Berlinala 2022: Drama spaniolă ”Alcarras” câştigă Ursul de Aur; palmaresul celei de-a 72-a ediţii

El-drama-familiar-catalan-Alcarras-gana-el-Oso-de-Oro

Dimensiune font:

| 17-02-2022 11:15

Pelicula ”Alcarras”, o coproducţie Spania/Italia în regia cineastei spaniole Carla Simon, un portret tandru şi profund al unei familii de agricultori bulversată de modernitate, fost recompensată miercuri cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul unui palmares dominat de prezenţe feminine.

Deşi a fost printre ultimele pelicule proiectate în cadrul competiţiei, ”Alcarras” s-a conturat printre favorite după premiera de marţi, când a întrunit aprecierile unanime ale criticilor pentru realizarea simplă, dar plină de emoţie, cu o distribuţie alcătuită integral din actori neprofesionişti, potrivit site-ului revistei de specialitate Variety.

Juriul prezidat de M. Night Shyamalan, care i-a inclus pe proaspătul regizor nominalizat la Oscar Ryusuke Hamaguchi, precum şi pe actriţa Connie Nielsen, a premiat o gamă diversă de pelicule, satira politică germană ”Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” fiind singura recompensată cu două premii: pentru scenariu şi pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal, acordat actriţei Meltem Kaptan. În cel de-al doilea an când se aplică noua politică a categoriilor neutre la gen pentru interpretare, actriţele au luat atât premiul pentru rol principal, cât şi cel pentru rol secundar, aceasta din urmă fiind obţinut de indoneziana Laura Basuki pentru rolul din drama politică ”Before, Now and Then (Nana)”, în regia cineastei Kamila Andini.

Al doilea trofeu ca importanţă, Marele Premiu a Juriului, a fost obţinut de sud-coreeanul Hong Sangsoo graţie comediei sale de moravuri ”The Novelist’s Film”, pe afişul căreia prolificul cineast este atât regizor, cât şi scenarist, producător, responsabil cu montajul şi coloana sonoră. A acceptat premiul alături de colaboratoarea sa atât din viaţa profesională, cât şi din cea personală, Kim Minhee, prezentă în distribuţia peliculei care spune povestea unor artişti ce încearcă să iasă împreună dintr-un blocaj de creaţie. Regizorul sud-coreean se află pentru a treia oară consecutiv în competiţia Berlinalei, unde, în urmă cu doi ani, pelicula ”The Woman Who Ran” i-a adus premiul pentru regie.

Anul acesta, trofeul pentru regie i-a revenit veteranei cineaste franceze Claire Denis pentru drama sa plină de senzualitate ”Avec amour et acharnement”, cu Juliette Binoche şi Vincent Lindon în rolul a doi soţi a căror relaţie se destramă când dorinţe din trecut reapar în mod neaşteptat. Este o victorie rară pentru Denis, care, în ciuda aprecierii îndelungate a criticii, nu a mai câştigat un premiul important la un festival de top din 1996, când pelicula sa ”Nenette and Boni” a triumfat la Locarno.

Premiul Juriului a fost acordat unei alte cineaste, mexicana Natalia Lopez Gallardo, pentru filmul de debut ”Robe of Gems”. Premiul pentru realizări artistice deosebite a fost atribuit cineastului din Cambodgia Rithy Panh, pentru pelicula experimentală şi distopică ”Everything Will Be OK”, iar o menţiune specială i-a fost decernată regizorului elveţian Michael Koch, pentru tragedia sa într-o notă austeră ”A Piece of Sky”.

Şi în celelalte secţiuni competiţionale ale festivalului femeile au primit principalele premii. Realizatoarea austriacă Ruth Beckermann a câştigat premiul pentru cel mai bun film al secţiunii Encounters – a doua cea mai prestigioasă secţiune competiţională a Berlinalei, înfiinţată în 2020 – graţie peliculei sale de nonficţiune ”Mutzenbacher”, o explorare a masculinităţii, sexualităţii şi literaturii moderniste vieneze. Cineasta debutantă irakiană Kurdwin Ayub a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut cu pelicula sa ”Sonne”, un studiu dinamic al revoltei feministe musulmane din Austria. Regizoarea rusă Anastasia Veber a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, ”Trap”, iar premiul pentru documentar a fost acordat Myanmar Film Collective – un grup anonim de cineaşti disidenţi din Myanmar pentru pelicula ”Myanmar Diaries”, filmată după lovitura de stat militară din februarie 2021.

Ceremonia de premiere încheie secţiunea dedicată presei a ediţiei din acest an a Berlinalei, comprimată din cauza pandemiei de COVID-19. Toate filmele din program au fost proiectate în premieră în primele şapte zile ale festivalului, iar în continuare evenimentul, care se încheie duminică, va cuprinde reluări ale proiecţiilor destinate publicului. În prima ediţie desfăşurată cu prezenţă fizică după 2020, pandemia şi-a făcut în continuare simţită prezenţa – testări zilnice pentru reprezentanţii presei, proiecţii organizate cu respectarea distanţării fizice şi o prezenţă simţitor diminuată în neobişnuit de tăcutul Potsdamer Platz, mai notează Variety.

Prezentăm în continuare cele mai importante distincţii acordate în cadrul ceremoniei de premiere:

Competiţia oficială
Ursul de Aur pentru cel mai bun film – ”Alcarras”, regia Carla Simon
Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului – ”The Novelist’s Film”, Hong Sangsoo
Ursul de Argint Premiul Juriului – ”Robe of Gem”, Natalia Lopez Gallardo
Ursul de Argint pentru regie – Claire Denis, ”Avec amour et acharnement”
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal – Meltem Kaptan, ”Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush”
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar – Laura Basuki, ‘Before, Now & Then (Nana)’
Ursul de Argint pentru scenariu – Laila Stieler, ”Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush”
Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite – ”Everything Will Be Ok”, Rithy Panh
Menţiune specială – ”A Piece of Sky”, Michael Koch

Secţiunea Encounters
Cel mai bun film – ‘Mutzenbacher’, Ruth Beckermann
Cel mai bun regizor – Cyril Schäublin, ‘Unrest’
Premiul special al juriului – ‘See You Friday, Robinson’, Mitra Farahani

Film documentar
Premiul pentru documentar – ”Myanmar Diaries’, The Myanmar Film Collective
Menţiune specială – ‘No U Turn’, Ike Nnaebue

Premiul GWFF pentru cel mai bun debut – ‘Sonne’, regia Kurdwin Ayub

Scurtmetraj
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – ”Trap’, Anastasia Veber
Ursul de Argint (premiul juriului) – ‘Sunday Morning’, Bruno Ribeiro
Menţiune specială – ”Bird in the Peninsula”, Atsushi Wada.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Marina Voica și Horia Moculescu, iubire neîmplinită! De ce nu au reușit să formeze un cuplu: „Ne culcam împreună”
23/09/2023 00:37

Horia Moculescu povesteste că totul se intampla in urmă cu mai bine de 60 de ani. „Nu exista unul dintre noi să nu incerce să-i facă un pic de curte. Marina avea un farmec absolut si o senzualitate ce-o ...

Ultimele cuvinte ale lui Dem Rădulescu către fiica sa, cu câteva zile înainte de a muri. „A fost ceva absolut surprinzător”
23/09/2023 00:32

Pe data de 17 septembrie 2000, s-a stins din viată unul dintre cei mai mari actori romani ai tuturor timpurilor, Dem Rădulescu. Spectacolele sale satirice si pline de umor au fost unele dintre cele mai bune m ...

BARBIE: Ce se plantează insidios în mințile copiilor?
22/09/2023 12:25

Barbie, filmul care a făcut mare valvă a declansat o adevărată isterie printre adulti. Dar Barbie este mai mult decat o marcă de păpusi sau un film care a făcut un miliard si jumătate de dolari. Desi ...

Fotografia unui român, pe autobuzele turistice din Paris. Superba reclamă făcută României în Franța
19/09/2023 00:16

De mai multe zile, pe numeroasele autobuze turistice ce circulă la Paris poate fi admirată o fotografie superbă a Castelului Peles realizată de un roman. Ministerul Turismului a ales fotografia pentru o cam ...

'Vorbeşte cu mine/ Talk to Me', în cinematografle din România din 22 septembrie
18/09/2023 15:56

"Vorbeşte cu mine/ Talk to Me", debutul horror al fraţilor australieni Danny şi Michael Philippou, creatori de conţinut pe Youtube cu miliarde de vizualizări şi multipremiaţi pentru activitatea lor, va p ...

Maia Morgenstern, Cristian Măcelaru și Florin Piersic se numără printre personalitățile premiate de președintele Statului Israel
12/09/2023 02:15

Actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, şi actorul Florin Piersic se num ...

 „Sunt cea mai mare visătoare pe care o cunosc”
11/09/2023 22:23

- Un jurist pasionat de muzică. De cand canti? Cum a apărut muzica in viata ta si ce ti-a adus?  - Asa este, jurist cu acte in regulă, absolventă a Facultătii de Drept din cadrul Universit ...

Comemorarea lui Avram Iancu, un moment de cotitură a identității românești
11/09/2023 06:16

La implinirea a 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, o personalitate care a contribuit la păstrarea şi intregirea identităţii naţionale, nici in acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu ultimul al asa-zisul ...

5 septembrie 1944: Transilvania, sub focul mașinăriei Germaniei Naziste
05/09/2023 12:01

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Romania a fost martora unor momente cruciale, cu lupte aprige si sacrificii masive. Pe 5 septembrie 1944, armatele germano-ungare au lansat o ofensivă in Tra ...

Săptămâna Culturală Românească la Istanbul, maraton de concerte, spectacole, expoziţii, conferinţe, prezentări literare şi de film
05/09/2023 00:54

Evenimente culturale sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir - 2023 şi a celebrării celor 145 de ani de relaţii diplomatice romano-turce, dar şi a 90 de ani de la semnarea Tratatului de amiciţie, de ne ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei