Anotimpuri la Londra

default

Dimensiune font:

| 23-01-2016 05:49

Sosim la Londra într-o sâmbătă, ziua weekend-ului. Avionul rupe păienjenişuri colbăite, aşezate în cotloane fierbinţi de acoperiş plin cu paie şi fân răscopt. Dedesubt, Marea Mânecii cu solzi de cenuşă. O prevestire a ceţei londoneze, fabuloasă mai ales în imaginaţia celor care n-au văzut-o. „No smoking“, apare pe dreptunghiuri albicioase. Stewardesele umblă încoace şi încolo, scotocesc cu privirile ca nişte profesoare după fiţuici într-o oră de teză. Toată lumea şi-a' aşezat însă cu docilitate centurile unsuroase. Suntem la Londra. Nici pomeneală de ceaţă, nimic, nici cea câlţoasă, nici cea grea ca un laibăr de lână, nici cea înecăcioasă, gaz de luptă. Undeva, departe, o pulbere azurie, un bariz lucios, metalizat sub lumina solară. Mă uit mai bine şi-mi dau seama că nici asta nu e ceaţă, vestita ceaţă londoneză. Sunt pajiştile care fumegă, desalinizându-se în primăvară. E o vreme ireal de transparentă la Londra. Lumină multă, un aer moale pe care-ţi vine să-l rupi ca pe un fagure îngreuiat de galbenul mierii.

*

Faţă de Bruxelles, aeroportul scufundat într-un lac pufos şi albastru, Heathrow, cea mai importantă poartă aeriană a Marii Britanii, are aer vechi, poate aşa mi s-a părut, de colegiu medieval cu statut religios. Pereţii sunt de cărămidă, o cărămidă care a fost cândva roşie, probabil un roşu de miez de fruct, dar care acum parcă e o fontă rebutată în furnale. Lustrul proaspăt al lemnului din pereţii interiori nu poate ascunde bătrâneţea' fibrelor care s-au comprimat şi pocnesc de înghesuială. Impresia de vechime o accentuează vameşii aşezaţi la măsuţe din lemn, nişte măsuţe cu sertăraşe în care îţi vine să crezi că se află litere de plumb. Răbdarea, migala grănicerilor şi vameşilor, nişte tineri mofluzi şi puţin planturoşi, aduce cu aceea a zeţarilor de altădată. Ieşind de aici pătrunzi în atmosfera obişnuită a marilor aeroporturi, în spaţiile uriaşe, nişte lagune cu lumină lăptoasă, zăgăzuită de sticlă şi aluminiu, cu magazine în care se găsesc mărfuri scumpe, împachetate în hârtii lucioase, cu bogăţie de culori. Oamenii de pe tot pământul se învârtesc neliniştiţi pe lingă aceste luntrii în care au fost aşezate claie peste grămadă odoarele lumii, sau aşteaptă, cu stoicism, pe scaune moi, în care te cufunzi, aşteaptă să se urnească de pe pista de beton greoaiele întruchipări albe, albastre sau roşii, avioanele, monştri jos, plăsmuiri hieratice în văzduh.

*

Spre Londra, pe motorway (autostrada), trei fâşii de o parte, trei de alta, despărţite de un gard de sârmă, ceva hârbuit, parcă din hardughiile care adăposteau zidurile morţii. Maşinile, turismele ultimul tip, ici-colo câte o rablă recondiţionată, taxiurile negre, Austinurile, cu înfăţişarea lor de cupeu, cu geam între şofer şi pasager, autocamioanele, uriaşele dihănii, curg, o bandă rulantă mozaicată, un mozaic oare se face ţăndări din pricina unora, care n-au răbdare să suporte curgerea anevoioasă de cortegiu. De o parte şi de alta pajişti verzi, cu trunchiuri de fum înălţându-se printre arbori cafenii, încă neînverziţi. Pe insulă e primăvară, şi după ce ţi-ai purtat privirile peste întinderile roase ale continentului, îţi vine să te tolăneşti la nesfârşit pe aceste sofale imense.

*

Dintr-o dată, pe străzile Londrei, oraşul cu aproape 8 milioane de oameni, pe străzile căruia circulă milioane de autovehicule. Străzile capătă încovoieri de hamgere şi ramificări ciudate, de sistem arterial. Desenul stradal este, cu toate retuşurile făcute, acela al unui oraş vechi, care repudiază simplitatea liniei drepte. Maşini, fantastic de multe maşini, deşi e sâmbătă. Privesc totul cu ochii abia deschişi şi parcă mă uit prin lentila unui microscop. Pe lamela de sub tubul negru apar lucruri stranii, totul e o emulsie în care se mişcă nişte microorganisme ciudat colorate, microorganisme care din când în când se bulucesc unele peste altele, alcătuindu-se în arborescente sisteme moleculare. Deschid ochii. Suntem la stop. Un timp de anesteziere şi apoi spasmele străzii continuă.

Casele, casele de o parte şi de alta a străzii, sunt nemişcate, nişte mumii în care au fost cândva oameni. Sunt case cu un cat şi mai ales cu două, cu pereţi din cărămidă aparentă, roşie, albă, neagră. Aceleaşi peste tot, lipite unele de altele, case fără o arhitectură deosebită, dar cu acea cochetărie a femeilor de altădată în veşminte sobre. Case cu ziduri de cărămidă, cu un fel de balcoane amvon, cu intrări sub coloane albe. Ferestre cu ancadramente albe, totul pare o sculptură în fildeş suprapusă peste pereţii roşii sau negri. Nici o perdea nu se clinteşte, nici o fereastră nu se deschide, nici ţipenie de viaţă pe balcoanele lungi şi înguste ca nişte poduri de munte. Parcă nu sunt case, ci doar pereţi care ascund o văgăună sau o altă lume. Case, aceleaşi peste tot, încât străzile seamănă derutant unele cu altele. Un oraş din cuptoare de cărămidă. Albul de fildeş al balcoanelor, al intrărilor, luminează şi decorează oa o găteală de fată mare, alungă impresia de auster şi de monotonie.

Pe străzile comerciale nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Vitrinele, reclamele magazinelor de la parter aduc pe spaţiile de cărămidă exuberanţa cromatică a bucoavnelor vechilor caligrafi. Acestea sunt casele care alcătuiesc Londra, oraşul ce se întinde pe 1800 de km. pătraţi. Sunt casele pe oare emigranţii le-au dus dincolo de ocean, în Noua Anglie. După ani şi ani, procesul este invers. Siluetele noului continent sunt implantate la Londra. E vorba de zgârie nori, de acele clădiri cu fuselaj de rachetă pe care englezii nu le folosesc oa spaţiu de locuit, ci pentru tranzacţii şi afaceri. E vorba de sediile unor mari societăţi industriale, bancare, comerciale, sediile unor mari magazine. Edificiile din cărămidă, cele din oţel, beton şi sticlă inoxidabilă convieţuiesc cu întruchipările de piatră ale regilor Albumului, cu acel arhipelag al vechimii rămas intact în inima oraşului, cu toate seismele, eu toate schimbările pe care le-a adus timpul. E vorba de locul în care se află Westminster, L’Abbey de Westminster, Palatul Buckingham, Amiralitatea, Monumentul lui Nelson din Trafalgar-Square.

Sursa foto: wikimedia.org/ Palatul Buckingham  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei