default

Dimensiune font:

Biserica de factură bizantină descoperită la Alba Iulia, din secolele X-XI

| 07-05-2016 05:38

 În ceea ce priveşte perioada primelor secole creştine pe teritoriul României, dovezile documentare şi arheologice cele mai expresive sunt cele aferente teritoriului Dobrogei. Este firesc să fie aşa, fiindcă misiunea creştină primară s-a făcut prin intermediul drumurilor terestre şi al celor maritime, după cum Apostolul Neamurilor - Pavel cu exactitate descrie în Epistolele sale păstrate în Noul Testament. Dobrogea fiind poarta de acces a teritoriilor noastre la mare, cei mai mulţi creştini, sau misionarii creştini vor fi păşit pe teritoriul actual al României pe acolo, unii chiar stabilindu-se în ţinut, unde exista o cultură greco-romană bine reprezentată, iar viaţa economică era înfloritoare. Acest lucru a favorizat închegarea unor comunităţi creştine considerabile, şi implicit organizarea bisericească bine structurată. Organizare care se subsuma Bisericii Bizanţului, desigur, fiindcă Dobrogea a fost în sfera Imperiului Bizantin, deşi cu un grad sporit de autonomie, până la începutul secolului al XV-lea, când a trecut în componenţa Imperiului Otoman. Perioada migraţiilor, a invaziilor diverselor popoare asiatice, a afectat profund teritoriul Dobrogei, şi implicit viaţa creştină de acolo.

 Dar nu numai în Dobrogea s-au şters foarte multe urme culturale, istorice, religioase, în a doua jumătate a primului mileniu creştin şi în prima parte a celui de-al doilea. Cu atât mai preţioase devin descoperirile arheologice care scot la iveală vestigii ale primului mileniu pe teritoriul României.
Una dintre aceste descoperiri, de importanţă majoră pentru toată istoria românilor, şi în special pentru istoria lor cultural-religioasă, este cea făcută în anul 2011, în Cetatea Alba Iulia, cu ocazia restaurărilor de amploare care s-au efectuat acolo.

 Este vorba despre ruinele unei biserici de factură bizantină, datată cu certitudine în secolele X-XI. Descoperirea lor s-a făcut iniţial din întâmplare, în timpul săpăturilor la conducta de apă, în apropierea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe terenul aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Catolice. Săpăturile amănunţite ulterioare şi multitudinea de indicatori arheologici din context au permis datarea cu exactitate a bisericii: a doua jumătate a secolului al X-lea şi prima jumătate a secolului al XI-lea. Astfel, ruinele bisericii bizantine de la Alba Iulia au devenit o importantă bornă de orientare în istoria Transilvaniei, a Ungariei şi a României, fiind printre foarte puţinele biserici datate cu certitudine în secolul al X-lea., şi în mod evident, mult anterioară Catedralei Catolice Sfântul Mihail. 

 Localitatea Alba Iulia era una importantă încă în preistorie, existând dovezi arheologice, în partea de nord a oraşului actual, care atestă o localitate neolitică locuită de păstori şi agricultori locali, în mileniul al V-lea î.e.n. Apoi, există cetatea de pământ de la Teleac, în apropiere de Alba Iulia, din epoca fierului, probabil un centru tribal tracic de seamă, din care s-au evidenţiat ulterior dacii. Dacii au pus bazele unei aşezări puternice, Apulon, care mai târziu s-a impus ca important centru fortificat menţionat pe hărţile vremii. După cucerirea romană de către Traian, oraşul a fost denumit Apulum, iar fortificaţia dacică existentă a fost extinsă de către soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina, aici staţionată. După retragerea romanilor, în 271, viaţa urbană a scăzut în intensitate, iar sub invaziile migratorilor oraşul nu avea cum să înflorească. O următoare atestare documentară a lui apare târziu, în anul 1199, sub numele de Alba Iulia, sau Cetatea Albă a lui Gyula, în maghiară. El a devenit centru al administraţiei Regatului Ungariei în Transilvania şi a fost stabilit drept reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, intrând, ca (aproape) toată Transilvania, de altfel, în sfera de influenţă a culturii Vestului şi a jurisdicţiei Bisericii Romei. După căderea Imperiului Ungar şi Reformă, istoria Albei Iulia şi a Transilvaniei au rămas tot legate de Vest, până la marea Unire din 1918. Dar Transilvania, ca şi celelalte teritorii româneşti, au fost legate de Est, de Bizanţ, în primul mileniu creştin.

 Descoperirea arheologică din anul 2011, a unei biserici bizantine de secol X în Cetatea Alba Iulia, este extrem de importantă, tocmai fiindcă reprezintă o mărturie incontestabilă a unei populaţii creştine foarte bine reprezentate şi organizate, pe teritoriul Transilvaniei, înainte ca acest teritoriu să fi fost supus regalităţii maghiare. Iar respectiva populaţie se afla sub jurisdicţia Bizanţului, Imperiul Bizantin fiind încă puternic la acea vreme, şi având un rol misionar incontestabil în teritoriile de la Nord de Dunăre. 

 Deşi atât de importante, sau tocmai fiindcă sunt atât de importante, vestigiile arheologice aflate în 2011 au fost îngropate din nou, după cercetarea lor prin finanţare acordată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică. Au rămas accesibile publicului doar fotografiile făcute în timpul cercetărilor arheologice, şi constatările ştiinţifice ale arheologilor implicaţi.

 Relevanţa acestei inedite descoperiri arheologice pentru istoria, cultura şi religia românilor, impune scoaterea ei la lumină, expunerea şi protejarea ei după standardele moderne, facilitând astfel accesul publicului larg, român şi străin, la unul dintre obiectivele de marcă ale Albei Iulia, ale Transilvaniei, ale României.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Camere video de scanare în profunzime pentru identificarea a două posibile statuete în pereţii Operei din Timișoara
02/06/2020 16:56

 Firma care execută lucrările de reabilitare a clădirii Operei Naţionale din Timişoara va folosi camere video de scanare in profunzime a pereţilor laterali porţii principale de acces, pentru a clari ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...

Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
18/05/2020 23:41

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că fiecare dintre noi am invătat cate ceva din aceste experimente nefaste - un ...

Eurovision: Cea mai buna piesa din toate timpurile este
17/05/2020 10:49

     "Waterloo" a grupului suedez Abba a fost votata de telespectatorii BBC drept cea mai buna piesa prezentata vreodata la Eurovision. Programul "Eurovision: Come Toget ...