Adrian Chivu, Caiet de desen/ review de Daniel Cristea-Enache

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:28

Adrian Chivu, Caiet de desen. Un roman, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008, 192 p.

Un dosar consistent consacrat generatiei 2000 si aparut recent in Vatra dovedeste ca, in ce priveste productia epica si receptarea critica, jocurile sunt facute. Imaginea mizerabilismului neputincios artistic si a autofictiunii inteleasa ca insailare de experiente personale si colectie de scene scabroase pare sa se fi impus asupra unei intregi generatii de prozatori. Definitorii pentru aceasta ar fi romanele semnate de Ioana Baetica si Claudia Golea, Dragos Bucurenci, Adrian Schiop si Ionut Chiva, in nici un caz cele ale unor Bogdan Popescu si Sorin Stoica, Florina Ilis si Doina Rusti, Dan Lungu si Lucian Dan Teodorovici, Marin Malaicu-Hondrari ori Adrian Chivu, autorul unui Caiet de desen care i-a lasat pe cronicarii nostri bouche bée.

Cine scrie bine, cu vana realista sau influxuri onirice, cu finete psihologica si subtilitate prozastica, cine e tentat de o constructie romanesca mai ampla ori, dimpotriva, de complexitatea unei existente prinsa in infinitezimalul unei pagini, cine stie sa construiasca un personaj si sa-l conduca prin mai multe scene pregnante, acest Cine generic nu poate fi un prozator din ultima generatie. E ca o predestinare reiterata de un oracol critic. Caci, daca Dragos Bucurenci si Claudia Golea sunt insasi proza noastra tanara, esenta ei, autorii remarcabili (si remarcati) trebuie sa-si gaseasca alta afiliere. Sunt, automat, mai „batrani” (Bogdan Popescu, Filip Florian), mai „ieseni” (Dan Lungu, L.D. Teodorovici), disparuti fara ghilimele (Sorin Stoica), poetizanti (M. Malaicu-Hondrari) sau prea productivi (Florina Ilis, Doina Rusti)…

Citit la primul nivel, romanul lui Adrian Chivu se inscrie in trend-ul 2000, asa cum acesta e reproiectat de comentatori care nu vor sa renunte la propriile etichetari. Un adolescent retardat, iubindu-si mama si urat fiind de o bunica ingretosata, care l-ar vrea internat, o omoara pe aceasta din urma, o transeaza si o depoziteaza bine intr-un canal, dupa ce, in alte ocazii domestice, se culcusise alaturi de mama dincolo de limita incestului. Pe acest fond, faptul ca tatal are aventurile lui sentimentale, incurcandu-se chiar cu educatoarea fiului sau, aproape ca poate fi inteles. Retardare si degenerare, horror casnic, tabuuri incalcate fara jena, mizeria unei umanitati bolnave sau a unei societati cum este cea actuala – ar adauga imediat un cititor conservator in sensul rau al termenului, confundand tema cu tratarea ei si planul normativ-social cu cel, inclinat pana la nebunie si crima, al literaturii autonomizate. Ceea ce retine atentia, in primul rand, in acest caiet cu orori este scriitura neobisnuita in care ele sunt invelite si livrate. „Aveam pofta sa desenez si sa scriu o poveste”, arata la un moment dat personajul-cheie, narator implicat, necreditabil dar expresiv, al intamplarilor din familia lui. Mai importante decat intamplarile respective (uneori teribile, devastatoare) sunt insa perceptiile individuale asupra lor; si la fel de semnificativ ca acest halou perceptiv este notatia lui, personalizata in fragmentare.

Adolescentul care se leagana, vrea sa suga degetele mamei sau ale educatoarei, primeste cu incantare masinute si biscuiti de la la tatal venit in vizita si adora, cand iese afara dupa ploaie, sa treaca prin balti stropind trecatorii scrie cam rafinat si cam elaborat pentru un adolescent cu dizabilitati. Experienta lui literara, nu se stie de unde obtinuta, o depaseste net pe cea sociala, in acea bucla frecvent intalnita de rupere a unei conventii epice si infiltrare insidioasa a alteia. Pentru a obtine un efect de autenticitate, Camil Petrescu renunta la naratorul impersonal si il punea pe mondenul Fred Vasilescu la lucru scriitoricesc. Iar printre alte calitati, aviatorul cu succes la femei o avea si pe aceea de a scrie precum Camil Petrescu! Schimband ce e de schimbat si pastrand proportiile, tanarul Adrian Chivu cade si el ca intr-o capcana in propria regie discursiva. Romanul este al unui retardat, dar nu poate fi scris, de catre el, asa: „Robinetul si palmele care se freaca de o bucata de sapun. Apa se aude intrerupt. Si vocea ei care canta. Cred ca se uita in oglinda pentru a se identifica, pentru a urmari traseul sinuos al oboselii, al infrangerii si-al imbatranirii. Poate isi trage buzele in sus si in jos printr-o miscare a muschilor faciali, pentru a observa daca dintii ii sunt galbeni, sau albi, sau cariati. Daca gingiile par sanatoase, sau au ajuns negre si miros a apa statuta. Apoi isi intinde putina pasta pe periuta de dinti si incepe igiena dentara. Aud cum scuipa. Aud cum firele din peria de dinti ating dintii. Cum scuipa si isi clateste cavitatea bucala. Cum opreste robinetul, lasand cantecul sa iasa mai tare din plamani. Pot sa-mi inchipui cum se sterge pe maini. Mama a deschis geamul la baie. Sunetul este inconfundabil. La ora asta, cateva raze de soare transforma baia in interiorul incandescent al unui bec. Faianta ia foc, asa cum ia foc si oglinda si inoxul instalatiilor sanitare.” (pp. 97-98).

Atentia marita la detalii se extrage din realitatea imediata a personajului pentru a se organiza literar, in cadre bine decupate si montate. „Daca nu stii cum e, nu pot sa-ti spun”, se adreseaza direct acest narator talentat si experimentat lectorului pe a carui complicitate mizeaza. Ceea ce traieste el nu poate fi exprimat exact, iar daca totusi „transcrierea” este posibila, lucrurile si senzatiile nu pot fi impartasite decat de aceia care au parcurs, pe cont propriu, experiente similare. Nu numai ca adolescentul nostru poate sa spuna (sa scrie) ceea ce traieste; dar el are distanta si raceala scriitorului profesionist, spiritul de observatie al acestuia, rupturile si alternarile de planuri, asociatiile plastice, interferentele controlate intre secventele din prezent si cele din trecut, replici mai noi si amintiri mai vechi. Inclusiv ambiguitatea in care sunt scaldate intamplarile narate (incestul, adulterul, omorul) este abil intretinuta de un scriitor matur, care poate fi – si este – Adrian Chivu, dar nu poate sa fie eroul sau cu probleme. Memoria, caleidoscopica, retine pentru a pune pe hartie, pe langa gesturile si faptele hotaratoare, o sumedenie de dialoguri banale, expuse live. Glumind putin pe deasupra acestui „Caiet de desen”, adolescentul retardat functioneaza ca un aparat de inregistrare ultraperformant si, intr-o aceeasi masura, ca unul de proiectie fictionala la cei mai inalti parametri calitativi.

In pofida acestei excelente afectand verosimilitatea romanului, paginile impresioneaza tocmai prin cufundarea lumii inconjuratoare intr-un lichid ce va provoca, la orice contact, reactii chimice nebanuite: sensibilitatea puternica si alergica a unui eu „degenerat”. Comunicarea baiatului cu familia lui se face, la un nivel de suprafata, intr-o cuminte aparenta conversationala. Intre o intrebare oarecare si raspunsul la ea apar insa elemente si fragmente, limpezi sau obscure, dintr-un arierplan pe care numai protagonistul il simte si il stie. Lumea lui este cu totul alta decat lumea lor. Dialogurile domestice au prin urmare injonctiuni si linii de absurd, vocile exterioare patinand pe „un interior fara nimeni altcineva”. Scenele din bucatarie, cu bunica deloc iubitoare, sunt de o elocventa neagra a dementei prin derapaj. Aproape aceleasi replici urmeaza, in capitole diferite ale caietului, aceleasi marcaje prin care ura reciproca dintre bunica si nepot se manifesta repetitiv. Iata a doua „intrare”: „03.04. Lumina este alba. Asez firimiturile in forma de patrat. Cateva sunt prea mari si incerc sa le pisez. Bunica a intrat tinandu-se de usa frigiderului. «Aici erai!» Eram acolo. «Ce faci?» Inca doua firimituri si terminam patratul. Biscuitii se terminasera. Inainte sa plece, mama mi-a facut cacao cu lapte si cateva felii de paine prajita. Nu-mi era foame. Bunica s-a apropiat de mine. «Ce faci tu aici?» Avea un miros greu, de medicamente. Pentru mama. Erau doua coji de paine din care voiam sa fac doi ochi. Mai aveam si un fir negru pe care voiam sa-l asez in loc de gura. Si-a scos ochelarii. «De ce nu vrei tu sa-ti lasi parintii in pace?» Nu i-am raspuns. Nu stiam ce sa-i raspund. Imi era frica. Un vant rece imi amortise fata. «Nu mai tipa asa ca nu are cine sa te auda.» Eram zgaltait. «Tu chiar nu intelegi nimic?» Copacul se misca in toate partile. L-am cuprins cu bratele, pentru a nu fi scos din radacini. Cateva ramuri au cazut pe pamant. Am trecut de gat si piept si m-am ascuns in pantec. «Uita-te la mine cand vorbesc. Chiar nu pricepi nimic? Ceva trebuie sa intelegi, nu se poate!» Desenam. «Ba n-o sa mai desenezi nimic.» Am ascuns blocul de desen si creioanele colorate. Si caietele le-am luat din mainile bunicii si le-am ascuns tot acolo. Unde era masinuta rosie, pachetul de biscuiti si poza parintilor. «Daca mai tipi, o sa te omor!» Bunica a smuls fata de masa si tot ce construisem s-a imprastiat pe jos.” (pp. 67-68). Mai putin proza de fata.

„Caiet de desen” este fara indoiala unul dintre cele mai interesante (sub toate aspectele) romane scrise la noi in ultimii ani. Citatul nu are valoarea cititului, cartea constituind si intretinand o atmosfera cu totul speciala. Morbiditatea, stranietatea, realismul sordid si fantasmaticul otravit sunt chei care deschid cateva usi. Raman blocate altele.

Pledez pentru inscrierea lui Adrian Chivu in randul prozatorilor reprezentativi pentru noua generatie. Daca unora li se va parea prea talentat pentru a figura in acest esalon, ar putea beneficia de o incadrare tematica. Relatii incestuoase si adulterine, lichidarea unei bunici agresive, hacuirea si ascunderea cadavrului ei: o perfecta racordare la trend-ul generatiei 2000.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:11

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Surprizele de la FITPTI, un festival în „avaria pandemică”
29/09/2020 10:12

În perioada 2-7 octombrie, Iasul va găzdui o nouă editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanăr Iasi (FITPTI). Superstitiosii vor zice că editia din acest an, care are numărul 1 ...

 Premii de excelență pentru Marina Voica, Dorina Lazăr și Constantin Codrescu
28/09/2020 10:34

  La editia din acest an a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR), vor fi acordate trei premii de excelentă, in semn de recunoastere a contributiei exceptionale aduse in domeniul culturii, artei si ...

 „Teatrul radiofonic de azi e un gen cel puțin la fel de ofertant ca și filmul”
28/09/2020 05:55

În perioada 2-7 octombrie, Iasul va găzdui cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanăr, organizat de către Teatrul „Luceafărul”, la initiativa direc ...

 Un film despre fanatismul religios din Georgia, marele câștigător la Festivalul Internaţional de la San Sebastian
27/09/2020 11:30

  Filmul „Beginning”, al realizatoarei georgiene Dea Kulumbegashvili, este marele triumfător al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, fiind recompen ...

Ultima piesa de teatru scrisa de William Shakespeare, descoperita din greseala in biblioteca unui colegiu
26/09/2020 11:18

John Stone, profesor de filologie si comunicare la Universitatea din Barcelona, cerceta lucrari de filozofie din secolul al XVIII-lea, la Colegiul Regal Scotian din Salamanca, Spania, cand a dat peste un volum ...

 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei