Bogdan Suceava, Vincent nemuritorul

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:12

Bogdan Suceava, Vincent nemuritorul, Editura Curtea veche, 2008

 

Bogdan Suceava cultiva in Vincent nemuritorul un science-fiction soft, pornind de la o ipoteza clasica a genului: ce ar fi daca omenirea ar atinge nemurirea cu ajutorul tehnologiei?

Aceasta ipoteza o pune in scena intr-un scenariu plasat cu aproximativ 30 de ani in viitor, intr-un moment cand transferul mintii umane pe un suport cibernetic devine posibil ca urmare a unui proiect interdisciplinar desfasurat de guvernul federal american, o colaborare a unor neurologi, psihiatri, chirurgi, ingineri, matematicieni si ciberneticieni. Proiectul se numeste SAW, Spring Aftrer Winter, si prin intermediul sau fiecare cetatean poate decide, practic, sa-si prelungeasca viata la nesfarsit, pe un modul nu foarte diferit de un laptop performant.

 

Romanul incepe promitator, printr-o expunere a unor puncte de vedere contradictorii cu privire la programul SAW: al bisericii catolice, al cercetarii stiintifice, al bisericii evanghelice, al psihiatriei, al unui individ decedat, contactat in „lumea de dincolo”. Dezbaterea e centrata pe considerente etice, dogmatice si istorice si are un caracter expozitiv, de desfasurare a unei problematizari intelectuale. Poate parea plictisitor, insa aceste puncte de vedere sunt transpuse intr-un talk show moderat de un fel de Jay Leno al viitorului, prin urmare nu lipseste nici schimbul dinamic de replici, nici efortul de a aduce subiectele la un nivel care e accesibil, fara a fi frivol.

De partea cealalta a ecranului, selectand programele si sorbind fiecare cuvant, se afla Vincent, un matematician in varsta de 39 de ani care, confruntat cu o boala incurabila, trebuie sa aleaga intre o posibila eternitate in neant si viata vesnica a intelectului, pe un circuit integrat. Romanul va pendula intre punctul de vedere plat si rece al unui narator omniscient si cel subiectiv-angoasat al lui Vinny, la persoana a III-a dar si la persoana I.

Operatiunea care copiaza mintea umana se numeste transformare si ea lasa in urma un cadavru: omul in carne si oase e ucis si mintea sa e transpusa, cu ajutorul unei inventii SF, fluxul Phi, pe „un fel de laptop” – modulul SAW. Dezbaterea specialistilor lasa a se intelege ca doar intelectul omului supravietuieste pe modul, nu si spiritul acestuia, si mai tarziu, cand vom avea perspectiva directa a vietii de apoi, vom descoperi o stare de concentrare a intelectului si de luciditate perpetua: „fara pauze, fara somn, fara uitare, o continua stare alerta, o perpetua luciditate paradisiaca, o intensitate a gandirii pe care, in viata reala, nu-ti amintesti sa fi avut-o / o dimineata de sute de mii de ani / si nu e o iluzie”.

 

Transformarea de la om la intelect-in-masina, trecerea in acel stadiu non-uman, de paradis al vietii vesnice care seamana mai degraba cu un purgatoriu sau cu un iad, e esenta romanului. Vocea personajului se rupe, capata raceala unei masini odata cu trecerea in viata de apoi, in vreme ce parametrii sai mentali se destructureaza si aluneca spre paranoia. Descrierea acestei noi umanitati si sugerarea noii stari, vazuta din interior, cu intreaga ei stranietate, cu angoasele si marasmul ei e miza romanului Vincent nemuritorul. Orice altceva, povestea si divertismentul si asteptarile cititorilor hard SF trec intr-un plan secund.

 

Axarea pe o singura miza, pe o singura idee poate fi si un lucru bun, si unul rau. E un fapt pozitiv atata timp cat aceasta miza mentine permanent focusul si asigura viziunii o claritate de cristal. Cititorului ii sunt prezentate, ordonat, datele problemei principale si ale subproblemelor, (aproape) fiecare ecuatie are o dezvoltare clara si detaliata. Bogdan Suceava este un scriitor foarte talentat, cu o cultura enciclopedica si, fapt esential, e un autor dotat cu o buna intuitie literara. Dar el este si matematician. Combinatia dintre logica, fabulatie literara si un anumit simt poetic are, aici, un rezultat fericit. La unii autori intalnirea dintre matematica si literatura are consecinte catastrofale, atunci cand matematicienii pornesc pe teritoriul literaturii cu multa ingenuitate si cu impresia ca „mintea ordonata” le va fi suficienta pentru a-i intrece usor pe confratii scriitori. Insa acesta nu este si nu a fost niciodata cazul lui Bogdan Suceava.    

 

Pe de alta parte, riscul acestei focalizari stranse e acela de a pierde din vedere insasi literatura. E un truism faptul ca un roman n-a fost niciodata un teren propice pentru distilarea unor idei in stare pura; eseistica si dizertatiile filosofice se adapteaza mult mai bine acestui scop. Bogdan Suceava o stie si arata ca o stie atunci cand dramatizeaza dezbaterea intelectuala din primele pagini ale cartii intr-o serie de talk-show-uri. El incearca, insa, asa cum am mai spus, sa mizeze pe o singura idee si considera ca talentul sau literar e suficient pentru a masca lipsa de complexitate a intrigii. Si ar fi fost suficient, daca ar fi explorat consecintele acestei idei – transferul mintii umane pe un suport cibernetic – pana la capat. Din pacate, insa, raman zone intinse pe care prozatorul nu le acopera deloc.  

 

Asa cum arata acum, Vincent nemuritorul e un roman cu o mare densitate de nuclee narative, dar care are prea putina carne literara. Problema nu este intinderea de mici dimensiuni a povestii, in fond si Sfarsitul copilariei, al lui Arthur C. Clarke, e o poveste de dimensiuni relativ restranse, axata pe o idee dominanta – omenirea in pragul unei transformari metafizice si a contopirii cu Supramintea universala. Romanul lui Clarke e insa complet, la sfarsit nu simti ca a ramas ceva nespus, din ceea ce era important.

 

Pe de alta parte, romanul lui Bogdan Suceava nu e lipsit de certe calitati. Rezolva, foarte bine, doua subpuncte ale ipotezei: mai intai, ilustreaza, amanuntit, fatetele problemei etice a transferului mintii umane pe un suport care i-ar permite sa acceada la nemurirea virtuala; apoi, reda, intr-un mod veridic, starea de anxietate a unei minti care a efectuat transformarea. Pentru al doilea punct, prozatorul foloseste cele doua perspective, a naratorului detasat si a eroului implicat, sincronizand foarte bine cele doua timbre cu substratul povestii. Viata de apoi e, in fond, imaginea unui desktop inert si infinit de computer, si raceala acestuia da nota de fond a celor doua voci. Deasupra se adauga modulatii emotionale bine surprinse, care variaza de la teama la neputinta la luciditate  exasperanta si la paranoia. „Oare in absenta acelei calduri a vietii, caldura trupului omenesc, cea de 99 de grade Fahrenheit, caldura despre care aminteau filosofii din vechime, ce mai este umanitatea? Ce mai ramane din ea? Ce mai inseamna ea?” se intreaba, in repetate randuri, personajul.   

 

Totusi, Vincent nemuritorul ar fi putut fi mai mult. E o lectura delectanta care, cu siguranta, transmite ceva, atat pe plan intelectual, cat si la nivel emotional. Insa nu e suficient, si o carte care nu isi atinge potentialul, care nu face tot ceea ce promite e, in cele din urma, nesatisfacatoare. In acest sens, exista in roman fire narative lasate libere, nerezolvate. O intriga politista porneste aproape de final, pentru a nu duce nicaieri; cazul unui boxeur care moare in ring si nu mai poate fi salvat pe un modul SAW este pomenit in doua randuri, fara nici o consecinta; o iubita din tinerete a lui Vincent apare, intr-o jumatate de pagina, trece prin fata unei camere digitale, si atat.

 

Si mai suparatoare e insa schitarea unor date de fond ale ipotezei care sunt apoi vag dezvoltate sau complet abandonate. Iata cateva dintre ele: evolutia psihiatrica pe termen lung si foarte lung a „pacientilor” SAW; sinuciderile virtuale; reorientarea opiniei publice, de la entuziasm pentru viata de apoi la scepticism si apoi la oroare, in fata iadului virtual; actele criminale savarsite de „morti” care, pe termen lung, nu au cum sa piarda razboiul de uzura cu cei vii; si, cel mai important, razboiul inevitabil, de lunga durata, dintre cei ramasi in viata, pe de o parte, si cei trecuti pe modulele SAW, pe de alta parte, in momentul in care „mortii” sunt amenintati de suspendarea proiectului federal/de ostilitatea opiniei publice/se plictisesc si se hotarasc sa se joace cu cei vii de-a soarecele si pisica. In fond, existenta pe circuitele integrate presupune, in viziunea lui Bogdan Suceava, eliberarea in spatiul virtual a unor inteligente imense, atinse de dementa, fara constrangeri morale, cu o eternitate in fata lor si fara nici o ocupatie. Scenariul distopic, in care mortii poruncesc celor vii, e, pentru fiecare cititor inzestrat cu o minima perspicacitate, imediat dupa colt.

 

Drama acestei stari de suspensie este foarte bine surprinsa in romanul lui William Gibson, Neuromantul, unde un personaj secundar, Dixie Linie Moarta, hacker candva celebru, copiat dupa moarte pe un modul cibernetic, are o singura rugaminte, la indeplinirea misiunii pe care o primeste de la camarazii sai inca in viata: aceea da a-i fi sters softwareul si de a avea, astfel, parte de odihna vesnica. Aceasta consecinta ultima nu intra in viziunea lui Bogdan Suceava; finalul, care apeleaza la un procedeu deux ex machina, lasa chiar senzatia ca scriitorul ar vrea sa scape cat mai rapid de Vincent, dandu-i un sut spre o destinatie oarecare, in spatiul infinit.     

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei