Biserica de factură bizantină descoperită la Alba Iulia, din secolele X-XI

default

Dimensiune font:

| 07-05-2016 05:38

 În ceea ce priveşte perioada primelor secole creştine pe teritoriul României, dovezile documentare şi arheologice cele mai expresive sunt cele aferente teritoriului Dobrogei. Este firesc să fie aşa, fiindcă misiunea creştină primară s-a făcut prin intermediul drumurilor terestre şi al celor maritime, după cum Apostolul Neamurilor - Pavel cu exactitate descrie în Epistolele sale păstrate în Noul Testament. Dobrogea fiind poarta de acces a teritoriilor noastre la mare, cei mai mulţi creştini, sau misionarii creştini vor fi păşit pe teritoriul actual al României pe acolo, unii chiar stabilindu-se în ţinut, unde exista o cultură greco-romană bine reprezentată, iar viaţa economică era înfloritoare. Acest lucru a favorizat închegarea unor comunităţi creştine considerabile, şi implicit organizarea bisericească bine structurată. Organizare care se subsuma Bisericii Bizanţului, desigur, fiindcă Dobrogea a fost în sfera Imperiului Bizantin, deşi cu un grad sporit de autonomie, până la începutul secolului al XV-lea, când a trecut în componenţa Imperiului Otoman. Perioada migraţiilor, a invaziilor diverselor popoare asiatice, a afectat profund teritoriul Dobrogei, şi implicit viaţa creştină de acolo.

 Dar nu numai în Dobrogea s-au şters foarte multe urme culturale, istorice, religioase, în a doua jumătate a primului mileniu creştin şi în prima parte a celui de-al doilea. Cu atât mai preţioase devin descoperirile arheologice care scot la iveală vestigii ale primului mileniu pe teritoriul României.
Una dintre aceste descoperiri, de importanţă majoră pentru toată istoria românilor, şi în special pentru istoria lor cultural-religioasă, este cea făcută în anul 2011, în Cetatea Alba Iulia, cu ocazia restaurărilor de amploare care s-au efectuat acolo.

 Este vorba despre ruinele unei biserici de factură bizantină, datată cu certitudine în secolele X-XI. Descoperirea lor s-a făcut iniţial din întâmplare, în timpul săpăturilor la conducta de apă, în apropierea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe terenul aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Catolice. Săpăturile amănunţite ulterioare şi multitudinea de indicatori arheologici din context au permis datarea cu exactitate a bisericii: a doua jumătate a secolului al X-lea şi prima jumătate a secolului al XI-lea. Astfel, ruinele bisericii bizantine de la Alba Iulia au devenit o importantă bornă de orientare în istoria Transilvaniei, a Ungariei şi a României, fiind printre foarte puţinele biserici datate cu certitudine în secolul al X-lea., şi în mod evident, mult anterioară Catedralei Catolice Sfântul Mihail. 

 Localitatea Alba Iulia era una importantă încă în preistorie, existând dovezi arheologice, în partea de nord a oraşului actual, care atestă o localitate neolitică locuită de păstori şi agricultori locali, în mileniul al V-lea î.e.n. Apoi, există cetatea de pământ de la Teleac, în apropiere de Alba Iulia, din epoca fierului, probabil un centru tribal tracic de seamă, din care s-au evidenţiat ulterior dacii. Dacii au pus bazele unei aşezări puternice, Apulon, care mai târziu s-a impus ca important centru fortificat menţionat pe hărţile vremii. După cucerirea romană de către Traian, oraşul a fost denumit Apulum, iar fortificaţia dacică existentă a fost extinsă de către soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina, aici staţionată. După retragerea romanilor, în 271, viaţa urbană a scăzut în intensitate, iar sub invaziile migratorilor oraşul nu avea cum să înflorească. O următoare atestare documentară a lui apare târziu, în anul 1199, sub numele de Alba Iulia, sau Cetatea Albă a lui Gyula, în maghiară. El a devenit centru al administraţiei Regatului Ungariei în Transilvania şi a fost stabilit drept reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, intrând, ca (aproape) toată Transilvania, de altfel, în sfera de influenţă a culturii Vestului şi a jurisdicţiei Bisericii Romei. După căderea Imperiului Ungar şi Reformă, istoria Albei Iulia şi a Transilvaniei au rămas tot legate de Vest, până la marea Unire din 1918. Dar Transilvania, ca şi celelalte teritorii româneşti, au fost legate de Est, de Bizanţ, în primul mileniu creştin.

 Descoperirea arheologică din anul 2011, a unei biserici bizantine de secol X în Cetatea Alba Iulia, este extrem de importantă, tocmai fiindcă reprezintă o mărturie incontestabilă a unei populaţii creştine foarte bine reprezentate şi organizate, pe teritoriul Transilvaniei, înainte ca acest teritoriu să fi fost supus regalităţii maghiare. Iar respectiva populaţie se afla sub jurisdicţia Bizanţului, Imperiul Bizantin fiind încă puternic la acea vreme, şi având un rol misionar incontestabil în teritoriile de la Nord de Dunăre. 

 Deşi atât de importante, sau tocmai fiindcă sunt atât de importante, vestigiile arheologice aflate în 2011 au fost îngropate din nou, după cercetarea lor prin finanţare acordată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică. Au rămas accesibile publicului doar fotografiile făcute în timpul cercetărilor arheologice, şi constatările ştiinţifice ale arheologilor implicaţi.

 Relevanţa acestei inedite descoperiri arheologice pentru istoria, cultura şi religia românilor, impune scoaterea ei la lumină, expunerea şi protejarea ei după standardele moderne, facilitând astfel accesul publicului larg, român şi străin, la unul dintre obiectivele de marcă ale Albei Iulia, ale Transilvaniei, ale României.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei