Biserica Rotondă din Geoagiu-Băi

default

Dimensiune font:

| 16-04-2016 04:12

 Tot în judeţul Hunedoara, în ţinutul capitalei Statului Dac, dar şi a Provinciei Romane Dacia, se află şi unica biserică de tip rotondă păstrată pe teritoriul României, aceea din localitatea Geoagiu-Băi. La fel ca şi în cazul bisericii din Densuş, ori a aceleia din Streisângeorgiu, materialele folosite la construirea ei au provenit, în majoritate, de la edificiile antice, respectiv de la vechi edificii romane din zona Geoagiu.
Faptul că la Sarmisegetuza Regia, apoi la Ulpia Traiana Sarmisegetuza şi în împrejurimile lor, unde s-au construit aşezări civile trainice, s-au folosit în Antichitate mult piatra cioplită şi cărămida romană – materiale de construcţie foarte rezistente, a favorizat, ulterior, construirea în acelaşi areal, în apropierea lor, a unora dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult creştine dintre cele care ni s-au păstrat pe întreg teritoriul ţării.

 Materialele de construcţie ale dacilor şi romanilor au fost reciclate la construirea de biserici, care au rezistat până astăzi. Căci nu doar în ţara Haţegului s-au construit biserici, cel puţin după etapa migraţiilor, ci în multe alte locuri din România. Dar cele mai multe s-au ruinat relativ repede. Arheologii au confirmat, în multe situaţii, faptul că unele dintre bisericile medievale de la noi, fie ele ortodoxe, catolice, luterane, reformate sau unitariene, au fost construite pe amplasamentul unor biserici anterioare lor, care se ruinaseră, din varii motive. Un motiv fundamental, în toate cazurile, sunt materialele de construcţie folosite. Dacă materialele nu sunt solide şi durabile, iar tehnicile de construcţie nu sunt avansate, este firească viaţa scurtă a oricărui edificiu.

 Băile Geoagiu le erau cunoscute romanilor, care au profitat de valoarea apelor termale de aici, cum demonstrează vestigiile romane descoperite. În epoca romană, ele se numeau „Thermae Germisara”, sau „Germisara cum Thermis”. Acolo era şi Castrul roman Germisara, fost castru de unitate auxiliară, alături de o aşezare civilă. Viaţa socială în zona Geoagiu era foarte intensă, cum o dovedesc descoperirile arheologice, între care statui ale lui Esculap şi Egeea, templul dedicat Nymphaelor, obiectele din metal preţios – şapte plăcuţe votive din aur, statui, monede. După retragerea romană, băile au fost şi ele abandonate, până către mijlocul secolului al XVI-lea, când Regina Isabella a Ungariei, soţia Regelui Ioan I Zapolya, le-a restaurat, spre folosul terapeutic.

 Biserica Rotondă din Geoagiu Băi se presupune a fi fost edificată tocmai în intervalul de timp cât zona a fost abandonată, respectiv către sfârşitul secolului al XI-lea, începutul celui de-al XII-lea. Aşa se explică faptul că la construirea ei s-au utilizat piatră de râu şi multă cărămidă romană luată de la fostele edificii antice abandonate.

 Nava circulară a edificiului are diametrul de 5,5 m, iar la răsărit ea se continuă cu o absidă semicirculară lungă de doi metri, acesta fiind altarul. Lungimea construcţiei este de 7 m în interior şi 9 m în exterior, zidurile fiind, deci, foarte groase, respectiv un metru. Portalul actual de pe latura de Sud-Vest, prin care se face intrarea în edificiu, a fost realizat ulterior, iniţial biserica având un portal mai înalt. Cele şase ferestre dispuse de jur-împrejurul clădirii, dintre care cea de pe latura de apus este rotundă, celelalte fiind dreptunghiulare cu închideri semicirculare la partea superioară, trădează amprenta stilului romanic în arhitectura lăcaşului.

 În jurul bisericii există un cimitir, în care, cercetările arheologice recente (1993-2000), au stabilit că primele înmormântări au început să se facă în secolul al XI-lea, iar ultimele s-au făcut în secolul al XVIII-lea. Vechimea mormintelor a dus şi la concluzia stabilirii cu aproximaţie a datei de zidire a Rotondei.

 Ctitorii iniţiali ai bisericii nu se cunosc. Conform legendei, ei ar fi fost războinici catolici cruciaţi, care se întorceau de la Ierusalim, pe drumul roman existent pe Valea Geoagiului. Cert este faptul că primii proprietari ai Rotondei au fost nobilii din familia maghiară Akos, din Geoagiu. În secolul al XVI-lea, la Reformă, ungurii din Transilvania au renunţat, în marea lor majoritate, la confesiunea catolică, îmbrăţişând fie calvinismul, fie unitarianismul. Aşa a devenit Rotonda, fostă catolică, lăcaş calvin, iar în acelaşi secol al Reformei, în imediata ei vecinătate s-a construit o altă biserică, mai încăpătoare, în stil gotic, tot cu materiale de construcţie antice: cărămidă şi pietre funerare romane. Poarta este străjuită de statuile a doi lei. După construirea bisericii gotice, Rotonda a devenit capelă, slujbele religioase fiind oficiate în biserică.

 Comunitatea calvină fiind însă pe cale de dispariţie în zona Geoagiu, ambele edificii de cult păstrează aura trecutului, mai mult decât viaţa prezentului. Rotonda, îndeosebi, este de o rară valoare arhitectonică, culturală şi religioasă, ea fiind unicul monument din România, în acest stil arhitectonic, păstrat în întregime până astăzi. O dovadă a întrepătrunderii fructuoase şi frumoase a mai multor epoci istorice, culturi şi confesiuni religioase, pe teritoriile locuite de către români.
dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei