Arta de a scapata cu stil… mai putin inseamna mai mult

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 17:22

Autorul acestui ‘tratat’ umoristic-educativ despre arta de a trai din plin, cu eleganta si putere de adaptare la schimbarile sociale, politice, economice etc., este un vlastar al nobilimii vorbitoare de limba germana, si anume contele Alexander von Schonburg, fiul contelui Joachim von Schonburg-Glauchau si al contesei Beatrix Szechenyi de Sarvar-Felsovidek. Alexander von Schonburg a colaborat, ca jurnalist, la mai multe reviste faimoase, precum Esquire, Die Welt si Vogue.

Prefata elaborata de Rodica Binder, intitulata Alchimia declinului, contine o analiza concisa si edificatoare asupra subiectului cartii lui Alexander von Schonburg. Astfel, aflam ca “prima parte a cartii” este “o mini-cronica de familie”, iar autorul uzeaza de citate celebre bine alese ori de exemple notorii din istorie pentru a convinge cititorul ca, in cazul in care nu are bani, dar e capabil sa se bucure de viata, e chiar mai bine ca e sarac si nu bogat, conditia necesara fiind cumpatarea, ori abilitatea de a ‘scapata’ cu stil.

In partea I a cartii descoperim o multime de modele in arta ‘scapatarii’, dupa cum aflam si la finalul unei scurte cronici ‘de familie’ : “Coborarea pe scara sociala e o arta. Si popoare intregi au stapanit-o, cu toata demnitatea. Iar uneori adevarata stralucire apare numai odata cu decaderea.”

Eroi ai pauperitatii
‘Succesul inseamna sa sari din esec in esec, fara sa-ti pierzi entuziasmul.’ (Winston Churchill)

Unul din exemplele referitoare la saracire si lasarea unei impresii frumoase, chiar atunci cand nu ai vreun sfant, din acest ‘capitol’, este cel al actorului de filme mute Helmut Berger.

In partea a II-a, se adauga noi citate si exemple elocvente, care intaresc ideea ca “Una dintre cele mai minunate lectii pe care le putem invata de la eroii saraciei este sa evitam contabilizarea succesului, dar si a esecului.”
“Nu in putine situatii norocul, asa cum ni-l imaginam noi, se dovedeste exact opusul sau. Oscar Wilde a rezumat cat se poate de expresiv aceasta realitate: “Cand vrea Dumnezeu sa-l pedepseasca pe om, ii implineste ruga.” ”

“Prima regula a scapatatului in stil mare: Stabileste-ti prioritatile!” “Poti fi bogat si fara bani, sau doar cu foarte putini bani.”
“Iubeste-ti caminul: ‘Astazi, o incapere pare luxoasa daca este goala.’ (Hans Magnus Enzensberger)

Despre valoarea locuintei
“[...] frumusetea unei locuinte nu sta in suma cheltuita pentru amenajare, nici in cartierul in care se afla, ci in naturaletea cu care isi intampina oaspetii. Bogat este cel a carui locuinta ramane punct de atractie pentru prieteni.” “[...] stomacul plin predispune la nerozie si depresie.”

Fitness for free
“Intreaga omenire se imparte in trei clase. Cei nemiscatori, cei miscatori si cei care se misca.” (Din araba)
“Forma fizica nu poate fi cumparata.”

Cosmarul auto
“De masina trebuie sa te folosesti rareori, si atunci cu precautie si exclusiv pe sosele pustii, de munte sau de coasta.” (Niklas Maak)

Hainele cele vechi ale imparatului
“Ducele de Devonshire este modelul meu: mansetele si gulerele sale sunt atat de uzate, incat s-ar zice ca ii da mai intai gradinarului hainele sale si le ia la purtare abia dupa un an. Asta arata ce inseamna adevaratul stil!” (Lady Rendlesham, 1973, intr-un interviu publicat de Times)
“Poarta-ti hainele si nu le lasa sa te poarte ele pe tine.”

Copii si iarasi copii
“Sa devenim din nou copii este o dorinta irealizabila. In schimb putem incerca sa evitam ca ei, copiii, sa ajunga ca noi.” (Erich Kastner)

Shoppingul armonios
“Sa traiesti cat mai individualist cu putinta in vremea asta, a colectivismului, ramane singurul lux autentic care mai exista.” (Orson Welles)

In partea a treia se consolideaza mesajul cartii, unul ‘creionat’ deja pe parcursul primelor doua parti.

Sarmanii bogati
‘Totusi, nu pot sa nu spun saraciei: fii bine venita, atat timp cat nu vii chiar in cei din urma ani. Bogatia copleseste talentul mai tare decat saracia, iar sub muntii de aur si sub tronuri zac poate, zdrobite, spirite dintre cele mai alese.’ (Jean Paul)

Ce nu ramane niciodata pe sponci
‘Daca vrei sa traiesti in bogatie, banii reprezinta o adevarata ruina.’ (Malcolm Forbes)

Glosarul din finalul cartii este extrem de amuzant si interesant, mai ales ca ofera destule informatii cu rol de instruire:
“Ceai de iasomie  ‘Bautura ideala pentru scapatatii atenti la sanatatea lor, deoarece exista in toate magazinele asiatice, fiind foarte ieftina si savuroasa. Apoi, ceaiul de iasomie este mai sanatos decat oricare alt ceai, datorita continutului extrem de ridicat de flavonoizi.’
Club de fitness  ‘Cel mai bun este parcul de langa casa. Nu trebuie sa platesti taxe de inscriere,[...] si, in schimb, ofera gratis aer curat.’

Filarmonica    ‘[...] este categoric cel mai nimerit loc unde, ca scapatat, iti poti petrece o seara de bun-gust la Berlin. Pretul biletelor este de obicei moderat, iar cunoscatorii profita de pauze pentru a se strecura in culise, pe la intrarea artistilor, unde amortizeaza pretul biletului in cafeteria extrem de rezonabila.’

Metrou   ‘Si Frank Sinatra, la vremea lui, s-a aratat contrariat de dezgustul stupid fata de mijloacele de transport in comun: “Ceea ce in metrou se cheama supraaglomeratie in night club se considera intimitate placuta.”‘

Potlatch   ‘Vechi obicei al unor triburi de indieni din America de Nord, prin care se facea dovada statutului social personal daruind cat mai multe lucruri. Cu cat daruiai mai mult, cu atat deveneai mai nobil.’

‘Arta de a scapata cu stil’ este, in concluzie, una din cartile cu rol de binedispunere, dar si de informare ori sfatuire, cu referire la modalitatea cea mai simpla si echilibrata de a depasi perioadele dificile, precum actuala criza economica mondiala (chiar si o criza sociala, politica sau culturala). Alexander von Schonburg, autorul acestui ‘tratat’, ne pune la dispozitie o serie impresionanta de citate faimoase, exemple notorii si fapte istorice, uneori si cu evidente tuse biografice, pentru a ne ‘ilumina’, cu privire la adevaratele trasaturi ale luxului, bogatiei, saraciei si fericirii din viata oamenilor de pretutindeni. In ciuda unui caracter subiectiv, pe alocuri, cititorii se pot declara, dupa lectura acestei carti, de acord cu majoritatea ‘tezelor’, observatiilor si subiectelor enuntate de scriitor, iar ‘domeniile’ acoperite sunt extrem de variate si reprezentative pentru societate si individ.

Una din acele lecturi fascinante, pe care un cititor interesat de anumite ghiduri practice, care ofera sfaturi si informatii utilizabile, nu ar trebui sa o rateze. O carte demna de apreciere, care va va binedispune si reconfigura/reimprospata viziunea asupra unor aspecte ale vietii!

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei