„Sunt încă mulți care fac mișto de tații care se dedică prea mult creșterii copiilor”

share1_foto petre fall

Dimensiune font:

| 24-09-2019 05:46

 Un spectacol pentru tătici este una dintre propunerile Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, care va începe la Iaşi săptămâna viitoare. Pe agenda evenimentului se află şi spectacolul „Cocoţat pe schele”, în regia lui Robert Bălan, actor şi jurnalistAm discutat cu Robert despre teatru, despre public, dar şi despre „jobul” de tată.

 

 

- De ce un spectacol pentru tătici? Cum a fost primit de către public spectacolul „Cocoţat pe schele”?

- E un personaj în spectacol care spune la un moment dat: ”și tații trec prin schimbări majore” (odată cu apariția unui copil în viața lor). De la asta am plecat. Totodată, am încercat să vedem cum privește bărbatul această funcție acum când dinamica rolurilor în familie e în schimbare, când tot mai mulți bărbați își asumă rolul de părinte activ. Spectacolul are aceste două componente: pe de o parte e despre schimbările care se produc în viața bărbatului și cum vede el asta, pe de altă parte e și un mic îndemn la implicare. Textul e bazat pe interviuri și pe texte scrise special de cinci scriitori care s-au implicat activ în creșterea copiilor. Și dacă despre mamă, opinia comună (de la psihologi cu renume la țața Veta de pe uliță) e că fără ea nu se poate, despre rolul tatălui părerile sunt încă sunt împărțite. Mama e blamată că nu face aia și aialaltă, că nu se îngrijește doar de copil, că vede de alte treburi. În partea cealaltă sunt încă mulți care fac mișto de tații care se dedică prea mult creșterii copiilor, cum că asta n-ar fi treabă bărbătească. Și fără îmi propun neapărat, spectacolul a ajuns să abordeze tema rolurilor în familie.

 

Eu sunt Robert Bălan și vă zic niște chestii despre mine”

- Cât de mult din viaţa dvs se regăseşte în spectacol?

- Am stat mult cu copiii (cu cele două fiice ale sale şi ale Elenei Vlădăreanu, o cunoscută poetă – n.r.). Am trecut și prin ce mișto că ei se duc la muncă și eu mă duc în parc” și prin iar în parc? Acum aș vrea să fiu la lucru”. Am și un text destul de mic despre experiența mea, dar nu este un spectacol despre mine. Am lucrat cu materialul pe care l-am strâns în cadrul documentării. Sunt și fragmente cu care pot să mă identific și fragmente cu care nu. Documentarea a fost un fel de demers jurnalistic. E și despre sentimentele alea frumoase care apar odată cu bebe-ul. Am încercat și să duc discuțiile înspre traume, frustări, nerealizări, dar e foarte greu să scoți lucruri de genul acesta de masculi. Cei doi actori alături de care joc în spectacol (Virgil Aioanei și Nicu Rotaru) m-au ajutat foarte mult la transformarea textului, care în forma brută avea aparența unor interviuri seci într-unul teatral. Din păcate, nu am putut să păstrez în spectacol tot textul pe care mi l-a dat fiecare dintre cei cinci scriitori contactați (Vasile Ernu, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Andrei Doșa, Vasile Ernu) că ar fi durat trei ore. Dar la un moment dat o să scot un volum cu textele lor și altele.

- „Cocoţat pe schele" s-a jucat împreună cu „Habemus bebe”. Cum s-au completat? Care dintre ele a primit mai multe aplauze?

- Nu a fost nici măcar un singur spectator care să fi fost la amândouă unul după altul. Prin urmare, nu am ce să zic.

- Spuneţi deseori că încercaţi găsiţi forme noi de a face teatru. Care fie? Cât de receptiv este publicul la astfel de proiecte?

- Eu încerc să fac spectacole care mi-ar plăcea mie dacă aș fi în sală. Mă cam plictisește teatrul ăla cu poveste, personaje, decor, conflict. Convenția asta mi se pare cumva falsă. Mi-am adus aminte, de curând, că și atunci când am făcut spectacol la liceu plecasem tot de la anularea convenției. Sau mai degrabă de la instaurarea unei alte convenții: noi suntem aici în seara asta, în această sală. Eu sunt Robert Bălan și vă zic niște chestii despre mine. Sinceritatea și apropierea de public cred că sunt singurele lucruri care i-au mai rămas specifice teatrului în momentul ăsta. Dacă vreau o poveste din secolul al XIX-lea mai bine fac un film, că acolo nu trebuie să mă fac că fac. Cel mai radical spectacol din acest punct de vedere, „În numele Tatălui”, unde am renunțat la lumini, muzică, acțiuni scenice, aplauze la final, un spectacol în care cei trei actori stau pe scaune între spectatori și nu fac decât să vorbescă o oră și jumătate, este „hitul” meu. A fost selectat în mai toate festivalurile importante din țară, inclusiv la FITPTI . Dar nu știu dacă ăsta e drumul meu. Anul ăsta am făcut pentru prima oară un spectacol care se joacă pe scenă, iar spectatorii stau în sală. Nici în facultate nu am făcut așa ceva.

Cel mai greu în sistemul independent e evident finanțarea ”

- Cum este privit/primit teatrul independent? Care sunt cele mai mari provocări? întreb pentru sunteţi scenarist şi regizor, dar şi manager de proiect la Art No More... Care rol vi se pare cel mai greu?

- În momentul ăsta, mai toată lumea vrea să facă proiecte „independente”, teatrele instituționalizate au preluat teme, preocupări și artiști impuși de sistemul independent. E un fel de model pentru cine vrea să facă artă contemporană. Cel mai greu în sistemul independent e evident finanțarea, pentru că există practic o singură instituție care finanțează astfel de demersuri: AFCN. Am ajuns să fac toate job-urile astea de nevoie, nu că îmi doresc să acaparez toate fronturile. Anul trecut, mergeam la repetiții și mă ocupam mai mult de contracte și organizare. Acum nu mai sunt în stare să stau să scriu proiecte de finanțare. Asta înseamnă că la anul stau pe bară. N-am chef să fac management și chestii birocratice, dar n-am încotro. Nu prea am nici un ajutor.

- Aţi mai fost la Iaşi, nu este pentru prima oară când participaţi la FITPTI. Ce loc îi acordaţi în rândul festivalurilor de teatru?

- Ce îmi place la FITPTI este că aduce spectacole din toate zonele și de toate tipurile, și chiar dacă e centrat pe public tânăr, aș putea zice că e un festival pentru toate vârstele. Și cred că e o imagine bună pentru diversitatea teatrală a momentului.

- Ce aşteptări aveţi de la această ediţie a FITPTI?

- Mă bucur că ajungem și la Iași. Și, ca întotdeauna, mă bucur că spectacolul va fi văzut de oameni care n-ar fi venit la spectacol dacă aș fi venit în turneu în regim independent. M-am uitat puțin pe programul festivalului și sunt multe spectacole pe care aș vrea să le văd, dar nu prea se potrivesc cu programul nostru. Sper că ieșenii nu le vor rata.

- Cum arată agenda dvs viitoare? Ce planuri aveţi?

- Mă întrebați despre planuri. Păi, marele plan e să supraviețuiesc lunii octombrie și începutului lui noiembrie când mai am de făcut un spectacol din proiectul „În familie”, finanțat de AFCN, o lectură, un performance, când am patru deplasări în turneu și încă vreo 8 reprezentații la București cu spectacolul nou și alea mai vechi ale Art No More. Dup-aia urmează o mare pauză. Nu mai am nici un proiect pentru anul viitor, nici în zona independentă, nici în cea instituțională. Ăsta ar fi un plan: să văd încotro mă îndrept.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Spectacolul „Cocoţat pe schele" va putea fi văzut pe 7 octombrie, de la ora 20, în sala mică a Teatrului Luceafărul.

 

Credit foto -- Vlad Bâscă, Petre Fall , Elena Găgeanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei