Biserica Învierii, din Ierusalim

default

Dimensiune font:

| 30-04-2016 05:36

Învierea lui Hristos, centrul şi fundamentul credinţei creştine, s-a petrecut în oraşul Ierusalim, în locul marcat, din secolul al IV-lea, de o bazilică distrusă de către arabi şi refăcută apoi la dimensiuni considerabile, în secolul al XII-lea. Între zidurile ei s-au inclus atât locul Răstignirii Domnului - Golgota, cât şi Mormântul unde Cel condamnat şi răstignit pe nedrept a fost aşezat în grabă, şi de unde a treia zi a înviat. În imediata apropiere a Golgotei este şi presupusul loc al îmbălsămării ritualice, după coborârea de pe Cruce, numit Piatra Ungerii. Groapa unde Crucea Domnului a fost aruncată, după Răstignire, se află şi ea în interiorul aceleiaşi Biserici a Învierii.

Locul pe care acum se află Biserica Învierii a fost marcat nu doar de către Patimile, moartea şi Învierea lui Hristos, ci şi de către toate valurile istorice care au trecut de-a lungul timpului peste oraşul Ierusalim, ca şi peste toată ţara Sfântă. După evenimentele Săptămânii Patimilor şi Înviere, Apostolii şi ceilalţi ucenici ai Domnului vor fi cinstit cum se cuvenea acele locuri, celebrând acolo. Însă, din relatările evanghelice ştim că, atunci când Hristos Cel înviat a intrat la apostoli prin uşile încuiate, dovedindu-le astfel autenticitatea Învierii, ei stăteau încuiaţi în casă de frica iudeilor. După învălmăşeala evenimentelor pascale care culminaseră cu vestea mormântului gol, a învierii lui Hristos din Nazaret, atât reprezentanţii religiei iudaice, cât şi cei ai stăpânirii romane era firesc să fi fost îngrijoraţi, să ia măsuri aspre împotriva propagării unei noi credinţe religioase, a tulburării liniştii sociale şi aşa foarte precare, în Ierusalim şi în toate provinciile romane de la periferia Imperiului.

Câtă vreme Creştinismul nu a fost religie recunoscută legal în Imperiul Roman, pe respectivele locuri ale Patimilor şi Înverii nu s-a putut construi vreun edificiu creştin. Ele au fost însă venerate de către creştinii de atunci, care mergeau în pelerinaj la ele. Acest lucru l-a iritat pe Împăratul Hadrian (117-138), cel socotit foarte cult şi chiar unul dintre împăraţii buni ai Romei. Era un mare admirator al culturii greceşti, al Atenei, în special, însă nu îi suporta nici pe evrei, nici pe creştini. De aceea, a distrus, practic, Ierusalimul, în dorinţa de a acoperi toate vestigiile cu relevanţă pentru aceste două mari religii monoteiste, şi l-a reconstruit conform dorinţei, planurilor sale. Pe locul Răstignirii Domnului, Golgota, a hotărât ridicarea unui templu păgân.

După Edictul de toleranţă religioasă de la Milan, din anul 313, Sfânta Elena, mama autorului Edictului - Împăratul Constantin cel Mare - a mers personal la Ierusalim, pentru a vizita şi contribui la repunerea în cuvenita cinstire a Locurilor Sfinte ale creştinilor. Aşa a început construirea, la porunca şi cu sprijinul material al Împăratului Constantin cel Mare, a primei bazilici care includea între zidurile ei locul Răstignirii precum şi Mormântul Domnului. Acea bazilică, o capodoperă a vremii sale, a fost sfinţită în anul 335 de către Patriarhul Ierusalimului Macarie şi toţi episcopii adunaţi la Sinodul din Tyr. Atunci a fost numită Biserica Sfântului Mormânt. Dar Sfântul Mormânt în sine, cu propria sa structură arhitectonică, nu s-a definitivat decât în anul 384, datorită muncii laborioase de îndepărtare a stâncii dimprejurul lui, spre a fi păstrată exclusiv piatra pe care Hristos Domnul a fost înmormântat şi de unde a înviat.

Perioada de glorie a acelei bazilici bizantine impunătoare a durat, însă, scurtă vreme. Căci în anul 614, perşii conduşi de Chosroe au invadat Ierusalimul, au incendiat Sfântul Mormânt şi au furat lemnul Sfintei Cruci. În anul 636, a urmat cucerirea arabă, şi sfârşitul prezenţei bizantine în Ierusalim. Califul Omar a cruţat biserica, garantând libertatea religioasă a creştinilor, însă un cutremur din secolul al IX-lea a afectat-o grav, iar califul Hakim a ordonat distrugerea ei, pe 18 octombrie 1009.
După ce Bizanţul nu a mai putut face prea mult pentru Locurile Sfinte, a fost rândul Romei. Cruciadele din secolele XI-XII au dus şi la refacerea Bisericii Sfântului Mormânt, în stil romanic, din perioada bizantină păstrându-se, până astăzi, rotonda Anastasis, şi alte câteva elemente arhitectonice care nu putuseră fi distruse de către arabi. În secolul al XVI-lea, biserica a fost renovată substanţial de către călugării franciscani, iar după un incendiu devastator din anul 1808, părţile afectate au fost refăcute. Noi distrugeri au fost provocate de cutremurul din 1927. Restaurări de amploare s-au demarat în anul 1959, în urma acordului încheiat de către cele trei confesiuni majoritare acolo: ortodocşii, catolicii şi armenii, culminând cu picturi şi mozaicuri interioare finalizate pentru anul jubiliar 2000.

În decursul istoriei sale zbuciumate, Biserica Învierii a suferit lipsuri şi a primit ajutoare substanţiale de la ţările creştine, pentru a putea fi întreţinută. Între donatorii şi binefăcătorii ei se numără şi ţările Române, prin nenumăratele proprietăţi care au fost gestionate de către comunitatea monahală de la Sfântul Mormânt - aşa numitele locuri închinate sau metoace, prin colecte, precum şi prin donaţiile în bani sau obiecte de valoare ale domnitorilor şi boierilor români. Până astăzi se păstrează pe Golgota, sub Sfântul Altar, discul de aur împodobit cu scene din Drumul Crucii, dăruit Sfântului Mormânt de către domnitorul Şerban Cantacuzino. El acoperă stânca Golgotei.

Astăzi, Biserica Învierii este un conglomerat de altare şi paraclise de diverse confesiuni şi stiluri arhitectonice, de la bizantin, romanic, baroc şi până la modern. Ortodocşii, armenii apostolici, catolicii, copţii, etiopienii şi sirienii ortodocşi o împart conform unui algoritm stabilit prin diverse înţelegeri parafate de-a lungul timpului cu stăpânirile politice ale locului. Îndeosebi în preajma sărbătorilor pascale, valuri de pelerini din culturi diverse o inundă. Rar se întâmplă să fie linişte deplină în această biserică, pe timp de zi. Însă, chiar în atmosfera babilonică a locului, Harul lui Dumnezeu lucrează pregnant, nu puţini fiind cei care recunosc acel „Altceva” care bântuie Biserica Învierii, în special, Ierusalimul şi ţara Sfântă în general. Iar culmea prezenţei pregnante a lui Dumnezeu în Biserica Învierii este Sâmbăta cea Mare ortodoxă, când se desfăşoară ceremonia din vechime păstrată, a primirii Sfintei Lumini. Oricât de sceptic sau raţional ai fi, Lumina Sâmbetei celei Mari te învinge. În această Lumină, tot omul onest rosteşte convins: „Hristos a înviat!”.
Dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei