine să ne amintim de operele acestuia, dar si de mostenirea lăsată in urmă de Eminescu. Marele poet a lăsat in urmă si un testament politic, care e ...

Eminescu în fotografii
15/01/2020 05:00

Cele mai multe dintre fotografiile, atatea cate sunt, ale lui Eminescu, ale unor membri ai familiei poetului sau cele ce imortalizează imagini de la Ipoteşti le datorăm lui Jean Bielig, nimeni altul decat ce ...

 Ziua Culturii Naţionale  - Se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
12/01/2020 19:12

Începand cu data de 14 ianuarie, instituţiile culturale din judeţul Iaşi vor organiza mai multe evenimente destinate celebrării aniversării a 170 de ani de la naşterea celui mai important poet roman ...

John le Carré, recompensat cu premiul Olof Palme
10/01/2020 17:29

    Scriitorul britanic John le Carré a fost recompensat ieri cu premiul Olof Palme pe 2019, acordat anual pentru realizări extraordinare in spiritul fostului premier suedez cu acelaşi nume ...

 „Gaițele” și clanul Duduleanu revin la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
10/01/2020 07:20

    Una dintre cele mai cerute si mai apreciate piese din dramaturgia romanească, „Gaitele” de Alexandru Kiritescu, revine la Teatrul National Iasi după 33 de ani, intr-o montare provo ...

„Lucrul cel mai important la un spectacol este să provoace emoție”
09/01/2020 08:44

      - Începeti 2020 cu o premieră, „Gaitele”. A cata este in cariera dvs? Aveţi 33 de ani de cand slujiţi teatrul. - (rade) Si 60 de ani, in februarie! Mai mult de jum ...

Iubiri celebre de altădată. MIHAI EMINESCU ȘI VERONICA MICLE
01/01/2020 15:08

MIHAI EMINESCU SI VERONICA MICLE au trăit o poveste de iubire tumultuoasă, incheiată prin moartea amandurora, la distantă de doar cateva săptămani unul de celălalt. Neimplinirea a insotit intreaga povest ...

Secretul Mariei Ciobanu. Care este numele adevărat al
28/12/2019 20:05

Sunt multe vedete ale căror nume reale nu le cunoastem. Printre acestea se află si Maria Ciobanu, celebra cantăreată de muzică populară. Iată care este numele ei adevărat si de ce l-a schimbat.   ...