Bogdan Suceava, Vincent nemuritorul

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:12

Bogdan Suceava, Vincent nemuritorul, Editura Curtea veche, 2008

 

Bogdan Suceava cultiva in Vincent nemuritorul un science-fiction soft, pornind de la o ipoteza clasica a genului: ce ar fi daca omenirea ar atinge nemurirea cu ajutorul tehnologiei?

Aceasta ipoteza o pune in scena intr-un scenariu plasat cu aproximativ 30 de ani in viitor, intr-un moment cand transferul mintii umane pe un suport cibernetic devine posibil ca urmare a unui proiect interdisciplinar desfasurat de guvernul federal american, o colaborare a unor neurologi, psihiatri, chirurgi, ingineri, matematicieni si ciberneticieni. Proiectul se numeste SAW, Spring Aftrer Winter, si prin intermediul sau fiecare cetatean poate decide, practic, sa-si prelungeasca viata la nesfarsit, pe un modul nu foarte diferit de un laptop performant.

 

Romanul incepe promitator, printr-o expunere a unor puncte de vedere contradictorii cu privire la programul SAW: al bisericii catolice, al cercetarii stiintifice, al bisericii evanghelice, al psihiatriei, al unui individ decedat, contactat in „lumea de dincolo”. Dezbaterea e centrata pe considerente etice, dogmatice si istorice si are un caracter expozitiv, de desfasurare a unei problematizari intelectuale. Poate parea plictisitor, insa aceste puncte de vedere sunt transpuse intr-un talk show moderat de un fel de Jay Leno al viitorului, prin urmare nu lipseste nici schimbul dinamic de replici, nici efortul de a aduce subiectele la un nivel care e accesibil, fara a fi frivol.

De partea cealalta a ecranului, selectand programele si sorbind fiecare cuvant, se afla Vincent, un matematician in varsta de 39 de ani care, confruntat cu o boala incurabila, trebuie sa aleaga intre o posibila eternitate in neant si viata vesnica a intelectului, pe un circuit integrat. Romanul va pendula intre punctul de vedere plat si rece al unui narator omniscient si cel subiectiv-angoasat al lui Vinny, la persoana a III-a dar si la persoana I.

Operatiunea care copiaza mintea umana se numeste transformare si ea lasa in urma un cadavru: omul in carne si oase e ucis si mintea sa e transpusa, cu ajutorul unei inventii SF, fluxul Phi, pe „un fel de laptop” – modulul SAW. Dezbaterea specialistilor lasa a se intelege ca doar intelectul omului supravietuieste pe modul, nu si spiritul acestuia, si mai tarziu, cand vom avea perspectiva directa a vietii de apoi, vom descoperi o stare de concentrare a intelectului si de luciditate perpetua: „fara pauze, fara somn, fara uitare, o continua stare alerta, o perpetua luciditate paradisiaca, o intensitate a gandirii pe care, in viata reala, nu-ti amintesti sa fi avut-o / o dimineata de sute de mii de ani / si nu e o iluzie”.

 

Transformarea de la om la intelect-in-masina, trecerea in acel stadiu non-uman, de paradis al vietii vesnice care seamana mai degraba cu un purgatoriu sau cu un iad, e esenta romanului. Vocea personajului se rupe, capata raceala unei masini odata cu trecerea in viata de apoi, in vreme ce parametrii sai mentali se destructureaza si aluneca spre paranoia. Descrierea acestei noi umanitati si sugerarea noii stari, vazuta din interior, cu intreaga ei stranietate, cu angoasele si marasmul ei e miza romanului Vincent nemuritorul. Orice altceva, povestea si divertismentul si asteptarile cititorilor hard SF trec intr-un plan secund.

 

Axarea pe o singura miza, pe o singura idee poate fi si un lucru bun, si unul rau. E un fapt pozitiv atata timp cat aceasta miza mentine permanent focusul si asigura viziunii o claritate de cristal. Cititorului ii sunt prezentate, ordonat, datele problemei principale si ale subproblemelor, (aproape) fiecare ecuatie are o dezvoltare clara si detaliata. Bogdan Suceava este un scriitor foarte talentat, cu o cultura enciclopedica si, fapt esential, e un autor dotat cu o buna intuitie literara. Dar el este si matematician. Combinatia dintre logica, fabulatie literara si un anumit simt poetic are, aici, un rezultat fericit. La unii autori intalnirea dintre matematica si literatura are consecinte catastrofale, atunci cand matematicienii pornesc pe teritoriul literaturii cu multa ingenuitate si cu impresia ca „mintea ordonata” le va fi suficienta pentru a-i intrece usor pe confratii scriitori. Insa acesta nu este si nu a fost niciodata cazul lui Bogdan Suceava.    

 

Pe de alta parte, riscul acestei focalizari stranse e acela de a pierde din vedere insasi literatura. E un truism faptul ca un roman n-a fost niciodata un teren propice pentru distilarea unor idei in stare pura; eseistica si dizertatiile filosofice se adapteaza mult mai bine acestui scop. Bogdan Suceava o stie si arata ca o stie atunci cand dramatizeaza dezbaterea intelectuala din primele pagini ale cartii intr-o serie de talk-show-uri. El incearca, insa, asa cum am mai spus, sa mizeze pe o singura idee si considera ca talentul sau literar e suficient pentru a masca lipsa de complexitate a intrigii. Si ar fi fost suficient, daca ar fi explorat consecintele acestei idei – transferul mintii umane pe un suport cibernetic – pana la capat. Din pacate, insa, raman zone intinse pe care prozatorul nu le acopera deloc.  

 

Asa cum arata acum, Vincent nemuritorul e un roman cu o mare densitate de nuclee narative, dar care are prea putina carne literara. Problema nu este intinderea de mici dimensiuni a povestii, in fond si Sfarsitul copilariei, al lui Arthur C. Clarke, e o poveste de dimensiuni relativ restranse, axata pe o idee dominanta – omenirea in pragul unei transformari metafizice si a contopirii cu Supramintea universala. Romanul lui Clarke e insa complet, la sfarsit nu simti ca a ramas ceva nespus, din ceea ce era important.

 

Pe de alta parte, romanul lui Bogdan Suceava nu e lipsit de certe calitati. Rezolva, foarte bine, doua subpuncte ale ipotezei: mai intai, ilustreaza, amanuntit, fatetele problemei etice a transferului mintii umane pe un suport care i-ar permite sa acceada la nemurirea virtuala; apoi, reda, intr-un mod veridic, starea de anxietate a unei minti care a efectuat transformarea. Pentru al doilea punct, prozatorul foloseste cele doua perspective, a naratorului detasat si a eroului implicat, sincronizand foarte bine cele doua timbre cu substratul povestii. Viata de apoi e, in fond, imaginea unui desktop inert si infinit de computer, si raceala acestuia da nota de fond a celor doua voci. Deasupra se adauga modulatii emotionale bine surprinse, care variaza de la teama la neputinta la luciditate  exasperanta si la paranoia. „Oare in absenta acelei calduri a vietii, caldura trupului omenesc, cea de 99 de grade Fahrenheit, caldura despre care aminteau filosofii din vechime, ce mai este umanitatea? Ce mai ramane din ea? Ce mai inseamna ea?” se intreaba, in repetate randuri, personajul.   

 

Totusi, Vincent nemuritorul ar fi putut fi mai mult. E o lectura delectanta care, cu siguranta, transmite ceva, atat pe plan intelectual, cat si la nivel emotional. Insa nu e suficient, si o carte care nu isi atinge potentialul, care nu face tot ceea ce promite e, in cele din urma, nesatisfacatoare. In acest sens, exista in roman fire narative lasate libere, nerezolvate. O intriga politista porneste aproape de final, pentru a nu duce nicaieri; cazul unui boxeur care moare in ring si nu mai poate fi salvat pe un modul SAW este pomenit in doua randuri, fara nici o consecinta; o iubita din tinerete a lui Vincent apare, intr-o jumatate de pagina, trece prin fata unei camere digitale, si atat.

 

Si mai suparatoare e insa schitarea unor date de fond ale ipotezei care sunt apoi vag dezvoltate sau complet abandonate. Iata cateva dintre ele: evolutia psihiatrica pe termen lung si foarte lung a „pacientilor” SAW; sinuciderile virtuale; reorientarea opiniei publice, de la entuziasm pentru viata de apoi la scepticism si apoi la oroare, in fata iadului virtual; actele criminale savarsite de „morti” care, pe termen lung, nu au cum sa piarda razboiul de uzura cu cei vii; si, cel mai important, razboiul inevitabil, de lunga durata, dintre cei ramasi in viata, pe de o parte, si cei trecuti pe modulele SAW, pe de alta parte, in momentul in care „mortii” sunt amenintati de suspendarea proiectului federal/de ostilitatea opiniei publice/se plictisesc si se hotarasc sa se joace cu cei vii de-a soarecele si pisica. In fond, existenta pe circuitele integrate presupune, in viziunea lui Bogdan Suceava, eliberarea in spatiul virtual a unor inteligente imense, atinse de dementa, fara constrangeri morale, cu o eternitate in fata lor si fara nici o ocupatie. Scenariul distopic, in care mortii poruncesc celor vii, e, pentru fiecare cititor inzestrat cu o minima perspicacitate, imediat dupa colt.

 

Drama acestei stari de suspensie este foarte bine surprinsa in romanul lui William Gibson, Neuromantul, unde un personaj secundar, Dixie Linie Moarta, hacker candva celebru, copiat dupa moarte pe un modul cibernetic, are o singura rugaminte, la indeplinirea misiunii pe care o primeste de la camarazii sai inca in viata: aceea da a-i fi sters softwareul si de a avea, astfel, parte de odihna vesnica. Aceasta consecinta ultima nu intra in viziunea lui Bogdan Suceava; finalul, care apeleaza la un procedeu deux ex machina, lasa chiar senzatia ca scriitorul ar vrea sa scape cat mai rapid de Vincent, dandu-i un sut spre o destinatie oarecare, in spatiul infinit.     

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

01:23

Vin ploile!

18:30

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei